Trekkingsrecht persoonsgebonden budget pgb

Trekkingsrecht persoonsgebonden budget pgb U hebt een trekkingsrecht uit uw persoonsgebonden budget pgb. U hebt dan nog wel de regie over uw budget, maar het geld staat niet langer op uw rekening en u doet niet meer zelf de betalingen. Het zorgkantoor Servicecentrum PGB, onderdeel van de SVB, beheert namelijk uw pgb en voordat dat allemaal goed gaat, moet u uw zorgovereenkomsten hebben opgestuurd en vele zaken op tijd geregeld hebben. Het zorgkantoor van de SVB kampt soms met grote problemen om de pgb op tijd en aan de juiste personen en correct uit te betalen. Er verandert veel in de zorg en dat raakt ook de houder van het persoonsgebonden budget. Wat betekent dit trekkingsrecht pgb voor u?

U krijgt een trekkingsrecht pgb

Als u een pgb hebt van de gemeente of het zorgkantoor, dan betaalt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de zorgverleners uit. Het pgb komt niet op uw bankrekening te staan, maar op een rekening van de SVB. Uw aanspraak hierop is het trekkingsrecht. Kortweg betekenen de trekkingsrechten dat u als aanvrager en inkoper van zorg niet langer het budget op uw rekening krijgt gestort, maar dat het Servicecentrum PGB de beheerder is. U bent alleen nog in die zin budgethouder dat u de regie voert over de besteding van het budget. Er wordt pas betaald als u aan een aantal voorwaarden voldoet. U kunt zorgverleners of zorginstellingen niet meer via een automatische incasso betalen. Dergelijke incasso's en machtigingen zijn stop gezet. Als u uw salarisadministratie aan het servicecentrum uitbesteedt, zal het centrum zelf de incasso's en machtigingen beëindigen. U mag een zorgverlener nog wel een vrijwillige storting doen, maar die wordt dan niet vergoed vanuit uw persoonsgebonden budget.

Trekkingsrecht maakt het eenvoudiger, of toch niet?

U krijgt als budgethouder met het trekkingsrecht te maken als u uw pgb ontvangt van:
  • Uw gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning Wmo of de Jeugdwet.
  • Het zorgkantoor voor de WLZ (Wet Langdurige Zorg).

Het trekkingsrecht geldt dus niet voor een pgb dat u van uw zorgverzekeraar krijgt, maar wel in de andere gevallen. Sommigen zullen dit prettig vinden omdat het beheer direct is uitbesteed, anderen zullen dit trekkingsrecht ervaren als een inperking van de eigen vrijheid. Er is namelijk wel sprake van een vereenvoudiging voor de klant want het servicecentrum doet voor u de betalingen en de administratie gratis.

Krijgt u nog geld?

Neen, u geeft het servicecentrum van de SVB nog wel de opdracht tot betalen. U krijgt iedere maand een overzicht met de stand van zaken van uw budget. U krijgt inzichtelijk gemaakt wat er al betaald is en hoeveel budget er nog over is. Bovendien kunt u dit online volgen. Maar voor velen zal het toch ook anders voelen, omdat de zorgvrager en klant niet meer zelf de betalingen doen. Vooraf moet u het servicecentrum een zorgovereenkomst sturen die is ondertekend door uw zorgverlener of zorginstelling. Het servicecentrum controleert elke zorgovereenkomst. U bent verplicht om op dit punt met de SVB samen te werken en een zorgbeschrijving aan te leveren die eerst door de SVB als zorgkantoor moet worden goedgekeurd. Overigens wordt de toekenningsbeschikking door het zorgkantoor of de gemeente opgestuurd, dat hoeft u niet zelf te doen.

Minder administratieve lasten, minder fraudegevoelig

Dat is toch wel de kern van het ingevoerde trekkingsrecht. De administratieve lasten worden voor u kleiner en de overheid zit er dichter op om fraude zo veel mogelijk te kunnen voorkomen. Er wordt nog nadrukkelijker over uw schouder meegekeken. Bij iedere betaalopdracht zal de SVB checken of de betaling correct is en overeenstemt met de gesloten zorgovereenkomst. Zonder geldige zorgovereenkomst zal er niet betaald worden. De rekeningen en urenbriefjes kunt u online doorgeven via Mijn PGB. Daarbij hebt u wel een DigiD-code nodig. Hebt u die nog niet, dan kunt u die zo snel mogelijk aanvragen.

Bent u nog verantwoordelijk voor het persoonsgebonden budget?

Denk niet dat u niet meer verantwoordelijk bent voor uw eigen budget. U bepaalt aan wie de zorg wordt besteed, u houdt ook aan de hand van de overzichten van het servicecentrum in de gaten hoeveel budget u nog hebt. Het servicecentrum van de SVB faciliteert en controleert, maar voert niet de regie. Deze regie blijft in uw handen aanwezig en dat is maar goed ook. Zorg er wel voor dat u op tijd uw gegevens aan het servicecentrum hebt doorgegeven zodat u de juiste zorg kunt krijgen. Het trekkingsrecht pgb zal niet de laatste wijziging bij het persoonsgebonden budget zijn, zoveel is wel zeker. Wees dus voorbereid en win waar nodig voldoende informatie in om het allemaal goed te kunnen blijven regelen.
© 2014 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wilt u de Thuiszorg betalen met uw Persoonsgebonden Budget?Wilt u de Thuiszorg betalen met uw Persoonsgebonden Budget?Let op uw persoonsgebonden budget. Zorgverlening kan in natura of via een persoonsgebonden budget, pgb. Steeds meer zien…
De marktordening van het Persoonsgebonden budget uit de WMODe marktordening van het Persoonsgebonden budget uit de WMOOver het persoonsgebonden budget van de WMO zijn veel vragen klachten. Maar wie is nu eigenlijk verantwoordelijk voor de…
Kindgebonden budget 2020 omhoog: wijzigingen, inkomensgrensKindgebonden budget 2020 omhoog: wijzigingen, inkomensgrensHet kindgebonden budget 2020 gaat omhoog door de indexering van bedragen en hogere inkomensgrenzen en het nieuwe drempel…
Kindgebonden budget 2021: bedragen, voorwaarden, wijzigingenKindgebonden budget 2021: bedragen, voorwaarden, wijzigingenHet kindgebonden budget 2021 (kgb) is samen met de kinderbijslag een belangrijke financiële bijdrage in de kosten van uw…

Geld verdienen met het schrijven van E-books of E-boekenGeld verdienen met het schrijven van E-books of E-boekenWist je dat je geld kunt verdienen met het schrijven van E-books? Er zijn tegenwoordig veel kanalen waar je je eigen e-b…
Munten en de Koninklijke Nederlandse MuntDe eerste munten in de westerse wereld stammen uit de zevende eeuw voor Christus en bestonden uit elektrum. Elektrum is…
Bronnen en referenties
  • Servicecentrum pgb, https://www.svb.nl/int/nl/pgb/index.jsp
Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.