Hoe kwam een bedrijf als Amazon aan geld?

Hoe kwam een bedrijf als Amazon aan geld? Risicovolle startende ondernemers hebben geld nodig. Groei van een startende ondernemer kan geremd worden door geldgebrek. Amazon was in de beginjaren een risico vol bedrijf. Ook Amazon had in het begin te maken met geld gebrek. Sterker: Amazon leed verlies. Wat gebeurde er met Amazon toen Jeff Bezos, eigenaar van Amazon, een telefoontje kreeg van een venture capitalist, een investeerder in durfkapitaal?

Wat is durfkapitaal?

Iedere onderneming of bedrijf heeft geld nodig. Een startende onderneming is een risicovolle onderneming, men hoopt dat het bedrijf succesvol gaat worden en sterk gaat groeien, maar het ontbreekt aan zekerheid. Durfkapitaal, of venture capital, is de financiering van startende ondernemingen die een hoog risico lopen.
Durfkapitaal kan ook bij bestaande, oudere bedrijven voorkomen die in (zeer) zwaar weer terecht zijn gekomen.

Investeerders

Wie zijn de verstrekkers van dit durfkapitaal? Durfkapitaal kan afkomstig zijn van bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het verstrekken van durfkapitaal, zoals venture capital maatschappijen of investeermaatschappijen. Geld kan ook van vermogende particulieren vandaan komen of van duistere figuren. Van belang is om de voorwaarden goed door te nemen en goed de kleine lettertjes te lezen.

Familie

Voordat Jeff Bezos en zijn team naar Seattle vertrok om de voorbereidingen te treffen van de start van Amazon, had Jeff geld nodig. Zijn familie geloofde heilig in de briljante ideeën van Jeff en hebben hem financieel bijgestaan. Jeff startte zijn bedrijf in een garage met bureaus gemaakt van goedkope deuren. Jeff begreep heel goed, dat hij management, marketing en geld bij elkaar moest zien te krijgen.

Amazon

Amazon ging in de zomer van 1995 online, de eerste grote boekenwinkel was online. Een enorm groot risico, aangezien internet in de kinderschoenen stond en de meeste mensen geen internet bezaten. Rond 1996 begonnen miljoenen gebruikers, privé als zakelijk, het internet te ontdekken en kwamen voor het eerst online. Amazon groeide spectaculair, maar had een groot probleem: geld gebrek. Ondanks dat Jeff Bezos, oprichter van Amazon, investeerders wist aan te trekken als Nick Hanauer, Eric Dillon en Tom Alberg, leed Amazon verlies.

Wall Street

Het waren de bedrijven als Yahoo en Netscape die het internet koorts wereldwijd aanwakkerde. Door onder meer de spectaculaire beursgang van Netscape in augustus 1995, had Netscape het investeringsvuurtje enorm aangewakkerd. Niet lang daarna begon ook Wall Street, rond 1996, enorm te interesseren in het internet. Internet en een dot.com onderneming waren “hot.”

Investeren

Een venture capitalist, op zoek naar internet investeringen, Ramanan Raghavendran, werkzaam bij General Atlantic een investeringsmaatschappij in Connecticut, was toevallig aan het surfen toen hij op de site van Amazon terecht kwam. Deze Ramanan Raghavendran was erg onder de indruk van Jeff Bezos tijdens hun eerste telefoongesprek samen, en bood hem het dubbele aan wat de investeerders een paar maanden eerder hadden betaald aan Amazon.

Venture capitalist

Dit telefoontje van de venture capitalist van General Atlantic zette Jeff Bezos aan het denken: hoeveel meer belangstelling is er van investeerders die bereid zijn kapitaal te investeren in Amazon? Hoeveel meer geld kon Jeff Bezos ophalen voor zijn bedrijf Amazon? Het bleek dat er heel veel meer kapers op de kust lagen en dat Bezos eigenlijk kon vragen wat hij wilde voor zijn bedrijf Amazon.
General Atlantic bood 50 miljoen dollar, Bezos ging er niet mee akkoord. In de lente van 1996 accepteerde Jeff Bezos een bod van 60 miljoen dollar van de grootste venture capitalist in Silicon Valley, John Doerr van Kleiner Perkins Cauls & Byers.

Naar de beurs

Jeff Bezos had geen enkel gebrek aan zelfvertrouwen, Amazon stond aan de vooravond van een dot.com tijdperk en alles wat met internet te maken had, veranderde in goud. Een jaar na het venture capital en minder dan 2 jaar na de oprichting van Amazon, bracht Jeff Bezos Amazon naar de beurs, waarmee het bedrijf Amazon op 429 miljoen dollar werd gewaardeerd.
© 2013 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Ben jij van plan om een eigen bedrijf te starten? Lees dan hier enkele vragen die je voor jezelf zou moeten beantwoorden…
Voor- en nadelen van investerenVoor- en nadelen van investerenInvesteren is belangrijk voor het succes van een onderneming, dit is basiskennis voor iedere ondernemer. Door te investe…
Belang van financiele strategie voor ondernemingenBelang van financiele strategie voor ondernemingenElke onderneming heeft een doelstelling en om die doelstelling te bereiken, zal er onder meer een financiële strategie o…
Het Balance Score Card modelHet model werd ontwikkeld door Robert Kaplan en David Norton in 1992 vanwege kritiek van het bedrijfsleven op de beperkt…
Loonsverhoging door minder bescheidenheidLoonsverhoging door minder bescheidenheidJe weet zeker dat je prestaties op je werk de moeite waard zijn. Iedereen heeft loonsverhoging gehad behalve jij. Als je…
Bronnen en referenties
  • http://vindeeninvesteerder.nl/wanneer-ben-je-interessant-voor-venture-capital/
  • http://www.investormatch.nl/risicokapitaal-index/venture-capital.81513.lynkx
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Durfkapitaal
  • http://technorati.com/business/article/amazon-reports-sales-of-21bn-in/
  • One Click de opkomst van Amazon - Richard L. Brandt - 2012 - Bruna Uitgevers BV - Utrecht
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 24-04-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.