De voordelen en nadelen van freelancer zijn

Veel mensen willen tegenwoordig freelancer zijn maar velen weten niet wat het precies inhoud. Wat zijn de voordelen en nadelen van een freelancer te zijn?

De voordelen

Vrijheid

Het grootste voordeel van freelancer zijn is de vrijheid die je hebt vergeleken met iemand die werkt voor een baas. Als freelancer kun je je eigen werktijden bepalen. Je kunt ook zelf bepalen waar je wilt werken thuis of ergens anders. Door in andere omgeving te werken kun je veel inspiratie opdoen voor nieuwe ideeën.

Eigen baas zijn

Een andere voordeel van freelancer zijn is dat je je eigen baas bent. Sommige bazen kunnen erg ellendig zijn, als je daar afhankelijk van bent is dat niet prettig. Als je als freelancer werkt heb je geen baas, je mag zelf bepalen voor wie je werkt.

Je kunt alle winst houden

Het maakt niet uit hoe groot je project is waar je aan werkt, in het algemeen kan worden gezegd hoe meer je werkt hoe meer je verdiend. Alle winst mag je als freelancer houden. Als je voor een baas werkt moet je veel geld afstaan aan de baas.

De nadelen

Betaling

Het gebeurt vaak dat de klant niet betaalt. Dit gebeurt voornamelijk als je een freelancer bent, dit is dus een groot nadeel van freelancer zijn. Je kunt dit voorkomen door de volgende stappen te ondernemen:

  • Laat de klant van tevoren betalen.
  • Probeer zoveel mogelijk informatie van de klant te krijgen voordat je de dienst levert, zoals locatie van de klant, de website en de contact details.
  • Bel de klant van tevoren om uit te vinden of hij betrouwbaar is.
  • Wees vooral voorzichtig met buitenlandse klanten, probeer deze zoveel mogelijk te vermijden.

Langere werktijden

Als zelfstandige werk je in het algemeen veel. Vooral in de eerste jaren werk je erg veel. Je bent verantwoordelijk voor al je afdelingen, dat neemt dus veel tijd in beslag. Je kunt je als freelancer ook minder richten op het groeien van je bedrijf. Freelancer zijn vergt veel inspanning en moed.

De balans tussen werk en privé

Het is erg moeilijk om als freelancer een balans te vinden tussen werk en privé. Want je werkplek is tegelijkertijd de plaats waar je leeft, slaapt en tijd met je familie doorbrengt.

Geen werkgever

Een van de grootste nadelen van freelancer zijn is dat je niet de voordelen hebt van een werkgever. Voordelen zoals een ziektekostenverzekering en betaalde ziektedagen heb je niet als freelancer. Als je ziek bent heb je dus geen inkomen. Je moet dan je spaargeld gebruiken om rond te komen, in het begin kan dit erg riskant zijn.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thuiswerk als pedicureVanuit huis kun je gemakkelijk als pedicure werken. Hier zijn diverse opleidingen voor en je klanten komen bij je aan hu…
Freelancer of ZZP’er wordenFreelancer of ZZP’er wordenInschrijven als ZZP’er of freelancer biedt voordelen ten opzichte van de situatie dat u extra inkomsten bij de belasting…
Bedrijfsresultaat verbeteren: klanten bindenBedrijfsresultaat verbeteren: klanten bindenTevreden, trouwe en vaste klanten kunnen de bedrijfsresultaten positief verbeteren. Een klant is het belangrijkste onder…
Snel geld verdienen met thuiswerk mogelijk?Snel geld verdienen met thuiswerk mogelijk?Je hebt het vast wel eens gezien: aanbieders voor thuiswerk die vaak duizenden euro’s per maand beloven. Veel mensen dro…

Over de grens geld besparenDe prijzen van benzine, wijn, sterke drank en rookwaren zijn door de accijnsverhogingen (weer) flink gestegen, en het ei…
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.