Goedkoop op vakantie met sterke euro's

Goedkoop op vakantie met sterke euro's Veel vakantiegangers zullen profiteren van de heftige koersschommelingen die de euro heeft doorgemaakt. In veel landen is de koopkracht van de euro immers fors gestegen. Vakantiegangers kunnen zich daar meer veroorloven. Een vakantie in India of Zuid-Afrika is daardoor bijzonder goedkoop. Australië daarentegen blijft een dure aangelegenheid.

Goed nieuws voor vakantiegangers

Goed nieuws voor alle mensen die op zomervakantie gaan: de euro is op veel reisbestemmingen meer waard dan begin 2013. Egaal of de reislust vakantiegangers in de komende weken naar India, Zuid-Afrika, Brazilië of Australië voert, het ter plekke geboekte uitstapje, het ijs op het strand of een restaurantbezoek in de avonduren, ze belasten het reisbudget duidelijk minder dank zij de turbulentie op de internationale valutamarkten.

India, Zuid-Afrika en Brazilië goedkoper

In India kan men bijvoorbeeld voor één euro goederen kopen, waarvoor we thuis 2,90 zouden moeten neertellen. Eind februari 2013, zou één euro slechts hebben volstaan voor aankopen met een tegenwaarde van 2,61. Amper 4 maanden later kon men bijna drie keer zoveel voor hetzelfde bedrag bij elkaar winkelen. Op geen enkele andere belangrijke vakantiebestemming kunnen reislustigen hun tijd goedkoper besteden.

Evenals in India is ook het leven in Zuid-Afrika en Brazilië ongeveer in korte tijd tien procent goedkoper geworden. In Zuid-Afrika nam de koopkracht van de euro toe van 1,60 naar 1,82, in Brazilië, het gastland van het komende WK voetbal van 1,05 naar 1,17. Ook in deze landen krijg je voor een euro meer dan in ons land.

Australië blijft duur

Duurder blijft daarentegen een reis naar Australië. Daar is een euro veel minder waard dan een Australische dollar. Maar voor de aanhangers van dit meer dan 10.000 kilometer van ons verwijderde continent was er toch goed nieuws: toeristen kregen er dankzij de zwakte van de Australische dollar medio 2013 goederen met een tegenwaarde van 70 eurocent terwijl dat in februari van dat jaar nog slechts 65 cent was. Dat komt overeen met een stijging van negen procent.

Koopkrachtvergelijking door de OESO

De gegevens zijn gebaseerd op een koopkrachtvergelijking in de betrokken landen, berekend door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Grofweg wordt daarbij vergeleken hoeveel je in elk van die landen moet betalen om bepaalde goederen te kopen. Wat kost bijvoorbeeld een kilo appelen, een theaterkaartje of een taxirit? Hoe goedkoper het in een bepaald land is, hoe meer de euro er waard is.

Zwakke valuta in veel opkomende economieën

De OESO verzamelt de gegevens eenmaal per jaar. In combinatie met de actuele wisselkoersen kunnen er op die manier uitspraken worden gedaan over de koopkracht van een valuta, en dus ook over de waarde die direct van invloed is op de toestand van ons reisbudget.

De verheugende uitkomst voor vele reizigers, en dat ongeacht de richting die het vakantievliegtuig kiest, is misschien wel enigszins verrassend te noemen. In ons land wordt de naam van de gemeenschappelijke munt immers voornamelijk in verband gebracht met de financiële crisis. En dat terwijl de euro allang niet meer zo sterk was. Te danken hebben de vakantiegangers dat vooral aan de zwakte van de valuta's van veel opkomende landen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om goedkoop op vakantie te kunnen gaanWie wil er nu niet op vakantie? In de zomer het liefst naar een lekker warm land aan het stand liggen, in de winter op w…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…
Vakantieveiling: veilingen van vakantiesVakantieveiling: veilingen van vakantiesVakantieveilingen is het online bieden op vakanties, tickets voor concerten, avondjes uit of dagjes weg en nog veel meer…
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…

Geld uitgeven of geld oppotten?Geld uitgeven of geld oppotten?Oppotten van geld loont niet meer. Voor geld uitgeven daarentegen, zijn er meerdere goede redenen te bedenken. Veel econ…
Bank failliet: het verschil tussen bail-in & bail-outBank failliet: het verschil tussen bail-in & bail-outOp onopvallende tijdstippen zoals weekends, of de dagen net voor een vakantie, worden er wel eens ingrijpende beslissing…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.