Sleutelgeld betalen?
Moet u sleutelgeld betalen of niet? Sleutelgeld vragen bij verhuur mag wettelijk gezien niet, maar het gebeurt toch dat dit extra huurgeld in rekening wordt gebracht. Bemiddelingskosten vragen bij verhuur mag wel, maar ook de kosten die worden berekend zijn vaak te hoog en soms dubbel. Overnamekosten, waarborgsom, verhuurkosten, administratiekosten, de huurder betaalt meestal veel meer dan de huur alleen. Wat is hierbij toegestaan en wat niet, als u gaat huren?
Sleutelgeld berekenen mag niet
Het gebeurt nog steeds: alleen om de sleutel van uw huurhuis of appartement te krijgen vraagt de huurder sleutelgeld of worden er extra administratiekosten in rekening gebracht. Alleen na betaling van dit sleutelgeld zou u als huurder het huis in mogen, een soort van entreegeld. Sterker nog, er zijn ook vertrekkende huurders die denken dat ze de nieuwe huurders sleutelgeld mogen vragen. Laat één ding duidelijk zijn: sleutelgeld vragen is wettelijk niet toegestaan. Het is begrijpelijk dat sommige huurders zo graag het huis willen huren dat ze sleutelgeld willen betalen, maar doe het niet en als u het toch doet, doe het dan op een aantoonbare manier. Via de bank en met een kwitantie. U kunt vanwege de onrechtmatigheid het betaalde sleutelgeld via de rechter terugvorderen op voorwaarde dat u kunt aantonen dat het om sleutelgeld ging, maar dat is is nog niet altijd zo eenvoudig omdat dit bedrag verstopt kan zitten in een andere post zoals de administratiekosten. Sleutelgeld geeft een onredelijk voordeel aan de ontvanger van het geld, maar er zijn meer kosten die op u af kunnen komen en soms in een schemergebied zitten. Over deze extra kosten moet meestal worden onderhandeld.
Een waarborgsom of borg is toegestaan
Een verhuurder loopt bij verhuur altijd het risico dat er schade aan het huurpand wordt aangebracht en daarom wordt een waarborgsom redelijk geacht bij verhuur. Vrijwel alle verhuurders vragen een waarborgsom aan de nieuwe huurder. Hoe hoog deze borg maximaal mag zijn is niet wettelijk bepaald, maar in de jurisprudentie wordt een waarborgsom van maximaal drie maanden kale huur nog als een redelijke borg gezien. Deze borg krijgt u (zonder rente) ook weer terug als u als huurder vertrekt en de woning onbeschadigd achterlaat. Maak zichtbaar hoeveel borg u hebt betaald en wat de voorwaarden zijn. Regelmatig komen we gevallen tegen waarbij een woning al beschadigd was toen de nieuwe huurder erin trok en dat de verhuurder deze schade toch toeschrijft aan de huurder. Soms is dit onwetendheid van de verhuurder, maar niet altijd. Een aantal foto's nemen bij uw intrek of een opnamestaat is dan geen luxe. Als er schade is, kan er ook discussie omstaan over het bedrag dat er straks in mindering op de borg kan worden gebracht. Vaak is het veel goedkoper om een kleine schade zelf te repareren als u weer vertrekt dan dit over te laten aan de huisbaas.
Overnamekosten betalen, dat mag maar hoeveel is dat?
Regelmatig laat een huurder een woning achter met spullen die nog goed bruikbaar zijn. In dat geval kan de vorige huurder overnamekosten vragen of toch de spullen meenemen. Dit is toegestaan, maar u bent nooit verplicht om de oude spullen over te nemen. Als het voor een zacht prijsje is, kan het aantrekkelijk zijn, maar u hoeft daarmee niet in te stemmen. De hoogte van de overnamekosten is een kwestie van onderhandelen. Voor zaken die aard- en nagelvast aan het huis zitten en door de huurder aangebrachte verbeteringen zijn, mogen geen overnamekosten worden gevraagd. Wel mag de verhuurder een deel doorberekenen in de hoogte van de huur die u betalen moet. Overigens moet een huurwoning door de oorspronkelijke huurder in de meeste gevallen ook in de oorspronkelijke staat worden opgeleverd.
Verhuurkosten en bemiddelingskosten betalen
Een verhuurder mag verhuurkosten berekenen aan zijn huurder. Dit zijn de kosten die de verhuurder maakt om de verhuur mogelijk te maken, zoals de kosten voor het opmaken van het huurcontract, het inhuren van een bemiddelingsbureau en het rondleiden van aspirant-huurders. Hoe hoog deze kosten mogen zijn, is niet wettelijk bepaald, maar ze moeten wel redelijk zijn. Let hierbij wel op het volgende: zodra een bemiddelaar in opdracht van de verhuurder en u als particuliere huurder werkt, mag de bemiddelaar niet bij beide partijen loon in rekening brengen om tot een huurovereenkomst voor een zelfstandige woonruimte te komen, maar alleen bij de verhuurder. Uitzonderingen hierop zijn nog:
- De bemiddelingskosten bij de huur van een onzelfstandige woonruimte.
- De bemiddelingskosten bij zakelijke verhuur.
- Een zoekopdracht buiten het eigen woningaanbod van de bemiddelaar.
Slot extra kosten bij nieuwe verhuur
Wie gaat huren kan met extra kosten te maken krijgen. Natuurlijk zijn dat de eigen kosten die met de verhuizing en de inrichting te maken hebben, maar ook de verhuurder en de voormalige huurder kunnen een en ander in rekening brengen. In veel gevallen hoeft u niet met de extra kosten akkoord te gaan en valt over de hoogte van de extra kosten te onderhandelen. Uitzondering hierop is de borg, die is toegestaan mits redelijk (maximaal drie maanden huur). Sleutelgeld mag domweg niet.
Lees verder