Aflossingsvrije periode studieschuld aanvragen bij DUO

Aflossingsvrije periode studieschuld aanvragen bij DUO Lenen tijdens je studententijd is eenvoudig, maar de kater komt later. Na een aanloopfase van twee jaar verlangt DUO van je dat je begint met het aflossen van je studieschuld. In 2020 betaal je onder normale omstandigheden minimaal 45,41 per maand. Heb je tijdelijk dusdanig hoge kosten dat aflossen een probleem wordt dan kun je een aflossingsvrije periode van maximaal 60 maanden aanvragen. Heb je structureel lage inkomsten dan kan het voordeliger zijn om in plaats van een aflossingsvrije periode een berekening van je maandbedrag naar draagkracht aan te vragen. Dit bedrag kan dan op 0 euro uitkomen en het voordeel is dat de maanden waarin je naar draagkracht terugbetaalt wel meetellen voor de maximale periode van 180 maanden waarin terugbetaling van je verlangd kan worden.

Studieschuld en aflossingsvrije periode


Beginnen met terugbetalen studieschuld

Veel mensen hebben tijdens hun studie een studieschuld opgebouwd. Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet wordt na het behalen van een diploma binnen de termijn van 10 jaar de prestatiebeurs zoals deze tot 2015 werd toegekend, omgezet in een gift. Wie vanaf 2015 is gaan studeren valt onder het leenstelsel en kan geen aanspraak meer maken op een prestatiebeurs. Daarnaast hebben ook veel studenten die voor 2015 zijn gaan studeren ervoor gekozen om naast de prestatiebeurs extra geld te lenen bij DUO (voorheen IB-Groep) om zo collegegeld, huur en andere kosten tijdens de dure studententijd te kunnen betalen.

Nadat je bent afgestudeerd krijg je van DUO een aanloopperiode naar het moment dat je moet beginnen met het aflossen van je studieschuld. De aanloopfase van twee jaar begint in de eerstkomende maand januari na je afstuderen. Studeer je bijvoorbeeld af in juli 2020 dan begint de aanloopfase in januari 2021 en moet je in januari 2022 beginnen met aflossen van je studieschuld. DUO houdt je steeds op de hoogte van in welke fase je je bevindt.

Aflossen in maandelijkse termijnen

De periode waarin je moet terugbetalen duurt maximaal 15 jaar wanneer je onder het stelsel met de prestatiebeurs valt en maximaal 35 jaar als je onder het leenstelsel valt. De minimale maandelijkse termijn is voor 2020 vastgesteld op 45,41. Heb je een kleine schuld van niet meer dan 5.000 dan zal dit het bedrag zijn dat je per maand moet aflossen. Is je schuld hoger dan zul je maandelijks een hoger bedrag moeten betalen. Als je een indicatie wilt van jouw maandbedrag dan kun je hiervoor gebruik maken van de rekenhulp op de website van DUO.

Aanvragen van een aflossingsvrije periode tot 60 maanden

Het kan natuurlijk gebeuren dat je al in de fase zit waarin je moet terugbetalen maar dat het aflossen simpelweg niet gaat omdat je krap bij kas zit. Hoge kosten voor andere zaken kunnen ervoor zorgen dat je zo weinig geld op je rekening hebt staan dat DUO geen geld kan afschrijven. Om dat te voorkomen dat je te maken krijgt met een incassobureau kun je er in dat geval voor kiezen om een aflossingsvrije periode aan te vragen. DUO biedt iedereen de mogelijk om in totaal 60 maanden niet te hoeven afbetalen. In deze periode loopt de rente wel gewoon door. Je kunt in één aangesloten periode van 60 maanden tijdelijk stoppen met afbetalen, maar je kunt dit ook verspreiden over meerdere periodes. Wanneer je inlogt op Mijn DUO kun je onder het tabje Schulden zien hoeveel maanden je de afbetaling van jouw schuld nog kunt stopzetten.

De maanden waarin je niet aflost tellen niet meer voor de periode van maximaal 180 maanden waarin je moet aflossen, de tijd wordt dan als het ware stopgezet. Zet je het aflossen bijvoorbeeld 24 maanden stil, dan zul je in totaal 204 maanden moeten aflossen (of minder wanneer je totale schuld eerder is afbetaald). Het aanvragen van een aflossingsvrije periode doe je eenvoudig via Mijn DUO. Binnen enkele dagen krijg je van DUO bericht over het ingaan van de periode. Wanneer je de terugbetaling weer kunt en wilt hervatten dan geef je dit ook via de website door. De eerstvolgende maand zal dan weer een bedrag van je rekening worden afgeschreven.

Aanvragen aflossingsvrije periode niet altijd nodig: aflossen naar draagkracht kan voordeliger zijn

Een aflossingsvrije periode is vooral een uitkomst voor wie wel een normaal inkomen heeft maar tijdelijk te maken krijgt met andere hoge kosten waardoor aflossen moeilijk wordt. Heb je moeite met terugbetalen omdat je inkomen (structureel) laag is dan is het aanvragen van een aflossingsvrije periode vaak niet nodig. Je kunt DUO namelijk ook vragen om je maandelijkse termijn te berekenen naar draagkracht. Je maandbedrag kan daardoor flink dalen. Heb je helemaal geen inkomen omdat je bijvoorbeeld werkloos bent of werk je slechts enkele uren per week dan kan de berekening naar draagkracht uitwijzen dat je maandbedrag op 0 euro wordt gezet.

Het voordeel van terugbetalen naar draagkracht is dat het aantal maanden dat je nog moet terugbetalen wel terugloopt. Heb je bijvoorbeeld de eerste tien jaar na het begin van de aflosfase geen of een heel laag inkomen waardoor je maandbedrag op 0 wordt gezet, dan zijn al 120 van de 180 maanden waarin je moet terugbetalen weggetikt. Krijg je daarna wel een hoger inkomen dan kan het dus zo zijn dat aan het einde van de periode van 180 maanden een restschuld overblijft. Deze wordt in dat geval kwijtgescholden. Omdat onder het leenstelsel de periode waarin je moet aflossen maximaal 35 jaar (420 maanden) bedraagt, is de kans daar een stuk kleiner dat er van kwijtschelding sprake zal zijn.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studieschuld: minder of niets aflossen in 2020/'21Studieschuld: minder of niets aflossen in 2020/'21Onder het nieuwe stelsel van studiefinanciering bouwt u al snel een forse schuld op en er komt een moment dat u de schul…
Aflossen van je studieschuld als je weinig geld hebtAflossen van je studieschuld als je weinig geld hebtStudieschuld kan iets zijn wat voor mensen na hun studie jarenlang afbetalen betekent. Maar wie weinig verdient, kan ook…
Kwijtschelding studieschuld bij overlijden studentKwijtschelding studieschuld bij overlijden studentWie als student in het hoger of wetenschappelijk onderwijs studeert met studiefinanciering bouwt een grote studieschuld…
Vergoeding bij annulering vlucht door stakingVergoeding bij annulering vlucht door stakingWanneer je een vliegticket geboekt hebt bestaat de mogelijkheid dat je vlucht geannuleerd wordt als gevolg van een staki…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 0TheFool, Pixabay
  • https://www.duo.nl/particulier/terugbetaler/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 17-05-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.