Cash geld: waar in huis contanten bewaren en verbergen?

Cash geld: waar in huis contanten bewaren en verbergen? Cash geld lijkt voor sommige financieel-economische experts stilaan een verouderd concept. Binnenkort betalen we toch allemaal met onze smartphone, zegt men dan. De technologische evoluties op dat vlak lijken niet te stoppen. Toch denkt niet iedereen daar zo over. Om voorbereid te zijn op een bank holiday, een bankrun en zelfs economische noodscenario's verbergen veel mensen nog steeds contanten in huis. Onderzoek wees uit dat er zelfs een groot deel van de jongere bevolking nog graag vasthoudt aan de tastbare zekerheid van cash geld in huis te hebben. Niet toevallig worden er tijdens een economische crisis meer kluizen verkocht aan particulieren. Waar in huis kan je contanten bewaren en verbergen?

Zal cash geld verdwijnen?

Met de immer uitbreidende technologische evolutie komen heel wat traditionele gewoonten en gebruiken in de verdrukking. Papieren post wordt stilaan vervangen door elektronische post (email), klassieke fototoestellen door in smartphones ingebouwde camera’s en dergelijke meer. Ook op het vlak van betaalmiddelen doet er zich een snelle ontwikkeling voor: banktransfers worden grotendeels elektronisch gedaan en je kan zelfs al betalen met je smartphone. Een meer recente en uiterst gesofistikeerde wijze van betaling is het betalen met bitcoins.

Wantrouwen bij de spaarder

De crisis van 2008 sloeg voor veel particulieren als een donderslag bij heldere hemel. Plots leek het denkbaar dat grote, over het algemeen als betrouwbaar beschouwde banken failliet konden gaan. Ook de dreiging van bankruns en een mogelijke belasting op spaargeld maakte de spaarder alsmaar wantrouwiger. Bovendien blijven de spaarrentes relatief laag zodat het nauwelijks nog interessant is om je geld op de bank te laten staan. Gevolg is dat meer mensen een van het bankensysteem onafhankelijke manier gaan zoeken om hun geld veilig te stellen.

Meer kluizen verkocht

De redenering luidt dus: als het toch niets meer oplevert om je geld op een spaarrekening te zetten, kan je het toch even goed in huis houden? Bijkomend voordeel is dat je bij een bank holiday niet als een malloot in de wachtrij moet gaan staan om een bedrag op te nemen, dat al aan een bepaalde limiet gebonden is. De bankencrisis in Cyprus (2013) schudde op dat vlak veel mensen wakker. De verkoop van kluizen door particulieren is sinds die crisis dan ook aan een sterke opmars bezig. En ook anno 2020 staat de rente op spaarrekeningen nog steeds teleurstellend laag, wat maakt dat meer en meer mensen contant geld beschouwen als een alternatief middel om te sparen. Cash geld sparen kan je bijvoorbeeld in een elektronische kluis of safe, een brandkast of op andere plekken in huis.

Amerikaans onderzoek cash

Maar het meest opvallende aan deze evolutie is dat er ook mensen zijn die niet eens de moeite doen om een kluis of brandkast te kopen. Ze verbergen hun contanten gewoon ergens op een moeilijk te ontdekken plek in huis. Uit een onderzoek van de Amerikaanse creditcardmaatschappij American Express (2016) bleek dat veel Amerikanen nog steeds geld in huis bewaren. Ongeveer dertig procent van de ondervraagden bewaarden een deel van hun spaargeld in hun woning. Opvallend is dat binnen de leeftijdscategorie van de twintigers bijna zeventig (!) procent van hen cash geld thuis bewaart. Mogelijk is dit een gevolg van het feit dat deze leeftijdsgroep een bewustzijn van “crisis” en “economisch noodscenario” heeft opgebouwd door te zijn opgegroeid in tijden van economische crisis. Anderzijds is dit opmerkelijk, want jongeren zijn tegelijkertijd meer vertrouwd met technologische manieren van betalen en geld beheren (bv. online banking) dan oudere mensen.

Waar in huis contanten bewaren?

De enquête van American Express wees uit dat de ondervraagden hun cash geld het vaakst op de volgende plaatsen bewaren:
  • diepvriezer
  • kastlade
  • koekendoos
  • matras

Andere bewaarplekken in huis

Brandkast of kluis

De klassieke manieren om geld of kostbare juwelen te bewaren zijn de kluis of de brandkast. Uiterst praktische, elektronische kluizen zijn vrij makkelijk te koop via internet. Door middel van een code of een sleutel kunnen brandkasten en kluizen gesloten en geopend worden. Een kluis of brandkast in huis installeren kan onder meer door deze vast te maken aan een muur of in een kast. Wil je nog meer zekerheid dan kan je de brandkast of kluis inmetselen in de muur zelf, zodat deze niet kan uitgebroken en meegenomen worden.

Verborgen ruimtes

Ook geschikt om cash geld te bewaren zijn ruimtes die goed kunnen afgesloten worden, zoals de zolder of de kelder. Achter een schilderij, in een wandklok of een meubel dat geen vermoedens uitlokt zijn geschikte plekken om contanten te verbergen. Verborgen plekken die ook de moeite waard zijn om te vermelden zijn blikken met een holle ruimte. Een dergelijk blik ziet eruit als een gewoon blik, maar kan gebruikt worden om geld in te bewaren. Voorbeelden hiervan zijn verborgen ruimtes in de vorm van een blik ravioli, een soepblik, bier of frisdrank. Een andere klassieker als het aankomt op "valse" voorwerpen die in feite opbergruimtes zijn is een woordenboek (dictionary) met ingebouwd kluisje.

Lees verder

© 2015 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke kluis kopen of huren?Welke kluis kopen of huren?Vroeger was het heel makkelijk om een kluis te huren bij de bank. Tegenwoordig is dit bijna niet meer mogelijk. De meest…
Contant betalen in België: regels voor cash aankopenContant betalen in België: regels voor cash aankopenCash betalen in België werd vanaf 2014 aan nieuwe regels onderworpen. De overheid meende zo een stap te zetten in de str…
Cash geld op zak: hoeveel contanten mag je meenemen op reis?Cash geld op zak: hoeveel contanten mag je meenemen op reis?Cash geld blijft populair om in huis te hebben, zeker nadat de bankencrisis van 2008 bewees dat je bij een bank nooit he…
Een eigen kluis inbouwenEen eigen kluis inbouwenTer bescherming tegen inbraak, maar ook voor de verzekering, kan je kostbaarheden en geldswaarden maar beter in een klui…

Geld overboeken naar het binnen- of buitenlandGeld overboeken naar het binnen- of buitenlandGeld overboeken naar een ander gaat zo makkelijk. Je hebt een internetverbinding en internetbankieren nodig. Je vult all…
Een incassocontract aanvragen? Waar moet u aan denkenEen incassocontract aanvragen? Waar moet u aan denkenEen incassocontract voor uw organisatie of instelling biedt meerdere voordelen voor u als incassant en voor uw debiteur.…
Bronnen en referenties
  • http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/amerikanen-bewaren-vaker-spaargeld-huis/ (bron geraadpleegd op 03/06/2016).
  • https://biflatie.nl/contant-geld-wordt-inmiddels-gezien-als-alternatief-spaarmiddel/ (bron geraadpleegd op 11/11/2018).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.