Contant betalen in België: regels voor cash aankopen

Contant betalen in België: regels voor cash aankopen Cash betalen in België werd vanaf 2014 aan nieuwe regels onderworpen. De overheid meende zo een stap te zetten in de strijd tegen belastingfraude en het witwassen van zwart geld. Als je een grote aankoop wilt doen, dan kan dit sinds 2014 in België nog maar tot een maximumbedrag van 3.000 euro. Bij de aankoop van een woning of een stuk grond mag er zelfs helemaal niets meer in contanten betaald worden. Hoe ziet de regelgeving voor cash betalingen in België eruit en op welke andere manieren kan je aankopen bekostigen?

Contant betalen in België

Wie gewoon is om grote aankopen te doen met cash geld in België moet met een strikte regelgeving rekening houden. Vanaf 1 januari 2014 gingen er in België strenge regels van kracht met betrekking tot het betalen van aankopen met cash geld. De overheid zette deze stap als onderdeel van de strijd tegen het witwassen van zwart geld. Wil je een nieuwe wagen, een verbouwing aan je huis of een ander kostbaar goed kopen, dan zijn er beperkingen op het vlak van betalen met contant geld.

Regels cash aankopen

Tot 3.000 euro

De regelgeving houdt concreet in dat je enkel aankopen tot een bedrag van 3.000 euro volledig met contanten kan betalen. Een betaling van 2.999 euro kan je dus probleemloos met contanten voldoen. Is de kostprijs van het goed hoger dan 3000 euro, dan mag je maximum 10 percent van dat bedrag met cash betalen. Die 10 percent mag maximum 3.000 euro zijn. Koop je bijvoorbeeld een nieuwe wagen van 10.000 euro dan mag je maximum 10 percent van dat bedrag, i.e. 1.000 euro, in contanten betalen. Doe je bijvoorbeeld een aankoop van 35.000 euro dan is die grens beperkt tot 3.000 euro in contanten.

Professionele handelaars

De regelgeving in verband met contante betalingen gelden voor alle duidelijkheid alleen voor aankopen bij professionele handelaars. Als je een aankoop doet bij een professionele verkoper zijn de vermelde regels van kracht, maar niet bij een particuliere verkoper. Wie bijvoorbeeld een tweedehands goed koopt van een privéverkoper kan die aankoop volledig met cash geld bekostigen, en dit voor een onbeperkt bedrag. Verkopen van goederen door privépersonen via zoekertjes online of in de krant zijn dus niet aan de regelgeving onderworpen.

Woning kopen: cash helemaal verboden

Een bijzonderheid aan de regelgeving vanaf 2014 is dat contante betalingen van vastgoed in België helemaal verboden zijn. Wie een woning of een stuk grond wil kopen zal dit dus helemaal op een andere manier moeten doen. Zelfs een voorschot of aanbetaling van de koopprijs van de woning kan niet meer cash betaald worden. Deze regels gelden voor kopers, verkopers, professionele handelaars en voor particulieren. Voor vastgoed zijn de regels dus nog strenger dan voor andere goederen. Het meest gebruikelijke is dat de bank waar je je hypotheek aangaat de aankoopprijs rechtstreeks zal betalen aan de notaris. Ook kopers die een gedeelte van de totale koopprijs betalen kunnen deze som rechtstreeks overschrijven op de rekening van de notaris.

Alternatieven voor cash betalingen

Banktransfer

Door de beperkingen op cashbetalingen zien kopers zich dus genoodzaakt om voor andere betaalvormen te kiezen. Betalingen kunnen via debetcard of creditcard voldaan worden, maar ook via de klassieke bankoverschrijving aan het loket van je bankkantoor. Ook het alsmaar populair wordende online bankieren kan gebruikt worden om de som van de aankoop over te schrijven. Wel moet je dan rekening houden met de eventuele limieten per overschrijving die sommige banken opleggen. Die limieten kunnen bijvoorbeeld per dag gelden of per week. Bij betalingen van aankopen aan privépersonen kan je dus wel nog met contanten betalen.

Bijkomende tips

Ondanks het verbod op contante betalingen zullen er altijd wel verkopers of kopers zijn die de regelgeving niet respecteren. De reden hiertoe is bijvoorbeeld het omzeilen van wettelijk verplichte taksen op de verkoop. Hierbij is het als koper belangrijk om je niet te laten overreden door de verkoper om toch maar met contanten te betalen. Als je instemt om cash te betalen om eventuele taksen te vermijden kan je door de fiscus beboet worden, net als de verkoper die het cash geld heeft ontvangen. Als koper is het ook steeds nuttig om een betalingsbewijs te eisen van de verkoper, zodat latere misverstanden of conflicten vermeden kunnen worden.
© 2014 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cash betalen en afvallenCash betalen en afvallenCash betalen lijkt steeds meer te verdwijnen in de winkels. We pakken steeds vaker de pinpas of creditcard om af te reke…
Soorten betaalkaartenSoorten betaalkaartenGeld is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Elke minuut worden er talloze nationale en internationale tran…
Geld wisselen voor vakantie of reisGeld wisselen voor vakantie of reisAls je op reis gaat is het prettig dat je overal zonder problemen kunt betalen. Het hotel, het restaurant, maar ook souv…

Sponsors zoeken op internetSponsors zoeken op internetAlleen van contributiebijdragen van de leden kunnen veel sportclubs allang niet meer rondkomen. Ze hebben sponsors nodig…
Bronnen en referenties
  • http://netto.tijd.be/geld_en_gezin/vastgoed/Hoeveel_mag_ik_cash_betalen_Nul_nihil_niets.9470643-1625.art
  • http://www.cibweb.be/opinion/cash-betalen-niet-mijn-kantoor
  • http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/2152064/2014/12/14/Een-cashvrij-Belgie-is-niet-voor-morgen.dhtml
  • http://www.logic-immo.be/nl/immo-nieuws/daarom-mag-je-geen-huis-meer-kopen-met-cash-geld-24385.html
  • http://netto.tijd.be/budget_en_vrije_tijd/budget/Hoe_grote_aankopen_betalen_nu_cash_aan_banden_is_gelegd.9448523-2214.art (bronnen geraadpleegd op 27/11/2015).
  • https://www.nbb.be/doc/ts/enterprise/activities/notes_coins/folderfodnl.pdf (bron geraadpleegd op 13/06/2018).
  • https://www.vlaanderen.be/consumentenzaken/tot-welk-bedrag-mag-u-een-factuur-cash-betalen (bron geraadpleegd op 09/07/2020).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 09-07-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.