Rijk worden, word vinding-RIJK!

Rijk worden, word vinding-RIJK! Lenen, lenen, lenen... Kopen, kopen, kopen... Mensen lenen te veel en besteden niet zelden de volledige overwaarde van hun hypotheek. We steken ons tot aan de nek in de schulden en hebben schijnbaar behoefte aan de nieuwste moderne snufjes; we gooien ons geld over de balk en verwarren dat met genieten van het leven… Wil je beter met geld omgaan? Wil je bezuinigen en geld overhouden en rijk worden? Door te bezuinigen kun je op een andere manier leren genieten van het leven. De Vrekkenclub, wat is dat? De Vrekkenclub was een club van mensen die zichzelf gekscherend vrekken noemden, om de eenvoudige reden dat zij het als hun hobby zagen om zo zuinig mogelijk te leven. Na enige tijd uiterst zuinig leven, werden ze rijker en rijker en op den duur zelfs miljonair. De Vrekkenclub bestaat nog steeds, en de leden wisselen nog steeds allerlei tips uit om extreem zuinig te leven en geld te besparen, maar ze heten nu geen Vrekkenclub meer maar ze heten nu: Zuinigheid met Stijl.

Onnodig geld uitgeven en te veel op krediet kopen

We kunnen niet met geld omgaan. We weten vaak zelfs niet meer wat echt genieten is. Eigenlijk is het te vergelijken met het volgende voorbeeld: je propt je mond vol met twee repen chocola en je hebt op dat moment de indruk dat je intens geniet. Een kwartiertje later ben je misselijk en je krijgt een beetje last van je maag. Bovendien weeg je de volgende dag ineens een stuk meer. Je voelt je somber en door jezelf bedrogen. Je neemt je voor om voorlopig geen chocola meer te eten. De chocola gaf je achteraf maar weinig om van te genieten, maar veel om je ellendig bij te voelen. Zo is het ook met onnodig geld uitgeven en te veel op krediet kopen.

Een grote auto in de oprit voor ons eigen huis

Veel mensen hebben schulden die hen boven het hoofd groeien. Geld uitgeven geeft ons schijnbaar een lekker gevoel, maar de vraag is of we er rijker en gelukkig van worden? Nee dus. Je kunt je geld maar eenmaal uitgeven, en dan is het op. We voelen ons misschien rijk als we dure computers en schitterende elektronische apparaatjes in huis hebben, een grote televisie (of zelfs twee) en een grote auto in de oprit voor ons eigen huis… Tweemaal per jaar op vakantie, waarom niet? Het is waar dat we maar eenmaal leven en dus mogen we best genieten. Maar zou het ook niet heerlijk zijn als we ons geld zouden zien groeien in plaats van in de beurs van anderen zien verdwijnen? En er zijn zoveel manieren om te genieten, het is maar de vraag of luxe echt zo belangrijk is.

Zuinigheid met stijl

Voorheen de Vrekkenclub, nu Zuinigheid met Stijl. We kunnen veel van deze stichting leren, want hoewel het misschien een grijns op veel gezichten zal toveren, toch is het interessant om het leven eens vanuit de ogen van een bezuiniger te bekijken. Je zult verbaasd staan van de hoeveelheid geld die je kunt besparen en verdienen, slechts door je gezonde verstand te gebruiken.

(G)een nieuwe auto, en koken op een laag pitje. We moeten consuminderen!

Het is bij ‘Zuinigheid met stijl’ niet gewoon een kwestie van een beetje op de kleintjes letten, nee, het gaat hier om extreem bezuinigen. Het doel? Rijk worden en geen geld of goederen en/of energiebronnen verspillen. Het is een soort sport om te zien hoe veel men bezuinigen kan en het is leuk om ideeën uit te wisselen om nog minder uit te geven en nog zuiniger om te springen met uitgaven, en toch te genieten van het leven. Het schijnt nogal verslavend te zijn als je er eenmaal aan begint. Menigeen is er heel erg rijk mee geworden. Als je ook extreem bezuinigen wilt moet je je wel voorbereiden op een leven met minder luxe. Een auto heeft lang niet iedereen nodig, dus als je die wegdoet, bespaart dat ongeveer zevenhonderd euro per jaar uit aan onder andere: verzekeringen, benzine (krap gemeten) ongeveer 50 euro per maand, onderhoud gemiddeld driehonderd euro per jaar, en dan nog de geldontwaarding van de auto zelf. Ook de wegenbelasting en dergelijke — afhankelijk van het model auto — kosten toch ook al snel een paar honderd euro per jaar. Als je het je niet permitteren kunt om de auto weg te doen, rij dan in een zuinig klein model, waar je zo weinig mogelijk instapt. Koken doe je op een laag pitje (dat wil zeggen dat je het gas laag zet zodra de aardappels en groenten koken, die gerust samen in een pan kunnen). Want, zoals de stichting ‘Zuinigheid met Stijl’ het zo mooi zegt: we moeten leren consuminderen!

Nog meer tips om geld te besparen

Inderdaad moeten we leren consuminderen. Het is beter voor onze gezondheid, voor onze bankrekening en voor het milieu. Door eens te kikken op ‘niet kopen’ in plaats van op ‘kopen,’ zullen we voor de verandering geld overhouden in plaats van tekort komen. Dure leningen waar we jaar in, jaar uit, aan moeten aflossen, zijn vaak niet nodig. Wie teveel wil hebben, zal ook teveel moeten betalen. Bezint dus eer je begint aan aankopen die je levenslang geld gaan kosten. En waarom zouden we dure nieuwe meubels kopen als de westerse wereld uit zijn voegen barst van kwalitatief goede en zeer betaalbare tweedehands meubelen? Waarom zou men een huis inrichten voor 15.000 — 30.000 euro of meer, als het ook voor duizend euro kan? Meubels koopt men dus bij voorkeur altijd tweedehands, en pas alleen als de oude meubels echt in elkaar zakken van ellende en niet meer op te knappen zijn. Je loopt verzekeringen na en kijkt waarop je zoal zou kunnen bezuinigen. Klusjes doe je zoveel mogelijk zelf en voor reparaties die je echt niet zelf kunt uitvoeren, zoekt je een zo goedkoop mogelijk alternatief.

Goedkope vakantie

Natuurlijk kun je best nog op vakantie, maar probeer dure appartementen en hotels te vermijden. Voor weinig geld kun je vaak al een busreis naar Parijs of Spanje maken. Kamperen is goedkoper dan overnachten in hotel of appartement. Ook kun je overwegen om van huis te ruilen gedurende de vakantie, bijvoorbeeld met een ander gezin dat ook op vakantiekosten wil besparen. Je huis gedurende de vakantie verhuren is natuurlijk ook een optie. Je verdient dan geld terwijl je op vakantie bent. Heb je een kat of hond dan kun je meteen regelen dat de mensen die in je huis komen, de kat of hond verzorgen als je op vakantie bent. Daarmee bespaar je kosten voor een dierenpension. Soms kun je zelfs gratis op vakantie.

Goedkoop eten

Eten lijkt op zich niet heel erg duur, maar het wordt steeds duurder en op eten kun je nog behoorlijk besparen. Vooral verse producten zoals groentes en fruit zijn duur geworden en die heeft een mens juist het hardste nodig. Als je een eigen moestuin neemt, eet je het hele voorjaar, de hele zomer en de hele herfst, regelmatig gratis groentes. Je kunt ook zelf brood bakken, zelf jam maken en zelf cake bakken en dergelijke. Je gebruikt dan wel extra gas of elektra en het kost extra tijd. Uit eten gaan is eigenlijk pure geldverspilling. Je krijgt in een restaurant vaak aparte hapjes die met zorg zijn bereid, maar thuis eten kan minstens zo lekker zijn. Het scheelt veel geld. Zo nu en dan op een terrasje zitten is gezellig, maar helaas ook erg duur. Doe dit dus niet te vaak, of alleen als er iets te vieren valt. Kijk kritisch op de kaart naar de prijzen. Bent je een echte schraper? Dan vergaat je de trek in eten en drinken alsnog als je beseft wat je nog kunt doen doen met de bedragen op de prijslijst van lunchrooms en restaurants.

Goedkoop winkelen

Wc papier gaat niet meer in grote proppen door de wc, maar je gaat kleinere beschaafde stukjes (van het goedkoopste wc-papier) gebruiken om te ontdekken dat het allemaal best minder kan. Bovendien trek je de wc pas door als het nodig is. Goedkoop wc papier, staat net als de meeste goedkopere producten niet op ooghoogte in supermarkten maar hoog of laag in de schappen. Hou ook altijd je ogen open voor artikelen die in de reclame zijn. Kom je in een winkel waar je zelf de gekochte goederen mag inpakken met papier van de zaak? Schuw dan niet om een paar meter extra inpakpapier mee te nemen. Het bespaart je de aanschaf van een rol cadeaupapier. Overigens bewaart je altijd inpakpapier wat om cadeautjes zit. Je hergebruikt het later om iets in te pakken. Koop nooit wegwerp boodschappentasjes, maar neem je eigen tas mee naar de winkels. Zie je ergens gratis pennen, ansichtkaarten, tijdschriften… neem, neem, neem… Het bespaart honderden euro’s gedurende je leven.

Gratis wenskaarten, en een vaatwasser heb je ook niet nodig

Wil je een mooie wenskaart versturen? Maak er dan zelf een van materialen die je anders zou hebben weggegooid. Wenskaarten die je ontvangt, kun je opnieuw gebruiken door over de geschreven tekst aan de binnenkant een foto of een stukje schoon papier te plakken. Nog goedkoper is het om een plaatje in te scannen en digitaal per e-mail of Facebook te verzenden. Hergebruik enveloppen, maak gebruik van gratis of goedkoop telefoneren via Skype of Whatsapp. En trek ‘s nachts de stekkers van apparaten eruit. Als je geen TV kijkt, zet het ding dan uit en trek de stekker er uit. Las een paar Tv-loze avonden in om te ontdekken hoe fijn het is om bij te praten of te lezen of een spelletje kaart of Monopoly met je kinderen te spelen. Als je een koffiezetapparaat gebruikt (wat af te raden is) gooi de hete koffie dan meteen over in een thermoskan; zet het apparaat uit en trek de stekker eruit. Zet de ijskast een graadje lager. Is de ijskast bijna leeg? Trek de stekker er dan uit en gebruik die dag of nacht om hem te ontdooien. Eet trouwens ook eens een dagje (of twee a drie) per week geen vlees. Een pasta op basis van groenten met tomatensaus en kaas, is heerlijk. Je zult het vlees niet missen. Uiteraard doe je de afwas met de hand, een afwasmachine verbruikt zinloos veel energie.

Hoeveel geld geef je maandelijks uit om eerder dood te mogen gaan?

Als je nog rookt, reken dan eens uit hoeveel geld je maandelijks uitgeeft om eerder dood te mogen gaan. Als je te veel drinkt, vraag je dan af waarom je zoveel geld uitgeeft om je lever te vergroten en je hersencellen af te breken. Als je te veel eet, vraag je dan eens af waarom je zoveel geld uitgeeft om jezelf amechtig, onaantrekkelijk, en ziek te maken?

Schoonmaakmiddelen, bekijk ze eens kritisch

Besparen op dure schoonmaakmiddelen is eenvoudig, koop gewoon uitsluitend groene zeep (in een pot) en gebruik voor echt lastige klussen hooguit een scheutje bleekwater in heet water. Meer heb je niet nodig en je zult ontdekken dat je huis schoner wordt met deze middelen dan met welk duur trendy schoonmaakmiddel dan ook.

Opzeggen die handel

De vaste telefoon gaat de deur uit, alle abonnementen op kranten en tijdschriften zeg je op. Je kunt gerust een krant lezen, maar vraag de krant van gisteren aan de buren. Lukt dat niet, hou dan in gedachten dat we in een media maatschappij leven, nieuws komt ons via vele kanalen tegemoet. De tv, het internet, de radio of de een krant heb je helemaal niet nodig. Waarom zou je 15 tot 30 euro per maand besteden aan een krant waarin nieuwtjes staan die je ook op tv of radio kunt zien en horen, of op internet kunt lezen?

Loterijen

Van loterijen worden echt wel mensen rijk, maar het zijn voornamelijk de mensen die de loterijen beheren. De kans dat op je dure lot een prijs van miljoenen valt, is een kans van 1 op vele miljoenen.

Liefdadigheid

Leg liefdadigheid aan goede doelen aan banden en laat je goed informeren voordat je schenkingen doet. Er zijn ‘goede doelen’ die zo rijk geworden zijn door giften van burgers, dat ze door het verkopen van hun reclame artikelen (boeken, T-shirts, petjes, tassen met het logo van het goede doel erop, et cetera) meer op winstgevende multinationals zijn gaan lijken dan op goede doelen zonder winstoogmerk.

Gratis

Het woord gratis klinkt elk mens als muziek in de oren, daarom verzamelt je bonnen voor gratis artikelen en/of uitstapjes, en kortingsbonnen. Je plakt zegels als dat geld oplevert, en je bespaart waar mogelijk. Voortdurend moet je je focussen op de gedachte: hoe kan het goedkoper? Hoe kan ik geld verdienen, rijk worden, besparen… Leningen zijn in principe af te raden. Kan het echt niet anders? Hou dan de rente waartegen je leent, goed in de gaten. Probeer lenen te voorkomen! Probeer niets op krediet te kopen! Probeer niet uit te geven wat je niet heeft! En vergeet niet de rente te verlagen bij de bank als je een hypotheek hebt. De boete is vaak vele malen goedkoper dan jarenlang teveel rente betalen.

Verjaardagen

Zie je in de uitverkoop een spotgoedkoop maar leuk hebbedingetje in een winkel, koop er dan meteen 5 of 10, zodat je op verjaardagen altijd een cadeautje uit je ‘goedkope cadeautjes kast’ kunt pakken. Ben je zelf jarig en ontvang je een cadeautje wat je smaak niet is, geen probleem, je zet het weg en geeft het later aan een jarige Jop die er wel blij mee is.

Zeep

Restjes handzeep gooi je niet meer weg. Verzamel restjes zeep in een bakje en kneed er (als je genoeg hebt) weer nieuwe zeepballetjes van. Een bloemetje in huis staat leuk, maar pluk ze uit je tuin of in de natuur op plaatsen waar het mag. Je doel moet continu zijn: hoe kan het goedkoper?

Zoals je ziet kun je bijna op alles bezuinigen

Je zult zich af moeten vragen hoe vaak je theezakjes kunt hergebruiken. Wassen met de wasmachine doet je alleen ’s nachts, op zuinige uren, en kleinere wasjes kunnen met de hand. Een droger gebruik je feitelijk zelden of nooit. Je droogt de was (om op de energierekening te besparen) aan rekjes of buiten aan de waslijn. Douchen mag, maar hou het kort! En doe de stop in de afvoer zodat je het douchewater nog kunt hergebruiken voor het doorspoelen van de wc, of (indien je geen zeep gebruikt hebt) het bewateren van planten. Neem geen bad, badderen is heel erg duur. Een magnetron heb je echt niet (vaak) nodig. Zet de kachel laag als het niet koud is. Hou tussendeuren dicht als het wel koud is en trek een extra trui aan. Overdag heb je geen kunstlicht nodig want daglicht is voldoende, en ’s avonds zit je knus bij kaarslicht. Vervang buitenlichten voor schriklichten. Afwasmiddel gebruik je met mate en je spoelt de bijna lege fles goed uit zodat alle zeep benut wordt. Tubes tandpasta die leeg lijken, knip je open zodat je er nog een week langer mee kunt doen. Dat doe je overigens met alle tubes. Vuil in vuilniszakken druk je goed aan voordat je hem als vol beschouwt en bovendien gebruik je ook regelmatig een leeg wegwerptasje om vuilnis in te verzamelen.

Boodschappen doen met zuinige ogen

Alles wat je van je boodschappenlijstje schrappen kunt, schrap je ook daadwerkelijk. Uiteraard koop je overal de goedkoopste producten en pluist vooraf uit in welke winkels de producten het goedkoopste zijn. Je zult daarvoor misschien de koffie in de ene winkel moeten halen, en het vlees in de andere. Je gooit trouwens geen etensresten meer weg, tenzij het echt bedorven is. Mocht je een kat hebben, dan vul je de bak met oud papier, niet met dure kattenkorrels. Je kunt een kat ook wennen om (in de bak buiten) zijn behoefte te laten doen, of de kattenbak vol zand of aarde uit de tuin scheppen. Als je katten hun oorspronkelijke voedsel geeft, rauw vlees, dan gaan ze zelfs bijna nooit meer op de kattenbak.

Recreëren

Op een terrasje zitten is er nog wel bij, maar alleen als vrienden voor je betalen, of als het je eigen terras is in je eigen tuin of balkon. Daar zit je bij voorkeur op tweedehands stoelen zit. Uit eten ga je soms nog wel, maar dan in een grasveld op de oude manier, lekker picknicken. Oud papier verkoop je, net als oud ijzer. Ook kleding die niet meer past, en alles wat maar geld oplevert, verkoop je op plaatsen waar men dergelijke zaken inkoopt. Ook maakt je grif gebruik van verkoopplaatsen zoals Marktplaats en e-eBay om spullen die je niet meer gebruikt, in geld om te zetten. Bij alles wat je doet, moet je je afvragen: hoe kan ik besparen? Hoe kan het goedkoper? Hoe kan ik geld verdienen? Hoe word ik miljonair?
Drie bezuinigingen van de voorzitter van 'Zuinigheid met stijl' (de voormalige Vrekkenclub) Jeanine Schreurs:
  • Koop zo weinig mogelijk tussendoortjes op bijvoorbeeld het station of in de kantine. Een broodje en een flesje water kun je ook van thuis meenemen.
  • Ook al heb je een druk leven, maak tijd vrij voor je boodschappen. Plan vooruit en koop voor een paar dagen in. Het voorkomt dat je snel even die dure kant-en-klaar pizza koopt of het zakje gewassen sla.
  • Koop eens een dag helemaal niets en signaleer hoe vaak je de neiging had om iets te kopen. De meeste aankopen worden namelijk gedaan uit frustratie of om negatieve gevoelens te compenseren. Zoek hiervoor echte oplossingen. Dat is niet alleen goedkoper; je wordt er ook gelukkiger van!

Ik zou nog uren door kunnen gaan om tips om te bezuinigen op te sommen, maar als je om je heen kijkt en je afvraagt hoe je zou kunnen bezuinigen, dienen de ideeën zich vanzelf aan. Hou ook in gedachten dat het mes aan twee kanten snijdt, dus als je geld verdient terwijl je geld bespaart, word je tweemaal zo snel rijk.

Een laatste tip, wordt lopend rijk!

Ben je van mening dat bewegen goed voor je is? Benut dan je ochtend of avondwandeling om kranten of folders te bezorgen door middel van een krantenwijk of folderwijk. Zo wordt je rijker terwijl je gratis aan je conditie werkt.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kun je als oudere geld lenen?Kun je als oudere geld lenen?Wanneer ouderen geld willen lenen, blijkt dit in praktijk nog niet zo gemakkelijk. Banken staan niet te springen om oude…
Op vakantie met vakantiekredietOp vakantie met vakantiekredietLenen voor een vakantie, dat kan. Extra geld voor een fijne vakantie hebt u met uw vakantiegeld, maar ook een vakantiekr…
Goedkoop snel geld lenenGoedkoop snel geld lenenGoedkoop snel geld lenen is een keuze. Snel geld lenen kan bij aanbieders van geld zoals Ferratum. Extra krediet door go…
Bronnen en referenties
  • Observant.unimaas.nl
  • Bezuinigen met Stijl
Reactie

Tb, 17-06-2012
WAARSCHUWING: DE GDI IS OPLICHTERIJ. TRAP ER NIET IN.

GDI is een amerikaanse piramide spel. Ten eerste is het waarschijnlijk illegaal binnenkort om er deel aan te nemen. De enige die hier geld aan verdienen zijn de gene bovenaan de piramide spel. Grote kans dat je bij de meerderheid onderaan de piramide hoort. De enige manier om hier geld uit te slaan is door mensen die jou vertrouwen te betrekken bij het spel. En als je er eenmaal geld aan verdient, dan, met een beetje pech, is het tegen die tijd illegaal verkregen geld en dus een criminele activiteit. Daar gaat je reputatie, geld en zuurbezuinigde centjes.

Onverantwoordelijk van de webmaster om dit op zijn site te accepteren. Ik hoop niet dat vrekkenclub hierbij betrokken is. Reactie infoteur, 18-06-2012
GDI is geen piramidespel, het is een host voor domeinnamen. Ik heb er zelf twee accounts en dus twee websites, + 20 e-mailadressen. Een piramidespel zou door Infonu zeker niet geaccepteerd worden. Kan je geld verdienen met GDI? Ja, maar alleen als affiliate. Je verdient dan 1 euro per account. Per aangebracht account verdien je dan dus 1,- (dollar) per maand, elke maand opnieuw, dus als je 10 accounts aanbrengt heb je 10,- per maand, elke maand opnieuw. Breng je er 1000 aan dan heb je 1000 per maand. Het is niet zo dat een persoon meer verdient dan de ander. Je bepaalt zelf hoeveel mensen je kunt aanbrengen, zo werkt affiliatemarketing overal. Dus hoe meer accounts je als affiliate verkoopt, hoe meer je maandelijks verdient. Kortom, het is een domeinhost met extensie.ws waar je gewoon een website kunt registreren, vervolgens de website kunt bouwen met hun software, de website online zetten en gebruiken. Je krijgt er tien emailadressen bij.

Als je wilt verdienen met GDI kan dat ook, dan ga je dus als affiliate te werk. Alleen heel goede affiliates kunnen heel veel mensen een domeinnaam laten registreren. Er zijn mensen die veel verdienen met GDI. Zelf verdiende ik na een tijdje ongeveer 40,- per maand met GDI. Niet heel veel dus, maar ik deed er verder ook niet echt mijn best voor. Met GDI verdien je ook als mensen die jij hebt aangebracht, ook weer domeinen verkopen, en zo kan je inkomen in levels verdubbelen. Er zijn dus wel andere affiliate bedrijven waar je meer mee kunt verdienen, maar GDI is geen piramidespel, maar multi level marketing.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 19-06-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.