Betaalde banen combineren

Betaalde banen combineren Het is niet altijd eenvoudig, maar als je ergens voor gaat of je financiële situatie vraagt er om, dan is het combineren van meerdere banen wel te combineren. Het is vaak een combinatie van goed organiseren en overzien waar je staat. Met dat laatste wil het bij het combineren van banen nog wel eens mis gaan. Mensen die zichzelf voorbij hollen, komen zichzelf enig moment vaak toch weer tegen … met alle gevolgen van dien.

Waar moet je op letten?

Het begint bij wat voor banen je wilt combineren. Vaak hebben mensen één 'hoofdbaan' en daarnaast wordt er gekeken wat er verder gedaan kan worden. Waarbij vaak tijd de enige factor is en als je iets per se wilt organiseren, dan kan dat altijd. Toch wil dat nog niet zeggen dat dat goed is. Fysiek en mentaal moet in balans zijn en rust zorgt ervoor dat je lichaam herstelt, maar toch vinden we dat lastig.

Zowel fysiek als mentaal

Als je twee sterk fysieke banen combineert dan kan dit teveel van je lichaam vergen. Als je jonger bent, wil zich dat vaak nog niet uiten (je herstelt nog snel en je lichaam is sterk). Als je echter ouder bent, merk je het wel of als je lang een (te) zware belasting op je hebt genomen, komt het er enig moment ook uit. Vaak op een onverwacht moment. Te denken valt aan menig bouwvakker die in de avonduren en tijdens het weekend 'beun de haas' is. Door die continue fysieke bezigheid, komt je lichaam niet aan rust toe en die rust heb je nodig om op te laden. Afhankelijk van wat je doet, kan het je je knieën kosten, maar bijvoorbeeld ook je rug.

Mentaal is dat niet anders. Een drukke kantoorbaan is misschien wel fysiek weinig inspannend, maar als er mentaal veel van je gevraagd wordt, dan geeft dat natuurlijk ook een belasting. Zeker als je dit in de avonduren ook nog eens toepast in een andere baan. Ook je hersenen moeten weer 'ontspannen' en je moet weer tot opladen komen. Rust en slaap dus.

Door het continu bezig zijn en als je thuis bent mogelijk snel eten, wat sowieso al niet goed is, kom je niet toe aan ontspanning. Je duikt mogelijk moe direct je bed in, omdat je lichaam fysiek niets meer toelaat. Dit kan weer tot gevolg hebben, dat je de slaap niet goed kunt vatten. Je lichaam is nog te veel in de 'actieve stand' en slapeloosheid zorgt er voor dat je niet ontspannen wakker wordt.

Hoe geef je het vorm?

Bron: Pixies, PixabayBron: Pixies, Pixabay
Organiseren
Als je, om wat voor reden dan ook besloten heb toch voor twee banen te gaan, organiseer het dan goed. Zorg dat je niet ook nog thuis veel moet doen, er moet iemand voor eventuele kinderen zijn en verwaarloos je familie en eventuele huisdieren niet. Meerdere banen combineren is alleen vol te houden, als je toch nog een beetje een balans houdt en in een omgeving thuiskomt die 'er is'.

Kijk naar tijden, want die moeten niet direct op elkaar aansluiten. Wat tijd om te eten is belangrijk voor je stofwisseling, een moment van rust en om weer op te laden voor de volgende baan. Het lijkt vaak allemaal zo eenvoudig, maar als je het langer vol wilt houden dan is dat echt een must.

Werkomgeving

Een ander aspect is het hebben van aardige collega’s en een leuke werkomgeving. Dat is altijd belangrijk … natuurlijk is dat zo. Maar als je zo intensief aan de slag bent is je omgeving nog belangrijker. Je kunt bij een zwaardere belasting vaak minder hebben en dan kan een rot sfeer op het werk of een irritante collega je het behoorlijk zwaar maken. Licht geraakt, snel over de flos of een woede uitbarsting horen bij structureel te weinig rust, ontspanning en/of slaap.
Dit terwijl een positieve omgeving en leuke werksfeer juist het tegenovergestelde teweeg kan brengen. Je krijgt er energie van en dat is net wat je nodig hebt.

Denk aan jezelf!

Aan jezelf denken is altijd belangrijk, zonder jezelf ben je immers niets. Maar mensen zijn ook vaak geneigd zichzelf weg te cijferen of om hun ongenoegens te bagatelliseren. Let op jezelf is een credo wat altijd van belang is, maar zeker als je veel van jezelf geestelijk en/of lichamelijk vraagt.

De vraag is altijd of je lang twee banen moet combineren. Soms is het noodzakelijk om een schuld in te lossen of je wilt iets graag hebben, maar je hebt het geld van die tweede baan nodig om het je te kunnen veroorloven. Hoewel het geld handig kan zijn ook om je bijvoorbeeld meer te kunnen veroorloven, neemt dit niet weg dat je maar één lichaam hebt waar je ook een beetje zuinig op moet zijn. Trek het niet te lang aaneengesloten door. Als je wat extra wilt doen, kijk dan of je bepaalde periodes wat meer kunt werken. Of misschien zijn er wel mogelijkheden bij je 'hoofdbaan'.

Let op je belastingaangifte

Vervolgens moet je altijd goed opletten met je belastingaangifte, want niet zelden betaal je teveel belasting (wordt automatisch ingehouden door de werkgever) en moet je dus geld terugkrijgen. Als je zelf niet goed met je aangifte bent, neem dan iemand in de arm die er wel goed in is. Meestal loont het de moeite.

Tot slot

Langdurig twee banen combineren is niet eenvoudig en je moet stevig in je schoenen staan om dit vol te kunnen houden. Als je al stevig in je schoenen staat, is het vervolgens weer zaak jezelf niet voorbij te rennen. De kans zit er immers wel in. Wees altijd alert.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twee banen hebben fiscaal onaantrekkelijk?Klopt het dat het combineren van 2 banen fiscaal onaantrekkelijk is? In dit artikel kijken we of je meer belasting betaa…
Best betaalde banenBest betaalde banenDit artikel biedt een overzicht van de best betaalde banen. Bijna iedereen is wel op zoek naar een goed betaalde baan. D…
Kleine banen regeling van de baanKleine banen regeling van de baanDe kleine banen regeling is een regeling die in 2010 in het leven werd geroepen. Tot 2011 verliep deze regeling niet bij…
Glowgolf, minigolf met effectenWilt u iets leuks gaan doen maar zit het weer niet mee? Dan is glowgolfen het perfecte uitstapje voor u! Het is verassen…

Munten en de Koninklijke Nederlandse MuntDe eerste munten in de westerse wereld stammen uit de zevende eeuw voor Christus en bestonden uit elektrum. Elektrum is…
Bankbiljetten al eeuwen betaalmiddelBankbiljetten al eeuwen betaalmiddelBankbiljetten bestaan al vanaf 1661 toen door de Bank van Stockholm in Zweden de eerste exemplaren werden uitgebracht. L…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Pixies, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.