Online betaaldiensten: hoe goed en veilig zijn ze?

Online betaaldiensten: hoe goed en veilig zijn ze? Online winkelen heeft een grote vlucht genomen en daarvan profiteren ook online betaaldiensten als Paypal en iDeal. De omzetstijging bij webwinkels zou zeker nog hoger uitvallen als alle klanten er zeker van konden zijn dat hun creditcardgegevens niet in verkeerde handen zouden vallen. Online betaaldiensten beloven meer veiligheid en gemak maar klopt dat ook? En met welke betaaldienst zijn internetshoppers het meest gebaat?

Hoe betalen we op internet?

Steeds meer webwinkels, letterlijk van A tot Z (van Amazon tot Zalando), zetten naast de traditionele betaalopties zoals vooruitbetaling, creditcards en “op rekening”, online betaaldiensten in. De meest succesvolle daarvan is ongetwijfeld aanbieder PayPal, wiens betaaldiensten bij 71 procent van alle webwinkels worden geaccepteerd. Bij betaaldienst ClickandBuy daarentegen een ander beeld: ze zakten van ooit 22 procent tot een schamele 2 procent in 2014.

Zo werkt online betalen

Online betaaldiensten zijn simpel gezegd een mix van wisselkantoren, geldbodes en incasso- of afboekservices. Ze werken volgens twee methoden:

Transferdiensten

In de regel is daarbij geen registratie nodig maar de koper moet wel online bankieren bij een bank. Om te betalen voor zijn aankoop geeft hij zijn rekeningnummer en pincode in voor zijn online-overboeking. Feitelijk winkelt hij dus op basis van vooruitbetaling, echter zonder geld-terug-garantie. Soms wordt de betaler direct naar de webpagina van zijn onlinebank doorgeleid, maar het komt ook voor dat de koper opdracht geeft aan de betaaldienst om de overboeking van zijn bankrekening te verzorgen.

Afboekservices

Bij Ebay-dochter PayPal, ClickandBuy en Amazon Payments bijvoorbeeld, moet de klant zich registreren en eenmalig zijn rekening- of creditcardgegevens opgeven. Om rekeninggegevens te verifiëren boeken de betrokken diensten doorgaans een klein bedrag op de rekening. De juistheid van creditcardgegevens controleren ze online. Kloppen de gegevens dan betalen de klanten hun aankkopen vanaf dat moment met slechts enkele klikken na het invoeren van hun gebruikersnaam en wachtwoord. Bij PayPal en ClickandBuy kan de klant eventueel ook een renteloze rekening met een prepaidtegoed aanhouden dat via overboeking kan worden aangevuld.

Veilig per creditcard betalen

Bij alle afboekservices bestaat de mogelijkheid om een creditcardaccount te gebruiken voor de afboeking. Om te controleren dat het inderdaad de kaarthouder is die het nummer voor betaling heeft vrijgegeven, baseert de betaaldienst zich hetzij op het traditionele CVC-nummer (Card Verification Code) op de achterzijde van de creditcard of op de nieuwere 3D-secure-procedure. Als enige uitzondering geldt Amazon Payments: deze service gebruikt geen van deze veiligheidsprocedures! Dat wil zeggen: wie de informatie aan de voorzijde van een creditcard (naam, kaartnummer en looptijd) meekrijgt of stiekem fotografeert, kan op die manier op kosten van de kaarthouder aankopen verrichten.

Amazon Payments

Amazon Payments is de betaaloptie voor onafhankelijke webwinkels van Amazon maar 's werelds grootste online winkel slaat geen goed figuur als het gaat om betaalmogelijkheden:
  • dode links op de website;
  • slordige omgang met creditcardgegevens;
  • slechte en klant-onvriendelijke algemene voorwaarden.

Kopersbescherming en hulp bij klachten

Als er problemen zijn met een winkelier, treden betaaldiensten vaak op als arbiter of bemiddelaar. Een dergelijke "kopersbescherming" bieden vrijwel alle betaaldiensten aan en bij PayPal en Amazon hebben "achterafbetalers" in geval van een claim zelfs een betere positie dan klanten die direct betalen. In twijfelgevallen krijgt men bijvoorbeeld sneller zijn geld terug als de handelaar géén, verkeerde of beschadigde goederen levert.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voor- en nadelen van online shoppenTegenwoordig geven veel mensen de voorkeur aan online shopping door zijn vele voordelen. Producten zijn gemakkelijker te…
Hoe kwam een bedrijf als Amazon aan geld?Hoe kwam een bedrijf als Amazon aan geld?Risicovolle startende ondernemers hebben geld nodig. Groei van een startende ondernemer kan geremd worden door geldgebre…
De voordelen van online winkelenDe voordelen van online winkelenOnline shoppen. Het is de nabije toekomst. Steeds vaker wordt er online gewinkeld door mensen. Waarom kopen mensen steed…
Online kleding winkelen of naar de winkels toe?Veel kleine maar zelfs de grote winkels hebben het steeds moeilijker omdat het online winkelen hun grote concurrent is d…

Hoogte bijstandsuitkering 2019 - 2020 - 2021Hoogte bijstandsuitkering 2019 - 2020 - 2021Welk bedrag aan bijstandsuitkering ontvangt u per 1 januari 2022 en 1 juli 2021, wat verandert er in 2022? Als nieuwe bi…
Bankrekening openen in ThailandBankrekening openen in ThailandHet is relatief eenvoudig om een bankrekening te openen bij een Thaise bank. Dat kunt u meestal al doen door een Thais b…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.