Veel geld op betaalrekening laten staan: is dit gevaarlijk?

Veel geld op betaalrekening laten staan: is dit gevaarlijk? Het kan gevaarlijk zijn om veel geld op je betaalrekening te hebben staan. Voor oplichters is de betaalrekening vaak de eerste prooi. Word je het slachtoffer van betaalpasfraude of een andere vorm van criminaliteit dan is het voor oplichters vaak een koud kunstje om je betaalrekening te plunderen. Dit geldt niet voor de spaarrekening. Om bij het saldo op je spaarrekening te komen moet het eerst worden overgeboekt naar de betaalrekening. Wees dus verstandig en laat niet onnodig veel geld op je betaalrekening staan!

Geld op betaalrekening


Waarom veel geld op je betaalrekening laten staan?

De meeste Nederlanders hebben een betaalrekening en een spaarrekening. Waar de één een nauwkeurig spaarplan heeft waarbij periodiek geld van de betaalrekening naar de spaarrekening wordt overgeheveld, is de ander hier wat minder precies mee. Sommige mensen sparen niet of nauwelijks of boeken alleen een bedrag over als dit zo uitkomt. Maar waarom zou je veel geld op je betaalrekening laten staan? Een reden hiervoor kan zijn dat je wilt voorkomen dat je rood komt te staan op je betaalrekening als je in korte tijd veel grote bedragen moet betalen. Wees je er echter wel van bewust dat een hoog saldo op je betaalrekening een risico kan zijn. Wanneer je het slachtoffer wordt van oplichters dan is je betaalrekening altijd de eerste prooi.

Geld op een spaarrekening is beter afgeschermd voor oplichters

Diefstal of oplichting komt op vele manieren voor. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat onder bedreiging van je wordt geëist dat je een geldbedrag pint en dit onder dwang afstaat. Met je betaalpas is het alleen mogelijk om geld op te nemen van je betaalrekening en niet van je spaarrekening. Om bij het geld van je spaarrekening te komen moet dit doorgaans eerst worden overgeboekt naar de betaalrekening. Het geld van je spaarrekening kan niet met een bankpas bij een automaat gepind worden. Het is op die manier dus beter afgeschermd voor criminelen.

Naast directe bedreiging komt het ook voor dat criminelen een geldautomaat onder handen nemen op zo'n manier dat ze de gegevens van je bankpas kunnen kopiëren en de pincode kopiëren op het moment dat een transactie wordt verricht. Deze vorm van betaalpasfraude wordt ook wel skimming genoemd. Ook hiervoor geldt echter dat als je gegevens in handen van criminelen vallen, zij alleen bij het geld op de betaalrekening kunnen komen en niet bij het spaarsaldo. Skimming wordt doorgaans snel ontdekt door de bank en in de meeste gevallen zul je je geld terugkrijgen maar het zorgt wel voor veel rompslomp en je kunt je betaalpas mogelijk een aantal dagen niet gebruiken.

In januari 2020 kwam ING met het nieuwsbericht dat het negatieve rente gaat heffen over spaarsaldi boven de € 1 miljoen. Dit gold aanvankelijk alleen maar voor saldi op spaarrekeningen. Omdat ING zag dat klanten mogelijk om deze reden veel geld overhevelden naar hun betaalrekening en dit onwenselijk acht, is de negatieve rente in juni 2020 ook van toepassing gemaakt op saldi van betaalrekeningen. De ING hoopt dat dit eraan bijdraagt dat mensen minder grote bedragen op hun betaalrekening laten staan.

Andere vormen van oplichting

Naast skimming bestaan er tegenwoordig nog tal van andere vormen van betaalpasfraude. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende zaken:
  • Phishing: via een valse email word je gemotiveerd om elektronisch gegevens prijs te geven.
  • Oplichting via Whatsapp: iemand doet zich voor als een familielid en probeert zo iemand over te halen om geld over te maken. Hierbij kan ook gebruik gemaakt worden van valse QR-codes.
  • Oplichting via Marktplaats: iemand die zich voordoet als Marktplaats-verkoper stuurt valse QR-codes en probeert hiermee een betaling los te krijgen. Via een slimmigheidje kan een oplichter het over te maken bedrag verhogen of meer transacties uitvoeren dan waar je autorisatie voor gegeven hebt. Het tv-programma Radar onthulde in 2019 bijvoorbeeld een kwetsbaarheid in het systeem van ING.

Voor al deze vormen van oplichting geldt dat je geld beter is afgeschermd wanneer je dit op een spaarrekening hebt staan in plaats van op een betaalrekening. Waar oplichters via één van bovengenoemde methoden soms zo je hele betaalrekening leeg kunnen trekken is dit bij het saldo op een spaarrekening niet mogelijk.

Laag saldo: betalen met creditcard

Wanneer je het saldo op je betaalrekening laag houdt dan bestaat het risico dat je op een bepaalde moment onvoldoende saldo hebt om een betaling te doen. Als je een betaalrekening en spaarrekening bij dezelfde bank hebt is het doorgaans erg eenvoudig om geld van de ene naar de andere rekening over te boeken via de internetbankieren-app. Heb je hier geen tijd voor omdat je in een winkel staat of heb je even geen beschikking over internet? Een alternatief om te voorkomen dat je rood staat op je betaalrekening kan dan nog zijn om de betreffende betaling met je creditcard te doen. Je komt dan niet rood te staan omdat betalingen met je creditcard altijd achteraf verrekend worden. Uiteraard is het dan belangrijk om erop te letten dat je geen betalingen doet die je aan het einde van de maand niet terug kunt betalen.
© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rentevergoeding op de betaalrekeningRentevergoeding op de betaalrekeningRente op een betaalrekening ontvangen kan wel degelijk. Bij de meeste banken krijgt u op uw betaalrekening geen rentever…
Banken, goedkoop bankieren en betalenBanken, goedkoop bankieren en betalenEen goedkope betaalrekening graag, want het leven is al duur genoeg. Goedkoop bankieren en betalen zo fijn zijn. U kunt…

Goedkoopste betaalrekeningen 2020Goedkoopste betaalrekeningen 2020Het hebben van een betaalrekening bij een bank kost in de meeste gevallen geld. De tarieven die banken hanteren lopen ec…
Behouden Huis: belastingvrij verzilveren overwaarde woningBehouden Huis: belastingvrij verzilveren overwaarde woningUw woning heeft overwaarde in 2023 en u wilt niet verhuizen maar wel belastingvrij extra geld in het handje hebben. In d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Verchmarco, Flickr (CC BY-2.0/bewerkt)
  • https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/artikel/politie-waarschuwt-voor-nieuwe-fraudetruc-met-qr-code-klanten-ing-extra-kwetsbaar/
  • https://www.nu.nl/economie/6059607/negatieve-rente-boven-1-miljoen-euro-geldt-ook-voor-ing-betaalrekening.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Skimmen
Dessal (1.118 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.