Collegegeld tweede studie

Collegegeld tweede studie Als student aan een hogeschool of universiteit moet je collegegeld betalen. Bij onderwijsinstellingen die door de overheid gefinancierd worden, betaal je wettelijk collegegeld. Voor een tweede studie zijn de tarieven fors hoger: meestal wordt er instellingsgeld in rekening worden gebracht. Hoeveel collegegeld betaal je voor een tweede studie?

Wettelijk collegegeld

Het wettelijk collegegeld wordt door de overheid vastgesteld. Dit betaal je als je voldoet aan de nationaliteitseisen, als je bij aanvang van de studie nog geen bachelor – of masterdiploma hebt behaald en als je ingeschreven staat aan een onderwijsinstelling die door de overheid wordt bekostigd.

Collegegeld tweede studie

De situatie verandert als je een tweede studie volgt. De overheid betaalt niet mee aan een tweede studie, tenzij het gaat om een opleiding in de zorg of het onderwijs. De hogescholen en universiteiten hanteren daarom een tarief dat in de meeste gevallen fors hoger ligt dan het collegegeld, namelijk het instellingstarief. Dat kan oplopen tot € 10.000 per jaar. Hogescholen hebben de vrijheid om zelf de tarieven vast te stellen. Dat leidt tot onevenredig hoge kosten voor studenten die graag een tweede bachelor – of mastergraad willen behalen.

Collegegeld schakeljaar

Ook studenten die een schakeljaar volgen, zijn de dupe. De meeste universiteiten hanteren voor het studiejaar 2011 – 2012 een overgangsregeling. Studenten hebben dan wel de mogelijkheid om een premaster of schakeljaar te volgen, tegen het wettelijke collegegeld.

Zorg en onderwijs

In de zorg en in het onderwijs is een groeiend tekort aan medewerkers. De banen liggen er bijna voor het oprapen. De overheid stimuleert studenten om een (tweede) opleiding in de zorg of in het onderwijs te volgen. Studenten betalen dus wettelijk collegegeld in plaats va instellingsveld.

Twee studies tegelijk

Ambitieuze studenten kunnen twee studies tegelijk volgen tegen het reguliere wettelijke collegegeld. Het risico op studievertraging is echter wel aanwezig, met de langstudeerboete als gevolg. Dat is een extra toeslag van ruim drieduizend euro boven het reguliere collegegeld.
© 2012 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Collegegeld 2018/2019 voor eerstejaars studenten gehalveerdCollegegeld 2018/2019 voor eerstejaars studenten gehalveerdHet collegegeld voor eerstejaars studenten aan universiteiten en hogescholen wordt met ingang van het collegejaar 2018/2…
Collegegeld terugvragenCollegegeld terugvragenTegenwoordig is er vrijwel geen student meer die zijn of haar studie afrondt in de daarvoor vastgestelde tijd. Vaak komt…
Goedkope alternatieven studie in het buitenlandEr zijn bezuinigingen op het onderwijs in aantocht. Langstudeerders moeten op termijn waarschijnlijk 3000 euro extra col…

Een erfenis levert niet altijd voordeel opEen erfenis levert niet altijd voordeel opBij een erfenis denkt men meestal aan een meevaller in geld en/of goederen. Vaak klopt dat ook en blijft er na aftrek va…
Tips om veilig te pinnen in het buitenlandTips om veilig te pinnen in het buitenlandOok in het buitenland is het vaak onhandig en onverstandig om veel geld op zak te hebben. Gelukkig bieden de meeste land…
Bronnen en referenties
  • DUO
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 26-08-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.