De succesvolle weg naar financieel vermogen

De succesvolle weg naar financieel vermogen Mensen hebben vaak een hoog consumptief gehalte tijdens hun werkzame leven. Veel werken en daarnaast veel kosten voor levensonderhoud. Belangrijke zaken zijn vooral een mooi maar duur huis, reizen, uit eten en een benzine slurpende auto voor de deur. Zolang er inkomsten zijn gaat het goed en wordt er weinig nagedacht over hoe dit in de toekomst vol te kunnen blijven houden. Deze periode van goede inkomsten is echter de uitgelezen mogelijkheid om financieel voet aan de grond te krijgen. Door een laag risico levensstijl kan wellicht zelfs een onbezorgde financiële horizon tot de mogelijkheden behoren. Welke criteria kunnen van belang zijn bij het opstellen van een financieel plan? Wat is de succesvolle weg naar financieel vermogen?

Vaste inkomsten proberen te creëren

Vaste baan of inkomen

Voor de succesvolle weg naar vermogen is het van belang dat er vaste inkomsten per maand worden gecreëerd. De vaste inkomsten zorgen ervoor dat er voor langere tijd plannen gemaakt kunnen worden. Vaste inkomsten kunnen voortvloeien uit bijvoorbeeld een full-time baan, vermogen op de bank en/of aandelen. Sommige mensen hebben een talent en verdienen op regelmatige basis geld met hun onderneming of bijvoorbeeld sport. Bij een duurzaam financieel leven is het daarbij wel van belang dat over een groot aantal jaren er een bepaalde zekerheid blijft over de geldstroom. Door de vaste inkomensstroom kan op den duur het eigen vermogen flink toenemen door middel van een financieel plan. Probeer daarom altijd de inkomsten zoveel mogelijk te continueren en optimaliseren.

Gebruik je talent

Veel mensen hebben naast hun dagelijkse werk nog een passie of talent. Dit talent kan in veel gevallen leiden tot leuke vaste bijverdiensten. Er zijn talloze kleine ondernemers die goed kunnen klussen, ontwerpen of op een andere manier wel iets maken. Probeer de uitgaven bij de onderneming of service wel altijd zo laag mogelijk te houden. Er moet een grote mate van zekerheid bij zitten dat er meer geld kan worden toegevoegd aan het eigen vermogen. Het extra geld dat hieruit voortkomt kan altijd later goed van pas komen.

Stel financiële doelen vast

Verwachtingen en doel

Probeer goed overzicht te houden over welke inspanningen zorgen voor inkomsten. Het is belangrijk om daarnaast duidelijk te hebben hoeveel een bepaalde levensstijl aan vermogen kost per jaar. Indien er redelijkerwijs kan worden aangenomen dat het inkomen niet veel zakt of stijgt per jaar kan er een prognose worden gemaakt over de financiële mogelijkheden. De financiën kunnen dan twee uitkomsten bieden. Het vermogen van een financieel persoon neemt toe per jaar of er een ontstaat een negatief saldo. Uiteraard is het essentieel bij een laag risico-levensstijl om een vermogen te hebben dat per jaar toeneemt.

Financieel plan

Bij het opstellen van een financieel plan is het van belang dat een financieel doel wordt vastgesteld. De mogelijkheden wordt getoetst door middel van diverse criteria die hiermee verbonden zijn. Het opstellen van een financieel plan geeft mogelijk inzicht hoe er voor een zo lang mogelijke periode kan worden voorzien van geld. Duidelijkheid hebben over de inkomsten en uitgaven is hierom cruciaal.

Zaken die van belang kunnen zijn bij de vaststelling van een financieel plan;
  • Goed overzicht van de uitgaven per jaar.
  • Het financiële doel moet binnen de mogelijkheden van de inkomsten liggen.
  • Tijd waar binnen het financiële doel behaald moet worden.
  • De levensstijl kan vaak in een bepaalde mate worden aangepast.
  • Woonsituatie is van belang omdat die qua kosten idealiter stabiel moet zijn voor een groot aantal jaar.

Verlaag de lasten

Door aanpassingen te maken in de levensstijl kunnen de kosten worden beperkt. Dit betekent dat een mogelijk financieel doel sneller behaald kan worden. Veel mensen leven boven hun stand en denken daarbij niet aan de financiële gevolgen. Probeer op een zo efficiënt mogelijke manier geld uit te geven. Vaak kan er geld worden bespaard op bijvoorbeeld uit eten gaan. Hier zou dus ook eigen vermogen op kunnen worden toegevoegd. Probeer daarnaast een huis te huren of kopen dat dicht bij werk is. Dit scheelt omdat er dan met de fiets naar het werk kan worden gegaan. De benzinekosten kunnen dan als aanvulling op het financiële doel gezien worden. Daarnaast kan er vaak geld bespaard worden op zaken als bijvoorbeeld boodschappen, kleren, eten en drinken, vakanties en uitgaan.

Zet geld aan het werk

Geld dat op de bank staat geeft doorgaans weinig rendement op het vermogen. Wie financiële zekerheid ambieert doet er verstandig aan om te denken in stijgen van vermogen. Dit kan door geld aan het werk te zetten. Vaak geeft dit een hoger rendement dan geld op de bank te hebben staan. Belangrijk hierbij is dat niet al het geld wordt geïnvesteerd. Neem zorgvuldig geplande beslissingen en probeer het risico te spreiden. Hierdoor wordt voorkomen dat er door onvoorziene omstandigheden een groot deel van het vermogen wegvalt. Goed voorbeeld van een risicoloze investering is het versneld aflossen van een mogelijke hypotheek. Door het versneld aflossen dalen de maandelijkse vaste kosten en kan het bespaarde geld als toevoeging worden gezien op het eigen vermogen. Soms kan het van belang zijn om financieel advies te vragen over aandelen die een vrijwel zeker rendement bieden. De return on investment ligt hier dikwijls hoger dan de rente die het gedeelte van vermogen zou opleveren. Daarnaast is het raadzaam om te kijken of er op het gebied van energie, duurzaamheid over langere periode geld bespaard kan worden. Vaak zijn er subsidies voor mensen die investeren in duurzaamheid wat dan ook als rendement op vermogen kan worden gezien.
© 2016 - 2023 Infoplus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Financiele onafhankelijkheidFinanciele onafhankelijkheidGeld speelt in het leven van bijna iedereen een belangrijke rol. Vaak weerhoud een (gebrek) aan geld mensen ervan dingen…
Toeslagen en bijzonder vermogen of bijzonder inkomenToeslagen en bijzonder vermogen of bijzonder inkomenBij de inkomensafhankelijke toeslagen zoals de huurtoeslag of zorgtoeslag kan uw vermogen of inkomen in 2022 of 2023 te…
Vermogensbeheer, financieel advies op maatVermogensbeheer, financieel advies op maatVermogende klanten krijgen bij banken financieel advies op maat en kunnen bij goed vermogensbeheer rekenen op advies van…
Bronnen en referenties
  • http://financieelonafhankelijkworden.nl/financiele-onafhankelijkheid-begint-hier/
  • https://fd.nl/beurs/1143991/spaarder-stop-met-zeuren-zet-je-geld-gewoon-echt-aan-het-werk
Infoplus (26 artikelen)
Laatste update: 11-06-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.