Regelmatig rood staan: een probleem.. of niet?

Regelmatig rood staan: een probleem.. of niet? Opeens zijn ze er: rode cijfers op je bankrekening. Dat is nou eenmaal sneller gebeurd dan ooit, met al die verleidelijke reclames voor kleding, uitgaan, mobieltjes.. Wanneer wordt roodstaan echt een probleem, en hoe kom je er dan af? Ervaringen van 'roodstaanders' en tips van het budgetinstituut bij uitstek: NIBUD. Vroeger was het simpel: wilde je iets kopen, dan spaarde je tot je het geld had. Alles wat je kocht, kwam uit één overzichtelijk loonzakje, en je hield een huishoudboekje bij. Maar langzamerhand is daar een enorme verandering in gekomen. Aangemoedigd door banken, kredietmaatschappijen en winkelketens, consumeren we steeds vaker eerst, en betalen we later. Dat geeft instant plezier van je aankoop, en de zorgen.. .ach die komen later. Maar daar zit wel een keerzijde aan. Want steeds meer mensen verliezen de realiteit uit het oog in het zicht van al die verleidingen. Het BKR, dat alle uitstaande kredieten registreert, heeft de teller elk jaar fors hoger staan. Uit een enquete van de budgetvoorlichtings-organisatie NIBUD bleek dat een groot deel van de ondervraagden eerder rood stond, of nu ineens roodstond en vroeger nooit. Is onze betaalmoraal makkelijker geworden? Ongetwijfeld, maar ook speelt mee dat geldzaken stomweg steeds ingewikkelder worden, en het leven duurder.

Rood staan: een persoonlijk verhaal

Renske: ‘Ik heb nooit gespaard. Ik werk vanaf mijn 21e, en zelfs van mijn salaris stond ik letterlijk de helft van het jaar rood. Daar zat ik ook niet mee, ik had liever spullen dan een dik banksaldo. Maar nu begin ik er anders over te denken. Een paar jaar geleden werd ik onverwacht werkeloos. Omdat er een fout werd gemaakt bij mijn uitkering, heb ik zelfs van mijn moeder moeten lenen om mijn boodschappen nog te kunnen doen. Dan ga je toch wel denken dat wat reserve, voordelen heeft. Bovendien wil ik sinds een jaar heel graag het huis uit, ik woon nog bij mijn moeder. Daar word ik zolangzamerhand gek van, ik wil zelfstandig zijn. Maar grote bedragen lenen wil ik niet, dus spaar ik nu voor meubels en zo. Heel fanatiek, ik begin zelfs het leuke ervan te zien om het geld op de bank te zien groeien. Ik vind het ook echt ongelooflijk stom dat ik nooit wat gespaard heb voor dit soort dingen. Soms lijkt het wel of ik eerst 24 moest worden om volwassen te gaan denken…’

Trend: roodstaan

Voorlichter Caroline Sodenkamp van het NIBUD signaleert, dat het een ‘trend’ is onder met name jongeren om wat meer rood te staan: ‘Dat tijdelijke roodstaan is ook niet zo erg. Als het probleem maar niet structureel wordt. Als je salaris binnenkomt en de rode cijfers zijn weg, is het niet schrikbarend. Maar is dat niet meer zo, dan moeten je alarmbellen gaan rinkelen. Zolang je krediet bij de bank niet wordt overschreden, worden rekeningen nog wel betaald. Maar op gegeven moment kan je krediet niet hoger, en worden je betalingsopdrachten gewoon niet meer uitgevoerd.’
Vaak hoef je in het beginstadium niet eens zulke drastische methodes te hanteren om uit de schulden te komen. Die ijzersterke waarheid, weet je wel: veel kleintjes maken één grote. Er zijn tal van tekenen dat we dat massaal beginnen door te krijgen. Bijvoorbeeld door wat minder royaal uit eten te gaan of wat minder alcohol te gebruiken als je uitgaat, of door koopgedrag qua kleding en vakanties aan te passen. Zo kun je al heel wat veranderen. Caroline Sodenkamp: ‘Als je ook maar een béétje rek hebt in de verhouding tussen je inkomsten en uitgaven, hoeft het helemaal niet zo pijnlijk te zijn om wat te bezuinigen.’

Rood staan: een persoonlijk verhaal

Liesbet: ‘Ik zat al te lang in een ongelukkige relatie. Daarom verviel ik in typische troostaankopen. Even de stad in, en ik zat weer lekkerder in mijn vel. Toen ik in een megadip zat, sloot ik een doorlopend kredietje af voor een lange reis naar China. Geweldige uitvinding, vond ik toen. Bij elke verhuizing, vakantie, hoogde ik mijn krediet op. Dat ging zo makkelijk. Maar voor ik het wist had ik torenhoge schulden. Als mijn salaris werd gestort stond mijn rekening al op nul. Maar dan was er altijd nog de creditcard. Ik vond denken over geld burgerlijk, had andere zorgen aan mijn hoofd. Het veranderde pas toen ik een nieuwe vriend kreeg. Na een tijdje aankijken, zette hij mijn financiële toestand op een rij en bleek dat ik 17.000 gulden schuld had. Ik schrok erg, begon spontaan te huilen. Na die middag, ben ik als een gek gaan afbetalen. Voor het eerst heb ik uitgezocht wat mijn vaste lasten zijn, wat overbleef voor boodschappen en leuke dingen, wat ik uitgaf. De schuld slonk waar ik bijstond. Ik ben een tijdje een enorme kniert geweest, werd zelfs zuinig. Dat heb ik nu niet meer, ik ben nog steeds niet vies van een (te) dure jas. Maar ik sta nooit meer rood. Ik spaar. Vroeger vond ik een geldhuishouding bijhouden burgerlijk, truttig. Nu vind ik het eigenlijk eerder naief om het niet op orde te hebben.’

Alles op een rij

Met bezuinigen is het probleem nog niet aangepakt, dat je uitgavenpatroon steeds onoverzichtelijker wordt. Giro, bank, klantenpassen, creditcards, je kunt en mag bijna overal en altijd geld uitgeven - én roodstaan. Om overzicht te krijgen, is er maar één remedie: je zet je inkomsten en uitgaven in één keer op een rijtje. Hulpmiddel is bijvoorbeeld het Basisboek Budgetteren van het NIBUD. Rotklusje? Caroline Sodenkamp: ‘Tja, het is nooit echt leuk. Maar als het goed is, hoef je het maar één keer te doen, en dan heb je wel ongeveer door waar het grote gat in je uitgaven zit. Heel vaak blijkt dat je heel veel uitgeeft aan de telefoon, of idioot veel aan kleding.’ Veel gehoord is de verzuchting dat ‘het leven door al dat bezuinigen minder leuk wordt’. Maar tegenover de instant-kick van het kopen, staat de minstens net zo leuke kick van het ‘geld-is-macht-gevoel.’ Zelfs als je die té leuke nieuwe cabrio niet koopt, is het een heel fijn gevoel om te weten dat je het zo zou kunnen! Echt! En vergeet het spreekwoord niet: "The best things in life are free."

Sta ik echt zó rood?!

Stel, je hebt het wel érg bont gemaakt. De grootste vergissing die je kunt maken, is je in stilte schamen en het probleem negeren. Erger nog, je durft je post niet meer open te maken, en zakt langzaam verder weg in het schuldenmoeras. Terwijl problematisch roodstaan echt voor ‘genezing’ vatbaar is. Allereerst is er eerste hulp. Die bestaat eruit, om eventueel met bemiddeling van instanties als het Maatschappelijk Werk of andere instanties waar de gemeente adressen van heeft, tot afspraken te komen met grote schuldeisers. Ook de Gemeentelijke Kredietbank kan je helpen financiele problemen op te lossen. Niet iedereen staat erbij stil, dat schuldeisers vaak liever zeker weten dat jij per maand 100 Euro terugbetaalt, dan steeds een deurwaarder op je afsturen voor de volle mep. Caroline Sodenkamp: ‘Met woningbouwverenigingen, gemeentes en andere schuldeisers valt vaak te praten. Bel ze op en probeer iets te regelen. Houd je wel aan die afspraken, want anders ben je écht de pineut. Je bent echt geen sukkel als je in deze omstandigheden bent gekomen, maar wél als je geen oplossingen zoekt.’

Dus jij dacht dat je roodstond?

(Hollywood gaat failliet in het kwadraat)
  • De cd’s van zangeres Toni Braxton leverden een geschatte 170 miljoen op en… toen ging ze failliet. Medelijden onnodig, enkele maanden erna volgde een recorddeal van 20 miljoen dollar.
  • Rapper MC Hammer bezat 9,6 miljoen– maar daartegenover stond opeens 13,7 miljoen schuld. Waaronder: 110.000 voor een interior decorator, 100.000 aan de belastingdienst IRS en maar liefst 500.000 dollar advocatenkosten. Plus een lening bij een vriend van een half miljoen.
  • Actrice Kim Basinger deed een dubbele financiele salto mortale: eerst kocht ze een stadje (!) dat failliet ging, toen wees ze enkele succesfilms af en deed de superflop ‘Boxing Helena’. Gevolg: faillissement.

Rood staan: een persoonlijk verhaal

Ilse: ‘Ik en mijn vriend zijn vijf jaar lang arm geweest. Ik kocht tweedehands kleding, benzine tanken was vaak geen optie en ’s avonds maakten we afgeprijsd eten klaar of gingen we bij anderen eten. Regelmatig kwam er een deurwaarder langs omdat we een rekening waren ‘vergeten’te betalen. Voor sommigen klinkt dat als een nachtmerrie, voor mij werd het een manier van leven. Ik heb altijd geweten dat het tijdelijk was. Als we door zoiets stoms als geldtekort zouden stoppen met studeren of een baan hadden genomen waar je niet gelukkig bent, waren we levenslang de pineut geweest. Het was even doorbijten, maar nu zijn we uit het dal. Ik heb een leuk eigen bedrijf, een prachtig huis en zelfs een mooie auto. Die constante geldzorgen hebben me achteraf bekeken rationeler en evenwichtiger gemaakt. Ik weet hoe moeilijk het is om arm te zijn, maar ook dat we in een caravan net zo gelukkig met elkaar zouden zijn."
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rood staan en de gevolgen voor uw hypotheekRood staan en de gevolgen voor uw hypotheekKomt u in het BKR-register als u rood staat of rood kunt staan? Dat is een essentiële vraag voor wie een BKR-hypotheek w…
Rood staan bij de bank levert BKR-registratie opVanaf 1 december 2016 zijn de regels rondom het lenen van geld aangescherpt. Ook het roodstaan tot 250 euro op een bankr…
Rood staan of lenen?Rood staan of lenen?"Zal ik kiezen voor rood staan of lenen?" is een vraag die veel mensen zich stellen wanneer zij behoefte hebben aan meer…
Rood staan Rabobank: mogelijkheden, kenmerken & voorwaardenRood staan Rabobank: mogelijkheden, kenmerken & voorwaardenStel je wilt betalen aan de kassa van de supermarkt en je bankkaart geeft aan dat je saldo te laag is. Om vervelende sit…

Inkomen uit fooi, hoeveel moet ik geven?Fooi is voor veel werknemers een extra beloning naast het vaste inkomen. Er zijn banen waarbij het totale inkomen van ee…
Salaris per vier weken of per maandDe meeste werknemers krijgen uitgekeerd per maand. Enkele werknemers ontvangen salaris per vier weken. Jaarlijks ontvang…
Reactie

Albert, 05-02-2012
Spaar van mijn modaalsalaris € 300 pm wat naar m'n internetrekening gaat. heb wel een (auto) rijbewijs maar geen auto, alle spullen in m'n huurflat (nieuw)zijn van mij en niet van de bank en sta nooit rood omdat ik me wel 2 x bedenk voor ik een (grote) uitgave doe, ga wel naar de USA op vakantie omdat ik dat kan doen.
Ben opgevoed: eerst sparen, dan kopen of op vakantie gaan.
Het enige nadeel is dat de spaarrente erg laag is. (2,3 %) Reactie infoteur, 06-02-2012
Dank voor je reactie, Albert. Ik denk dat je erg 'recessieproof' door het leven gaat (al is het geen gemakkelijke tijd, voor wie dan ook). Zodra de (inter)nationale banken ophouden met rentes kunstmatig laag houden, wat vermoedelijk pas het geval zal zijn als de financiele reserves echt op zijn voor deze instituten, zal naar mijn mening de spaarrente met sprongen gaan stijgen. Want dit lage niveau is kunstmatig in een markt van vraag en aanbod. Let maar op…

Groeten,
Maria

Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.