Kinderopvang te duur? Zoek een andere oplossing

Kinderopvang te duur? Zoek een andere oplossing De kosten van kinderopvang stijgen en de tegemoetkoming vanuit de overheid wordt steeds verder teruggeschroefd. Uiteindelijk is het punt bereikt daar u beter op zoek kunt naar alternatieven voor de te dure kinderopvang. Kinderen tot vier jaar gaan nog niet naar school. Ouders willen beide blijven werken, dus moet er een oplossing worden gezocht voor de kinderen. Dit is eenvoudig en relatief goedkoop te regelen voor kinderen vanaf vier jaar, maar voor jongere kinderen moet er een andere oplossing bedacht worden. Dagopvang is kostbaar, maar het belang van uw kind staat natuurlijk bovenaan. Uw kinderen onderbrengen bij een professioneel kinderdagverblijf is vaak de beste oplossing, maar als de kosten te hoog zijn moet u zoeken naar een andere oplossing.

Kinderen op laten vangen door opa en oma

De goedkoopste oplossing is om de kinderen naar de grootouders te brengen. Zij zullen geen geld willen hebben voor het opvangen van de kinderen en de kinderen voelen zich er vaak thuis. Een nadeel is wel dat de kinderen niet om kunnen gaan met leeftijdgenootjes. De grootouders is een goede oplossing voor één of maximaal twee dagen in de week. Het is niet redelijk om grootouders meerdere dagen in de week de kinderen te brengen. Indien het niet anders kan zouden ze het wel willen, maar het is onredelijk.

Afspraken maken met andere ouders

Een goede oplossing voor één dag in de week is om afspraken te maken met ouders van leeftijdgenootjes. U past één keer in de week (uw vrije dag) op het kind van een ander, in ruil hiervoor brengt u uw kind wekelijks een andere dag in de week. Er moeten wel goede afspraken worden gemaakt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij ziekte en andere calamiteiten? Het beste kunt u een gezin zoeken met een kind van dezelfde leeftijd. Op deze manier kunnen de kinderen nog iets aan elkaar hebben. Dit is een goede manier om kosten te besparen, maar op uw vrije dag hebt u wel een extra kind te verzorgen.

Oppas aan huis of kind naar een oppas

Een goedkoper alternatief is om een oppas aan huis te nemen. Er zijn altijd wel moeders of jongeren die extra bijverdiensten zoeken. Indien u uw kind naar de oppas kunt brengen zullen de kosten lager zijn in vergelijking met de situatie dat de oppas bij u thuis moet komen om op te passen. Deze kosten moet u zelf dragen zonder dat u recht hebt op kinderopvangtoeslag.

Kind naar een gastouder brengen

Een alternatief voor een kinderdagverblijf is een gastouder. De kosten zijn gemiddeld lager dan een kinderdagverblijf en het is kleinschaliger. Het uurtarief ligt bij een gastouder onder de 5 per uur en een aanvullend voordeel is vaak dat ze flexibeler zijn in vergelijking met een kinderdagverblijf. Een kinderdagverblijf werkt vaak met vaste dagdelen en niet per uur. Met een gastouder kunt u specifieke afspraken maken. Een groot nadeel van een gastouder is dat u volledig afhankelijk bent van één persoon. Bij ziekte moet u zoeken naar een andere oplossing.

Minder gaan werken

In het geval het echt niet meer uit kan om te gaan werken, kunt u besluiten om minder te gaan werken. Tot het moment dat de kinderen naar school gaan kunt u mogelijk met uw werkgever afspreken dat u tijdelijk minder werkt. U kunt hiervoor ouderschapsverlof aanvragen.
© 2012 - 2020 Esmee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kinderopvang: kies je een kinderdagverblijf of een gastouderAls je als moeder en/of vader werkt en de kinderen graag naar de opvang wil brengen dan kun je in Nederland kiezen uit m…
Wat doet een gastouderbureau precies?Wat doet een gastouderbureau precies?Gastouderopvang is een vorm van kleinschalige kinderopvang. De opvang vindt meestal plaats bij de gastouder thuis, in ee…
De Wet Kinderopvang, kansen voor een betere kinderopvangDe Wet Kinderopvang, kansen voor een betere kinderopvangKinderopvang, het wordt allemaal duurder. Pas in 2016 en 2017 is er enige verbetering en in 2017 of 2018 moet elke peute…
Kinderopvangtoeslag 2017: kinderopvangtoeslagtabel 2017Kinderopvangtoeslag 2017: kinderopvangtoeslagtabel 2017De inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag 2017 gaat omhoog. In 2016 was er al een stijging, maar ook voor 2017 is er e…
Passief inkomen: 5 manieren om het te verwervenPassief inkomen: 5 manieren om het te verwervenPassief inkomen, het grote toverwoord tegenwoordig. Helaas ook een veel verkeerd begrepen term. Ik zal in dit artikel ui…

Reageer op het artikel "Kinderopvang te duur? Zoek een andere oplossing"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 18-10-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Schrijf mee!