InfoNu.nl > Financieel > Geld > AOW 2018 en 2019: samenwonen: nieuwe regels

AOW 2018 en 2019: samenwonen: nieuwe regels

AOW 2018 en 2019: samenwonen: nieuwe regels De voorwaarden voor de AOW zijn veranderd per 1 februari 2014 voor wie samenwoont of een latrelatie heeft. Wel of niet samenwonen scheelt in de portemonnee in 2017, 2018 en 2019, omdat de AOW voor een alleenstaande 70% van het netto minimumloon bedraagt en voor samenwonenden 50% per persoon. Wat zijn de nieuwe regels en voorwaarden 2014 waardoor de Sociale Verzekeringsbank SVB mag oordelen dat u al dan niet samenwoont of latrelatie met nog een eigen huis hebt? Een versoepeling scheelt de SVB veel onderzoek en huisbezoek. Wat is de tweewoningenregel? Vanaf 1 januari 2018 krijgt u wellicht te maken met de kostendelersnorm, dit was 1 juli 2016 en is uitgesteld.

AOW, bent u alleenstaande of niet?

Bij de AOW bedragen 2018 en 2019 wordt net zoals in eerdere jaren gekeken naar het feit of u een alleenstaande bent of niet. De AOW is een individueel recht waarbij een alleenstaande meer AOW ontvangt dan wie getrouwd is, samenwoont of een geregistreerd partnerschap heeft. Dat is het verschil tussen bruto ongeveer € 1.170 per persoon of € 810 per persoon. Daarom ook is het belangrijk om te weten in welke categorie u valt. Als u een tandenborstel in andermans huis hebt liggen, bent u dan al samenwonend en kunt u dan op uw AOW worden gekort of zit het anders in elkaar? Omdat hier nog wel eens onduidelijkheid over bestaat, is er nieuwe wetgeving. Ik loop deze nieuwe regels van de SVB met u na.

AOW 2013: samenwonen of niet, latrelatie?

In 2013 was de hoofdregel voor samenwonen nog:
  • De ander is 18 jaar of ouder, maar niet uw kind, en u bent meer dan de helft van de tijd in de woning.
  • U deelt samen de kosten van het huishouden of zorgt voor elkaar.
  • Ook als u nog uw een eigen woning hebt waar u bent ingeschreven, maar bij een ander woont, ziet de Sociale Verzekeringsbank u als samenwonend.

Vooral de korting op de AOW wanneer u een latrelatie hebt, nog uw eigen huis hebt en dus uw eigen kosten moet betalen, is vaak pijnlijk. Daarom worden de regels vooral op dit punt aangepast en verduidelijkt.

Nieuwe regels AOW 2018 en 2019: samenwonen of niet?

Vanaf 2014 hoeft u ook als u uw eigen woning nog hebt (huur of koop), niet meer als samenwonend te worden beoordeeld als u niet gehuwd bent (ook geen geregistreerd partnerschap) en:
  • Jullie beiden op een eigen en afzonderlijk adres in de Gemeentelijke Basis Administratie GBA zijn ingeschreven.
  • U uw woning aanhoudt voor eigen gebruik. Dat wil zeggen dat u aantoonbaar de kosten van energie, de hypotheekrente, de huur of het onderhoud van de woning betaalt en een ander daaraan niet meebetaalt. Dit is om te voorkomen dat de woning alleen maar wordt bewaard om zo een hogere AOW te kunnen krijgen.
  • Er geen anderen met recht op AOW zijn ingeschreven op het adres. Geen verhuur van een kamer, geen postadres, geen recreatiewoning. Uitzondering hierop is de eerstegraads familie.
  • Er is geen sprake van een gezamenlijke huishouding.
  • Uw huis vrij is van het recht van vruchtgebruik of een ander zakelijk recht. Vooral dit is raar. Regelmatig erft een langstlevende een gedeeltelijk vruchtgebruik van de woning.

Een goede administratie bijhouden in 2018 en 2019

Als uw situatie als AOW-er verandert van alleenstaand naar samenwonend of andersom, wordt u geacht dat door te geven aan de SVB. Doet u dat niet en wordt u door de SVB betrapt dan zult u het te veel ontvangen geld moeten terugbetalen. Andersom wilt u niet dat u ten onrechte als samenwonend wordt gezien terwijl dat volgens u niet het geval is. Als u nog een eigen huis hebt, doet u er goed aan om een administratie bij te houden met de kosten die u nog voor uw eigen adres maakt. Bewaar de afschriften van uw betalingen en zorg ervoor dat u kunt aantonen dat u het oude adres nog voor eigen gebruik hebt. Dat bewijs kan u veel ellende schelen.

Hoogte AOW bij tweewoningenregel 2017, 2018 en 2019

Het is het vanaf 1 februari 2014 zo dat samenwonende AOW’ers met ieder nog hun eigen huis recht hebben op een hogere AOW-uitkering. U hebt dan toch elk recht op 70 procent AOW. Deze tweewoningenregel houdt in als u meer dan de helft van de tijd in een woning van een ander verblijft, maar uw eigen koopwoning nog hebt waar u in de gemeente bent ingeschreven, vrij over uw woning kunt beschikken en daarvoor de kosten draagt, jullie toch niet als samenwonend worden gezien en ieder recht houdt op een alleenstaande AOW van 70%.

Kostendelersnorm AOW uitgesteld naar 1 januari 2019?

Het plan was om de kostendelersnorm zoals die in de bijstand vanaf 1 januari 2015 bestaat ook in de AOW in te voeren per 1 juli 2016. Deze maatregel waarbij u minder AOW zou krijgen bij inwonende kinderen, is voorlopig van tafel en is uitgesteld tot 1 januari 2018. Inmiddels ziet het kabinet Rutte hiervan af waar het gaat om eerstegraads familie. Deze mantelzorgboete in de AOW lijkt dus niet door te gaan.

Lees verder

© 2013 - 2019 Info4mij, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een samenlevingscontractGeregeld hoor je van samenwonende stelletjes dat ze een samenlevingscontract hebben ondertekend. Hierin hebben ze afspra…
Ongehuwd samenwonen of trouwenOngehuwd samenwonen of trouwenIn 2018 of 2019 ongehuwd samenwonen, een geregistreerd partnerschap of toch trouwen in gemeenschap van goederen. Bovendi…
Wanneer fiscaal partnerschap 2019Wanneer fiscaal partnerschap 2019Fiscaal is het fiscaal partnerschap van groot belang. Het fiscaal partnerschap heeft bijvoorbeeld gevolgen voor de belas…
Erven en samenwonen in 2018 en 2019: gevolgen partnerErven en samenwonen in 2018 en 2019: gevolgen partnerWie erft er van wie, als u gaat samenwonen? Wie in 2018 of 2019 gaat samenwonen, een LAT-relatie heeft of eerder ging sa…
Samenwonen en belasting betalenSamenwonen en belasting betalenWelke gevolgen heeft samenwonen financieel voor de belasting die u moet betalen (inkomstenbelasting, erfbelasting)? Gaat…
Bronnen en referenties
  • Sociale Zaken

Reageer op het artikel "AOW 2018 en 2019: samenwonen: nieuwe regels"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

V. Dinter, 25-09-2019 12:42 #68
Ik ben mantelzorger, de vrouw die ik verzorg heeft diverse ziektes ook geestelijk. We wonen apart, de bedoeling is samen wonen voor betere verzorging, ik heb aow met een klein pensioen zij aow heeft dat gevolgen voor de aow? Reactie infoteur, 27-09-2019
Beste V. Dinter,
Als u op het adres van mevrouw bent ingeschreven, worden jullie als samenwonen gezien. Uitzondering hierop is de situatie waarbij u huurt.

Anna, 24-09-2019 22:10 #67
Mijn dochter kampt met gezondheidsproblemen. Kan zij bij mij in huis komen wonen? Ik heb AOW voor een alleenwonende en ontvang huur en zorgtoeslag.
Ik heb begrepen dat ouders en kinderen bij elkaar kunnen wonen zonder gevolgen voor de AOW.
Maar hoe is dat met huur en zorgtoeslag? Mijn dochter zal minder uren moeten gaan werken. Zij zal dan niet bijdragen aan de huur. Zij betaalt dan alleen kostgeld. Reactie infoteur, 27-09-2019
Beste Anna,
Als alleen uw dochter bij uw woont, heeft dat geen gevolgen voor de AOW en zorgtoeslag. Voor de huurtoeslag wordt uw dochter als medebewoner gezien en telt haar inkomen mee bij de bepaling van het bedrag waarop u recht hebt (als uw dochter ouder is dan 23 jaar).

Josan, 20-09-2019 13:58 #66
Ik heb AOW en woon op mijn zelf. Mijn moeder 93 jaar zit nu in een revalidatie centrum en wil heel graag naar huis, maar dat kan niet zonder toezicht. Als ik bij mij moeder in trek heeft dat dan gevolg op onze AOW? Reactie infoteur, 22-09-2019
Beste Josan,
Een ouder en een eigen kind mogen op hetzelfde adres wonen zonder korting op de AOW.

Jan, 19-09-2019 04:14 #65
Ik ben gepensioneerd en heb pensioen. Ik woon in ECUADOR.Ga dit jaar trouwen.
wordt ik ook gekort op mijn aow? Mijn aanstaande vrouw werkt niet.
Wat moet ik doorgeven aan de SVB? vr. gr. JAN. Reactie infoteur, 20-09-2019
Beste Jan,
Als bij de SVB bekend is dat u getrouwd bent, hebt u recht op minder AOW (50% i.p.v. 70%).

Maccie, 17-09-2019 21:00 #64
Wij wonen in Spanje, en hebben een appartement voor de schoonouders gekocht in Nederland, als ze geen huur betalen.
Worden ze dan gekort op hun AOW.

Maccie Reactie infoteur, 18-09-2019
Beste Maccle,
Een korting op de AOW is alleen mogelijk als een alleenstaande gaat samenwonen of trouwt.

Kees, 15-09-2019 22:18 #63
Ik, mijn broer en zijn vrouw hebben een huis gekocht. Alle drie dus eigenaar. Nu sta ik op het punt om met pensioen te gaan en vraag me af of ik volledig AOW krijg of niet. Alle drie een inkomen en ik betaal hypotheek en gas water licht en verzekeringen voor het huis. Waar we ook alle drie wonen. Reactie infoteur, 16-09-2019
Beste Kees,
Als er een gezamenlijke huishouding is, zal de SVB jullie toch als samenwonend zien.

Harm de Boer, 10-09-2019 20:26 #62
Wij hebben allebei aow en wij hebben een latrelatie en mijn vriend wil deels bij mij wonen. Wij zijn in de wintermaanden Spanje en zomers op zijn boot.
Wat heeft dit voor consequenties voor onze aow? Reactie infoteur, 15-09-2019
Beste Harm de Boer,
Dat hangt er vanaf. Als jullie op jullie eigen adres ingeschreven blijven, wel regelmatig bij elkaar zijn, maar niet een gezamenlijke huishouding hebben, dan geldt de tweewoningenregel. In dat geval wordt er niet gekort.

Richard Martens, 05-09-2019 12:01 #61
Hallo heren,

Ik krijg begin volgend jaar mijn AOW pensioen. Ik ga bij mijn zoon wonen en zijn partner. Ze hebben samen een huis gekocht. Wordt dit dan gezien als samenwonend of alleenstaand? Reactie infoteur, 05-09-2019
Hallo Richard Martens,
Als jullie geen gescheiden huishouding hebben maar een gezamenlijke, zullen jullie als samenwonend worden gezien.

J. A. B., 03-09-2019 13:47 #60
Hallo,

Ik ben student en ben sinds kort zonder woning komen te zitten, omdat mijn huurcontract afliep en ik nog geen nieuwe kamer kon vinden. Ik moet me echter wel uitschrijven van dat adres, en dat kan niet totdat je een nieuw adres hebt. Nu overwegen een vriend van me die AOW ontvangt en ik om mij op zijn adres tijdelijk te laten inschrijven. Kan dit zonder dat hij wordt gekort op zijn AOW? Hoe tonen wij aan dat we niet de kosten van het huishouden of levensonderhoud delen? Reactie infoteur, 04-09-2019
Hallo J.A.B.,
De SVB kan altijd om verduidelijking van de situatie vragen. Uw eigen kosten van levensonderhoud kunt u bijhouden via de afschriften van de bank en bonnetjes. Ook lijkt het verstandig om een huurcontract af te sluiten om zo elk misverstand te voorkomen.

Lilian, 27-08-2019 11:37 #59
Ik zit te denken om mijn moeder, die alleenstaanden AOW ontvangt in huis te nemen. Zelf ben ik ook alleenstaand en ga volgend jaar met pensioen en krijg dan mijn eigen alleenstaanden AOW. Worden wij dan gekort in onze AOW? Reactie infoteur, 27-08-2019
Beste Lilian,
Voor de AOW worden een moeder en haar kind samen op hetzelfde adres niet als samenwonend gezien. Geen korting derhalve.

Hannah, 12-08-2019 13:09 #58
Wij hebben een lat relatie, en willen een half jaar naar Spanje mag dat? We hebben ieder een huurhuis, En eigen huishouding. En ieder van ons aow, hoe zit het eigenlijk, hoelang mogen we samen zijn voor dat het consequenties heeft voor ons inkomen. We zijn beide 70+ b.v.d Reactie infoteur, 12-08-2019
Beste Hannah,
Samen op reis is geen probleem, u kunt immers ook met een paar kennissen voor langere tijd op vakantie gaan zonder een gezamenlijke huishouding te hebben.

Marielle, 08-08-2019 13:40 #57
Mijn ouders verblijven veel in het buitenland, maar hebben nog een huurwoning in NL. Deze willen ze gaan opzeggen en bij ons (stel, gehuwd, 2 kinderen 18 en 13 jaar, koopwoning) ingeschreven worden.
Beide ouders hebben een AOW-uitkering (en pensioenuitkering). Heeft hun inschrijving bij ons gevolgen voor hun AOW-uitkering? Reactie infoteur, 09-08-2019
Beste Marielle,
De inschrijving van uw ouders op uw adres heeft geen gevolgen voor hun AOW-uitkering.

Marijke, 16-07-2019 22:34 #56
Hoe zit het als een AOW gerechtigde gaat samenwonen met iemand die bijstand krijgt? Reactie infoteur, 17-07-2019
Beste Marijke,
Als iemand met bijstand gaat samenwonen met iemand met AOW, zal worden bekeken of het gezamenlijke inkomen dusdanig is dat de bijstandsuitkering kan worden gekort. Omdat degene met AOW erop achteruit gaat, kan het zijn dat de bijstandsuitkering volledig overeind blijft.

Marga, 15-07-2019 12:46 #55
Ik heb een vraag voor een kennis van mij. Zij is alleenstaand en ontvangt AOW. Nu zouden haar dochter en schoonzoon voor een jaar bij haar willen komen wonen omdat hun woning verkocht is en de nieuwe woning nog gebouwd moet worden. Heeft dit consequenties voor haar AOW? Reactie infoteur, 16-07-2019
Beste Marga,
Als zij daardoor een gezamenlijke huishouding voeren, zal de AOW worden gekort (van 70% naar 50%).

Mariama, 10-07-2019 12:27 #54
Eind volgend jaar bereik ik de AOW gerechtigde leeftijd. Ik woon in een huurhuis en sinds 2011 samen met mijn Afrikaanse partner, die vanaf eind 2014 de Nederlandse nationaliteit heeft.
Wij zijn niet getrouwd, geen samenlevingscontract, geen gezamenlijke bankrekening, hij heeft eigen werkinkomen. Ik werk full-time, ik betaal alle kosten/rekeningen van mijn eigen inkomsten, ook beide zorgverzekeringen. Zijn inkomsten gaan naar Afrikaanse familie. Zal ik gekort worden op de AOW? Reactie infoteur, 11-07-2019
Beste Mariama,
U hebt recht op een volledige AOW, maar de SVB kan vragen om aannemelijk te maken dat jullie geen gezamenlijke huishouding hebben. Daarop kunt u zich vanaf nu dus voorbereiden door bij te houden wie wat betaalt.

J. J. Ju, 08-07-2019 10:33 #53
Ik wil gaan trouwen maar blijf op mij eigen wonen, word ik dan gekort op mij AOW?
bij voorbaat dank Reactie infoteur, 09-07-2019
Beste J.J. Ju,
Als jullie (blijvend) gescheiden wonen, wordt u niet gekort. Uiteraard mag er dan niet van een gezamenlijke huishouding sprake zijn. De SVB kan u wellicht vragen waarom jullie dan getrouwd zijn.

A. de Jong, 29-06-2019 19:10 #52
Mijn man en ik hebben allebei aow en een pensioen. Wij hebben een koopwoning.
Onze kleindochter is terug uit Australië. zo lang zij geen woning heeft staat ze bij ons ingeschreven. Zij moet een uitkering van de sociale dienst aanvragen tot ze werk heeft.

Zij is 28 jaar en mag van ons gratis bij ons verblijven tot ze woonruimte heeft.

Heeft dit gevolgen voor onze aow? Reactie infoteur, 09-07-2019
Beste A. de Jong,
Dit heeft geen gevolgen voor jullie AOW.

Henk Jonkman, 24-06-2019 10:05 #51
Ik ben afgelopen maand getrouwd met een filipijnse, zij blijft daar wonen en ik ben weer terug in Nederland nu.
Ik heb een AOW voor alleenstaande en ben in de toekomst van plan te gaan emigreren naar de filipijnen, dit gaat nog even duren voordat het allemaal geregeld is.
Wat voor gevolgen heeft dit voor mijn AOW uitkering?
Groet Henk Reactie infoteur, 24-06-2019
Beste Henk Jonkman,
Zolang u duurzaam gescheiden van uw vrouw woont in Nederland, zult u uw alleenstaande AOW ontvangen. Als u eenmaal op de Filipijnen bij uw vrouw woont (of samen in Nederland), is dat niet meer het geval, dan wordt u als samenwonend (50% AOW) gezien.

Aagje, 21-06-2019 17:22 #50
Hoe moet de " tweewoningenregel" uitgelegd worden bij "verplicht" ongehuwd samenwonen met een partner van buiten de Europese Unie (EU) of de Europese Economische Ruimte (EER)? Immers in dit geval zijn de partners - ondanks dat zij beiden over een eigen woning beschikken - volgens de middels de IND verkregen verblijfsvergunning voor een van de partners verplicht om in Nederland op hetzelfde adres samen te wonen. Reactie infoteur, 24-06-2019
Beste Aagje,
In dat geval zal de SVB bekijken waar de partner daadwerkelijk woont.

Anna Rebel, 20-06-2019 09:26 #49
Hallo,
Mijn moeder krijgt AOW en ik heb een parttime baan. Wij wonen nu allebei in een huurwoning, maar zouden graag samen willen gaan huren. Dit met name met het oog op de toekomst en vanuit praktische redenen.
Hoe gaat het dan met haar AOW? Als ik het goed heb begrepen houdt zij gewoon haar inkomen?
Groet, Anna Rebel. Reactie infoteur, 21-06-2019
Hallo Anna Rebel,
Als een ouder samenwoont met een kind, wordt de AOW van de ouder inderdaad niet gekort.

J. Lebron, 15-06-2019 14:52 #48
Wanneer heb je een gezamenlijk huishouding? Reactie infoteur, 17-06-2019
Beste J. Lebron,
Er is een gezamenlijke huishouding wanneer personen op hetzelfde adres wonen en de kosten van levensonderhoud met elkaar delen.

B. Elli, 12-06-2019 14:27 #47
LS. Wij zijn als goede vrienden uit elkaar gegaan. Mijn ex. heeft een sociale huurwoning. Ik woon huur een kamer bij mijn broer en schoonzus. Heb nog steeds kontakt met ex. maar hebben ieder ons eigen leven en administratie. Ben ik nu samenwonend of alleenstaand wat betreft de Aow Reactie infoteur, 13-06-2019
Beste B. Elli,
Als u een kamer huurt en geen gezamenlijke huishouding hebt met uw broer en schoonzus, wordt u als alleenstaand gezien.

H. V. D. Wal, 04-06-2019 18:41 #46
Ik heb AOW met een klein pensioen ik heb een veel jongere vriendin uit Amerika. Hoe lang mag ze bij mij op vakantie komen zonder dat ik gekort word op mijn AOW. Reactie infoteur, 05-06-2019
Beste H. V. D. Wal,
Maatgevend voor de SVB is of uw vriendin een financiële bijdrage levert aan uw huishouden, zo niet dan is er geen korting.

R. Vermeeren, 28-04-2019 11:28 #45
Geachte redactie.
Dit jaar gaat mijn AOW van start. Wat gebeurt er met de hoogte van de uitkering als mijn kleinzoon op mijn adres staat ingeschreven, ouder is dan 18 met een eigen inkomen (werkzaam bij defensie)? En geen eigen woonadres heeft.
m.vr.gr. Reactie infoteur, 29-04-2019
Geachte R. Vermeeren,
Als het inkomen van uw kleinzoon dusdanig is dat hij geacht kan worden bij te dragen aan de kosten van de huishouding, dan wordt uw kleinzoon voor de AOW als uw partner gezien en wordt u gekort op uw AOW.

Frank, 27-04-2019 13:58 #44
Goede dag
Ik heb een vraag betreft korting AOW
Ik ontvang pensioen en AOW mijn vrouw werk nog want die is 17 jaar jonger dan ik.
Nu heb ik een broer van 70 en die wil door omstandigheden bij mij in komen wonen wordt in dit gevangen ik of mijn broer op de AOW gekort. Reactie infoteur, 29-04-2019
Goede dag Frank,
U wordt niet verder gekort op uw AOW door een inwonende broer (u krijgt al 50%), maar voor uw broer zal dat anders zijn als jullie een gezamenlijke huishouding voeren.

Amca, 25-04-2019 12:25 #43
Beste infoteur,
Na het lezen van bovenstaande artikel vroeg ik mij af of er ook een aanpassing is gekomen voor wat betreft wel samenwonen, maar dan met een buitenlandse partner. Als je dan samenwoont wordt je AOW gekort naar een samenwonend bedrag van 50%, maar de partner heeft geen inkomsten. Reactie infoteur, 26-04-2019
Beste Amca,
Als u met een volwassene woont met wie u uw huishouding deelt, wordt u gekort op uw AOW. Is die persoon een huurder of niet iemand met wie u de huishouding deelt, dan niet. Als de partner geen inkomen heeft, heeft deze wellicht wel recht op een bijstandsuitkering.

Louis Verhagen, 09-04-2019 22:12 #42
Mijn invalide moeder is bij mijn vrouw en mijzelf komen wonen (eigen huis) zodat we haar kunnen verzorgen. Wij werken beide. Mijn moeder geeft een maandelijkse bijdrage voor de kosten (geen huur). Ze heeft haar eigen grote kamer. Onze zoon (18 jaar) gaat waarschijnlijk in het najaar studeren. Hij levert geen financiële bijdrage en helpt niet in de huishouding. Hij heeft ook geen inkomsten.
Ik las dat mijn moeder niet gekort zou worden op haar AOW als ze bij haar zoon zou wonen. Echter er staat niets over schoonkinderen (schoonzoon/dochter) en kleinkinderen.
Moet je bij kind nu ook lezen schoonzoon/dochter en kleinkind? En heeft mijn moeder recht op haar volledige AOW? Zo nee waarom niet?
Of moet mijn zoon (haar kleinzoon) juist wel regelmatig bijdragen in huishouding? Reactie infoteur, 10-04-2019
Beste Louis Verhagen,
Er is even sprake geweest van de invoering van een mantelzorgboete in de AOW, maar die is niet doorgegaan. Geen van jullie is bovendien partner van moeder en ook daarom is er geen reden tot korting op haar AOW.

Martin, 31-03-2019 15:10 #41
Ik woon in het buitenland en ben alleenstaand met aow. Wat moet je doen als je een lat relatie begint? Ieder heeft eigen woonruimte en ieder betaalt voor zichzelf de kosten.
Moet je opgeven dat er sprake kan zijn van een lat relatie? Reactie infoteur, 01-04-2019
Beste Martin,
Een lat-relatie zoals u die beschrijft hoeft u niet op te geven en betekent geen korting op uw AOW.

H. W. A. van Mil, 25-03-2019 17:55 #40
Ls, mijn echtgenote ontvangt per 16102018 haar AOW; volgens de belastingaangifte 2018 komt zij niet automatisch in aanmerking voor ouderenkorting is dat juist? Reactie infoteur, 28-03-2019
Beste H. W. A. van Mil,
Als uw echtgenote in 2018 niet ook een ander eigen inkomen had, dan heeft ze wel recht op de ouderenkorting, maar kan deze niet worden verrekend met de door haar betaalde belasting. Zie voor vergelijkbare voorbeelden bijvoorbeeld:

https://financieel.infonu.nl/belasting/194835-belastingkorting-2019-en-2020-omlaag.html

Ismet, 08-03-2019 19:36 #39
Ik ben 69 jaar mijn zoon en schoondochter wonen bij mij. Heeft dat gevolgen op mijn pensioen. Reactie infoteur, 11-03-2019
Beste Ismet,
Dit heeft geen gevolgen voor uw pensioen, voor de AOW heeft dit ook geen gevolgen als jullie niet een gezamenlijke huishouding hebben.

Marc, 22-02-2019 13:30 #38
Ik ben 70 jaar en geniet aow alleenstaanden uitkering.
Indien mijn vriendin van 62 jaar die geen enkel inkomen of uitkering heeft bij mij intrekt, gaat mijn aow uitkering omlaag Reactie infoteur, 23-02-2019
Beste Marc,
Dat klopt helaas. Wel is het zo dat als het huishoudinkomen te laag is, de gemeente kan bijspringen met een bijstandsuitkering.

Laura, 16-02-2019 18:14 #37
Hoeveel AOW krijgt mijn vriend wanneer wij gaan samenwonen? Ik krijg nog geen AOW want ik werk nog. We krijgen nu elk nog huur- en zorgtoeslag.
Hartelijke groet,
Laura. Reactie infoteur, 18-02-2019
Beste Laura,
Als uw vriend niet meer alleenstaand is, gaat zijn AOW van netto € 918,76 naar netto € 631,37.

E. Backx, 10-02-2019 11:58 #36
Ik heb een postadres bij een van mijn kinderen, ik woon het grootste gedeelte van het jaar op een camping, ga ik dan gekort worden op mijn AOW? Reactie infoteur, 11-02-2019
Beste E. Backx,
Waarschijnlijk wordt u niet gekort omdat een AOW'er bij een kind mag wonen zonder korting,

Ado Cok, 05-02-2019 14:01 #35
Goede middag adviseur.
Mijn vraag kom ik in aanmerking voor alleenstaanden pensioen SVB.
De situatie sinds twee jaar wonen we niet meer samen waarvan een jaar ik ben ingeschreven in een andere gemeente. Ons inkomen Pensioen en AOW komt op een gezamenlijke rekening. Ik huur een huis mijn vrouw woont nog in de koop flat ( gezamenlijk eigendom) Huren is gezien de prijzen die men voor een huurwoning vraagt niet te doen. Nu hebben we afgesproken dat we de inkomsten en de uitgaven voor wat betreft wonen samen delen dus bij huur de hypotheek optellen en door 2 delen.
Nu heb ik een aanvraag ingediend maar die werd afgewezen - reden financiële vermengingen. Wat te doen we zijn niet gescheiden maar leven wel zo.
Hoor graag van u. Vriendelijke groet Ado Reactie infoteur, 07-02-2019
Goede middag Ado Cok,
Een paar dat nog getrouwd is maar niet meer op hetzelfde adres woont, kan elk een alleenstaande AOW krijgen. Voorwaarde is dat jullie ook echt niet meer van plan zijn om samen te gaan wonen en niet alleen om praktische redenen gescheiden wonen. Dat de SVB financiële vermenging aanvoert, is ook niet helemaal onbegrijpelijk. Dat kosten worden verdeeld wijst toch ook op een vorm van gezamenlijke huishouding. Voor de alleenstaande AOW moeten jullie financiën gescheiden zijn, wellicht kunt u daar nog iets aan doen.

Michiel, 27-01-2019 16:16 #34
Hallo allemaal
Ik kom er niet helemaal uit ik krijg overal een ander antwoord.
ik ben 50 jaar en woon met mijn inwonende dochter 28 jaar en heb een uitkering van uwv ik ben 100 % afgekeurd. Mijn vriendin had een woning in Amsterdam en haar vader woonde bij haar in. het was haar huurwoning hij was inwonende. nu hebben wij al 6 jaar een relatie en de laatste 3 jaar was zij veel bij mij. nu heeft haar vader een slechte periode achter de rug en uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat het beter was dat hij ook bij ons kwam dus hebben we de huur op gezegd van mijn vriendin haar woning omdat wij dan beter voor hem kunnen zorgen ik heb inmiddels een traplift in mijn huis geplaatst en hij verblijft al 3 maanden bij ons. nu is iedereen bij ons ingeschreven en krijg ik een waslijst van vragen over me heen van zijn aow.
Ik begrijp dat als hij inwoont bij zijn dochter dat hij niet wordt gekort maar hij woont ook in bij mij moet ik getrouwd zijn zodat hij inwoont bij zijn dochter of maakt dat niks uit het is een puzzel die ik niet snap. ook vertelde iemand mij dat ik een boete kan krijgen omdat ik dan mantelzorg doe. wat is voor ons de beste oplossing waarbij we het minste worden benadeeld. ik begrijp ook niet waarom instanties het zo moeilijk maken voor mensen die de zorg over hun ouder of schoonouder op zich nemen. hopelijk weet u wat voor ons de beste en voordeligste oplossing is zonder dat we in de toekomst als we nog met zijn 2en over zijn de nadelen moeten dragen. met vriendelijke groet Michiel Reactie infoteur, 31-01-2019
Hallo Michel,
Als iemand AOW krijgt en woont met een ander, dan worden zij in de regels als samenwonend gezien als beiden financieel bijdragen aan het huishouden, eigen kind of ouders worden niet meegerekend. De eenvoudigste oplossing is dat u een zakelijke huur vraagt die ook betaald wordt, maar dat vergt een eigen slaap- en woonkamer voor de huurder zodat de huurder een eigen huishouding kan hebben. Als dat niet mogelijk, wordt het een stuk moeilijker om de SVB te overtuigen.

Vonne, 20-01-2019 05:59 #33
Goedemorgen,
ben 68 jaar en huur duur appartement en ga de huur opzeggen. Ik reis veel en ben per jaar maar enkele maanden in Ned. Ik kan bij mijn werkende broer (met werkende echtgenote en inwonende meerderjarige dochter) over een kamer beschikken als ik in Ned. ben. Ik wil me dan in zijn gemeente inschrijven. Ik hoef geen bijdrage te leveren in gezamenlijke kosten. De "check uw situatie" op de SVB site is onduidelijk. Hoeveel word ik op mijn AOW gekort? Dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 31-01-2019
Goedemorgen Vonne,
Als u een kamer huurt bij uw broer (hij kan dan weer een deel belastingvrij aan u schenken), wordt u niet gekort. In andere gevallen gaat u waarschijnlijk van 70% AOW naar 50%. De SVB bekijkt elk geval afzonderlijk.

Rens Janson, 03-01-2019 18:02 #32
Ik ga binnenkort bij mijn zoon en schoondochter inwonen word ik dan gekort en heeft het gevolgen voor mijn zoon? Reactie infoteur, 31-01-2019
Beste Rens Janson,
Dat u bij uw zoon gaat wonen zou voor u geen gevolgen moeten hebben. Ontvangt uw zoon huurtoeslag, dan telt uw inkomen mee.

Arboda, 21-11-2018 13:42 #31
Dag,
Ik woon met mijn vrouw en kinderen bij mijn moeder. Mijn moeder wordt flink op haar AOW gekort. Mag dit wel?
huur- en zorgtoeslag heeft ze ook moeten inleveren.
Kunt u mij vertellen wat er wel en wat niet mag?
Alvast dank en groet,
Arboda Reactie infoteur, 22-11-2018
Dag Arboda,
Als er een gezamenlijke huishouding is, mag de SVB uw moeder korten op de AOW. Voor de huurtoeslag wordt u als medebewoner gezien en telt uw inkomen mee voor de bepaling van de huurtoeslag. Voor de zorgtoeslag zou er geen effect moeten zijn, aangezien u geen toeslagpartner van uw moeder bent, maar de toeslagpartner van uw vrouw.

Debby, 30-10-2018 15:41 #30
Een vraag, moet mijn alleenstande moeder van 85 (vader 3 jaar geleden overleden) inkorten op haar AOW als haar zoon weer thuis komt wonen.
Debby Reactie infoteur, 31-10-2018
Beste Debby,
Neen, een eigen kind mag in huis wonen zonder korting op de AOW.

S. Nijboer, 07-10-2018 00:02 #29
Beste infoteur, mijn studerende zoon wil zich bij mijn alleenstaande moeder inschrijven.
Hij heeft ontvangt geen studiefinanciering.
Heeft dit invloed op haar AOW, huur- en zorgtoeslag?
Met vriendelijke groet,
Sandra Reactie infoteur, 08-10-2018
Beste S. Nijboer,
Een inwonend eigen kind heeft geen gevolgen voor de AOW of zorgtoeslag, maar kan als het kind een eigen inkomen heeft wel van invloed zijn op de hoogte van de huurtoeslag.

Jolanda, 24-09-2018 09:52 #28
Na de dood van mijn vader heb ik het huis van mijn ouders georfen met de afspraak dat mijn moeder er nog zolang in mag wonen als dat ze wil.
Nu lig ikzelf momenteel in scheiding en wil bij mijn moeder intrekken.
Heeft dit gevolgen voor haar AOW? Reactie infoteur, 25-09-2018
Beste Jolanda,
Een eigen kind mag bij de moeder wonen zonder dat dit gevolgen heeft voor haar AOW.

Rob, 21-09-2018 09:18 #27
Goedemorgen, ik ga tijdelijk bij mijn moeder wonen, (95 jaar), (haar eigenhuis), heb bij de gemeente aangegeven, inwonend, of had ik huren moeten invullen. Ook ik heb al AOW, heeft dat consequenties? Groeten Rob Reactie infoteur, 22-09-2018
Beste Rob,
Zolang jullie niet elkaars fiscale partners zijn, heeft uw inwonen bij uw moeder geen invloed op uw AOW noch die van uw moeder.

John Doe, 18-09-2018 13:55 #26
Beste infoteur,

Mijn moeder heeft AOW, mijn vader heeft een pensioen van ABP, nog geen AOW. Als ik als 32 jarige zoon met fulltime baan kom inwonen, heeft dat dan ergens invloed op?

Groeten John Reactie infoteur, 19-09-2018
Beste John Doe,
Een eigen kind mag bij zijn ouders wonen zonder dat dat van invloed is op de AOW. Op het ABP-pensioen heeft dit ook geen effect.

Fatima, 27-08-2018 07:13 #25
Sinds Januari 2017 ben ik met mijn echtgenoot ingetrokken bij mijn ouders in hun koopwoning. Nu start mijn man als ubereats bezorger en zal zich moeten registreren bij de belastingdienst. Omzetbelasting zal betaald moeten worden.

Ik werk in loondienst. Wordt mijn moeder gekort op haar arbeidsongeschiktheid uitkering? En wordt mijn vader gekort op zijn AOW/pensioen? Reactie infoteur, 29-08-2018
Beste Fatima,
Voor de AOW van uw vader verandert er met de baan van uw man niets. Als uw moeder geen ander eigen inkomen heeft, verandert haar WAO-uitkering ook niet. Dat zou bij een bijstandsuitkering wel het geval zijn geweest.

Elisabeth, 21-08-2018 13:28 #24
Mogen wij (echtgenoten, man aow, vrouw geen inkomen en huis verkocht) ingeschreven staan op het gemeente basis adres van onze dochter en haar gezin? Reactie infoteur, 22-08-2018
Beste Elisabeth,
Van de gemeente mag dat, maar als het een koopwoning is met hypotheek, kan er toestemming van de bank nodig zijn, bij een huurwoning toestemming van de verhuurder.

Vlinder, 26-07-2018 16:21 #23
Is het toegestaan om als alleenstaande, gescheiden aow-gerechtigde vrouw op (korte) vakantie te gaan met mijn voormalige echtgenoot, ook alleenstaand aow-gerechtigde?
Met vriendelijke groet,
Vlinder Reactie infoteur, 28-07-2018
Beste Vlinder,
Met een ander op vakantie gaan is voor de hoogte van de AOW geen probleem, dat wordt anders als men een gezamenlijke huishouding heeft.

Annelies, 12-07-2018 13:19 #22
Ik heb sinds kort een vriend en wij willen in de weekenden bij elkaar slapen. Ik heb een sociale uitkering en mijn vriend een AOW uitkering. Hoeveel nachten mogen wij bij elkaar slapen, zonder dat wij financieel gekort worden?
Met vriendelijke groeten, Annelies Reactie infoteur, 12-07-2018
Beste Annelies,
Niet elk kantoor houdt dezelfde norm aan, het varieert van meer dan twee tot meer dan drie nachten samen.

Rózsa, 08-07-2018 14:45 #21
Ik woon in Hungary. Ivm slechte gezondheid denk ik aan om te verhuizen naar Duitsland en daar bij mijn dochter gaan wonen.Wat zijn de gevolgen van mijn AOW uitkering? Vr.gr. Reactie infoteur, 09-07-2018
Beste Rózsa,
Uw AOW uitkering kan ook naar een adres in Duitsland worden overgemaakt.

Els, 01-07-2018 15:56 #20
Mijn dochter en 3 kleinkinderen (22, 19 en 16 jaar) komen tijdelijk bij mij wonen. Heeft dat invloed op mijn alleenstaande AQW?
Wij voeren geen gezamenlijke huishouding, eventueel kan ik de kamers aan hen verhuren. Reactie infoteur, 03-07-2018
Beste Els,
Als jullie een gezamenlijke huishouding gaan voeren, kan dit van invloed zijn op de AOW. Bovendien kan de inwoning gevolgen hebben voor de toeslagen.

Lena, 19-06-2018 16:30 #19
Mijn vriend en ik (74 en 71) wonen niet samen en zijn dat ook niet van plan (volledig eigen huurhuizen en dito huishouding). Wat gebeurt er met AOW en fiscus als wij een geregistreerd partnerschap aangaan? Reactie infoteur, 21-06-2018
Beste Lena,
Als jullie een geregistreerd partnerschap aangaan, maar toch duurzaam gescheiden blijven wonen met elk jullie huishouding en dus leven alsof jullie niet samenwonen, dan verandert er niets voor de AOW. Deze situatie doet zich vaker voor als personen al langer getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. De SVB zal zich dus wel afvragen waarom er een geregistreerd partnerschap is aangegaan als jullie niet een gezamenlijk leven willen leiden.

Loes, 16-06-2018 14:37 #18
Vanaf juli 2018 woon ik niet meer samen met mijn echtgenoot en ga ik in een andere plaats wonen. De scheiding is echter nog niet aangevraagd. Heb ik recht op alleenstaanden AOW? Reactie infoteur, 18-06-2018
Beste Loes,
Zodra jullie niet meer samenwonen op hetzelfde adres, dat niet weer van plan zijn en jullie geen gezamenlijke huishouding voeren, hebt u recht op de AOW van een alleenstaande (70%). Gaat u (alleen) om financiële of praktische redenen op een ander adres wonen, dan ziet de SVB jullie nog als samenwonend en gehuwd.

Maria, 11-06-2018 16:04 #17
Ik ben alleenstaand. Waarschijnlijk wordt mijn schoonzoon voor onbepaalde tijd ingeschreven op mijn adres. We hebben dan geen gezamenlijk huishouden. Welke gevolgen heeft dit voor mijn AOW? Reactie infoteur, 11-06-2018
Beste Maria,
Als de schoonzoon niet bijdraagt aan uw huishouden, zou dat geen invloed moeten hebben op de AOW, maar de SVB weet dat natuurlijk niet van te voren.

Ton, 04-05-2018 06:39 #16
Moet ik het wel doorgeven aan de SVB als ze drie maanden staat ingeschreven? Reactie infoteur, 04-05-2018
Beste Ton,
Wel als jullie een gezamenlijke huishouding gaan voeren. Een gemeente geeft overigens ook tal van zaken al automatisch door.

Ton, 01-05-2018 15:46 #15
Ik woon alleen heb een kleine AOW uitkering. Een kennis wil zich voor 3 maanden op mijn adres laten inschrijven word ik dan gekort op mijn AOW Reactie infoteur, 03-05-2018
Beste Ton,
Als u met die kennis geen gezamenlijke huishouding voert, behoort u niet te worden gekort. De SVB kan wel om uitleg vragen.

Theo Zant, 22-04-2018 10:27 #14
In de loop van 2018 (augustus/september) zal mijn dochter met haar twee kinderen van 17 en 14 jaar (studerend) bij mij komen inwonen door een scheiding. Ik ben 75 jaar en krijg AOW voor een alleenstaande. Wat heeft dit voor gevolgen voor mijn AOW? Moet ik dit inwonen aan de SVB doorgeven? Reactie infoteur, 24-04-2018
Beste Theo Zant,
Zolang uw kleinkinderen jonger zijn dan 18 jaar is dit zonder gevolgen voor de hoogte van AOW.

Pwitte, 07-04-2018 16:03 #13
Mag je als aow'r onbeperkt reizen het hele jaar door? Reactie infoteur, 09-04-2018
Beste Pwitte,
U mag inderdaad het hele jaar op reis gaan.

Harrie, 19-03-2018 14:03 #12
Vraagje
Ik ben getrouwd zij is 62 en ik krijg december aow. Nu gaat onze zoon scheiden en wil weer thuis gaan wonen. Heeft dat gevolgen voor mijn aow? Reactie infoteur, 20-03-2018
Beste Harrie,
Dat uw zoon bij u komt wonen heeft geen gevolgen voor de AOW, wel mogelijk voor de toeslagen zoals de huurtoeslag.

Ann, 09-03-2018 23:24 #11
Dus als ze tijdelijk bij een van haar kinderen gaat wonen en ze schrijft zich daar in krijgt ze 50%? Reactie infoteur, 12-03-2018
Beste Ann,
De SVB beoordeelt elk geval apart en zal mogelijk aanvullende vragen stellen. Als sprake is van een gezamenlijke huishouding, kan uw moeder worden gekort.

Ann, 08-03-2018 12:30 #10
Vraagje: als mijn moeder met AOW een aantal maanden bij een van haar dochters en schoonzoon zou wonen gaat dan de AOW van 70% vh minimumloon voor haar omlaag? En heeft het ook gevolgen voor dochter en echtgenoot? (Beiden werkend/ geen uitkering.) Reactie infoteur, 09-03-2018
Beste Ann,
Als dit voor enkele maanden is en uw moeder zich daar niet inschrijft, zijn er geen gevolgen.

Rob, 20-02-2018 17:57 #9
Ik had begrepen dat bij een meerpersoonshuishouden mijn uitkering niet verlaagd zou worden. Is dit dan geen meerpersoonshuishouden? En wanneer Is het dan wel?
Vriendelijke groet. Reactie infoteur, 21-02-2018
Beste Rob,
Het begrip samenwonen bij de AOW is een complex begrip. U mag best met meerdere mensen samenwonen als die niet bijdragen in de huishouding en zo de AOW voor ongehuwden blijven ontvangen. Een meerpersoonhuishouding kan dus toegestaan zijn.

Rob, 19-02-2018 19:21 #8
Vraagje ik ontvang aow voor alleenstaanden en woon samen met mijn zoon. Als mijn vriendin 55 jaar bij ons komt wonen heeft dat daninvloed op de hoogte van mijn aow?
Bij voorbaat dank voor uw antwoord. Reactie infoteur, 21-02-2018
Beste Rob,
Als uw vriendin bij u komt wonen en bijdraagt in de huishouding, dan gaat uw AOW zeer waarschijnlijk omlaag.

Jan, 22-01-2018 14:51 #7
Ik ben in 2004 met een Italiaanse getrouwd. Wij wonen echter apart (ingeschreven in Den Haag resp. Rome) en hebben ook niet het voornemen bij elkaar te gaan wonen. Beiden hebben een eigen huis (Den Haag resp. Rome). Ik bezoek haar regelmatig, zij komt af en toe bij mij. De situatie is te vergelijken met de "twee woningen regel."
Mijn vraag: kan ik onder die omstandigheden in aanmerking komen voor de hogere AOW, namelijk die van een alleenstaande. (Voor de aangifte inkomstenbelasting heb ik sinds 2004 met de belastingdienst afgesproken beschouwd te worden als alleenstaande) Reactie infoteur, 24-01-2018
Beste Jan,
Voor de AOW leven jullie duurzaam gescheiden, wat u recht geeft op 70% AOW.

Jose, 13-12-2017 15:22 #6
Ik krijg volgend jaar aow en pensioen. Mijn zoon van 28 woont nog thuis (zoekt wel zelfstandige woonruimte maar heeft tot nu toe nog niets). Hij werkt wel.
Is dit van invloed op mijn aow? Ik ben alleenstaand.
Vriendelijke groeten Reactie infoteur, 14-12-2017
Beste Jose,
U mag met een eigen kind wonen zonder dat dat van invloed is op de hoogte van uw AOW.

Ad, 05-06-2017 15:21 #5
Ik ben pas 63 jaar en gehuwd maar wij zijn uit elkaar en wonen beiden alleen in een woning. Op het moment van de AOW woon ik dus al 4,5 jaar alleen.
Krijg ik dan AOW voor alleenstaande of voor samenwonend?
Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 06-06-2017
Beste Ad,
Als jullie apart wonen en niet meer van plan zijn samen te wonen, hebt u recht op 70% AOW. U moet dit wel zelf aan de SVB doorgeven.

Johan, 16-05-2017 20:03 #4
Ik ben een weduwnaar van 71 jaar, ontvang via de SVB mijn AOW uitkering voor alleenstaande bruto 1153,- euro (70% van het bruto minimum loon) daarnaast een klein pensioen. Drie jaar geleden heb ik bij familie een 63 jarige weduwe leren kennen buiten die buiten de Europese Unie woonachtig is. Wij willen graag samen verder. Mijn vrouw komt van buiten EU. Heeft geen inkomsten dus alle kosten zijn voor mijn rekening.

Met AOW voor gehuwden ga ik er ruim 359,- euro op achteruit, terwijl ik er juist extra kosten bij krijg. Er wordt van uitgegaan dat beide partners inkomsten hebben of beide een AOW uitkering krijgen van 50% van het bruto minimum loon dus samen 100%. In mijn situatie is dat niet zo omdat mijn partner geen inkomen heeft en later ook geen AOW zal krijgen.

Dit is voor mij niet op te brengen en wil dus graag mijn AOW voor alleenstaande kunnen behouden omdat ik alleen in alle kosten moet voorzien. Volgens de SVB is dat niet mogelijk. Uitkeringen zijn voor mij niet van toepassing. Hoop advies van u te krijgen voor mijn situatie.

Vriendelijke groet, Reactie infoteur, 17-05-2017
Beste Johan,
Het klopt dat het systeem niet op uw situatie berekend is. Als uw inkomen lager is dan de bijstandsnorm is een bijstandsuitkering mogelijk, mogelijk ook voor uw vrouw als zij in Nederland ingeschreven staat. Afhankelijk van haar land, heeft ze misschien recht op een betaling uit eigen land (een ouderdomsvoorziening uit het betreffende land bijvoorbeeld).

Kees, 30-12-2016 17:12 #3
Ik (77) wil gaan samenwonen met vriendin (78), in mijn huis. Zij woont in een andere gemeente, heeft daar een eigen huis en blijft daar ook ingeschreven. Wij voldoen aan alle regels voor het samenwonen met behoud van alleenstaanden AOW (70%) zoals dat in 2014 werd toegestaan. Nu de vraag: hebben wij de verplichting ook deze verandering door te geven aan de SVB. Reactie infoteur, 01-01-2017
Beste Kees,
Als u een nieuwe situatie niet of te laat (niet binnen vier weken) doorgeeft aan de SVB, dan riskeert u een boete voor het geval de SVB er toch achter komt. Doe daarbij een beroep op de tweewoningenregel. Belangrijk hierbij is dat ieder de volledige kosten en lasten voor zijn/haar eigen woning betaalt en de woning vrij beschikbaar is (niet aan een ander is verhuurd).

B. Mobach, 21-07-2016 22:22 #2
Goedenavond,

Als ik mijn huis verkoop en een aparte ruimte in het huis van mijn dochter en haar gezin betrek, welke invloed heeft dat op de aow uitkering? Reactie infoteur, 21-02-2018
Beste B. Mobach,
Als u niet een officieel huurcontract hebt, kunnen jullie als een gezamenlijke huishouding worden gezien, waardoor u niet (meer) in aanmerking komt voor de AOW voor een alleenstaande (70%).

Nelltijburg@hotmail Com, 07-04-2015 13:45 #1
Mag een meerderjarig kind en een kleinkind tijdelijk inwonen? Zij hebben geen inkomen. Reactie infoteur, 08-04-2015
Beste Nelltijburg,
Als u niet alleenstaand bent, zijn er geen gevolgen voor de AOW. Als u wel alleenstaand bent en een kind komt bij u wonen, bekijkt de SVB de situatie om te zien of uw AOW gekort moet worden. Essentieel daarbij is of er sprake is van een gezamenlijke huishouding, waarbij u de kosten deelt of niet.

Infoteur: Info4mij
Laatste update: 31-01-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: AOW 2019
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 68
Schrijf mee!