Royal Bank of Scotland RBS was een grote speler

Royal Bank of Scotland RBS was een grote speler RBS, de Royal Bank of Scotland was in de twintigste eeuw een relatief onbelangrijke bank, groeide daarna fors om na de overname van ABN AMRO in 2007 vervolgens weer in grote problemen te komen. De RBS is tot 2015 ook de huisbank van de Nederlandse Staat. De Bank of Scotland Nederland, die niets te maken heeft met de Royal Bank of Scotland (heet inmiddels Lloyds Bank), is vooral bekend door een aantrekkelijke spaarrente.

Bank of Scotland Nederland

Bij de naam Bank of Scotland verwart men deze bank nog wel eens met de Royal Bank od Scotland, maar de Bank of Scotland heeft verder niets te maken heeft met de Royal Bank te maken. U kunt bij deze bank voor vele diensten terecht, en dit vaak voor aantrekkelijke tarieven. Sparen bij de Bank of Scotland is veilig, omdat de bank onder het Britse en Europese garantiestelsel valt. En de spaarrente bij deze bank? Bekijk eens hoe u kunt sparen bij de Bank of Scotland Nederland. Overigens is de naam inmiddels veranderd in Lloyds bank.

De Royal Bank of Scotland

Zoals de naam al aangeeft, is de Royal Bank of Scotland een Schotse bank. En niet zo maar een want RBS is het machtigste bedrijf van het 5 miljoen inwoners tellende Schotland. De expansiedrift is er groot sinds de komst van Fred Goodwin. In de periode 2000-2006 werden 25 overnames gedaan. Last but not least de kennen we de recente grote overname van ABN AMRO door het RBS-consortium, met Fortis en Banco Santander. Inmiddels zit de Royal Bank of Scotland in wat moeilijker vaarwater met een andere CEO. De Royal Bank of Scotland is een fascinerende bank in turbulente tijden.

Royal Bank of Scotland RBS als grote speler

RBS heeft in Schotland niet zo maar een hoofdkantoor, maar een groot landgoed waarop het Gogarburn-complex is gebouwd. Maar liefst 40 hectare groot en zo ingericht dat medewerkers er de hele dag kunnen vertoeven. Dit complex heeft een supermarkt, stomerij, opticien, bloemist, bar, boekwinkel, restaurants, kapper, et cetera et cetera en een eigen vijfsterrenhotel. Op dit complex werken 3.500 mensen. Het totaal aantal werknemers van deze bank wordt in 2016 geschat op 77.000.

Bank van de Nederlandse overheid in plaats van de Rabobank

In 2007 raakte RBS in Nederland vooral bekend van de overname van ABN AMRO. ABN AMRO als overnameprooi werd door de overnemende banken en dus ook RBS slecht verteerd. Sinds de overname en de kredietcrisis in 2008 heeft de bank geen winst meer gemaakt en wordt het verlies in 2016 geschat op ongeveer 7 miljard aan Engels ponden. RBS was ook enkele jaren, tot en met 2015, de huisbankier van Nederland (Rijk en de ministeries), maar vertrok toen weer. Voor die tijd was de Rabobank de thuisbank van de Nederlandse Staat, sinds i januari 2016 is de ING bank de huisbankier van het Rijk.

Lenen bij de particuliere bank

Maar de RBS was meer dan zakelijk bankieren. In Nederland richtte de RBS zich zeker ook op de particulier met passende leningen zoals de persoonlijke leningen en doorlopende kredieten. Volgens de RBS gebeurde dit met zeer lage rentes, die lager werden naarmate de lening groter was. Maar goed dat is sinds 2016 verleden tijd omdat de RBS zijn Nederlandse activiteiten heeft afgebouwd. De klanten weren vooraf hierover ingelicht en konden zo eenvoudig overstappen naar een andere bank. Als u een lening elders zoekt, dan doet u er goed aan om aan de hand van meerdere offertes bij meerdere banken een besluit hierover te nemen. Bovendien zijn er voldoende banken in Nederland ie u kunnen helpen bij het sparen, het afsluiten van verzekeringen en het helpen sparen voor uw pensioen of huis. De RBS was een grote speler, maar in 2017 is het de vraag of de RBS ooit nog zo groot kan worden als het lange tijd geweest is.
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen bij SantanderLenen bij SantanderHet is mogelijk om tegen relatief lage rentepercentages geld te lenen bij de Spaanse bank Santander. De bank is sinds 19…
Als particulier beleggen in ABN AMROAls particulier beleggen in ABN AMROABN AMRO ging eind 2015 naar de beurs, voor een deel althans. Ook u als particulier kunt in ABN AMRO beleggen. Het aande…
Sparen bij Lloyds Bank: veilig?Sparen bij Lloyds Bank: veilig?Lloyds Bank biedt een relatief hoge spaarrente en een lage hypotheekrente. Tot 2014 droeg Lloyds Bank de naam Bank of Sc…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.