Vergoeding bij annulering vlucht door staking

Vergoeding bij annulering vlucht door staking Wanneer je een vliegticket geboekt hebt bestaat de mogelijkheid dat je vlucht geannuleerd wordt als gevolg van een staking. Afhankelijk van het feit of de staking binnen de invloedssfeer van de luchtvaartmaatschappij ligt kun je een claim indienen voor de kosten die je gemaakt hebt om op een andere manier op je plaats van bestemming te komen. Heeft de luchtvaartmaatschappij geen invloed op de staking - bijvoorbeeld bij stakingen van de luchtverkeersleiding of de bewaking op het vliegveld - dan kun je alleen het geld van je ongebruikte ticket terugkrijgen.

Inhoud


Vlucht geannuleerd of vertraagd door een staking

Als je een vliegticket geboekt hebt voor een vakantie of een zakelijk reis dan kan het gebeuren dat je vlucht geannuleerd wordt als gevolg van een staking. In de luchtvaartwereld komen stakingen regelmatig voor. Zo kwamen stakingen, dreigende stakingen en stiptheidsacties in 2016 onder andere voor bij KLM, Air France, Air Berlin, Alitalia, Qantas en Easyjet. Niet alleen een staking van cabinepersoneel van een luchtvaartmaatschappij kan roet in het eten gooien, er wordt soms ook gestaakt door bagage-afhandelaars, luchtverkeersleiding of bewakers op een vliegveld waardoor vluchten vertraagd of geannuleerd kunnen worden. Als reiziger die net een flink bedrag heeft neergelegd voor een vliegticket wil je dan natuurlijk weten waar je aan toe bent. Heb je recht op vergoeding van je kosten en/of een schadevergoeding bij annulering of vertraging van je vlucht als gevolg van een staking?

Staking luchtverkeersleiding: nieuw ticket of geld terug

De zware werkomstandigheden van het personeel van de luchtverkeersleiding leiden nog wel eens tot eisen met betrekking tot salarisverhoging of verbetering van de arbeidsomstandigheden. Wanneer werknemers en werkgever botsen dan hebben luchtverkeersleiders natuurlijk een machtig wapen in handen. Wanneer zij het werk neerleggen dan komt het volledige vliegverkeer tot stilstand en kunnen vliegtuigen tijdelijk niet opstijgen of landen. Een staking van de luchtverkeersleiding wordt in dat geval helaas gezien als een 'buitengewone omstandigheid' die buiten de invloedssfeer van de luchtvaartmaatschappijen ligt. Als reiziger kun je daarom geen aanspraak maken op een schadevergoeding van de maatschappij waarbij je een ticket gekocht hebt. Ook als dit de aanleiding is voor een fikse vertraging kun je daarvoor geen schadevergoeding aanvragen. Wordt je vlucht geannuleerd dan krijg je uiteraard wel je ticketprijs terug of kun je een vervangend ticket voor een andere vlucht krijgen. Strand je door een staking van de luchtverkeersleiding op een vliegveld dan kun je tevens aanspraak maken op bonnen voor eten en drinken en eventueel een overnachting in een nabijgelegen hotel (met vervoer hier naartoe).

Staking eigen personeel luchtvaartmaatschappij: recht op aanvullende vergoeding alternatief vervoer

Veel vaker nog is er sprake van een staking van het eigen personeel van een luchtvaartmaatschappij. Het kan dan gaan om een staking van het cabinepersoneel, het grondpersoneel of beide. Inzet is vaak de hoogte van de salarissen of de arbeidsomstandigheden. Wordt om deze reden jouw vlucht geannuleerd of loopt deze ernstige vertraging op, dan heb je wel recht op een vergoeding van de kosten die je maakt door op een andere manier je bestemming te bereiken. De omstandigheden worden geacht als behorende binnen de invloedssfeer van de luchtvaartmaatschappij en het is hun verantwoordelijkheid dat het personeel niet gaat staken.

Heb je bijvoorbeeld bij KLM een ticket geboekt voor een vlucht naar Moskou maar wordt deze geannuleerd door een pilotenstaking bij KLM? Je kunt in dat geval een ticket boeken bij een andere luchtvaartmaatschappij en de kosten hiervoor claimen bij KLM. Dit geldt ook wanneer de kosten voor een ticket dat je bijvoorbeeld geboekt hebt bij Aeroflot hoger zijn dan die voor het ticket dat je oorspronkelijk bij KLM geboekt had. KLM dient in dat geval gewoon de kosten te vergoeden die je hebt moeten maken om alsnog op tijd op jouw plaats van bestemming aan te komen.

Profiteren van een dreigende staking
Een staking wordt vaak voorafgegaan door een dreigende staking. Dreigen het werk neer te leggen is voor werknemers soms al genoeg om te krijgen wat ze willen in CAO-onderhandelingen. Wanneer in de media het bericht verspreid wordt dat een staking bij een bepaalde luchtvaartmaatschappij op handen is kan dit een bedrijf al veel geld kosten. Dit bericht kan voor een reiziger de doorslag geven wanneer hij nog moet bepalen bij welke maatschappij hij een ticket koopt. Hierdoor daalt de ticketverkoop en maatschappijen blijven zodoende vaker met lege stoelen zitten. Om deze stoelen toch te vullen wordt in periode van dreigende stakingen daardoor sneller met prijzen gestunt. Al loop je hiermee het risico dat je vlucht niet doorgaat, kun je dus profiteren van een dreigende staking doordat je eerder aan een goedkoper ticket komt.

Verwacht geen snelle vergoeding!

Als sprake is van overmacht dan hoeft een luchtvaartmaatschappij geen vergoeding uit te keren. Een aangekondigde staking wordt volgens geldende Europese regels niet gezien als een vorm van overmacht. Veel luchtvaartmaatschappijen zetten echter in hun algemene voorwaarden dat een staking wel een vorm van overmacht is. Wijst een maatschappij om deze reden een claim af dan zul je als passagier dus naar de rechter moeten stappen om je gelijk te halen. De kans is in dat geval groot dat de rechter oordeelt dat de bepaling in de algemene voorwaarden niet geldig is en je wel degelijk recht hebt op vergoeding. Houd er echter rekening mee dat dit een langdurige en tijdrovende strijd kan zijn. Luchtvaartmaatschappijen lijken erop te gokken dat veel klanten hier geen heil in zien en genoegen nemen met enkel de vergoeding voor het ongebruikte vliegticket. Heb je een rechtsbijstandsverzekering dan doe je er verstandig aan om deze te contacteren. Rechtsbijstandsverzekeraars hebben veel ervaring met dit soort zaken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vertraging of annulering van vliegreis: vergoeding claimen?Vertraging of annulering van vliegreis: vergoeding claimen?Het komt vaak voor dat vluchten vertraging oplopen of worden geannuleerd. Als dat u als reiziger overkomt kan het dat u…
Vergoeding bij vertraging met het vliegtuigVergoeding bij vertraging met het vliegtuigWanneer je een vliegtickets geboekt hebt voor een vakantie of een zakenreis dan ga je ervan uit dat je vlucht op tijd ve…
Schadevergoeding bij vluchtvertraging of geannuleerde vluchtSchadevergoeding bij vluchtvertraging of geannuleerde vluchtBij vluchtvertraging of een geannuleerde vlucht heb je in een aantal gevallen recht op schadevergoeding. Dit is wettelij…

Aflossingsvrije periode studieschuld aanvragen bij DUOAflossingsvrije periode studieschuld aanvragen bij DUOLenen tijdens je studententijd is eenvoudig, maar de kater komt later. Na een aanloopfase van twee jaar verlangt DUO van…
Winkel failliet: Stappenplan om geld terug te krijgenWinkel failliet: Stappenplan om geld terug te krijgenStel, u heeft een mooi product gekocht via een betrouwbaar ogende bekende website, of hebt in de winkel of showroom van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ColumbusCameraOp, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.easytravelreport.com/
  • http://www.euclaim.nl/blog/artikel-de-gelderlander-geld-terug-bij-luchtvaartstaking
  • http://www.elkedagvakantie.nl/index.php/2016/waar-heb-je-recht-op-bij-staking-luchtvaartmaatschappij/
  • https://www.wegwijs.nl/artikel/2015/05/vertraging-annulering-of-staking-recht-op-vergoeding
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 25-09-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.