Advocaat en echtscheiding, doet uw advocaat wel wat u wilt?

Advocaat en echtscheiding, doet uw advocaat wel wat u wilt? behandelt de zaken waar u op moet letten in het contact met uw eigen advocaat en de advocaat van uw (ex-) partner. Een scheiding valt nooit mee, niet alleen omdat het emotioneel gezien vaak een zwaar en moeilijk proces is maar ook omdat u ineens geconfronteerd wordt met zaken waar u normaliter gesproken geen verstand van heeft. En juist in een periode waarin u erg van slag kunt zijn door alle gebeurtenissen wordt er een beroep gedaan op uw verstand en scherpzinnigheid. Zorg er in ieder geval voor dat uw advocaat doet wat ú wilt, dat is erg belangrijk!

Doen wat ik wil? Maar dat is toch logisch?

Jazeker, natuurlijk is dat logisch maar het betekent wel dat u heel duidelijk aan moet geven wat u wilt dat uw advocaat voor u doet ondanks dat u niet thuis bent in juridische zaken. Bespreek eerst goed met uw advocaat wat uw positie is in de huidige situatie. Kunt u nog zelf met uw toekomstige ex-partner het verloop van de scheiding bespreken of vliegt u elkaar telkens in de haren?

Is dat laatste het geval dan wilt u dus dat uw advocaat niet alleen de formele juridische afhandeling van de zaak op zich neemt maar ook dat hij of zij uw belangen verdedigd. Wat die belangen juridisch gesproken inhouden dient u goed te overleggen zodat u op de hoogte bent van het feit welke eisen u wel en welke eisen u niet kunt stellen aan de tegenpartij. Op die manier krijgt u meer inzicht in wat uw advocaat voor u kan betekenen om een voor u zo gunstig mogelijk verloop van de scheiding te bewerkstelligen. U moet dus een duidelijk standpunt innemen waar u zich dan ook aan houdt om uw advocaat niet op een dwaalspoor te brengen.

Welkom in de wereld van de advocatuur

Advocaten leven in een geheel eigen wereld die is toegespitst op de gang van zaken binnen de rechtbank en of u nu wilt of niet,
u zult zich daaraan moeten conformeren. Dit betekent niet dat u nu gelijk een studie rechten moet gaan volgen maar u dient zich wel te realiseren dat u als gewone burger helaas een andere status geniet dan een advocaat of een rechter. Op het kantoor van uw advocaat merkt u daar nog niet zoveel van en wordt u steeds met alle egards behandeld, u bent tenslotte klant nietwaar?

Anders wordt het wanneer u de rechtbank betreed, daar wordt het onderscheid wel goed duidelijk, de rechter en de advocaten zijn ook heden ten dage nog altijd in een toga gehuld waarmee hun gezag en hun superioriteit wordt benadrukt. Bereid u zich daar op voor dan hoeft u zich er ook niet door te laten intimideren en kunt u op een gepast moment spreken wanneer u dat nodig acht. Houd er rekening mee dat advocaten geen blad voor de mond nemen en dat het soms hard tegen hard gaat wanneer zij tegen over elkaar staan in de rechtbank en de standpunten van hun cliënt, u en uw (ex-) partner, moeten bepleiten voor de rechter.

Geen vechtscheiding maar samen een advocaat

Samen een advocaat? Doet die dan wel wat ik wil? Dat heeft ook weer alles te maken met de bepaling van uw standpunt, als u er voor kiest samen een advocaat te nemen dan zijn u en uw toekomstige ex-partner blijkbaar allebei van mening dat u er samen uit kunt komen zonder dat er een conflict ontstaat en dat u niet tegenover elkaar wilt staan in de rechtbank. Samen één advocaat gaat dus echt alleen maar goed wanneer beide partners onderling al duidelijke en billijke afspraken hebben gemaakt over de manier waarop de scheiding zich dient te voltrekken. Bedenk hierbij dat de gezamenlijke advocaat geen mediator is, er bestaan grote verschillen tussen een advocaat en een mediator. De gezamenlijke advocaat bespreekt in dit geval echt alleen de juridische kanten van de echtscheiding en zal u beiden duidelijk maken welke afspraken er in het verzoek tot echtscheiding moeten komen te staan. Wanneer dit verzoek compleet is, stuurt uw gezamenlijke advocaat dit naar de rechtbank. Wanneer echter blijkt dat u beiden onderling nog over bepaalde belangrijke punten van mening verschilt stuurt de gezamenlijke advocaat u naar de mediator.

En de mediator, doet die wat ik wil?

Nee, het is namelijk niet de bedoeling dat een mediator kiest voor één van beide partijen, de mediator is er om beide partijen een compromis te laten sluiten. In de praktijk betekent dit dat u beide wat water bij de wijn zult moeten doen om tot een overeenkomst te komen. Als hierbij blijkt dat u echt niet meer op een normale manier met elkaar om tafel kunt gaan zitten om de noodzakelijke afspraken te maken dan wordt het ook voor een mediator heel moeilijk om u tot een positieve samenwerking te bewegen.

Overigens zijn mediators heel wat gewend en ze hebben er in eerste instantie geen probleem mee wanneer de emoties soms hoog oplopen als dat uiteindelijk maar wel leidt tot zinvolle en billijke afspraken tussen u beiden. Dit is het kernpunt waarop de mediator zich onderscheid van de advocaat, een advocaat is totaal niet geïnteresseerd in de emotionele kant van de zaak, voor hem of haar telt alleen de juridische kwestie. Indien beide partijen besluiten een eigen advocaat in de arm te nemen dan wordt er ook geen rekening meer gehouden met de emoties van u of uw toekomstige ex-partner. Met u eigen advocaat bespreekt u uw voorstel om de scheiding te regelen, uw (ex-) partner doet dat ook met zijn of haar eigen advocaat. Beide advocaten zullen vechten in het belang van hun eigen cliënt en dan bent u het stadium waarin u een beroep kunt doen op de mediator inmiddels voorbij.

Dus toch een eigen advocaat?

Ondanks de hoge kosten, wat een nadeel kan zijn, is het in bepaalde gevallen zeker verstandig om een eigen advocaat in de arm te nemen. Bijvoorbeeld als er sprake is van een eigen bedrijf waarin beide partners werken maar ook wanneer het bedrijf door één van beide gerund wordt, wanneer er op huwelijkse voorwaarden is getrouwd of wanneer u beiden binnen het huwelijk over een groot vermogen en kostbare goederen beschikt. Wat voor u een goede advocaat is hangt af van uw situatie en uw wensen. Denk dus niet: "mijn advocaat regelt het wel voor me", nee, zoals eerder al gezegd, u dient zelf een duidelijk en billijk standpunt in te nemen en aan de hand daarvan kan uw advocaat met u bespreken welke stappen er genomen moeten worden.

Het woord "billijk" is hier al eerder gevallen omdat het van groot belang is. De letterlijke betekenis van billijk is: "redelijk voor alle betrokkenen" en dat is precies waar de rechter zijn of haar oordeel op baseert. Het heeft dus geen enkele zin om onredelijke eisen te stellen aan uw (ex-) partner want die zal de rechter niet overnemen. Een rechter zoekt altijd naar de gulden middenweg en kijkt daarbij niet alleen naar de omstandigheden maar ook naar wat billijk is voor beide partijen. Een goede advocaat weet dit natuurlijk en zal u daarom ook adviseren geen bijzonder extreme eisen te stellen want dat werkt beslist niet in uw voordeel.

Houd uw doel helder voor ogen

Samenvattend kunnen we concluderen dat u op een aantal zaken moet letten in het contact met zowel uw eigen advocaat als met een eventuele gezamenlijke advocaat of mediator, en/of in een later stadium met de advocaat van de tegenpartij en de rechter:
  • Twijfelt u nog? Dan hebt u nog geen helder doel voor ogen, overleg met een deskundige.
  • Wanneer u niet meer twijfelt probeert u eerst samen met uw (ex-) partner afspraken te maken.
  • Formuleer uw eisen en wensen duidelijk en helder en neem geen onredelijk standpunt in.
  • Bevestig de gemaakte afspraken met de hulp van een gezamenlijke advocaat.
  • Lukt dit niet, neem dan een mediator in de arm, dit zal de rechter ook eerst voorstellen.
  • Komt u er ook met de mediator niet uit? Neem dan wel een eigen advocaat.
  • In dit stadium probeert u uw emoties uit te schakelen, gebruik uw verstand.
  • Maak uw wensen en eisen goed duidelijk aan uw advocaat en houd zelf de regie.
  • Ga echter niet zelf in discussie met de advocaat van de tegenpartij, doe dit via uw eigen advocaat.
  • Bedenk dat de rechter een oordeel zal vellen dat redelijk is voor alle betrokkenen.

We hebben het in dit betoog niet gehad over zaken als alimentatie voor de partner of voor de eventuele kinderen. Ook niet over het feit dat u uw testament zult moeten laten veranderen bij de notaris uiterlijk op de dag dat de scheiding door de rechtbank wordt uitgesproken. Nee, de essentie van dit verhaal is dat u in de echtscheidingsprocedure zelf de touwtjes in handen blijft houden!

Meer informatie over echtscheiding

Vaak is het zo dat één van beide partijen al langere tijd rondloopt met het plan om te gaan scheiden maar zich daarover nog niet heeft uitgesproken tegen zijn of haar partner. In dat stadium lijkt er soms nog geen vuiltje aan de lucht te zijn voor de ander.
Het kan ook zo zijn dat er al duidelijke signalen zijn voor een scheiding, ieder mens is anders en ook iedere situatie is anders.
Loopt u met plannen rond om te gaan scheiden vraag dan eerst eens een gesprek aan met een deskundige zodat u zich een beeld kunt vormen van hoe u in uw geval de scheiding het best kunt aanpakken. Op allesoverscheiding.nl kunt u een gratis consult aanvragen met een scheidingsexpert zodat u duidelijkheid krijgt over wat past bij uw situatie. Bij scheidingsexpert.nl staat alles in het teken van "in goed overleg uit elkaar gaan", emotioneel gezien is dat de beste manier om redelijk snel weer stevig in uw schoenen te staan en zeker wanneer u kinderen heeft is dat de beste oplossing. Bij echtscheiding-wijzer.nl wordt u ook gewezen op de mogelijkheid van relatietherapie, wellicht twijfelt u nog en heeft u hoop dat het weer goed komt. Veel huwelijken lopen stuk maar misschien is dat van u nog te redden.
© 2012 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenzijdige scheiding: eenzijdig verzoek tot echtscheidingEenzijdige scheiding: eenzijdig verzoek tot echtscheidingEen echtscheiding is een vervelende gebeurtenis. Nog vervelender is het wanneer alleen de man wil scheiden, of alleen de…
Gescheiden verderNaast koppels die gaan trouwen, zijn er helaas ook veel echtparen die uit elkaar gaan en scheiden. Dit wordt ook wel een…
Ouderschapsplan en mediatorOuderschapsplan en mediatorVanaf 1 maart 2009 is het verplicht om bij een echtscheiding een ouderschapsplan op te stellen. Steeds vaker schakelen m…
Echtscheiding begeleiding, aanvragen & kostenEen scheiding is een stressvolle periode in je leven. Hoe zorg je ervoor dat alles goed wordt geregeld? Kies je voor pro…

Van AAA-rating tot C-rating: kredietratings van bankenVan AAA-rating tot C-rating: kredietratings van bankenVoor banken en landen zijn zogenaamde "credit ratings" of kredietbeoordelingen een erg belangrijk gegeven. Wanneer een b…
Financiële planning voor de particulierFinanciële planning voor de particulierOók slapeloze nachten vanwege onbetaalde rekeningen en kredietschulden? Nergens voor nodig. Goede financiële planning he…
Bronnen en referenties
  • Allesoverscheiding.nl
  • Echtscheidingsadvocaten.nl
  • Echtscheiding-wijzer.nl
  • Scheiden.nl
  • Scheidingsexpert.nl
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 10-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.