Echtscheiding online: digitale echtscheiding is goedkoper

Echtscheiding online: digitale echtscheiding is goedkoper Een snelle echtscheiding is een echtscheiding online. Het bespaart kosten en tijd. Zo kunt u een echtscheiding eenvoudig via het internet regelen en afwikkelen en wordt de echtscheiding niet onnodig duur. Het scheelt u veel kosten. Als u het toch met elkaar eens bent dat een scheiding de beste oplossing is en u het eens bent over de boedel, schulden, betalen van alimentatie en een ouderschapsplan, dan is het internet de snelste oplossing. U bespaart zo veel advocaatkosten. De scheiding kan dan binnen enkele weken al rond zijn.

Echtscheiding zonder hoge kosten, hoe dan?


Echtscheiding online afwikkelen

De echtscheiding online is de ideale snelle oplossing als er onderling geen enkel verschil van mening is over de wijze en gevolgen van een echtscheiding. Dat wil zeggen dat u het onder meer eens bent over:

Als aan deze voorwaarden voldaan is, wordt scheiden een stuk gemakkelijker en kunnen allerlei onnodig hoge kosten van echtscheidingsadvocaten worden voorkomen. U moet beiden de Nederlandse nationaliteit hebben, dan wel minimaal 12 maanden woonachtig zijn in Nederland als u beide niet de Nederlandse nationaliteit heeft of 6 maanden woonachtig in Nederland zijn als een van u de Nederlandse nationaliteit heeft. Als beiden op bepaalde gebieden niet akkoord zijn, kan het online echtscheidingsbureau beslissen om de echtscheidingsprocedure te stoppen.

Hoe echtscheiding online regelen?

De aanvraag kan alleen online in behandeling worden genomen, zolang klip en klaar is dat beide partners volledig meewerken en volledige openheid verschaffen. Mocht dit tijdens de aanvraag veranderen dan zal de bemiddelaar de afhandeling zelf niet meer doorzetten en moet u toch de officiële route gaan bewandelen die duurder is en meer tijd vraagt. De intake verloopt online waarbij allerlei noodzakelijke persoonlijke gegevens zullen worden gevraagd. U hebt hierbij in ieder geval nodig:
  • Een uittreksel uit het bevolkingsregister van beide partners met daarbij de nationaliteit;
  • Het originele uittreksel uit het huwelijksregister;
  • Het uittreksel uit geboorteregister, ook van de eventuele minderjarige kinderen;
  • Uw identiteitsbewijs;
  • Een kindverklaring als de kinderen ouder zijn dan 12 jaar;
  • Een regeling voor de alimentatie voor ex-partner en kinderen;
  • Eventuele huwelijkse voorwaarden;
  • Een regeling voor de minderjarige kinderen met de afspraken over het gezag, verblijf, omgang, informatie, eventuele co-ouderschap. Duidelijkheid over bij wie de kinderen gaan wonen;
  • Het ouderschapsplan;
  • Een afschrift van de huwelijkse voorwaarden;
  • Een overzicht van vermogen en schulden;
  • De verdeling van de inboedel;
  • Een overzicht met de verzekeringen, bankrekeningen, schulden;
  • Een overzicht met de pensioenrechten.

Al met al een hele lijst, maar de meeste dingen had u al rond als het goed is toen u zich aanmeldde.

Wat is een ouderschapsplan bij een echtscheiding?

Met een ouderschapsplan leggen de ouders vast hoe de opvoeding van de kinderen gaat verlopen en hoe die tussen de ouders wordt verdeeld. Meestal is voornamelijk de moeder de opvoeder en zullen hoofdzakelijk bij haar de kinderen verblijven. Maar dat hoeft niet, want ook de vader wil en kan vaak een groot deel van de opvoeding van de kinderen op zich nemen. Het hoe en wat van dit co-ouderschap wordt in het ouderschapsplan geconcretiseerd. In dit ouderschapsplan moeten in elk geval afspraken staan over:
  • Hoe de ouders de zorg- en opvoedingstaken verdelen of hoe het recht en de verplichting tot omgang met de kinderen wordt geregeld. Denk aan de schoolkeuze en de maximale afstand tussen de woonplaatsen van de ouders.
  • Hoe de ouders elkaar informeren over hun minderjarige kinderen.
  • De kinderalimentatie, de kosten van de verzorging en opvoeding van de minderjarige kinderen.

Een echtscheidingsverzoek indienen

Ook bij een echtscheiding online wordt een advocaat ingeschakeld. De advocaat zal, als de stukken in orde zijn, een echtscheidingsverzoek opstellen en kort onderzoeken of beide partners het volledig met elkaar eens zijn, hun rechten kennen en of de afgesproken verdeling correct is. Vervolgens worden de afspraken vastgelegd in echtscheidingsconvenant dat door beide partners is goedgekeurd. Daarna gaat er een verzoekschrift naar de Arrondissementsrechtbank die geldt voor de woonplaats van de partners. Een zitting is als alles goed gaat niet meer nodig, waarna de Arrondissementsrechtbank een echtscheidingsbeschikking en een akte van berusting zal uitgeven. Hiermee wordt de procedure versneld doordat zo ook afstand wordt gedaan van de beroepstermijn van 3 maanden.

Kosten van een echtscheiding

Een digitale echtscheiding is veel goedkoper. Online worden er pakketten aangeboden vanaf een paar honderd euro. Een gewone echtscheiding (niet digitaal) kan niet worden vermeden als er veel onenigheid is en er sprake is van een vechtscheiding. Bij een vechtscheiding of als de echtscheiding ingewikkeld is, kunnen de kosten oplopen tot vele duizenden euro's.

Slot digitale echtscheiding bespaart u veel tijd en is goedkoper

Kies voor de snelle weg van scheiden via het internet. Een echtscheiding online bespaart u vele kosten. De scheiding is officieel na de inschrijving bij de burgerlijke stand, niet eerder. Zolang er geen sprake is van een vechtscheiding is de digitale echtscheiding verreweg de goedkoopste oplossing.

Lees verder

© 2010 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Echtscheiding: hoe ga je scheiden?Echtscheiding: hoe ga je scheiden?Het zal niet de bedoeling zijn op het moment dat je gaat trouwen, maar helaas eindigen vele bruiloften in een echtscheid…
Het ouderschapsplanHet ouderschapsplanBij een echtscheiding zijn de kinderen meestal de grote verliezer. Hun ouders gaan uit elkaar omdat ze het niet meer met…
Echtscheiden doe je zo!Echtscheiden doe je zo!De kogel is door de kerk. Je wilt scheiden. Misschien heb je de beslissing samen genomen met je partner of misschien ben…
De echtscheiding in BelgieHelaas beslissen heel wat getrouwde stellen om na verloop van tijd hun eigen weg in te slaan. Ze kiezen voor een echtsch…

Wat is een codicil voor testamentWat is een codicil voor testamentEen codicil is niet alleen iets medisch, zoals een donorcodicil dat is. U kunt thuis ook een codicil maken voor een deel…
Abonnement of prepaid bellenAbonnement of prepaid bellenWat is goedkoper, een gsm-abonnement afsluiten of prepaid bellen? Je kunt kiezen voor een flexibel abonnement, een sim o…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 06-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.