Je parkeerplaats verhuren: gemakkelijk geld verdienen

Je parkeerplaats verhuren: gemakkelijk geld verdienen In vrijwel alle grote steden wordt geklaagd over het gebrek aan parkeergelegenheid. Een oplossing voor het probleem is het delen van parkeerplaats: daarbij verhuren particulieren hun parkeerruimte aan andere automobilisten. En het idee slaat ook in Nederland steeds meer aan: je kan als particulier zo immers gemakkelijk iets bijverdienen.

Privé parkeerplaats verhuren via webplatforms

Gelukkig is hij die een eigen parkeerplaats voor het huis of in de buurt van zijn woning heeft. Al dat nerveuze gedoe voor het zoeken van een parkeerplaats blijft hem bespaard. Maar terwijl je met de auto naar het werk of langer op reis bent, blijft je parkeerruimte onbenut. En daar valt tegenwoordig goed geld mee te verdienen via een nieuw fenomeen bekend onder de naam “parksharing”.

Geld verdienen met parksharing

Het idee is simpel: in plaats van je parkeerruimte uren of zelfs dagen ongebruikt te laten, wordt die verhuurd. En daarmee bespaart het op zijn beurt andere automobilisten van nodeloos rondrijden. Hoewel het concept in het buitenland al geruime tijd een groot succes is, zijn er inmiddels ook in Nederland websites die dienen als platform voor vraag en aanbod. Zie het als marktplaats voor parkeerplaatsen.

  • huiseigenaren geven aan wanneer en hoe lang ze hun parkeerfaciliteit tegen betaling ter beschikking stellen;
  • zoekers van parkeerruimte kunnen al op voorhand een parkeerplaats vinden en die reserveren.

Kleine vergoeding voor bemiddelaar

Het businessmodel van bedoelde platformbeheerders is meestal hetzelfde: voor het bemiddelen van zijn parkeerplaats ontvangt de verhuurder zijn vastgesteld bedrag, aan de huurder wordt naast die huur een vergoeding van enkele procenten berekend. In een dergelijk concept zijn er eigenlijk alleen maar winnaars: De verhuurder verdient iets bij en de klant hoeft niet lang te zoeken of bang te zijn voor een parkeerbon, of érger nog, dat zijn wagen wordt weggesleept. Bovendien blijven er voor andere automobilisten meer openbare parkeerplaatsen over. Ook in Nederland komt de handel in parkeerruimte dan ook langzaam op gang.

Online aanbieders van parkeerruimte in Nederland

Aanbieders als MobyPark bemiddelen al enige tijd in particuliere parkeerplaatsen in Nederland. Daar bieden naar verluidt inmiddels meerdere bezitters van parkeerruimte verspreid over heel Nederland, hun parkeerplaatsen aan. Dat is weliswaar nog een vrij klein aantal gezien de enorme vraag die er bestaat naar parkeergelegenheid, vooral in de Randstad. Maar volgens de beheerder van de site, zal dat in rap tempo veranderen. Hij streeft met zijn bemiddelingsservice naar landelijke dekking, ook in steden als Den Bosch, Eindhoven, Nijmegen en Leeuwarden.

Parkeerbeleid gemeenten

Veel gemeenten houden de uitgifte van parkeerplaatsen in eigen hand, bijvoorbeeld door het toekennen van parkeervergunningen aan bewoners. Doorgaans worden die echter afgegeven op een bepaald voertuig en zijn die niet overdraagbaar. Een ander obstakel voor verhuur van private parkeerplaatsen zijn de beperkingen in sommige huurcontracten die onderverhuur een stallingmogelijkheid verbieden.

Fiscale behandeling huurinkomsten

Maar in beginsel is er niets tegen particulier verhuur van parkeerruimte voor een bepaalde periode. Als eigenaar van een parkeerplaats heeft men daarvoor geen speciale vergunning nodig en voor onderverhuur volstaat in de regel de toestemming van de verhuurder. Om juridisch alles perfect geregeld te hebben, moeten alleen de ontvangsten fiscaal gezien de juiste behandeling krijgen.

In buitenland is verhuren van eigen parkeerruimte groot succes

Ondanks alles is er nog steeds een relatief gering aanbod van privé verhuurde parkeerplaatsen in Nederland. Men is hier van oudsher toch nog enigszins terughoudend als het gaat om het toepassen van internetideeën. Maar het grote succes van vergelijkbare services in Engeland en de Verenigde Staten, laat het beste ervan hopen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parkeerplaats als bron van inkomenParkeerplaats als bron van inkomenAutomobilisten zijn zoals bekend een zeer lucratieve bron van inkomen in grote steden. Gemeenten ontvangen niet alleen e…
Hoe verdien je snel geld?Hoe verdien je snel geld?Hoe verdien je snel geld? Gebruik de manieren om geld te verdienen in dit artikel. Met deze tips kun je snel veel geld v…
De meest aparte manieren om geld te verdienenDe meest aparte manieren om geld te verdienenEr zijn in deze wereld heel wat aparte manieren om aan geld te komen. Wat dacht je van lichaamsdeel model of koffers kop…
Verdienen op je tweede huisVerdienen op je tweede huisWanneer je tegenwoordig een tweede huis wil kopen mag je de hypotheekrente niet meer van je belasting aftrekken in tegen…

Geld verdienen met Google AdSenseGeld verdienen met Google AdSenseMet Google AdSense kun je veel geld verdienen. Door middel van dit advertentienetwerk is het mogelijk om met het maken v…
Geld verdienen met affiliate marketing: de beste websitesGeld verdienen met affiliate marketing: de beste websitesMet affiliate marketing is er veel geld te verdienen. Je prijst op je eigen site een product aan waar de bezoekers van j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Artikel in Dagblad De Limburger van 8 juli 2014: "Lege parkeergarage levert geld op."
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.