Investeren in een huis op Bali

Investeren in een huis op Bali Voor veel mensen is het een droom, wonen op een tropisch eiland, dicht bij de zee en altijd lekker weer. Deze droom kan werkelijkheid worden door te investeren in een huis op Bali. Als het op de goede manier aangepakt wordt kan dit ook nog een extra zakcentje opleveren.

Land op Bali

Bali is een van de vele eilanden van Indonesië. Bali staat onder de toeristen bekend als een vakantieparadijs. Dit heeft Bali vooral te danken aan de vele stranden, het eten, de mooie natuur met sierlijke rijstvelden (sawa's) en vulkanen, de vele monumenten, waaronder de duizenden Balinese tempels en de geliefde Balinese cultuur. Het toerisme, en daarmee ook de prijzen van onroerend goed, daalde flink in 2002 en 2005 door bomaanslagen in de toeristische gebieden van Bali. Het goede nieuws is dat het toerisme en de waarde van vastgoed na de tweede bomaanslag weer flink is gegroeid. In tegenstelling tot de westerse wereld stijgen de huizenprijzen op Bali nog steeds. In 2012 zijn de prijzen van land in toeristische gebieden zelfs met 30% gestegen. De grondprijzen zijn afhankelijk van de ligging, maar gemiddeld zijn de prijzen op het moment als volgt:
 • 1600,- per are (1 are is 100 vierkante meter) in afgelegen dorpen;
 • 11000,- tot 12500,- per are in gebieden dicht bij de toeristische gebieden, zoals Canggu;
 • 12000,- tot 14000,- per are in Sanur;
 • 20000,- per are in Jimbaran;
 • 6000,- per are in het oosten in Candidasa;
 • 3000,- per are in het noorden bij Lovina;
 • 27000,- per are voor toeristische plaatsen in de buurt van het strand.

Investeren in vastgoed

De sterk stijgende prijzen maken het interessant om te investering in vastgoed op Bali. Het is echter vooralsnog niet mogelijk om als buitenlandse privé-persoon vastgoed te bezitten in Indonesië. Alle onroerend goed moet geregistreerd worden op naam van een Indonesische ingezetene, het Sertipikat Hak Milik. Er is een wetsvoorstel ingediend om hier verandering in te brengen, maar dit is vooralsnog niet goedgekeurd. Er zijn wel een aantal juridische constructies die het mogelijk maken onroerend goed te kopen en veilig te stellen. Deze kunnen bij een notaris opgesteld worden. Hierin wordt opgenomen dat de investeerder geld heeft geleend om het object te kopen en dat het geleende geld door de naamgever voor dit doel is gebruikt. De naamgever moet alle rechten over het vastgoedobject afstaan en de belangen van de investeerder behartigen. Ook moet in de overeenkomt opgenomen worden dat de investeerder het onroerend goed mag gebruiken (Hak Pakai), en eventueel verhuren of verkopen. Ook is het verstandig om vast te leggen dat als de wetswijziging wordt doorgevoerd, dat de investeerder het onroerend goed op eigen naam kan zetten. Laat een betrouwbare notaris het eigendomsbewijs, de Sertipikat Hak Milik, contoleren om fraude te voorkomen.

Financiering

De mogelijkheden tot het financieren van een huis in Indonesië bij een Nederlandse bank zijn de laatste jaren sterk afgenomen. Als er al een mogelijkheid is, zijn vaak de rentekosten veel hoger. Ook een hypotheek bij een bank in Indonesië zal niet makkelijk te regelen zijn. Daarbij liggen de rentes in Indonesië erg hoog. Meer interesante mogelijkheden voor financiering van vastgoed op Bali zullen bestaan uit het gebruik van eigen vermogen.

Wat levert het op

Het rendement over de investeringen is afhankelijk van de markt. Als de huizenprijzen blijven stijgen dan zal het rendement ook stijgen, maar als de huizenprijzen dalen dan zal het rendement waarschijnlijk ook dalen. Als de huizenmarkt in dezelfde trend doorzet betekend dit dat je een rendement zal hebben van 20% tot 30% per jaar. Als de woning voor privédoeleinden gebruikt wordt, bijvoorbeeld als vakantiewoning of permanente woning, zal de investering dus al snel terug verdient zijn. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om de woning te verhuren. Bij deze verschillende mogelijkheden horen ook verschillende belasting regels. Hier dient men zich van te voren over te informeren.

Vakantiewoning

Het gebruik van de woning als vakantiewoning kan gunstig zijn voor mensen die vaak naar Bali gaan en daar hun eigen plekje willen hebben. Voor mensen met een andere nationaliteit dan Indonesiër, is een visum nodig. Een visum voor maximaal 30 dagen kan aangevraagd worden op het vliegveld. Een visum voor maximaal 60 dagen moet van te voren aangevraagd worden. Omdat de vakantiewoning niet als hoofdverblijf wordt gebruikt, geldt dat de waarde en eventuele hypotheek schuld in de aangifte inkomstenbelasting van box 3 valt.

permanente woning

Als de woning permanent wordt gebruikt, dan is de woning het hoofdverblijf. Hierdoor wordt je belastingplichtig in Indonesië. Omdat Indonesië een belastingverdrag heeft met Nederland kan het in enkele gevallen interessant zijn om gebruik te maken van het keuzerecht. Dit houdt in dat je op dezelfde wijze in de belastingheffing wordt betrokken als een inwoner van Nederland. Hierdoor is de hypotheekrente van de woning aftrekbaar in box 1 en kan er gebruik gemaakt worden van de vrijstellingen die verband houden met de kapitaalsverzekering eigen woning. Ook moet er eigenwoningforfait over de woning betaald worden. De hoogte is vaak afhankelijk van de economische waarde van de woning. Omdat er tegen de aftrekposten een inkomen moet staan, kan dit alleen interessant zijn als er in Nederland inkomsten zijn waarover in box 1 belasting betaald moet worden. Daarnaast is er vaak vanwege de lastige financiering door banken geen sprake van een hypotheek, en dus ook geen hypotheekrenteaftrek.

Verhuren

Vastgoed in een toeristisch gebied kan gemakkelijk voor een goede prijs verhuurd worden. Als je de woning meer dan 140 dagen per jaar verhuurt dan kun je worden aangemerkt als ondernemer voor de BTW. Bij verhuur voor korte periodes moet altijd BTW betaald worden. Dit betekend dat als de woning verhuurd wordt aan particulieren, dat er BTW betaald moet worden aan de Nederlandse belastingdienst. Daarnaast moet 6% omzetbelasting betaald worden over de huuropbrengsten, ook als de woning privé gebruikt wordt. De voordelen van belaste verhuur zijn:
 • Btw over de aankoop kunt u aftrekken als voorbelasting.
 • Btw over de aankoop die je niet hebt afgetrokken, kunnen misschien alsnog (gedeeltelijk) afgetrokken worden als voorbelasting.
 • Btw over onkosten voor het pand mogen als voorbelasting worden afgetrokken..
Als de woning voor privédoeleinden is aangeschaft en daarnaast ook verhuurd wordt, dan valt de woning in box 3 in de aangifte inkomsten belasting en hoeft er geen belasting over de huurinkomsten betaald te worden. De kosten aan de woning zijn dan ook niet aftrekbaar.
© 2014 - 2020 Mrst, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…

Huishoudboekje: weet hoe je moet budgetteren!Huishoudboekje: weet hoe je moet budgetteren!Geen overzicht hebben over je inkomsten en uitgaven is misschien wel de belangrijkste oorzaak van geldtekort en/of schul…
De kunst van het bellen blazen: inflatieDe kunst van het bellen blazen: inflatieWe hebben al ettelijke zeepbellen achter de kiezen. In 2006 was de Amerikaanse vastgoedzeepbel de aftrap van een wereldw…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Bali_(eiland), bezocht op 02-10-2014
 • http://kminnen.blogspot.nl/2013/09/de-alsmaar-stijgende-grondprijzen-in.html
 • http://www.asianproperties.nl/site/?pg=032&lang=nl
 • http://www.toerisme-indonesie.nl/toeristenaantal-indonesie-blijft-stijgen/
 • http://www.nytimes.com/2013/05/09/greathomesanddestinations/real-estate-in-bali.html?_r=0
 • http://www.belastingdienst.nl
 • http://www.hypotheekenbuitenland.nl/tekst_sub.asp?dc=E159&Cat=A&Mnu=A

Reageer op het artikel "Investeren in een huis op Bali"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Ingeborg, 27-12-2018 12:03 #1
Hoi, vraagje over het stukje 'Financiering': Wat is de reden voor de banken om niet snel meer geld te lenen voor dit soort doeleinden? En als je zelf niet zoveel vermogen hebt, wat is dan toch de beste manier om de financiering te regelen? In Nederland of toch Indonesië? Wat zijn de beste ervaringen?

Infoteur: Mrst
Gepubliceerd: 04-10-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 1
Schrijf mee!