Met YouTube geld verdienen

YouTube wordt beschouwd als hét platform van de toekomst. Het wordt door velen zelfs omschreven als de opvolger van televisie en het is de tweede grootste zoekmachine ter wereld na Google. En natuurlijk is YouTube al lang van Google, wat de enorme impact en waarde van dit platform bevestigt. Maar wist je dat je ook geld kan verdienen met YouTube?

Geld verdienen op YouTube

Voordat YouTube werd gekocht door Google, kon je er niet echt geld mee verdienen. Het was veeleer het extra verkeer dat dit nieuwe kanaal voor websites genereerde, wat geld in het laatje bracht. Maar sedert enkele jaren is er het Google respectievelijk YouTube-partnerprogramma, waarmee je op professionele manier geld kan verdienen met kanalen op YouTube.

Geld uit reclame-opbrengsten

Op YouTube verdien je het meeste geld uit reclame-opbrengsten. Daarvoor bestaan meerdere mogelijkheden:
  • display advertenties: deze staan ook bekend als Google Adsense advertenties en ze verschijnen meestal naast je video.
  • overlay advertenties: deze vorm van reclame verschijnt als banner in de video zelf, doorgaans aan het begin ervan. De meeste bezoekers klikken die advertenties echter snel weg, omdat ze de kijkervaring storen!
  • “skipable” advertenties: we hebben ons onderhand allemaal gewend aan de advertenties aan het begin van YouTube-video's en skippen die meestal na een 5-tal seconden. Maar je kan als beheerder van een YouTube-kanaal die mogelijkheid tot “overslaan” ook uitschakelen en zo de kijker dwingen om de advertentie aan te zien. De meeste van deze advertentiefilmpjes duren tussen de 10 en 20 seconden!
  • advertentiepauzes: je kan in reeds geüploade video's ook advertentiepauzes (breaks) inlassen. Vooral in populaire video's die veel worden bekeken, kan dit zeer lucratief zijn. Net als bij televisie worden na een bepaalde tijd kleine reclameblokken ingevoegd. Je kunt zo veel breaks invoegen als je wil. Vaak kan je ze herkennen op de gele balk in de afspeellijst.

Het business-model van YouTube

YouTube is een massa-medium en je moet werkelijk veel abonnees of views hebben om met je kanaal echt geld te verdienen. Daarbij speelt Google en diens reclame-partners die advertentieruimte kopen, natuurlijk een grote rol. Pas als je echt de massa met je kanaal weet te bereiken, kan je echt goed geld verdienen met YouTube.

Nederlandstalige of Engelstalige video's?

Terwijl bijvoorbeeld aan bloggers doorgaans wordt aangeraden om in hun moedertaal te schrijven, kan het bij YouTube een voordeel zijn om je video's te publiceren in het Engels, omdat je op die manier een aanzienlijk groter publiek kunt bereiken. Maar ook hier geldt, net als bij bloggen trouwens, dat de Engelse markt al zeer goed bediend wordt en dat het erg moeilijk is om in die immense massa überhaupt waargenomen te worden! Natuurlijk is er altijd plaats voor echt goede content. Middelmaat gaat in Nederland, maar ook in rest van de wereld, al gauw “kopje onder”. Beginners zouden daarom eerst moeten proberen om de Nederlandstalige markt voor zich te winnen. Er zijn in ons land nog relatief weinig vloggers die echt succesvol zijn en in die kleine vijver (lees: Nederlandse markt) is er nog steeds genoeg plaats voor een paar grote vissen!

Welk soort content scoort goed op YouTube?

Op die vraag kan je geen algemeen antwoord geven. Per slot van rekening, bestaat er voor elke niche een markt, die steeds weer anders kan uitpakken. Toch kan je, als je langere tijd op YouTube actief bent, aanvoelen wat “goed over komt” en wat niet.

  • Grappige video’s komen ongelooflijk goed over! Mensen willen mentaal nu eenmaal graag even ontsnappen uit de sleur van alledag. Wie kent niet de zogenaamde “Epic Fail Compliations”, (home)video’s waarin werkelijk alles fout gaat. Aan deze kanalen kan je echt goed geld verdienen. Dus als je bereid bent om jezelf voor aap te zetten, dan kan dat op YouTube financieel goed uitpakken.
  • Product-beoordelingen (reviews): Mensen gaan graag op zoek naar andere ervaringen en/of adviezen over producten of diensten, met name bij kwalitatief hoogwaardige en duurdere artikelen, alvorens ze besluiten om te kopen. Hier speelt YouTube een belangrijke rol, omdat er de mogelijkheid is om beeld en geluid te combineren;
  • Interessante niches: enkele video’s die in dit verband erg succesvol waren: een regelmatige video met meningen over films die op DVD verschenen, een dagelijkse video (van maandag tot en met vrijdag) over rauwkost-dieet, en een instructievideo over pizza bakken;

Conclusie

Hopelijk maakt het bovenstaande enigszins duidelijk hoe je geld kan verdienen met YouTube. In de praktijk is het allemaal misschien wat ingewikkelder, want geld verdienen op het internet is niet zo gemakkelijk als veel marketeers willen doen geloven. Maar als je begrijpt hoe het werkt, kan YouTube je een goed extra inkomen bezorgen of zelfs de belangrijkste bron van inkomen worden. Er is voor elke niche een markt, ook op YouTube, en video's worden in de toekomst steeds belangrijker!
© 2015 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met YouTubeGeld verdienen met YouTubeYouTube is natuurlijk de bekendste website met filmpjes. Wist je dat je ook geld kunt verdienen met deze filmpjes? Geld…
Verdien geld met YouTube!Verdien geld met YouTube!Geld verdienen met YouTube-filmpjes is een goede manier om online geld te verdienen. Nog niet zo lang geleden is AdSense…
4 manieren waarop YouTubers geld verdienen4 manieren waarop YouTubers geld verdienenYouTubers, vaak ook vloggers genoemd, zijn tegenwoordig de nieuwe beroemdheden. Ze zijn bekend geworden door het plaatse…
5 tips om geld te verdienen met internet5 tips om geld te verdienen met internetHoe fijn zou het zijn als je met internet geld kunt verdienen. Dat klinkt toch haast te mooi om waar te zijn? Nee, er zi…
Voordelen en nadelen van een sterke euroVoordelen en nadelen van een sterke euroDe euro is de betaalmunt van de lidstaten in de Eurozone. De Europese Centrale Bank (ECB) treedt op als verantwoordelijk…

Reageer op het artikel "Met YouTube geld verdienen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Serkozy
Gepubliceerd: 28-12-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Schrijf mee!