Geld besparen en het milieu helpen in het huishouden: 7 tips

Geld besparen en het milieu helpen in het huishouden: 7 tips Hoe kan ik geld besparen in het dagelijks leven? Dit kan op veel manieren waarmee je tegelijkertijd bijdraagt aan het milieu. Door te bezuinigen op warmte, licht en water kan je zowel geld besparen als het milieu sparen. Door deze tips toe te passen kan je op kleine schaal een groot verschil maken. Wanneer ieder huishouden milieubewuster zou zijn kunnen er honderden euro's bespaard worden. Daarnaast doe je hiermee een goede daad. In principe is het daarom een win-win situatie: voor de portemonnee en het milieu.

Inhoud


Drink kraanwater uit een draagbaar flesje

Het kost heel veel geld om continu als je dorst hebt iets te drinken te kopen. Je zal allereerst snel in de verleiding komen om frisdrank te drinken, wat erg ongezond is door de hoeveelheid suiker. Daarbij is plastic een van de grootste bedreigingen voor het milieu. Het is onlogisch om flesjes water uit de supermarkt te kopen: in Nederland is het kraanwater namelijk van hele hoge kwaliteit. Door water uit de Ardennen te drinken komt er door het vervoer en het verwerken veel meer belasting op het milieu bij kijken.

De oplossing: koop een leuk en mooi flesje zoals een van het merk Hopper of Join The Pipe of gebruik een normaal plastic flesje en drink zo de hele dag door kraanwater. Een ander gezondheidsvoordeel is dat je hierdoor genoeg vocht binnenkrijgt en daardoor minder moe of lusteloos zult worden. Veel mensen drinken namelijk te weinig water. Per dag heb je zo'n 3 liter water nodig, en wanneer je veel koffie en alcohol drinkt nog meer.

Douche korter, kouder of samen

Door korter te douchen bespaar je niet alleen op water maar ook op energie. Een mooie oplossing is een koude douche. Verschillende onderzoeken duiden erop dat koud douchen goed is voor de algemene gezondheid en weerstand. Daarnaast zal je niet de behoefte voelen heel lang onder de douche te staan. Door samen te douchen kan je daarnaast twee keer minder water gebruiken gedurende een douche. Tenslotte is het ook mogelijk om een waterbesparende douchekop aan te schaffen waarbij er veel minder water wordt verspild.

Verspil minder energie door elektronica en adapters

Wat veel mensen niet beseffen is dat apparaten op stand-by alsnog stroom verwerken. Daarbij kan men televisies, laptops en game-consoles rekenen. Maar ook wat minder vanzelfsprekend: adapters. Wanneer een telefoon opgeladen is hebben veel mensen de slechte gewoonte de adapter in het stopcontact te laten steken. Er blijft echter elektriciteit door de adapter heen stromen. Zorg ervoor, wanneer je een apparaat niet meer gebruikt, dat de energietoevoer volledig is afgesloten.

Eet samen, kook voor meerdere dagen

Door voor meerdere mensen of dagen te koken bespaar je op meerdere manieren geld, daarnaast is het een stuk beter voor het milieu. Hoe grotere hoeveelheden je koopt van groente en vlees hoe goedkoper het is en hoe minder verpakking er gebruikt wordt. Daarbij wordt er bij elke kooksessie een flinke hoeveelheid gas gebruikt. Bij kleine porties gebruik je effectief gezien veel meer gas dan wanneer je een grote hoeveelheid eten kookt. Daarnaast bespaar je ook op de afwas. Wanneer je eenmaal kookt is het een goed idee om de volgende dag de restjes op te eten of het eventueel in te vriezen. Eten weggooien is ontzettend zonde, vooral omdat er op andere plaatsen in de wereld honger heerst en er grote voedselgebreken zijn. Tenslotte zorgt afval voor meer vervuiling aangezien het weggegooide eten zeer waarschijnlijk bij het restafval belandt en dus verbrand wordt.

Verwarming lager en warmere kleren

Door een wollen trui te dragen en in de winter de verwarming een paar graden kouder te zetten kan je enorm veel energie besparen waardoor je huishouden een stuk minder belastend is voor het milieu. Denk er daarnaast ook aan dat je bepaalde ruimtes zoals een kelder of een zolder niet onnodig verwarmd. Ook slaapkamers hoeven niet per se verwarmd te worden. Als je in de winter een goed dik dekbed hebt slaap je beter dan wanneer de gehele kamer verwarmd is.

Let op je lampen

Door spaarlampen of LED lampen te gebruiken bespaar je heel veel stroom ten opzichte van gloeilampen. Veel mensen gebruiken gloeilampen nog steeds omdat deze een mooier en gezelliger licht zouden uitstralen. Er zijn echter genoeg spaarlampen en LED lampen verkrijgbaar die een soortgelijke kleur licht hebben. Let er daarnaast op dat je geen lichten aanlaat wanneer je een ruimte verlaat. Zorg ervoor dat het een gewoonte wordt dat je de lichten dooft wanneer je je door het huis beweegt. Vooral bij de wc en de badkamer worden door gebrek aan aandacht enorme hoeveelheden stroom verspild.

Hostway.com deed een experiment en kwam tot de volgende conclusie:
Here’s how much you can save per light bulb by turning off the lights overnight Monday through Friday:
1 week: 50¢
1 month: $2
1 year: $24

Per gloeilamp kan je dus per jaar zo'n 20 euro besparen, reken uit je winst.

Door tweezijdig te printen gebruik je vanzelfsprekend slechts de helft van het papier. Veel mensen doen dit niet omdat ze gewoonweg niet weten hoe het moet. Via een simpele printerinstelling kan je dit echter voor elkaar krijgen. Wanneer je bij een printwinkel print is het daarbij veel goedkoper en kan er zuiniger geprint worden dan thuis uit een goedkope printer. Bij grote hoeveelheden kan je dus het beste een printwinkel de bestanden opsturen, vaak printen zij deze voor een goede prijs voor je uit. Wanneer er minder papier gebruikt wordt hoeven er minder bomen omgehakt te worden waardoor je een bijdrage levert aan het milieu.
© 2014 - 2022 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op energie: tips voor een lagere energierekeningBesparen op energie: tips voor een lagere energierekeningHoe kun je zelf eenvoudig energie besparen? Welke dingen kun jij eenvoudig in je eigen huis en huishouden aanpassen, waa…
Besparen door minder water te gebruikenBesparen door minder water te gebruikenBesparen op water levert niet zoveel op als besparen op gas en elektriciteit. Desondanks is waterbesparing zeker de moei…
Goedkoper boodschappen doenMet veel haast boodschappen doen kost u meer geld. Door goed te kijken en vergelijken kunt u eenvoudig €10 besparen op b…
Tien tips om energie te besparenGenoeg van de hoge energierekening? Tijd om een steentje bij te dragen aan het behoud van natuur en milieu? In dit artik…

Wat zegt geld over je persoonlijkheid, emoties en relaties?Wat zegt geld over je persoonlijkheid, emoties en relaties?Hoeveel verdien jij? Wat geef je uit? En waar aan? Over geld praten is nog steeds een taboe. Zelfs in onze liefdesrelati…
De geldautomaat, opbouw en werkingDe geldautomaat, opbouw en werkingEen geldautomaat, in bankkringen ook wel GEA genoemd, is een apparaat waar de klant bij wijze van zelfbediening contant…
Bronnen en referenties
  • http://www.hostway.com/web-resources/no-category/five-simple-ways-to-save-money-and-the-environment/
  • http://www.worldwatch.org/resources/go_green_save_green
  • http://www.accuweather.com/en/weather-news/five-ways-save-money-help-environment/30528082
Sveneras (70 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.