Zelf artikelen schrijven: waar u op moet letten

Online artikelen schrijven wordt steeds populairder. Het is dan ook een mooie manier om je kennis te delen met anderen. En met een beetje doorzettingsvermogen verdien je er nog wat geld mee. Indien u ook overweegt om dit zelf te gaan doen stipt dit artikel een aantal belangrijke punten voor u aan. Het is vooral de bedoeling een overzicht te geven van de punten waar u over moet nadenken voor u begint. Voor meer detail informatie wordt u doorverwezen.

Hoe schrijf ik een goed artikel?

Dit is uiteraard het belangrijkste punt. Als uw artikel niet goed in elkaar zit zal het niet veel gelezen worden. En de lezers komen ook niet terug voor volgende artikelen. Het is belangrijk uw naam als schrijver neer te zetten door kwalitatief goede artikelen. Om tot een hoogwaardig artikel te komen zijn de volgende 7 stappen belangrijk:
  1. Kies een interessant onderwerp
  2. Bedenk goed welk doel u met uw artikel wil bereiken
  3. Zet een structuur neer voor uw artikel met een duidelijk begin en einde. Denk na over welke stappen u met uw lezers wil doorlopen om tot het gedefinieerde doel te komen.
  4. Indien u het gevoel hebt dat u nog informatie mist om het artikel volledig te maken doe dan wat extra onderzoek
  5. Schrijf het artikel. Let er hierbij op dat er geen taal- of spelfouten in het artikel blijven staan. Dit staat heel slordig. Vermijd ook zoveel mogelijk moeilijke woorden, of leg ze goed uit in het artikel.
  6. Review uw eigen artikel en schaaf bij waar nodig
  7. Nu is uw artikel klaar voor publicatie

Het kan ook nooit kwaad om uw artikelen (zeker als u pas begint met schrijven) een keer door iemand anders te laten lezen, voordat u ze publiceert. De feedback die u daaruit krijgt kan de kwaliteit alleen maar verhogen.

Verder zou ik willen adviseren nog even verder te zoeken op internet. Er is veel informatie beschikbaar over hoe goede artikelen te schrijven. Daar wordt nog dieper ingegaan op hoe een goede structuur voor een artikel neergezet kan worden.

Welke taal?

Het is uiteraard de bedoeling om toch zoveel mogelijk mensen te bereiken met uw artikelen. U schrijft ze per slot van rekening niet voor uzelf. Aangezien we helaas in de situatie zitten dat op deze wereld niet zoveel mensen Nederlands spreken of schrijven, beperkt het schrijven van artikelen in het Nederlands de potentiële lezersgroep al aanzienlijk.

Vanuit dat oogpunt kan het aantrekkelijk lijken om uw artikelen in een andere taal, zoals bijvoorbeeld Engels, te schrijven. Voordat u dit besluit, moet u wel serieus overwegen of dit niet ten koste gaat van de kwaliteit van het artikel. Voor de meesten onder ons is Engels toch de 2de taal en betekent dit dat we er niet zo vloeiend in zijn als geboren engelstaligen. Dit maakt het een stuk moeilijker om ook goede artikelen in het Engels te schrijven. Zeker als u niet al op een andere manier veel met de Engelse taal in aanraking komt.

En als uw Engelse artikel veel taalkundige fouten bevat zal het ook al gauw door lezers genegeerd worden. En dan verliest u het altijd in populariteit van mensen die de taal beter beheersen.

Het kiezen van een website

Dit is een belangrijke keuze die ook van invloed is op het aantal bezoekers dat u zult trekken en hoeveel geld u verdient met uw artikelen. Ideaal zou zijn om het via uw eigen website te publiceren, omdat dan alle gegenereerde inkomsten ook van u zelf zijn. Hier komt echter een hele hoop bij kijken voor wat betreft het bouwen en onderhouden van de website, en ook de promotie van uw eigen site. Dit gaat voor veel mensen veel te ver. Vandaar dat ik hier vooral de opties zal bespreken waar u gebruik maakt van sites beheerd door anderen die u de de mogelijkheid bieden uw artikelen te plaatsen, en die u laten delen in de advertentie inkomsten gegenereerd door uw artikelen.

Het is hierbij belangrijk een site te kiezen die bij u past. Er is er wel een aantal binnen Nederland. Sites zoals InfoNu waar u nu bent, maar ook bijvoorbeeld Todio of LeerWiki, hebben een aantal rubrieken waarbinnen uw artikel moet passen. Het is belangrijk dat de onderwerpen waar u over dacht te gaan schrijven daar binnen vallen. Uw artikel wordt ook goedgekeurd voordat het geplaatst wordt. Dit kan als hinderlijk ervaren worden, maar het betekent ook dat de site daardoor enigszins waarborgt dat de kwaliteit van de artikelen hoog blijft. Een ander punt om de verschillende sites op te vergelijken is uiteraard de verdien structuur: hoe groot is het deel van de advertentie inkomsten dat ze voor zichzelf houden, en hoeveel krijgt u. Dit bepaalt ook voor een groot deel hoeveel geld u kunt verdienen.

Deze sites zijn vooral gericht op informatieve artikelen. Als het u meer gaat om het geven van uw opinie over actuele onderwerpen kan het interessanter zijn om te zoeken naar sites die het voor u mogelijk maken om uw eigen weblog te beginnen. Mogelijke sites zijn Blogspot of Blogsnel.

Mocht u toch besluiten om uw artikelen in het Engels te willen publiceren zou u eens kunnen kijken bij Hubpages. Dit is een van de grootste Engelstalige sites voor het plaatsen van uw artikelen.

Hoe trekt u veel bezoekers?

Promotie. Promotie. Promotie. Dit is het toverwoord voor het onder de aandacht brengen van uw artikelen bij uw publiek. Een deel van de promotie wordt al gedaan door de site waar u voor schrijft: zij zorgen al dat de artikelen in de zoekmachines terecht komen. Daarnaast maken zij vaak ook al op andere manier zoals via Twitter reclame voor nieuwe artikelen en de site in het algemeen.

Verder is er ook veel dat u zelf kunt doen om de vindbaarheid van uw artikel te vergroten. Zo zijn er trucs om het artikel zodanig te structureren dat het hoger in de rankings van de zoekmachines terecht komt. Hier zijn al vele gedetailleerde artikelen over geschreven (Zoekt u maar eens op 'Zoekmachine optimalisatie' of 'SEO'), dus ik zal hier verder niet op in gaan.
Verder kunt u ook uw artikel verder onder de aandacht brengen door links naar uw site op allerlei pagina's of forums te plaatsen. Past u wel op dat u dit alleen doet op sites waar de inhoud van uw artikel ook bij past. Als u dit niet doet zet dit kwaad bloed en verpest u het ook voor anderen: het blijkt namelijk dat een aantal sites bijvoorbeeld al geen links naar artikelen van deze site meer accepteren.

Nog wat andere tips voor promotie van uw artikelen kunt u ook vinden in mijn artikel Multi-Channel Marketing voor uw artikelen.

Wees niet bang voor kritiek

Naast deze praktische tips, om af te sluiten nog iets heel anders om rekening mee te houden voordat u begint met schrijven. Dit is het feit dat u door het schrijven van artikelen u zelf ook bloot stelt aan de mogelijke kritieken van al uw lezers. Op de meeste sites is het namelijk mogelijk om ook reacties te geven op artikelen. Het kan uiteraard voorkomen dat mensen het ofwel niet met de inhoud van uw artikelen eens zijn, of fouten in uw artikel aangeven. Het is verstandig om hier al enigszins op voorbereid te zijn.

Uiteindelijk zal het serieus oppakken van de reacties van uw lezers alleen maar leiden tot betere artikelen. U kunt namelijk uw bestaande artikel aanpassen en meer volledig maken naar aanleiding van de kritiek. Daarnaast zal het u waarschijnlijk ook helpen bij de voorbereiding op nieuwe artikelen.
© 2009 - 2024 Onlineauteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met artikelen schrijvenGeld verdienen met artikelen schrijvenGeld verdienen met artikelen schrijven op internet is voor iedereen. Je kunt dit in de vorm van een weblog doen, maar ve…
Geld verdienen met artikelenGeld verdienen met artikelenGeld verdienen met artikelen kan heel gemakkelijk werken. Door artikelen te schrijven en deze online te plaatsen, kun je…
Bijverdienste, Thuiswerk, Werk: Schrijven over Werk of HobbyBijverdienste, Thuiswerk, Werk: Schrijven over Werk of HobbyDeel je kennis met de wereld door het schrijven van artikelen over je werk, hobby of interesses en verdien een leuk extr…

Sparen is een middel, geen doelGeld opzij zetten is belangrijk voor de toekomst, maar het leven op dit moment moet ook door gaan. Veel mensen beperken…
Een cadeau voor de kleine beursEen cadeautje kopen voor verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Gezinnen…
Onlineauteur (8 artikelen)
Laatste update: 31-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.