Contactloos betalen in de winkel: pinnen zonder pincode!

Contactloos betalen in de winkel: pinnen zonder pincode! In 2014 is het contactloos betalen in winkels in Nederland ingevoerd. Dit betekent dat men niet meer een pincode in hoeft te voeren maar alleen de pas boven de automaat hoeft te houden. Ook is het mogelijk om via een internetbankieren-app met de telefoon contactloos te betalen. De klant heeft geen pincode meer nodig tijdens het kopen van spullen voor maximaal € 25,- per transactie. In 2016 was ongeveer een kwart van alle pintransacties contactloos.

Inhoudsopgave


De technologie

Bij contactloos betalen houdt de klant zijn of haar betaalpas vlakbij de pinautomaat. Hierdoor wordt er via de, zogenoemde, NFC-technologie contact gelegd tussen de pinautomaat en de betaalpas en kan het bedrag van de rekening worden afgeschreven. Naast het contactloos betalen is deze techniek ook terug te vinden in bijvoorbeeld de OV-chipkaart, welke gebruikt wordt voor het betalen van de reizen met het openbaar vervoer. In augustus 2017 zijn er in Amsterdam ook verschillende parkeergarages waar je via deze technologie kunt betalen.

NFC

De afkorting NFC staat voor Near Field Communication. Deze technologie heeft een bereik van maximaal tien centimeter. NFC is een verlengstuk van de RFID-technologie (radio frequency identification). Deze technologie werkt via een zender en een ontvanger waarmee op een snelle manier gegevens uitgewisseld kunnen worden via een radiofrequentie. Deze technologie was vooral bedoeld voor het gebruik in mobiele telefoons.

Limieten

Om de veiligheid van het gebruik van contactloos te verhogen en eventuele financiële schade zoveel mogelijk te beperken, hebben de banken bij de introductie van het contactloos betalen, in 2014, limieten ingesteld. Hierdoor kunnen er bij verlies of diefstal geen grote bedragen van de rekening van de gedupeerde klant afgehaald worden. Tot en met juni 2017 zijn de limieten die in 2014 zijn ingesteld niet veranderd. De ingevoerde limieten zie je hieronder.

€ 25,- per transacties

"Klein bedrag, pinnen mag"; een veel gebruikte slogan bij de winkeliers om minder contant geld in huis te hebben. Met de invoering van het contactloos betalen is zelfs het invoeren van de pincode niet meer nodig. Klanten kunnen kleine bedragen, tot maximaal € 25,-, betalen zonder dat daarvoor een pincode hoeft te worden ingevoerd. Moet er een bedrag boven de € 25,- betaald worden, dan hoeft de betaalpas niet in de automaat gestopt te worden, maar zal er door de betaalautomaat altijd gevraagd worden om een pincode in te toetsen.

€ 50,- maximaal

Wanneer meerdere kleine betalingen achter elkaar contactloos worden betaald, worden deze bedragen bij elkaar opgeteld. Als ze samen hoger zijn dan € 50,-, moet de klant en de betaalpas en de pincode invoeren. Hier is geen tijdslimiet aan verbonden. Oude contactloze betalingen worden onthouden en pas wanneer tussendoor een pinbetaling is uitgevoerd met de pincode, wordt de stand gereset. Door deze transacties met een pincode wordt de limiet weer naar € 0,- gezet en kan er weer voor € 50,- contactloos worden betaald.

Tussendoor betaalt een pashouder vaak ook grotere bedragen met de betaalpas, denk hierbij aan het betalen van boodschappen of het voltanken van de auto. Voor zijn gevoel hoeft de pashouder dus bijna nooit de pincode in te voeren bij een lage contactloze betaling, maar dat komt omdat de stand tussendoor is gereset.

Is contactloos betalen wel veilig?

Veiligheid bankieren in het algemeen

Zoals met alle manieren van betalen kun je nooit honderd procent zeker zeggen dat contactloos betalen helemaal veilig is. Maar dit geldt natuurlijk ook voor vals geld bij winkels, het skimmen van betaalautomaten, het versturen van nep mails om je foutief in te laten loggen, enzovoort. Natuurlijk doen banken, winkeliers en politie er alles aan om het betalen zoveel mogelijk veilig te houden, zowel preventief als achteraf.

Ook aan het contactloos betalen zitten natuurlijk veiligheidsrisico's, maar ook bij het contactloos betalen is er vooraf alles aan gedaan om eventuele schade zoveel mogelijk te beperken. En het blijft natuurlijk ook altijd van belang dat de klant zelf ook goed oplet!

Wat is het financiële risico voor de pashouder?

Elke cent die de pashouder verliest is natuurlijk één te veel. In vergelijking met skimmen van betaalpassen en het pinnen nadat de pincode is afgekeken, valt deze schade echter mee. Daar waar bij een afgekeken pincode de gehele rekening leeg gehaald kan worden, kan er bij het contactloos betalen slechts maximaal € 50,- van de rekening van de pashouder gehaald worden door kwaadwillende.

Voorbeeld:
Iemand steelt of vind de pinpas en gaat ermee naar een winkel. In een bepaalde winkel kan hij maximaal €25,- contactloos pinnen. Hij kan daarna wel naar een andere winkel gaan. Maar kan contactloos maar tot een maximum van €50,- pinnen voor de persoon gevraagd wordt het pincode alsnog in te dienen. Zonder pincode is de schade dus nooit meer dan €50,-. Zo heeft de pashouder de tijd om zijn pas te blokkeren en een nieuwe bij de bank aan te vragen zonder veel geld te zijn kwijtgeraakt.

Maar welke voor- en nadelen zitten er nu aan het contactloos betalen?

Voordelen

Het grootste voordeel is natuurlijk dat het betalen veel sneller gaat; geen gerommel meer in de portemonnee, geen tijd meer verspillen aan het verkeerd invoeren van de pincode, maar direct scannen en weglopen. Betaalpassen worden ook minder snel vergeten omdat deze constant in de hand gehouden wordt. Daarnaast is de veiligheid een stuk hoger: doordat de pincode niet ingevoerd hoeft te worden, kan deze ook niet afgekeken worden! Daar tegenover staat natuurlijk wel dat er ook de kans op financiële schade van maximaal € 50,- staat.

Nadelen

Mocht de pas verloren worden, dan is het mogelijk voor de vinder om tot een maximaal bedrag van € 50,- gebruik te maken van de pas. Voor hogere bedragen is een, afgekeken, pincode nodig. Ook kunnen criminelen proberen met zelfgemaakte scanners bedragen van je pas af te schrijven. Dit doen ze door dichtbij de pashouder te gaan staan en dan de scanner onopvallend vlakbij een tas of broekzak te houden. Om contactloos zakkenrollen mogelijk te maken moet de zelfgemaakte scanner binnen vijf centimeter van de betaalpas worden gehouden. Daarnaast moet de scanner op dat moment geen verbinding krijgen met andere pasjes. Andere betaalpassen of de OV-chipkaart zijn namelijk belangrijke stoorzenders, waardoor er geen goede verbinding gemaakt kan worden met de betaalpas. Bij de Consumentenbond is tot en met juni 2017 echter nog geen enkel geval van contactloos zakkenrollen bekend.

De bank

Schade

Het kan voorkomen dat er toch iets verkeerd gaat met het contactloos betalen en de klant ongewenst geld kwijtraakt. De klant dient dan zo snel mogelijk contact op te nemen met de bank. De bank bepaalt aan de hand van het verhaal of de klant zelf nalatig is geweest of dat iemand anders er met het geld vandoor is gegaan. Als het niet de schuld van de klant zelf is krijgt deze van de bank zijn geld terug. Denk hierbij aan verlies of diefstal van de kaart; meld de klant dit snel bij zijn bank dan zal de bank vaak coulant zijn. Hoe later de klant dit meldt, hoe minder coulant de bank zal zijn. Eigenlijk moet de klant, zodra hij of zij de pas kwijt is of een vreemde transactie ziet op zijn of haar rekening, direct contact opnemen met de bank om dit te melden.

Uitzetten van de functie

Bij de meeste banken is het mogelijk om de functie van contactloos betalen uit te zetten via het internetbankieren of is het mogelijk de functie door medewerkers van de bank uit te laten zetten. Hierdoor is het niet meer mogelijk om van dichtbij de pas te scannen en ongewenst geld van de rekening te laten halen. Het is dan nog wel mogelijk om op de 'ouderwetse' manier te pinnen. ABN Amro heeft anno 2017 ook de mogelijkheid om een betaalpas aan te vragen, waar niet contactloos mee betaald kan worden.

Bescherming

Zelf kan de klant ook gebruikmaken van een metalen hoesje waar de passen in bewaard kunnen worden, het metaal verstoort de communicatie tussen de betaalpas en de scanner dusdanig dat afschrijven niet mogelijk is. Daarnaast is het bewaren van de betaalpas in de buurt van andere passen ook handig, omdat hiermee ook het signaal wordt verstoord.

Pinnen met je Smartphone: de NFC-methode

Bij veel banken is het mogelijk om met de smartphone contactloos te betalen in winkels. Wel is het zo dat deze smartphone dan uitgerust moet zijn met de eerder genoemde NFC-technologie. Zonder deze technologie kan er niet contactloos met de smartphone betaald worden. Voor betalen met je smartphone gelden dezelfde limieten als bij contactloos betalen. Bij hogere bedragen zal altijd gevraagd worden je pincode op de telefoon in te voeren.

Lees verder

© 2017 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Contactloos betalen: de nieuwe betaalmethodeBetalen met je betaalpas zonder dat je je pincode hoeft in te vullen? De nieuwste ontwikkeling is het contactloos betale…
Is contactloos betalen veilig? Welke risico's zijn er?Contactloos betalen is de nieuwste vorm van betalen. Snel en handig is het wel, maar hoe staat het met de veiligheid? Je…
Contant geld geeft overzichtIn de toekomst zal er steeds minder met contant geld betaald gaan worden. Er zijn zelfs al supermarkten waar u niet meer…
Hoe kan ik skimmen voorkomen?Hoe kan ik skimmen voorkomen?Door het skimmen is een pinpas tegenwoordig niet meer zo veilig. Criminelen verdienen dagelijks duizenden euro’s door de…
Individuele studietoeslag of inkomenstoeslag aanvragen, 2021Individuele studietoeslag of inkomenstoeslag aanvragen, 2021De gemeente heeft in 2021 mogelijk twee interessante toeslagen voor u: de individuele studietoeslag en de individuele in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ractapopulous, Pixabay
  • https://pa-ing.dukers-baelemans.nl/nieuws/basis/binnen-een-paar-seconden-25-armer/
  • https://www.pin.nl/consument/contactloos-betalen-met-betaalpas-of-mobiele-telefoon/
  • https://www.betaalvereniging.nl/nieuws/miljardste-contactloze-betaling-bloemenkiosk/
  • https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/mobiel-en-contactloos-betalen
  • https://androidworld.nl/nieuws/wat-is-en-wat-kun-je-met-near-field-communicationnfc/
  • https://www.ing.nl/particulier/betalen/passen/betaalpas/contactloos-betalen-met-uw-betaalpas/index.html
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.