Studenten en geld: hoe te besparen?

Studenten en geld: hoe te besparen? Studeren is heel belangrijk. En duur. Huur, boodschappen, collegegeld, mobiel, zorgverzekering, uitgaan, boeken, kleding en vervoer. Je kunt niet meer alles in het boodschappenkarretje van papa en mama gooien, nee, er zal nu voor gewerkt moeten worden. Natuurlijk is niet elke student hetzelfde. De een gaat graag meerdere avonden per week naar de kroeg terwijl de ander liever in de sportschool of op festivals te vinden is. Toch hebben ze een ding gemeen: een chronisch gebrek aan geld. Hieronder tips om de schade in de portemonnee zo veel mogelijk te beperken.

Inkomsten

Volgens de overheid zijn er drie partijen die meebetalen aan de kosten van jouw studie: de overheid, je ouders en jijzelf.
De meeste studenten hebben de volgende inkomstenbronnen:

Studiefinanciering

Dit is het deel dat je van de overheid ontvangt. Voor hbo en universiteit is de studiefinanciering een prestatiebeurs. Deze bestaat uit een basisbeurs, een aanvullende beurs en het studentenreisproduct. Een prestatiebeurs houdt in dat als je jouw diploma binnen de afgesproken termijn (10 jaar) haalt, je je prestatiebeurs niet hoeft terug te betalen. Haal je geen diploma, dan moet je de prestatiebeurs met rente terugbetalen. Zorg er dus voor dat je op tijd een diploma binnen hebt!

Bijbaantje of stage

Dit onderdeel van je inkomsten ligt bij jezelf. Een bijbaantje van een paar uur per week kan de oplossing zijn om nog dat extra beetje geld binnen te krijgen. Let wel op: in 2012 mag je €13.362,53 bijverdienen naast je studiefinanciering, dit heet ook wel je belastbaar loon. Verdien je meer? Dan verlies je het recht op studiefinanciering en je Studenten OV-chipkaart. Het teveel ontvangen geld moet je terugbetalen met rente.

Ouders

Ook wordt er verwacht dat je ouders een stukje van jouw studiekosten betalen. Lukt dat niet, dan kun je bij de overheid een aanvullende beurs aanvragen.

Lening

Veel studenten lenen extra geld bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), gemiddeld zo’n 365 euro per maand. Een grote inkomstenbron, maar let op: vanaf de eerste maand bouw je rente op over je lening, en na je studie staat de rente voor vijf jaar vast. Zorg er dus voor dat je alle leenvoorwaarden goed begrijpt en zo niet te diep in de schulden komt te zitten.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is persoonsgebonden en als jongere moet je deze zelf aanvragen. Ook als je ouders je zorgverzekering betalen.

Huurtoeslag

Als uitwonende student is het mogelijk dat je recht hebt op huurtoeslag. De voorwaarden voor huurtoeslag staan op de site van de overheid. Voor jongeren onder de 23 gelden wel andere regels met betrekking tot de maximale huurgrens, maar dat betekent niet dat zij geen huurtoeslag kunnen ontvangen. Gemiddeld ontvangt een student die huurtoeslag krijgt maar liefst 122 euro per maand.

Uitgaven

Zoals eerder vermeld is niet iedere student hetzelfde, waardoor het uitgavenpatroon kan verschillen. Hieronder staan de meest voorkomende uitgavenposten:

Kosten voor studieboeken

Deze uitgaven is onvermijdelijk, maar als je online tweedehands studieboeken vindt of je aanmeldt bij een studentenvereniging, kun je al gauw velen euro’s besparen

Collegegeld

Ook een onvermijdelijk uitgave. Je kunt jouw collegegeld een keer per jaar overmaken of maandelijks.

Vervoer naast de OV-studentenkaart

De een heeft een fietst, de ander een scooter of auto. Benzine is duur, dus zorg ervoor dat je alleen de auto pakt als dit noodzakelijk is. Daar komt nog bij dat fietsen veel gezonder is, en dat scheelt misschien weer een abonnementje op de sportschool. Tip: lever je OV-kaart in als je een tijdje in het buitenland gaat studeren. Je komt dan namelijk in aanmerking voor een OV-vergoeding. En kom je te laat op je stageplek door het openbaar vervoer? Dan heb je recht op een aanvullend bedrag van de IB-Groep.

Verzekeringen

Vanaf je 18de ben je verplicht zelf een zorgverzekering af te sluiten. Veel zorgverzekeringen bieden voordelige studententarieven, en het kan goedkoper zijn om zelf een verzekering af te sluiten in plaats van via je ouders. Zorg ervoor dat je zorgtoeslag aanvraagt als je 18 jaar of ouder bent! Daarnaast bestaat er nog de inboedelverzekering voor als je op jezelf woont. Dit kan al vanaf een paar euro per maand, en afhankelijk van je verzekering is de schade door brand, inbraak en vernieling en bijvoorbeeld glasschade gedekt. Als laatste is er nog de aansprakelijkheidsverzekering, die de aansprakelijkheid dekt voor schade aan anderen.

Huur

Op jezelf wonen is natuurlijk erg leuk, maar er zitten wel wat kosten aan verbonden. Het begint al met een kamer vinden, want voor veel kamerwebsites moet je geld betalen om te mogen reageren op een kamer. Probeer dus eerst wat rond te vragen, misschien heb je wel kennissen die via een omweg iets kunnen regelen? Als je dan eindelijk een kamer hebt, moet je hiervoor maandelijks huur gaan betalen. Deze verschilt heel erg per kamer. Let op: soms staan er kosten in het huurcontract die niet voor jouw rekening zijn, als de overname van een douche of keuken, of sleutelgeld. Lees je contract dus goed door voordat je het ondertekent! Zoals eerder vermeld zou het kunnen zijn dat jij recht hebt op huurtoeslag, dus controleer dit ook!

Telefoon

Tja, wie kan er nou zonder? Veel bedrijven bieden abonnementen met korting aan. Vraag dus altijd eerst of er aanbiedingen zijn voor studenten. Het kan zijn dat jouw studentenhuis een vaste telefoon heeft, met gedeelde kosten voor de huisgenoten. Maar als je nog thuis woont kun je natuurlijk urenlang bellen met de vertrouwde telefoon van papa en mama.

Ontspanning en sport

Eindelijk tijd om leuke dingen te doen, heb je geen geld. No problemo. Ontspannen kan gratis in een parkje, musea en reisbureaus bieden korting aan studenten. Een goede nachtrust kost niks, en zorg voor een energiek en fit gevoel. Veel universiteiten hebben sportcentra waar je voordelig allerlei sporten kunt uitproberen. En bedenk: fietsen en hardlopen kost je geen geld, alleen energie!

Uitgaan

Bij het studentenleven hoort uitgaan, en hoeveel bepaal jij zelf. Als je een grote drinker bent zou je thuis al wat kunnen drinken, om kosten in de kroeg te besparen. Ga bij voorkeur niet naar cafés waar je entree moet betalen. En de belangrijkste tip: laat je pinpas thuis! Bedenk van te voren hoeveel je uit wil geven en neem dat mee. Dan geld op = op, en zo voorkom je spijt de volgende ochtend.

Boodschappen

En dan ook nog boodschappen doen. Heel belangrijk, want voor je studie heb je voldoende energie nodig. Maar hoe doe je dat zo goedkoop mogelijk? Allereerst hoef er niet elke avond vlees bij de maaltijd, en dat scheelt in de portemonnee. Koop seizoensgroente, die zijn vaak in de aanbieding. Gooi geen restjes weg, maar bewaar die voor de volgende dag. Kook voor meerdere mensen, dan kun je de totale kosten delen. Bedenk of je dingen wel echt nodig hebt. Frisdrank en koekjes zijn lekker, maar aanmaaklimonade en een boterham kan net zo goed. Kijk in de voordeelfolders vooraan in de winkel of op internet om te zien welke producten er op dat moment in de aanbieding zijn, en maak aan de hand daarvan een menulijst. Op de markt zijn groente en kaas meestal goedkoper, en na 5 uur ’s middags krijg je vaak nog extra korting. Oude boterhammen zijn nog lekker met een tostiapparaat. Ook bij winkelen geldt dat je de pinpas thuislaat, om impulsaankopen te voorkomen. En stoppen met roken bespaart natuurlijk enorm.

Veel succes, geniet en zorg goed voor jezelf!
© 2012 - 2024 Nellyxd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een kamer voor een student?Wat kost een kamer voor een student?Het studeren zelf is al kostbaar. In het geval de student hiervoor ook nog een eigen woonruimte moet betrekking, is de h…
Studentenrekening bij bank? Studievoorschot 2021Studentenrekening bij bank? Studievoorschot 2021In 2021 is er de aanvullende beurs als studiefinanciering en natuurlijk het studievoorschot (een lening). Studenten hebb…
Studiefinanciering 2021: collegegeld en collegegeldkredietStudiefinanciering 2021: collegegeld en collegegeldkredietStuderen en de studiefinanciering zijn belangrijk. Studeren moet betaalbaar zijn voor een student. Daarom is er studiefi…
Rente studielening 2020 en 2021 (studiefinanciering)Rente studielening 2020 en 2021 (studiefinanciering)Wie recht heeft op studiefinanciering krijgt in 2022 en 2023 een lening van de overheid, een studievoorschot. De rente o…

Geld verdienen met vertalen: thuiswerk met hoge vergoedingGeld verdienen met vertalen: thuiswerk met hoge vergoedingEr zijn veel manieren om online geld te verdienen. Spreek en schrijf je meerdere talen vloeiend dan kun je overwegen te…
Bankbeslag, loonbeslag of boedelbeslag bij schuldenBankbeslag, loonbeslag of boedelbeslag bij schuldenWie te veel schulden en schuldeisers heeft, kan te maken krijgen met een loonbeslag, een bankbeslag of een boedelbeslag…
Nellyxd (13 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.