December duur? Niet met deze budget tips!

December is een echte feestmaand. Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw. Een maand vol gezelligheid, maar voor velen ook een erg dure maand door de cadeaus, de luxe hapjes en drankjes, de nieuwe kleren, en niet te vergeten de champagne met Oud & Nieuw. Een paar simpele bespaartips kunnen ervoor zorgen dat u deze maand kunt genieten van alle feestelijkheden zonder u druk te maken om de kosten.

December hoeft geen dure maand te zijn! 10 budgettips om u op weg te helpen!

1) Koop cadeaus en van tevoren!

Een hels karwei, om het weekend voor Sinterklaas de winkels in te rennen en op zoek te gaan naar cadeautjes. Naast het feit dat u urenlang in de rij moet staan, niet kunt vinden wat u zoekt en daardoor veel te veel geld uitgeeft omdat u toch een leuk cadeau wilt hebben, zorgt het ook voor stress. Door van tevoren cadeaus in te kopen kunt u zich veel stress én geld besparen.

Winkels hebben regelmatig magazijnopruimingen, waardoor de prijzen tot soms wel 80% goedkoper zijn. Vooral na de zogenaamde themadagen, zoals valentijnsdag, moederdag en vaderdag komen er veel cadeau's in de aanbieding. Dus zoekt u nog een mooi cadeau voor uw geliefde, uw moeder of uw vader? Dan is dit een mooie gelegenheid om in te slaan!

Tip: Hartjes en roze valentijns producten (fotolijstje, sleutelhangers, etc) zijn ook leuk als cadeau voor jonge meisjes!

2) Koop geen nieuwe kleren en schoenen met kerst!

Kent u het gevoel dat u helemaal niks in de kast heeft liggen voor Kerstmis? Dit kunt u makkelijk behelpen door een paar basic elements in uw garderobe te houden, denk bijvoorbeeld aan een mooie jurk, rok en blouse of een nette broek met een mooi overhemd en een jasje. Deze basis kledingstukken kunt u mooi combineren met een mooie sjaal of opvallende sieraden. Mannen hebben het ook makkelijk, een chique stropdas of ander kleur overhemd geeft u elk jaar een 'nieuw' uiterlijk.

Tip: Als u nieuwe nette kleren gaat kopen, koop dan ná kerstmis (wanneer er uitverkoop is) voor het jaar erop!

3) Kerstdiner, bring your own dish!

Als u niet urenlang in de keuken wilt doorbrengen om die 8 gangen maaltijd te bereiden, is het heel verleidelijk om een cateraar te bellen en mooie schotels vol luxe hapjes te bestellen. Echter, de kosten die hiervoor in rekening worden gebracht zijn behoorlijk hoog. Door met vrienden en familieleden af te spreken dat een ieder voor de verschillende gangen zorgt bespaart u zichzelf een hoop energie, én geld. Uit praktisch oogpunt is het handig dat u wel voor het drinken hoofdgerecht zorgt. Maak een gerecht die u bekend is en die u relatief weinig tijd kost, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. U houdt hierdoor meer tijd over om andere dingen te doen. Besteed deze tijd liever aan de kleine details, dek de tafel mooi op, zet mooie bloemen op tafel, maak mooie menu kaartjes en naambordjes voor uw gasten. Er zijn veel wijnsoorten die onder de 5 euro zijn en zeer goed smaken, schenk deze in een mooie karaf en zet deze op tafel.

Tip: Vooral kinderen vinden het erg leuk om te helpen bij tafeldekken!

4) Koop een kunst-kerstboom!

U betaalt eenmalig een bedrag en heeft er dan jarenlang plezier van. Bovendien is het ook nog eens goed voor het milieu als u de (kunst)boom aanzienlijk wat jaren gebruikt, er hoeven hierdoor minder bomen gekapt te worden. Ook hier geldt, na kerstmis worden deze bomen afgeprijsd tot ruim 50%. Sla dus ná kerstmis uw slag, ook voor nieuwe kerstballen en lampjes kunt u het beste tot na kerstmis wachten en direct voor het volgende jaar inkopen.

5) Stuur een E-card i.p.v een echte kaart

Kerstkaarten horen bij kerstmis, maar soms stijgen de kosten de pan uit. Vooral als u familie en vrienden ver weg hebt wonen die u een vrolijk kerstfeest wilt wensen, kunnen de verzendkosten behoorlijk oplopen. Een oplossing hiervoor is het versturen van een E-card. Via diverse sites op het internet kunt u gratis uw eigen E-card maken en versturen. Het wordt direct bezorgd en het kost u verder niks. Stuurt u toch liever een echte kaart? Maak dan uw kaarten zelf of laat uw kinderen de kaarten maken. Dit is veel goedkoper en men waardeert het wanneer er moeite voor is gedaan.

Tip: Stuur een foto op van uzelf, uw huis, uw kinderen of uw huisdier! Via internet zijn er verschillende sites waarbij u uw foto's kunt laten afdrukken voor een kleine bijdrage in de verzendkosten. Mooie tekst op de achterkant schrijven en voila, u heeft uw eigen kerstkaart!

6) Maak zelf uw oliebollen!

Oliebollen horen bij december. Waarom de oliebollen bij de bakker halen als u zelf in een handomdraai deze zelf kunt maken? Ook als u geen keukenprinses bent is het maken van oliebollen niet moeilijk. Met een simpele oliebollenmix, een pan vol hete olie en een soeplepel komt u al een heel eind. Varieer met krenten, appels en strooi en flink wat poedersuiker overheen!

7) Zet wat kleingeld opzij voor de collectanten/krantenbezorgers.

December is ook de tijd dat collectanten en krantenbezorgers huis aan huis gaan. Bepaal van te voren al wat u de krantenbezorger en de collectanten wilt geven, en zet dit kleingeld opzij. Zo voorkomt u verrassingen aan de deur waardoor u eerder geneigd zal zijn meer te geven (briefje van 5 bijvoorbeeld) dan gepland.

Tip: Ook 'nep'collectanten en bezorgers weten dat er in december gul gegeven wordt, vraag daarom altijd om legitimatie!


8) Neem iets anders dan Champagne om te toosten!

Champagne heeft de luxe en de 'faam', maar het kost ook een aardige duit. Wilt u toch een toost uitbrengen om 00:00 uur, neem dan eens iets anders dan Champagne. Maak uw eigen drankjes met bijv. prosecco en serveer het in mooie flutes. Niemand die het om 00:00 uur u kwalijk neemt dat u geen champagne in huis heeft gehaald!

9) Doe de lichten eerder uit!

Er is niks romantischer dan knus op de bank zitten, met een glaasje wijn erbij en een paar hapjes. Maar wanneer de lichtjes in de kerstboom branden gaat de energienota flink omhoog. U kunt dit compenseren door 's avonds (groot) licht uit te zetten wanneer de boom aangaat. Zet uw lampen en tv uit, neem een glaasje erbij en geniet van de knusheid in het donker. Eventueel kunt u wat kaarsen aansteken voor extra licht.

10) Vraag en koop nuttige cadeaus!

Met Sinterklaas en kerst worden veel cadeaus gekocht. Werk met een verlanglijstje en vraag cadeaus die je anders zelf gekocht had. Moet je nieuwe sokken hebben? Vraag het als cadeau! Dit geldt ook voor die ene lekkere douchegel of die mooie sjaal die je wilde kopen. Ook als u kinderen heeft kunt u nuttige cadeaus kopen. Was u al van plan om voor uw kinderen nieuwe kleren of schoolspullen te kopen? Geef dit dan in december als cadeau, scheelt u weer extra kosten in januari!

Tip: Vraag met Sinterklaas om Kerstspullen, dit scheelt je behoorlijk in het zelf kopen!
© 2008 - 2024 Aysegul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!December is een drukke maand. Op 5 december vieren veel Nederlanders namelijk het sinterklaasfeest. Na het sinterklaasfe…
Besparen met Kerst en SinterklaasBesparen met Kerst en SinterklaasDecember is traditiegetrouw de duurste maand van het jaar. Dit wordt veroorzaakt door de feestdagen zoals Sinterklaas en…
Hoe hou je Sinterklaas- en Kerstcadeaus betaalbaar?Hoe hou je Sinterklaas- en Kerstcadeaus betaalbaar?De regering gaat bezuinigen en dat heeft invloed op de uitgaven van elk gezin. Veel mensen hebben in deze tijd minder ge…
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…

Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…
Geld en gelukkigIedereen weet dat geld niet gelukkig maakt, maar zonder geld bent u in onze maatschappij wel erg ongelukkig. Met weinig…
Aysegul (3 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.