Cash geld op zak: hoeveel contanten mag je meenemen op reis?

Cash geld op zak: hoeveel contanten mag je meenemen op reis? Cash geld blijft populair om in huis te hebben, zeker nadat de bankencrisis van 2008 bewees dat je bij een bank nooit helemaal zeker bent van je geld. Bovendien halen sommige mensen hun contanten van de bank om te investeren in het buitenland. Men opent een bankrekening met een hogere rente of men koopt een vakantiehuis met cash geld. Contanten meenemen op vakantie naar het buitenland is wel aan strikte regels gebonden. Hoeveel euro aan cash mag je maximaal per persoon op zak hebben als je naar het buitenland op reis gaat? En hoe zit het nu eigenlijk met de regels om geld te vervoeren binnen en buiten de Europese Unie?

Magie van cash

Al sinds de invoering van bankbiljetten heeft de mens een bepaalde fascinatie gehad voor cash geld. Contanten staan symbool voor rijkdom en welvaart en brengen een zeker prestige met zich mee. De kracht en de magie van cash geld zit vooral in het tastbare karakter ervan: het geeft je een gevoel van vrijheid en macht om een bundel biljetten op zak of in huis te hebben. Deze tastbaarheid staat in schril contrast met het geld dat op je bankrekening staat: hierbij gaat het enkel om cijfertjes die je op de website van je bank ziet.

Baar geld populair

Vooral sinds de economische crisis van 2008 en de daarmee samengaande bankencrisis hebben veel mensen hun vertrouwen in de financiële sector verloren. Je weet immers niet wat de bank met je spaargeld doet. Voorbeelden van financiële drama's uit de vernoemde periode bewijzen dat je nooit zeker bent van het geld dat je bij een bank plaatst. Bovendien zet een lage spaarrente aan om geld van de bank te halen en te investeren in wat anders. Een van de mogelijkheden is om je geld in contanten over te brengen naar een rekening in het buitenland.

Contanten meenemen naar het buitenland

Uiteraard heeft de overheid niet graag dat er zoveel transfers van cash geld naar het buitenland gebeuren. De staat ziet geld uit haar economie wegvloeien en heeft daarbij ook geen zicht op de legaliteit van die geldtransfers. Het transport van cash geld wordt dan vaak gebruikt om geld wit te wassen of om belastingen te ontduiken, maar ook gewoon om kapitaal te spreiden. Om die redenen heeft de overheid bepaalde wettelijke beperkingen opgelegd voor het vervoeren van contanten naar het buitenland.

Contant geld / Bron: 472301, PixabayContant geld / Bron: 472301, Pixabay

Hoeveel contant geld mag je meenemen op reis?

Reis buiten Europese Unie
Wil je het land verlaten dan mag je maximum een bedrag van 9.999 euro in cash geld per persoon meenemen zonder het bij de douane te moeten aangeven. Hetzelfde geldt voor het binnenkomen van het land. De landen van de Europese Unie hebben deze regels voor de globale unie op mekaar afgesteld. Als je de Europese Unie verlaat met 10.000 euro in contanten, dan zal je dit dus moeten aangeven aan de douane. Hetzelfde geldt voor het binnenkomen van een land van de Europese Unie. Geef je dit niet aan bij de douane, dan zal je bij ontdekking van het geld een boete moeten betalen.
Reis binnen Europese Unie
Voorgaande regels gelden in de eerste plaats voor het verlaten en het binnenkomen van de Europese Unie. Neem je een vliegtuig naar een ander land van de EU dan ben je niet aan dezelfde regels gebonden. Wel kunnen de aparte lidstaten specifieke regels hanteren als het gaat om het vervoeren van cash geld in hun land. Het hoeft niet gezegd dat bij een willekeurige douane- of politiecontrole toch wel een beetje raar zal opgekeken worden als men je aantreft met pakweg 50.000 euro op zak.

Douane

Geld niet aangeven

Mensen die het risico nemen om hun contanten niet aan te geven, dreigen voor vervelende gevolgen komen te staan als de douane hen klist met 10.000 euro of meer op zak. Mogelijk zal de douane je geld in beslag nemen en zal je een boete moeten betalen. Is het bedrag aan contanten vrij hoog dan hangt je mogelijk ook nog een politieonderzoek boven het hoofd. Men wil immers streng optreden tegen transfers van geld uit illegale activiteiten zoals criminaliteit, witwassen en drughandel. Wanneer de douane je betrapt met meer dan 10.000 euro op zak en je dit niet hebt aangegeven maak je een overtreding.

Boete

Een overtreding wegens het niet naleven van de meldingsplicht van contanten voor een bedrag hoger dan 10.000 euro kan leiden tot een boete van minstens 1.000 euro en maximaal 20.250 euro. In sommige gevallen kan er zelfs sprake zijn van een gevangenisstraf. Let hierbij op dat niet alleen het niet aangeven van de contanten, maar ook een onvolledige of onjuiste aangifte kan leiden tot een boete.

Cash aangeven bij de douane

"Aangifteformulier Liquide Middelen"
Wanneer je 10.000 euro of meer aan contanten meeneemt op reis word je dus geacht dit te melden aan de douane op de luchthaven. In principe hoef je hiervoor geen belasting te betalen. De douane zal je vragen om een zogenaamd "Aangifteformulier Liquide Middelen" in te vullen. Op dit formulier vul je gegevens met betrekking tot het cash geld in, zoals:
  • herkomst van het geld
  • bestemming of doel van het geld (‘Beoogd gebruik’)
  • persoon die het geldbedrag zal ontvangen (‘Beoogde ontvanger’)

Na het invullen van dit formulier krijg je van de douane een "bewijs van aangifte". Dit bewijs kan je gebruiken om wereldwijd aan te tonen dat je je contanten in Nederland hebt aangegeven bij de douane.

Aangifteformulier downloaden
Eventueel kan je voor alle zekerheid ook bewijsstukken zoals bijvoorbeeld bankafschriften meenemen. En om alles bij de douane wat vlotter te laten verlopen en geen onnodige tijd te verliezen, kan je het “Aangifteformulier Liquide Middelen” ook vooraf thuis downloaden en invullen. Op de dag van je reis het ingevuld formulier meteen afgeven bij de douane op de luchthaven bespaart je dan behoorlijk wat tijd. Het pdf-formulier is te downloaden op de website van de belastingdienst.

Andere valuta meenemen

De aangifteplicht voor 10.000 euro cash bij het binnenkomen of verlaten van de EU geldt ook voor andere valuta. Als je andere valuta in cash vervoert met een waarde die overeenkomt met 10.000 euro, dan moet je dit aangeven. Wie bijvoorbeeld US dollars of Zwitserse franken wil invoeren of uitvoeren moet in dat geval aan de hand van de wisselkoers van de euro omrekenen hoeveel geld hij van die munt mag meenemen. In veel landen buiten Europa is het doorgaans zo dat de grens ligt op 10.000 US dollar. Toch is het raadzaam om de specifieke regels van dat land te bekijken als je van plan bent om veel cash geld het land binnen te brengen. Op de website van IATA (lnternational Air Transport Association) kan je nagaan met hoeveel geld je een specifiek land mag binnenkomen zonder het te moeten aangeven bij de douane.

Geld veilig vervoeren

Als je op reis gaat met contanten op zak, dan moet je dit dus aangeven aan de douane vanaf een bedrag van 10.000 euro. Naast dit administratieve aspect is er ook een ander belangrijk aspect dat je niet mag vergeten, met name de veiligheid. Met een heleboel cash geld onderweg zijn is niet zonder risico, dus komt het erop aan om extra nauwlettend te zijn. Bovendien kan het ook nuttig zijn om je geld niet in een enkele portefeuille of portemonnee op te bergen, maar het te spreiden over verschillende opbergplekken, zoals je binnenzak, je portefeuille, je reisportemonnee, je heuptas, enz... Op die manier ben je niet alles in één keer kwijt als je het slachtoffer wordt van diefstal. Er zijn ook veiligheidssets te koop om je geld veilig te vervoeren op reis: deze sets bestaan uit meerdere tasjes of buidels zodat je je contanten makkelijk kan spreiden, zoals onder meer een heuptasje, een nektasje en zelfs een verborgen broekzak.
© 2014 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld wisselen voor vakantie of reisGeld wisselen voor vakantie of reisAls je op reis gaat is het prettig dat je overal zonder problemen kunt betalen. Het hotel, het restaurant, maar ook souv…
Contant betalen in België: regels voor cash aankopenContant betalen in België: regels voor cash aankopenCash betalen in België werd vanaf 2014 aan nieuwe regels onderworpen. De overheid meende zo een stap te zetten in de str…
Cash Passport: creditcard voor op reisCash Passport: creditcard voor op reisWanneer je op reis gaat, krijg je te maken met allerlei soorten valuta en alle andere zaken met betrekking tot (het opne…
Cash betalen en afvallenCash betalen en afvallenCash betalen lijkt steeds meer te verdwijnen in de winkels. We pakken steeds vaker de pinpas of creditcard om af te reke…

Waarom bitcoins en andere cryptocoins zo controversieel zijnVolgens de Britse krant The Telegraph is Bitcoin zowat de 'gevaarlijkste' munt ter wereld. Ze lijstten enkele argumenten…
Wat betekent SEPA voor mij als consument?Wat betekent SEPA voor mij als consument?De wereld grijpt steeds meer in elkaar, maar in het betalingsverkeer blijven de nationale procedures domineren, zelfs bi…
Bronnen en referenties
  • http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/home/home
  • http://www.express.be/business/nl/economy/vraag-naar-cash-geld-nooit-groter-dan-vandaag/201137.htm
  • http://www.express.be/business/nl/economy/de-jacht-op-de-cashforenzen-reis-niet-in-business-met-weinig-bagage-en-een-ticket-voor-een-europese-financiele-hoofdstad/198030.htm
  • http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/alcohol-tobacco-cash/index_nl.htm
  • http://www.brusselsairport.be/nl/contact/faq_all/faq060/ (bronnen geraadpleegd op 27/06/2016).
  • https://www.iatatravelcentre.com/customs-currency-airport-tax-regulations.htm (geraadpleegd op 24/03/2018).
  • https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/wat_mag_niet_zomaar_in_uitvoeren/10000_of_meer/10000_of_meer_meenemen (geraadpleegd op 12/05/2018).
  • Afbeelding bron 1: 472301, Pixabay
Reacties

Dennis, 20-08-2020
Hallo, worden sieraden die je draagt om je arm of hals of vinger of oor, mee berekend bij de contant geld 9,999 euro die je bij je hebt als je op vakantie gaat of terugkomt? Reactie infoteur, 22-08-2020
Beste,

Neen, het gaat enkel om de 9,999 euro die je in contanten bij je hebt, en niet om de waarde van eventuele voorwerpen die je bij je draagt.

Met vriendelijke groet,
Verdanov

Vanmoerkerke Rik, 12-06-2018
Beste,
Moet ik een gebarreerde cheque (verkoop van huisje) aangeven als ik van Turkije naar België kom? Een cheque is toch "gekend", niet? En wat binnen Europa met cheque? Reactie infoteur, 13-06-2018
Beste,

Een cheque valt ook onder "liquide middelen". Wanneer de waarde van de cheque 10.000 euro of meer bedraagt moet u deze aangeven wanneer u de EU, in uw geval dus België, binnenkomt.
Op de website van de Belastingdienst kan u het volgende vinden:

"Als een natuurlijke persoon de EU binnenkomt of verlaat en liquide middelen ter waarde van € 10.000 of meer vervoert, moet hij aangifte doen. Deze aangifte moet hij doen in de lidstaat waar hij de EU binnenkomt of verlaat (Adw, artikel 3:2). Hierbij is het niet van belang of:
◾de liquide middelen als handbagage of als ruimbagage worden meegenomen
◾hij de eigenaar is van de liquide middelen
◾in welke valuta wordt vervoerd (als de omgerekende waarde maar gelijk of hoger is dan € 10.000)"

(https://www.belastingdienst.nl/bibliotheek/handboeken/html/boeken/HVGEM/aangifteplicht_voor_liquide_middelen.html#HVGEM1358347849916)

Vriendelijke groet,
Verdanov

Mehmet, 11-05-2018
Geachte,
Als je bij de douane aangeeft (vliegveld) dat je ruim 35000 € bij je hebt, naar (Turkije),
wat gebeurt er dan? Moet je aan de douane wat betalen of is dit puur voor belastingdienst?
dit begrijp ik niet.
Bedankt voor uw tijd Reactie infoteur, 11-05-2018
Beste,

Wanneer u bij de douane aangeeft dat u 35.000 euro wilt vervoeren, dient u een aangifteformulier in te vullen. Op dit formulier zal u bepaalde gegevens en details moeten invullen, waaronder onder meer de herkomst van het geld en de doelstelling van de geldbesteding.
Na het formulier ingevuld te hebben zal u een "bewijs van aangifte" ontvangen van de douane.
De aangifte kan gezien worden als een meldingsplicht, i.e. een plicht om aan te geven dat u meer dan 10.000 euro vervoert. In principe hoeft u hierover geen belasting te betalen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

T. F. Liem, 16-04-2018
Hoeveel Euro Cash mag per persoon van een Nederlands echtpaar vanuit Indonesië langs de douane op Schiphol zonder boete en zonder het invullen van een aangifteformulier naar Nederland vervoeren/meenemen?
Ieder €9.999,- in zijn eigen/haar eigen tas meenemen dus in totaal 2x €9.999,- = €19.998 per echtpaar!?
Alvast bedankt. Reactie infoteur, 17-04-2018
Beste,

Dat is correct.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Herwig Bomon, 26-11-2017
Hallo, hoe zit het met vervoer per auto van meer dan 10.000€ binnen de Europese unie? Moet men dat dan aan elke grens gaan aangeven of dient er enkel melding van te worden gemaakt als de douane bij een controle vraagt of men meer mee heeft? Er is aan bijna geen enkele grens meer permanentie (zeker s'nachts) binnen de eeg! Reactie infoteur, 28-11-2017
Beste,

De regel van 10.000 euro geldt voor het verlaten en binnenkomen van de Europese Unie. Vervoert u cash geld binnen de EU dan bent u hier niet aan gebonden. Wel kan ieder land aparte regels hanteren als het gaat om het vervoeren van contanten binnen hun grenzen. Voor alle zekerheid kan het dus aangeraden zijn om bewijsstukken mee te nemen i.v.m. de afkomst (bv. rekeningafschrift spaarrekening) en het doel van de contanten (bv. aankoop roerend of onroerend goed). Hoe meer documenten u kan voorleggen wanneer de douane erom vraagt, hoe beter.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Ben, 09-10-2017
Mag een echtpaar gezamenlijk maximaal € 20.000 contant meenemen? Gelijk verdeeld, dus ieder 10.000. Of geldt voor een echtpaar samen maximaal 10.000 want dat heb ik ergens gelezen. Reactie infoteur, 11-10-2017
Beste,

De regel is maximaal 10.000 euro aan contanten per persoon, zoals in het artikel vermeld staat.
Met twee personen kom je dus inderdaad aan 20.000 euro.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Leo, 19-09-2017
Beste Verdanov,
Hoeveel euro's aan contanten mag ik per persoon, zonder hiervoor aangifte bij de Turkse douane op voorhand, vanuit Turkije meenemen naar Nederland?
Mvg
Leo Reactie infoteur, 20-09-2017
Beste Leo,

Indien u geld vanuit Turkije wilt meenemen naar Nederland, dan kan u zonder aangifte te doen een bedrag aan cash meenemen dat overeenkomt met 5.000 US dollar. Omgerekend is dat op dit moment (20 september 2017) ongeveer 4.160 euro. Als het bedrag aan contanten dat u naar Nederland wilt brengen groter is, dan moet u dit aangeven bij de Turkse douane.

(zie ook: https://www.anwb.nl/vakantie/turkije/informatie/douane)

Vriendelijke groet,
Verdanov

Richard, 01-09-2017
Hallo Verdanov, volgens alle informatie die ik kan vinden is het max van 10,000 pp alleen als je de eu verlaat of binnenkomt. Binnen de EU mag je zoveel geld vervoeren als je wilt (kan verantwoorden). Dit geldt zeker voor NL maar volgens de ANWB site ook voor Spanje,
Het is nu ook nog zo dat we een boete van 600 eu tot 2x het inbeslaggenomen bedrag krijgen.
Hoe is dit mogelijk? Klopt het dat je boven de 10d euro moet aangeven in Spanje ondanks dat daar niks over te vinden is op internet?
Groet, Richard Reactie infoteur, 05-09-2017
Beste Richard,

Het maximum van 10.000 euro aan cash geld geldt inderdaad voor het binnenkomen of verlaten van de EU. Binnen de EU contanten op zak hebben kan gebonden zijn aan specifieke regels per land, die erg kunnen verschillen. Zo is er in Spanje bijvoorbeeld een limiet van 1000 euro voor betalingen met contant geld. Overheden willen op die manier meer controle op financiële transacties, waardoor ze meer belastingen kunnen ontvangen en fraude kunnen tegengaan. Onrechtstreeks kan je hieruit afleiden dat ook het vervoeren van een bedrag groter dan duizend euro in Spanje af te raden is.

(zie ook:
https://marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/spanje-verlaagt-limiet-contant-geld-naar-e1-000/ )

Vriendelijke groet,
Verdanov

Adriana, 19-08-2017
Mag een jongen van 17 jaar oud met bedrag van 10000 liquide middelen in Europa komen? Reactie infoteur, 22-08-2017
Beste,

In het algemeen wordt aangenomen dat de regels voor het vervoeren van contanten gelden voor volwassen reizigers, dus meerderjarigen. Wanneer iemand minderjarig is zullen er allicht behoorlijk wat vragen gesteld worden bij de ontdekking van 10.000 euro aan liquide middelen. Een kind of jongere met zoveel geld bij zich is vrij ongebruikelijk en kan als verdacht worden beschouwd door de douane.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Richard, 11-08-2017
Hallo. aangehouden in Spanje met kleine 23000 in auto. geld in beslag genomen, hoe kan dit? we komen uit Frankrijk, 2 volw en klein kind in auto, Hoe kan dit, is toch binnen de EU dus legaal? Reactie infoteur, 12-08-2017
Beste,

Controles van de douane kunnen ook binnen de EU plaatsvinden, dus zonder dat u Europa verlaat. Europese landen kunnen hun douanediensten opdragen om gerichte controles uit te voeren, bijvoorbeeld ter bestrijding van het witwassen van zwart geld.
Mogelijk zijn uw contanten in beslag genomen omdat u de limiet van 10.000 euro per persoon (i.e. volwassene, dus tesamen 20.000 euro) heeft overschreden met 3.000 euro.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Dino, 30-01-2017
Hallo,

Ik wil 40.000 euro meenemen naar Turkije voor een vakantiehuisje, maar ik vlieg via vliegveld Düsseldorf. Hoe moet ik dan de aangifte doen in Duitsland?

Mvg, Reactie infoteur, 31-01-2017
Beste,

Als u uw cash wilt meenemen via Düsseldorf dan zal u daar de douane moeten contacteren. Allicht zal u daar een aangifteformulier in het Engels kunnen invullen. Voor alle zekerheid neemt u zoveel mogelijk documenten mee om aan de plaatselijke autoriteiten te tonen, bijvoorbeeld de afkomst van het geld, bankafschriften, gegevens in verband met de aankoop van het vakantiehuis in Turkije, enz…

Vriendelijke groet,
Verdanov

Mesut, 19-04-2016
Beste,

Mijn vader is op 02/04/2016 terug gekomen van Turkije met 14.000€ cash. We kenden de regel niet van dat je dit moest aangeven bij de douane. Nu is mijn vader dus zo gepasseerd. De politie van Duitsland vroeg of mijn pa cash geld bij zich had waarop hij affirmatief op antwoordde. Hierop wordt mijn pa gefouilleerd en gecontroleerd. Mijn pa had dus alle bewijzen bij dat hij bouwgronden in Turkije had verkocht en dergelijke. Nu hebben ze zo'n 25 procent afgehouden (bijna 4000€). Ze hebben alle gegevens genoteerd en kopies genomen van de bewijzen van de bouwgronden en dergelijke. Ze hebben gezegd dat er waarschijnlijk van die 4000€ een boete gaat afgehouden worden en dat de rest terug op de rekening zal gestort worden.

Nu is mijn vraag. Heeft u enig idee hoelang dat dit zal duren. En hoeveel er zal afgehouden worden van het bedrag dat achtergelaten is. We hebben een hoop papieren meegekregen maar van ons geld hebben we niks meer gehoord.

Ik ben al gaan horen bij de politie. Maar de politie kan er geen antwoord op geven gezien het in het buitenland (Duitsland) is gebeurd.

Met vriendelijke groeten. Reactie infoteur, 20-04-2016
Beste,

Het bedrag dat door de douane is afgehouden van het totale cashbedrag dat uw vader vervoerde komt overeen met 4.000 euro, met andere woorden 14.000 euro min de toegestane 10.000 euro. Hoeveel boete uw vader zal moeten betalen over de 4.000 euro hangt mogelijk af van de specifieke regels van de Duitse douane. Maar indien de overhandigde papieren en bewijzen authentiek zijn, zal die boete allicht meevallen en zal de rest van het bedrag weldra op de bankrekening gestort worden.
Over de precieze details neemt u best contact op met iemand van de douane in Duitsland die bekend is met de zaak.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Eric, 14-03-2016
Mogen kinderen van 16 jaar ook €10000,- meenemen? Reactie infoteur, 15-03-2016
Beste Eric,

De termen die gebruikt worden bij de regelgeving in verband met het meenemen van contanten naar het buitenland spreken onder meer van "iedere reiziger" of "iedere passagier". Impliciet zijn dus ook minderjarigen inbegrepen in deze terminologie. Indien u voor honderd procent de garantie wil hebben of iemand van 16 jaar ook 10.000 euro mag meenemen naar het buitenland, dan neemt u voor alle zekerheid best even rechtstreeks contact op met de douane op de luchthaven.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Sah, 11-01-2016
Ik heb precies 10.000 euro bij me toch moet ik aangifte moeten doen bij douane volgengs ambtenaren, is dit correct?
Mvg Reactie infoteur, 13-01-2016
Beste,

Wanneer het gaat om het vervoeren van 10.000 euro past de douane de regels van de wet toe bij het eisen van een aangifte. De ene ambtenaar zal hierbij al wat strikter zijn dan de andere en de wet helemaal naar de letter willen toepassen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Kijk, 25-10-2015
Hoeveel contant geld mag je van Nederland naar Portugal meenemen? Mag dat meer zijn dan 10.000? Reactie infoteur, 26-10-2015
Beste,

In principe mag je meer dan 10.000 euro meenemen naar Portugal vermits je de Europese Unie niet verlaat. Portugal behoort net als Nederland tot de Europese Unie.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Pieter, 21-09-2015
Hoi,

Ik zou graag meer dan $10.000 mee willen nemen. Nu reis ik samen met partner dus theoretisch is het mogelijk om het bedrag te verspreiden over mij en mijn partner $5000 de man. Alleen wekt dit geen argwaan omdat je samen reist? En hoe doe je dat bij de douane? $5000 in mijn broekzak en $5000 in haar tas?

Mvg
P Reactie infoteur, 21-09-2015
Hallo Pieter,

De regel van 10.000 euro/dollar om mee te nemen op reis geldt per persoon dus in principe is er geen probleem. Het staat je vrij om de contanten op je lichaam of in een tas te vervoeren zolang je het maximumbedrag niet overschrijdt. Als alles wat je doet binnen de wet blijft hoef je je dus ook geen zorgen te maken over argwaan.
Alvast een goede reis,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Mo, 27-07-2015
Hej,

ik ga op vakantie en ik neem 18 000€ mee. Ik ga dat aangeven aan de douane, maar moet ik ook uitleggen wrm ik dat bedrag bij heb of niet? en als ze mij tegenhouden en ik heb dat geld aangegeven, moet ik bewijze hoe ik aan dat geld kom, moet ik bv rekeningafschriften laten zien?
grts Reactie infoteur, 28-07-2015
Beste,

Wanneer u uw bedrag aan contanten aangeeft zal de douane u vragen om een formulier in te vullen, het zogenaamde "Aangifteformulier Liquide Middelen". Hierop zal u uw persoonlijke gegevens moeten invullen alsook de herkomst, het beoogde gebruik en de beoogde ontvanger van de contanten. Hiermee wordt bedoeld:
-"Herkomst": hierbij vult u in of het bijvoorbeeld gaat om spaargeld, geld van een erfenis, opbrengst uit verkoop van een goed, enz…
-"Beoogd gebruik": hierbij vult u in wat u met het geldbedrag zal doen, bv. een investering in het buitenland, de aankoop van een vakantiehuis, wereldreis, enz…
-"Beoogde ontvanger": hierbij vult u in wie de ontvanger van de contanten zal zijn, voor zover u dit al weet (bv. de verkoper van een appartement). Indien u dit niet weet, of indien u zelf de begunstigde van het geld bent, hoeft u dit niet in te vullen.

Daarna geeft u dit aangifteformulier af aan de douane. Of er om rekeningafschriften gevraagd wordt is niet zeker, maar mij lijkt de kans klein indien het gaat om relatief "lage" bedragen zoals in uw geval. Toch kan u voor alle zekerheid rekeningafschriften meenemen zodat u iets bij de hand heeft als er om gevraagd wordt.

Om geen bijkomende tijd te verliezen op de luchthaven en om alles rustig thuis in te vullen, kan u dit document ook downloaden vanaf uw computer. Het document kan ook via computer ingevuld worden. Het gaat om dit document: http://download.belastingdienst.nl/douane/docs/aangifteformulier_liquide_middelen_iud0952z4fol.pdf

Vriendelijke groet,
Verdanov

Neetje, 05-07-2015
Halo,

Ik heb een vraag, als ik van Curaçao naar Nederland vliegt kan ik zonder problemen met €6000 euro doorgaan tog? Reactie infoteur, 05-07-2015
Beste Neetje,

Minder dan 10.000 euro contant geld meenemen over de grens is - voor zover ik weet - ook voor Curaçao geen probleem.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Guiseppe, 20-06-2015
Hallo,

Als ik €6000 contant meeneem van Nederland naar Ierland, maakt het de douane dan iets uit?

Vriendelijke groet,
Guiseppe. Reactie infoteur, 21-06-2015
Hallo Guiseppe,

Als je minder dan 10.000 euro aan contanten meeneemt naar Ierland hoef je niets aan te geven aan de douane. Jouw 6000 euro cash vormen dus geen probleem.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdonk, 14-06-2015
Hallo
kunt u mij ook vertellen hoeveel contant geld ik maximaal zonder aangifte in het land van aankomst mee mag nemen naar India?
Ik dacht dat het 5000 euro was maar hier lijkt het nu 10.000 euro te zijn.
Graag hoor ik van u.
Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 15-06-2015
Beste,

De regel van de 10.000 euro aan contanten die je mag meenemen naar het buitenland is een algemene internationale regel. In de meeste landen is deze regel geldig maar dit neemt niet weg dat sommige landen strengere eisen stellen. Mogelijk wijkt India van deze stelregel af. Als je zeker wilt zijn over de vraag of je nu 5.000 of 10.000 euro mag meenemen naar India neem je best even contact op met de ambassade of het consulaat van het betreffende land.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Viola, 25-03-2015
Hallo, Goedenavond.

Mijn moeder komt in juni 2015 hier in Nederland samen met onze neef, haar kleinzoon van 11 jaar. Zij vliegt vanuit Albanië hier naar Nederland. Mag ze dan zelf tot 10.000 euro cash meenemen en moet ze dit bij de douane aangeven? Mag mijn neef van 11 jaar ook bijvoorbeeld 3000 a 4000 euro cash meenemen?

Graag uw advies.
Alvast hartelijk dank.
Mvg, Viola Reactie infoteur, 26-03-2015
Hallo Viola,

De regels om cash geld op zak te hebben als je naar het buitenland gaat of als je het land binnenkomt gelden per persoon. Dus ook je moeder kan 10.000 euro op zak hebben als ze Nederland binnenkomt zonder het te moeten aangeven. Strikt genomen moet ze haar cash geld aangeven bij de douane bij een bedrag van 10.001 euro. Wil je zeker zijn, laat haar dan bijvoorbeeld een bedrag van 9.500 euro meenemen.
Verder lijkt het me niet echt een probleem dat je neef zelf 3000 of 4000 euro meebrengt naar Nederland.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Mehmet, 02-03-2015
Beste Verdanov,
De regel is 10.000 EUR CASH geld te transporteren naar het buitenland geldt per persoon, is dat ook zo als je met je partner met vakantie gaat per persoon 10.000 EUR CASH of per stel?

Vrg. Mehmet Reactie infoteur, 02-03-2015
Hallo Mehmet,

De regel van 10.000 euro cash is per persoon en niet per stel. Samen kunnen jullie dus 20.000 euro meenemen. Om zeker te zijn heb je de 10.000 euro wel netjes verdeeld per persoon, en dus niet 16.000 euro bij jou en 4.000 euro bij je partner. Want in dat geval zou jij dus beboet kunnen worden omdat je 6.000 euro teveel bij je draagt.
De reden van je reis (bv. vakantie) of de hoedanigheid van je medereiziger (bv. partner) maakt op zich niks uit. Wat telt is het bedrag dat iedere persoon bij zich heeft.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Milly, 04-02-2015
Goeiendag,
Ik neem aan maar vraag ter bevestiging dat je dan ook naar Curacao kan vliegen met of tot 10.000 euro?
Bvd Reactie infoteur, 04-02-2015
Hallo Milly,

De regel van de 10.000 euro cash die je mag meenemen op reis is een algemene regel voor het verlaten van de Europes Unie. Dus ja, ik neem aan dat dat ook geldt voor een reis naar Curaçao. Wel is het mogelijk dat voor specifieke landen specifieke regels gelden. Mogelijk is het raadzaam om aan je vliegtuigmaatschappij te vragen of er in jouw geval specifieke reglementen gelden.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Kees van Velden, 26-01-2015
Is die regel van 10.000 euro per persoon? Reactie infoteur, 27-01-2015
Hallo Kees,

Deze regel om 10.000 EUR cash geld te transporteren naar het buitenland geldt inderdaad per persoon.

Vriendelijke groet,
Verdanov

William van Haeken, 26-10-2014
Beste
Ik wil Amerikaanse Dollars meenemen Vanuit Nederland Europa naar Ghana Afrika, hoeveel mag ik meenemen.
Vriendelijke groeten
William Van Haeken Reactie infoteur, 27-10-2014
Hallo William,

Als algemene regel geldt dat je bij het verlaten van de Europese Unie een bedrag ter waarde van 10.000 euro (vandaag 27 oktober 2014 overeenkomend met 12.691 Amerikaanse dollar) mag meenemen zonder het aan te geven bij de douane. Neem je een bedrag mee dat groter is dan die 10.000 euro, dan ben je verplicht om dat aan te geven bij de douane als je Nederland verlaat. Uiteraard heb je dan best een uitleg klaar over de oorsprong van die Amerikaanse dollars.
Om een land buiten de Europese Unie binnen te komen geldt in veel gevallen de regel dat je kan gaan tot een bedrag van 10.000 USD zonder het aan te geven. Sommige landen leggen nog meer beperkingen op om cash geld het land binnen te brengen. Aan te raden is om te kijken of er specifieke regels gelden voor Ghana, maar best neem je niet meer dan 10.000 USD mee als je het niet wilt aangeven bij de douane van dat land.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Olde Kalter, Alex, 13-08-2014
Geldt de €10.000-regel ook voor Griekenland, nu dat land intern zo strikt is geworden mbt de toegestane hoogte van op de bankrekening ontvangen geld (bv de nieuwe regel dat ontvangsten boven de €100 die niet binnen 24 uur zijn opgenomen, door de Staat geconfisqueerd worden)?

Bij voorbaat veel dank voor uw antwoord!
Bremen, Alex Olde Kalter Reactie infoteur, 13-08-2014
Beste,

De regel van de 10.000 euro die je maximum mag meenemen op reis is een algemene regel voor de landen van de Europese Unie. Maar mogelijk kan een individueel land daarvan afwijken en strengere regels opleggen. De nieuwe regel die door u vermeld wordt is me niet bekend en lijkt me op het eerste zicht ook niet van toepassing op cash geld?

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 03-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.