Insolventie en schuldsanering

Insolventie en schuldsanering Als je maandinkomen ondanks matiging van je levensstijl gedurende langere tijd ontoereikend is om de kosten van levensonderhoud en rente en aflossing te betalen, dan spreekt men van insolventie. Gelukkig kan schuldsanering dan uitkomst bieden.

Wat is insolventie

Als je maandelijks inkomen structureel ontoereikend is om je vaste lasten, de kosten van levensonderhoud, vervallen krediettermijnen en openstaande rekeningen te betalen, dan ben je zogenaamd insolvent. Je hebt teveel schulden en raakt als gevolg daarvan onvermogend.

Een bovenmatige schuldenlast roept vaak angsten op: angst voor schuldeisers, angst voor verlies van je woning, angst voor stigmatisering als wanbetaler. Die angst belemmert veel mensen in hun handelen en maakt sommigen zelfs ziek.

Hoe ontstaat insolventie?

Veel mensen in ons land financieren (duurzame) consumptiegoederen door het opnemen van kredieten uitgaande van een vaste baan en een vast inkomen. Op zich hoeft de opname van krediet (kort of lang) geen enkel probleem te zijn mits:

  • voldoende financiële speelruimte bestaat om betaling van rente en aflossing op te brengen;
  • bij het aangaan van het krediet ook onvoorziene uitgaven of een vermindering van inkomen zijn ingecalculeerd.

Heeft men echter aan deze twee voorwaarden geen of onvoldoende aandacht geschonken, dan kunnen werkloosheid en andere financiële tegenvallers en kritische gebeurtenissen in het leven ertoe leiden dat de maandelijkse inkomsten niet meer opwegen tegen de maandelijkse lasten.

Welke financiële tegenvallers moet men incalculeren?

Kenmerk van kritische gebeurtenissen in het leven is dat ze ongewild, ongepland en onverwacht komen. Als de meest kritieke gebeurtenissen in het leven wordt door getroffenen vaak het verlies van werk, echtscheiding en ziekte of overlijden van naaste verwanten genoemd. Dat gaat vaak gepaard met depressie, lusteloosheid, desoriëntatie en verlies van levensperspectief. In de regel betreft het een combinatie van meerdere factoren en individuele problemen die uiteindelijk tot insolventie leiden.

Niet vergeten moet worden dat ook thuis opgedane ervaringen in de omgang met geld en de sociale en economische omstandigheden van de ouders ons kunnen beïnvloeden. Negatieve ervaringen thuis met geld en het gebrek aan kansen om er reeds als kind mee om te gaan, verhogen het gevaar om zelf in een situatie van bovenmatige schulden terecht te komen.

Wat kunnen de gevolgen van een te hoge schuldenlast zijn?

  • Aanmaningen die zich opstapelen;
  • De bank zal waarschijnlijk de kredietfaciliteit op uw betaalrekening beëindigden;
  • Mogelijk wordt uw creditcard door de bank ingetrokken;
  • Wellicht dreigt gedwongen verkoop van uw woning;
  • Een deurwaarder die voortdurend voor uw deur staat.

Aanvragen schuldsanering

Maar als schuldenaar (ook wel debiteur genoemd) heeft u door het aanvragen van schuldhulpsanering gelukkig een kans om een nieuwe start te maken! Via de schulshulpsanering kunt u immers een beroep doen op professioneel advies en bijstand en wie zich 3 jaar aan een dergelijke saneringsregeling houdt, is van zijn schulden af.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wettelijke schuldsanering aanvragenWettelijke schuldsanering aanvragenOndanks alle welvaart in Nederland moeten dagelijks mensen schuldsanering aanvragen. Als het niet meer lukt om zelf van…
Schuldsanering en schuldhulpSchuldsanering en schuldhulpWe doen steeds vaker een beroep op de rechter voor hulp bij schulden. Het aantal aanvragen voor wettelijke schuldsanerin…
Schuldsanering, wat is dat?Schuldsanering, wat is dat?Wanneer de schuldenlast te hoog wordt en u dit niet meer zelf kunt afbetalen kunt u ervoor kiezen om een beroep te doen…
Gevolgen schuldsanering (WSNP)De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) biedt schuldenaars de mogelijkheid op een schuldenvrije toekomst. De s…

Skimming, pinpas-fraude bij geldautomatenSkimming, pinpas-fraude bij geldautomatenPinpas-fraude door skimming is een techniek waarbij gegevens van bankpassen worden gekopieerd om vervolgens de rekening…
Hoe moet ik omgaan met extra geld?Geld waar u extra over beschikt, verdwijnt voor de zon. Werknemers beschikken in de maanden juni en juli over extra geld…
Bronnen en referenties
Reactie

Sandra, 15-06-2013
Ik ben in 2005 met een schone lei begonnen, ik leerde een nieuwe man kennen en samen zijn we een bloemenkoeriersbedrijf begonnen, helaas na een jaar liep zowel bet bedrijf als ons huwelijk stuk. we zitten nu allebei met een enorme schuld, ik heb geprobeerd een wsnp aan te vragen maar moet nog 2 1/2 jaar wachten, mijn ex heeft wsnp aangevraagd en is gewoon afgewezen terwijl hij een schoon verleden heeft! alle schuldeisers komen nu weer aan mijn deur… ik zit wel in beschermingsbewind maar die kunnen de deurwaarders niet op afstand houden… ik zoek een oplossing maar ik weet het niet meer ik ben echt radeloos!
nu dreigt er ook nog een huisuitzetting… Reactie infoteur, 17-06-2013
Beste Sandra,

sommige reacties raken je zeer! Dit is er een van, maar goede raad is duur. Ik wens je ondanks alle sores alle goeds. Hou vol!

B.

Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.