Gevaar voor de beurs komt uit het Oosten, de Carry Trade

Gevaar voor de beurs komt uit het Oosten, de Carry Trade Velen maken zich in 2018 zorgen over de Amerikaanse economie. Niet voor niets: de economie lijkt wat terug te vallen en ook de langzame groei van de wereldhandel heeft zijn gevolgen. Het echte gevaar kwam vele jaren uit het Oosten door de carry trade en er wordt gevreesd dat dat in 2018 weer zo zal zijn. Wat is de carry trade eigenlijk?

De economie in de VS

Hoewel niemand het met zekerheid weet te zeggen is de algemene verwachting dat de economie in de VS door de hypotheekcrisis en kredietcrisis verder zal vertragen. Hoewel de cijfers op dit punt niet allemaal dezelfde richting op wijzen is de richting van de dollar voor een ieder wel duidelijk. De richting is overduidelijk south. Het is zelfs de vraag hoe lang de dollar nog een wereldmunt zal zijn. Het zijn niet de eerste de besten die daaraan openlijk twijfelen.

Japan en de yen

Toch zal het echte gevaar waarschijnlijk uit het Oosten komen. De dynamiek in die regio’s is groot en net zoals de euro staat de yen zeer sterk ten opzichte van de dollar. Inmiddels bevindt de verhouding dollar-yen zich rond de 107 en bij verdere renteverlagingen door de FED zal de yen alleen maar verder in waarde toenemen. De rente in Japan staat al geruime tijd op 0,5%, weliswaar geen 0%, maar is nog steeds zeer laag.

Carry trade

De steeds sterker wordende yen is een bedreiging voor de Carry trade. De Carry trade houdt in dat massaal, niemand weet hoeveel, goedkoop yen worden gekocht om ze elders risicovol te beleggen. Bijvoorbeeld in Amerikaanse staatsobligaties, maar ook in risicovoller zaken als grondstoffen en hoogrentend schuldpapier van opkomende landen. Zo wordt bijna gratis geleend om elders grote rendementen te maken. Deze Carry trade is al meer dan 10 jaar aan de gang.

Gevaar van de Carry Trade

Het grote gevaar van het fenomeen Carry Trade werd eind 1998 duidelijk. Toen moesten partijen die goedkope leningen in de yen waren aangegaan, plotseling uit die posities stappen. De stevig stijgende yen zorgde voor mega verliezen. Iedereen haastte zich tegelijkertijd door de nooduitgang. Het veroorzaakte een enorm domino-effect. Alles werd gewoonweg gedumpt. Toen was ook de val van Long-Term Capital Management, LTCM, hedge fund. Gevolg van dit alles: de beurzen moesten met 50% terug.

De geschiedenis herhaalt zich

Een bekend gegeven is, dat de geschiedenis zich herhaalt, maar dat niemand weet wanneer. Ook nu zien we de yen hard stijgen. Bovendien is de verwachting dat de FED de rente verder zal verlagen door de sluimerende kredietcrisis, met zeer waarschijnlijk een verder dalende dollar tot gevolg. De omvang van de Carry Trade is inmiddels veel groter dan in 1998. Als het wankele evenwicht dus uit balans gaat raken, zal de Carry Trade omvallen en waarschijnlijk ook wereldwijd de beurzen. Momenteel komt het gevaar dus uit het Oosten, niet alleen het Westen. Overigens loopt het in het Westen nu al behoorlijk mis: zo moet Citigroup volgens CIBC World Markets mogelijk USD 30 miljard aan middelen vrijmaken of uit de markt halen omdat de bank niet meer voldoet aan de kapitaalratio's. De beurzen zijn nerveus. Even een overzicht van eind 2007 tot en met eind 2010.

8 november 2007

De dollar-yen staat vanmorgen 112,55.

9 november 2007

De dollar-yen staat vanmorgen 111,1.

12 november 2007

De dollar-yen staat vanmorgen 109,3.

26 november 2007

De dollar-yen staat vanmiddag 108,04.

27 november 2007

De dollar-yen staat vanmorgen 107,45.

9 januari 2008

De dollar- yen staat nu op ruim 109,61.

14 januari 2008

De dollar-yen staat vanmorgen 108,26.

15 januari 2008

De dollar-yen staat vanmorgen 106,84.

16 januari 2008

De dollar-yen staat vanmorgen 106,16.

21 januari 2008

De dollar-yen staat vanmorgen 105,6. De beurzen dalen wereldwijd fors. Het zijn de grootste dalingen sinds 11 september 2001.

1 februari 2008

De dollar-yen staat vanmiddag op weer 105,88 na een stijging vorige week.

29 februari 2008

De dollar-yen staat vanmiddag op 104,16. Schrikken zo'n schrikkeldag!

13 maart 2008

De dollar-yen staat vanmiddag op 100,15.

17 maart 2008

De dollar-yen staat vanmorgen 97.

24 oktober 2008

De dollar yen verhouding staat op 92.

Nikkei ontploft

In de nacht van 23 oktober 2008 is de Nikkei met 10% gedaald door perikelen met de Carry Trade. Een gevaarlijke zaak, want het gaat hier om duizenden miljarden dollars. Vooral Hedge Funds zulen hier last van hebben. Een andere indicatie: de AEX opent met -5,5%, terwijl de Dow gisteren nog met een behoorlijke plus afsloot. Maar ook hier was het gevaar al heel lang zichtbaar, en toch kon het doorgaan. Zuur, dus.

2 december 2008

De dollar yen verhouding staat op 93. Nog steeds erg laag.

12 december 2008

De dollar yen verhouding staat op 90,5. Dit belooft weinig goeds op de beurzen vandaag.

mei 2010

De dollar yen verhouding staat op 93.

oktober 2010

De dollar yen verhouding staat op 90.

november 2010

De dollar yen verhouding staat op 84. Hoe laag kunnen we nog gaan?

augustus 2014

De yen is afgelopen tijd flink gestegen. Nu is er een verhouding van maar liefst 104.

mei - augustus 2015

In 2015 zien we grote fluctuaties in de euro, de yen en de dollar. De dollar-yen verhouding staat eind mei 2015 op 121. Op1 augustus 2015 is dit 121.

mei 2016

De koers van de schommelt sterk 2016. De dollar bedraagt 109 ten opzichte van de yen.

16 januari 2018

Vandaag is de dollar gelijk aan 110,74 yen.

Slot

De yen heeft nog steeds niet aan kracht verloren, maar de grote schommelingen geven wel te denken.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dollar, de alsmaar dalende dollarDollar, de alsmaar dalende dollarDe dollar is sterk gedaald ten opzichte van de euro en zal dat ondanks de huidige euro crisis waarschijnlijk blijven doe…
Beleggen in Hong KongBeleggen in Hong KongDe beurs van Hong Kong is een aantrekkelijke plek om te beginnen voor beleggers die willen investeren in Chinese bedrijv…
Dollar, blijft de dollar een wereldmuntDollar, blijft de dollar een wereldmuntVolgens de prognose van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is het de vraag of de Amerikaanse dollar over een paar ja…
Beleggen in Nieuw-Zeelandse dollarsBeleggen in Nieuw-Zeelandse dollarsDe Nieuw-Zeelandse dollar kan een zeer interessante belegging zijn. De munt verloor na de Kredietcrisis een deel van haa…

Internetbankieren veiligerInternetbankieren veiligerInternetbankieren en veiligheid. Veilig internetbankieren, veilig betalingsverkeer en online betalen, kan dat? Bankieren…
Rabobank, de Rabobank en tv bankierenRabobank, de Rabobank en tv bankierenDe Rabobank timmert met allerlei vormen van betalen en financieren aan de weg. Wat nog minder bekend is, is de mogelijkh…
Bronnen en referenties
Reactie

Kees van Gorsel, 30-04-2008
Als er zo massaal Yens zijn geleend die nu terug gaan vloeien zal de koers van de YEN hierdoor dan niet onder druk komen staan? Daarbij komt dan een mogelijke renteverlaging door de FED waardoor de dollar weer interessant wordt. Oftewel het zou dus ook een omwisseling kunnen worden tussen de YEN en de Dollar. Een rente verlaging hoeft niet een dalende dollar tot gevolg te hebben! Reactie infoteur, 16-01-2018
De trigger kan een hogere rente in Japan zijn met een hogere yen als gevolg en een verder aanzuigend effect. Bovendien zal het sluiten van yen posities (in eerste instantie) juist een grotere vraag naar yens betekenen. Tot slot merk ik op dat, om verliezen te kunnen compenseren, al snel ook andere posities (aandelen, goud) zullen moeten worden gesloten. Dit alles kan een domino-effect tot gevolg hebben op de wereldwijde beurzen.
De tijd zal het uitwijzen, want centrale banken blijken steeds actiever om liquiditeitcrises en crashes te voorkomen.

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 16-01-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.