Financiën op orde, besparen op uitgaven
Op 1 januari hebben veel mensen goede voornemens. Eén van die voornemens is om minder geld uit te geven. Besparen op uitgaven staat daarom vaak in de top drie van goede voornemens. Om minder geld uitgeven voor elkaar te krijgen is het gebruik maken van een huishoudboekje erg nuttig. Ook overstappen naar andere aanbieders van producten kan veel geld opleveren.
Maak een begroting voor het hele jaar
Een begroting bestaat uit een inkomstenkant en een uitgaven kant. De inkomsten zijn vaak wel bekend. Uitgaven opschrijven is lastiger. Maak daarom een overzicht per maand van je uitgaven. Begin met je vaste lasten en probeer daarna zoveel mogelijk te verwachten uitgaven in te vullen. Zo zie je al snel of je uit gaat komen aan het einde van iedere maand.
Maak gebruik van een huishoudboekje
Het bijhouden van een huishoudboekje geeft je inzicht in de inkomsten en uitgaven je hebt gehad of gedaan. Dit is gemakkelijker te doen dan een begroting opstellen. Je kunt wel in het jaar erop volgend een nauwkeurigere begroting opstellen als je een heel jaar een huishoudboekje hebt bijgehouden. Met een huishoudboekje krijg je inzicht in hoeveel je uitgeeft aan je auto, de supermarkt, kleding etcetra.
Laat rekeningen niet liggen
Alle post dat je krijgt moet je gelijk openmaken. Laat het niet dagen liggen, want dan kan het gebeuren dat je rente moet betalen over bepaalde rekeningen. Als je geen nota's meer ontvangt via de brievenbus, maar alles digitaal afhandelt, dan is het verstandig om iedere week/twee weken een overzicht van de uitgaven de downloaden naar je eigen computer. Zo houdt je de controle over alle rekeningen die je betaald.
Rood staan = geld weggeven
Roodstaan is niet nodig. Als je logisch nadenkt dan kun je niet meer geld uitgeven dan je hebt. Simpeler dan dat is het niet. Zorg er daarom voor dat je op je bankrekening niet rood kunt staan. Dit kun je eenvoudig regelen met de bank. Als je toch de mogelijkheid wilt hebben om rood te kunnen staan, zorg er dan voor dat je niet te lang roodstaat want de rente die je erover betaald is heel hoog.
Stop bepaalde uitgaven
Sommige uitgaven kun je schrappen of heel erg beperken. Het abonnement op de krant, heb je die echt nodig? Sommige mensen hebben meerdere abonnementen op verschillende kranten. En geef je niet te veel geld weg, aan goede doelen? Het is altijd goed om geld aan een goed doel te geven, maar als je daardoor zelf in de problemen komt kun je er misschien beter mee stoppen. Om inzicht te krijgen in welke uitgaven je misschien zonder kunt kan een huishoudboekje erg handig zijn om hier achter te komen. Zo kun je eenvoudig besparen op uitgaven.
Koop goedkope producten
In de supermarkt heb je vaak de keuze uit meerdere merken van éénzelfde product. Kies het goedkoopste merk. Als je dit structureel doet dan zul je zien dat je al gauw meerdere tientallen euro's per maand bespaart. Ook grotere aankopen kun je voordelig doen door vaker een tweedehands product te kopen. Dit scheelt aanzienlijk in de aankoopkosten.
Overstappen naar andere aanbieders
Alle vaste lasten die je iedere maand hebt kun je onder de loep leggen. Je kijkt dan per onderdeel of er een goedkopere aanbieder te vinden is. Je kunt dit doen voor elektriciteit, telefoon, internet, verzekeringen, abonnementen en leningen. Door over te stappen naar een goedkopere aanbieder kun je veel geld besparen.
Dure lening aflossen
Leningen zijn duur. Je kunt ze daarom het beste zo snel mogelijk aflossen. De rente die je moet betalen over het geleende bedrag is hoog. Dit kun je inzichtelijk maken met een huishoudboekje. Je kunt extra inkomsten gebruiken om dure leningen sneller af te lossen. Ook kan het helpen om leningen over te sluiten naar een goedkopere aanbieder.
Extra inkomsten genereren
Heb je wel alle toeslagen en subsidies aangevraagd waar je recht op hebt? Kijk daarom goed op de website van de belastingdienst en van je gemeente of je wel alles hebt aangevraagd voor jouw specifieke situatie.
Ga sparen
Als je iedere maand een bepaald bedrag kunt missen, zet dit dan apart op een spaarrekening. Het gemakkelijkste is om dit automatisch te doen zodat het ook daadwerkelijk gebeurt iedere maand. Dit kun je regelen met de bank. Via online bankieren kun je eenvoudig een maandelijkse overboeking inplannen naar je spaarrekening.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Budgetbeheer: geld besparenMet de economische crisis speelt geld voor iedereen een belangrijke rol. Evenwicht in de inkomsten en uitgaven is essent…
Bronnen en referenties