Digitaal huishoudboekje: Bijhouden van inkomsten en uitgaven

Digitaal huishoudboekje: Bijhouden van inkomsten en uitgaven Een digitaal huishoudboekje klinkt bijna oubollig maar is een eenvoudige manier om inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Een simpele financiële administratie zorgt ervoor dat je opnieuw controle krijgt over jouw geld. Je weet precies wat je maandelijks binnenkrijgt en hoeveel ruimte je hebt om dingen te kopen die je nodig hebt of graag wilt hebben. Hoe maak je een simpel huishoudboekje in vijf stappen? Hoe kun je simpel budgetteren? Hou jij wel genoeg over aan het einde van de maand? De meeste mensen bewaren hun bankafschriften en slaagt er het grootste deel van de tijd in om de rekeningen op tijd betaald te krijgen. Hoewel dat al een goed uitgangspunt is, geeft op een zorgvuldige manier met geld omgaan nog geen inzicht in je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Met deze simpele cursus in vijf stappen leer je heel gemakkelijk je inkomsten en uitgaven bijhouden, zodat je weet hoeveel rek er nu precies in je financiële situatie zit.

Zorg voor een digitaal huishoudboekje

Een goed financieel overzicht past op een A4-tje. Je hebt niet eens een excelsheet nodig, want je kunt op Internet gratis of tegen een kleine vergoeding hele goede digitale huishoudboekjes downloaden. Begin daarmee zodat je op een eenvoudige manier aan de slag kunt met jouw simpele financiële administratie.

Overzicht maandelijkse inkomsten: Hoeveel verdien je?

Je begint ermee om alles wat je verdient of op maandelijkse basis binnenkrijgt op te schrijven. Let er hierbij op dat je alleen inkomsten waarvan je 100% zeker bent meeneemt. Let er ook op dat je de inkomsten netto opschrijft. Een bruto bedrag is hoger maar dat is niet wat je tot je beschikking hebt om later uit te geven. Tel alle inkomsten, subsidies en andere vergoedingen op en schrijf je maandelijks netto inkomen bovenaan. Dit is alles wat je hebt in een maand, meer zal het deze maand waarschijnlijk niet worden.

Overzicht maandelijkse uitgaven: Hoeveel geef je uit aan vaste lasten en huishoudelijke zaken?

Maak nu een simpel overzicht van wat je vast uitgeeft per maand. Denk hierbij aan je huur of hypotheekrente, verzekeringen, elektriciteit en eventuele aflossing op schulden en leningen. Tel hierbij op wat je uitgeeft aan boodschappen, telefoneren, schoonmaakmiddelen, drogisterij artikelen en cadeaus.

Maak daarnaast een inschatting wat je per maand echt opzij moet leggen voor meer eenmalige, grotere uitgaven zoals belastingen of vakanties.

Inkomsten min uitgaven: Hoeveel houd je over of kom je tekort?

Wanneer je de vaste uitgaven aftrekt van de inkomsten houd je in principe een bedrag over. Dat is geld dat je kunt besteden aan kleding, schoenen, uitgaan en andere leuke dingen. Wanneer je niet zoveel overhoudt begrijp je nu ook beter waarom je aan het einde van de maand niet uitkomt wanneer je een middag lekker bent gaan shoppen.

Wanneer je een negatief bedrag overhoudt heb je echt een probleem. Je kunt dan niet rond komen van wat je verdient. Je zult dus ofwel een andere baan moeten zoeken, goedkoper moeten gaan wonen, ernstig besparen of zelfs moeten gaan lenen. Je moet in ieder geval dringend iets doen, want iedere maand zal je situatie zich verslechteren wanneer je niets verandert.

Kun je bezuinigen op sommige van de posten op je overzicht?

Wanneer je te weinig overhoudt voor de leuke dingen of kleren of zelfs helemaal geen geld overhoudt voor meer dan de basale uitgaven zul je moeten bezuinigen. Je begint hierbij met de niet noodzakelijke uitgaven zoals telefoneren en uitgaan: Hoe kun je hierop besparen? Wanneer dat niet voldoende oplevert zul je moeten kijken naar uitgaven in de supermarkt, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen. Kun je goedkoper eten of minder dure merken aanschaffen? Kun je goedkoper of kleiner gaan wonen? Kun je eventueel op maandelijkse basis wat extra ruimte krijgen door een persoonlijk krediet?

Waar moet je op letten wanneer je wilt gaan lenen?

Wanneer je eraan denkt om te gaan lenen om meer financiële ruimte te krijgen, zorg dan dat je aanbieders vergelijkt op wat ze te bieden hebben. Niet alleen een lage rente of een snelle lening zijn van belang. Het is met name belangrijk om te letten op de voorwaarden van de lening. Gebruik liever niet je huis als onderpand voor een lening en let erop dat de looptijd van de lening niet zo lang is dat je nooit meer los komt van de verplichting. Goedkoop lenen is verstandig lenen. Zorg dat je kiest voor een goede lening met goede voorwaarden, die je zorgen vermindert in plaats van ze nog erger te maken.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een simpele administratie opzettenEen administratie kan van pas komen in verschillende situaties bijvoorbeeld als u een eigen bedrijf gaat opstarten of om…
Huishoudboekje - Overzicht inkomsten en uitgavenHuishoudboekje - Overzicht inkomsten en uitgavenKom met het bijhouden van je inkomsten en uitgaven maandelijks goed uit met je loon of salaris. We kennen allemaal het g…
Huishoudboekje: weet hoe je moet budgetteren!Huishoudboekje: weet hoe je moet budgetteren!Geen overzicht hebben over je inkomsten en uitgaven is misschien wel de belangrijkste oorzaak van geldtekort en/of schul…
Tim, het digitale huishoudboekje van de INGTim is het digitale huishoudboekje van de ING. Wie goed zicht heeft op zijn uitgaven, weet ook waar hij op moet bezuinig…

Nederlanders zijn gek op kortingNederlanders zijn altijd op zoek naar korting. Kortingsacties, kortingsbonnen en spaarpunten doen het daarom ook goed al…
Kopen op kredietKopen op kredietKopen op krediet: een bekende term in de verkoopwereld. Veel mensen kopen op krediet of kopen onder de voorwaarde van he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TheAngryTeddy, Pixabay
  • Digitale huishoudboekjes
  • Wijzer in geldzaken: Geldzaken op Orde
  • Minicursus Budgetteren
  • Vrouwen en Geld (Consumentenbond)
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 23-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.