Besparen op je bruiloft

Jouw huwelijksdag is de dag van jouw leven. Als het goed is trouw je maar één keer, en daarom wil je graag dat deze dag helemaal perfect is. Wees je bewust van het feit dat een gemiddelde bruiloft al snel € 10.000,- kost en dan heb je niet bijzonder uitgepakt. In dit artikel worden tips weergegeven die jou aan het denken kunnen zetten om hier en daar op kosten te besparen. En dat hoeft niet gelijk te betekenen dat jij inlevert op de feestvreugde... integendeel. Een bruiloft is het feestelijke moment dat jij en je partner samen als gehuwd stel door het leven gaan. Dat wil je groots vieren en bij voorkeur met veel vrienden, kennissen en familie. Een groots bruiloftsfeest levert vaak een mooie herinnering aan die ene prachtige dag in jullie leven. Maar aan de bruiloft hangt ook een prijskaartje. En dat kan achteraf de feestvreugde flink verzieken.

Financiering

Als jij en je partner accepteren dat de bruiloft nu eenmaal geld kost, en jullie je daardoor niet laten weerhouden om de dag zo in te richten zoals jullie zelf willen, dan komt natuurlijk ook de vraag naar boven: hoe ga je de bruiloft financieren? Hier is al menig onderzoek naar gedaan en het blijkt dat sparen de meest favoriete manier om aan het geld voor de bruiloft te komen. Daarnaast wordt er vaak geld bijgelegd door bijvoorbeeld de ouders, of middels giften van de gasten. Minder populair is het aantrekken van externe financiering, zoals een lening. Het heeft daarentegen ook voordelen.

Jij betaalt, jij bepaalt

Gelukkig heb jij voor een groot deel zelf de regie in handen: jij betaalt, dus jij bepaalt! Je kunt de bruiloft zo gek maken als je wilt, maar wees je dan bewust van de oplopende kosten. De andere kant op, werkt het identiek. Je kunt namelijk ook besparen op een aanzienlijk aantal kostenposten. Hieronder zijn een flink aantal tips weergegeven, veelal voortgekomen uit ervaringen van gehuwde stellen. Doe er je (financiële) voordeel mee!

  • Trouwen op het gemeentehuis kán gratis, al is dit wel op de impopulaire tijden en dagen. Maakt dat jou niets uit, dan kun je de kosten van het huwelijk voor de burgerlijke stand al in de zak houden. Het kan verschillen per gemeente. Informeer bij jouw gemeente welke dagen en tijdstippen dat zijn.
  • Kijk eens in de groep mensen om jou heen, zoals bij vrienden, kennissen, collega’s of familie. Is daar niet iemand met een ‘vette auto’ die door kan gaan als trouwauto? Dat bespaart je de huur van een trouwauto, wat al snel vele honderden euro’s is voor vaak toch maar een klein ritje.
  • Je wilt graag dat jouw mooiste dag ook wordt vastgelegd op de foto. Bij voorkeur ook met een reportage van jou en je partner. Door de ontwikkeling op gebied van fotocamera’s zijn zeer professionele camera’s goedkoper en daarmee bereikbaar geworden voor veel meer mensen. Het aantal hobbyfotografen is dan ook explosief gegroeid. Er is altijd iemand in jouw vrienden, kennissen of familiekring die zich hiermee bezighoudt, of anders wel iemand kent die dat doet. De kosten voor het inhuren van een professionele fotograaf kost vele honderden euro’s en die kun jij je dus besparen.
  • De kleding voor de bruiloft is altijd een twistpunt. De vrouw wil graag een mooie jurk, maar die zijn zeer kostbaar. Er zijn echter zeer veel alternatieven. Je kunt een jurk huren, op internet zoeken naar een 2e hands, of zelfs een jurk die je mooi vindt laten (na)maken in Azië. Voor het laatste dien je even op internet te zoeken… het kan echt! Wees je bewust van het feit dat je de jurk maar één dag draagt, en daarna (waarschijnlijk) niet weer. De man is vaak minder kritisch. Een mooi pak is voor enkele honderden euro’s al te vinden. Ben je praktisch ingesteld, neem dan een pak dat je na de bruiloft ook nog aan kan. Bijvoorbeeld naar het werk. Let op, niet elk pak leent zich daarvoor. Je wilt natuurlijk niet dat men op je werk zal gaan zeggen: “daar heb je hem weer in zijn trouwpak!”
  • Het aantal gasten bepaalt het grootste deel van de kosten van jouw bruiloft. Jij betaalt, dus jij bepaalt! Wil je besparen op deze kosten, dan moet je gaan bekijken welke mensen je écht op je bruiloft wilt. Wie gaat er mee dineren, en wie nodig je uit voor het feest in de avond?
  • Het feest kun je op verschillende manieren insteken. Heb je zelf de ruimte, bijvoorbeeld een grote tuin, dan kun je eraan denken om het feest thuis te organiseren. Een cateringbedrijf kan je helpen bij het aankleden en verzorgen van jouw feest. Je bespaart dan de kosten voor zaalhuur. Tevens kun je flink besparen op drank en eten, omdat je dit deels ook zelf kunt inkopen. Heb je iemand met een eigen bedrijf in jouw vrienden- of kennissengroep, dan kun je hem of haar vragen of hij of zij een pasje heeft van een groothandel.
  • Een band is natuurlijk altijd leuk, maar ook kostbaar. Informeer eens bij bekenden of men niet iemand kent die in een band speelt? Of iemand die hobbymatig als DJ kan optreden. Uiteindelijk is de muziek op een feest wel belangrijk, maar het hoeft niet per definitie het middelpunt van het feest te zijn.
  • De bloemen spelen op de bruiloft een belangrijke rol. Als bruid wil je natuurlijk een mooi trouwboeket. Heb je bruidsmeisjes dan wil je hen natuurlijk ook een boeket in handen geven. En verder kunnen bloemen ook de feestzaal opfleuren. Je kunt bij een professionele bloemist de bloemen bestellen, maar weet dat je altijd meer betaalt als de bloemist weet dat het voor een bruiloft is. Je kunt er ook voor kiezen om aan een tante of buurvrouw te vragen of zij wil helpen om mooie boeketten te maken. Bloemen kunnen voordelig halen op de markt. Met de marktkoopman kun je ook afspraken maken, zodat je zeker weet dat je bloemen hebt op het moment dat je ze nodig hebt. Het is niet handig om de bloemen al dagen voor tijd in huis te hebben, met de kans dat ze verwelken.
  • Ben je zelf handig in de keuken, of ken je iemand die dat is, denk dan eens na over het zelf maken van de bruidstaart. Het is niet de meest spectaculaire besparing die je kunt doen, en wees je bewust van al het werk dat je eraan hebt. Maar toch zijn ook dit kosten die je kunt besparen. Er zijn ook mogelijkheden om grote slagroomtaarten te voorzien van een mooie foto van jou en je partner. Zo’n taart haal je bijvoorbeeld bij de HEMA. Zij staan bekend om hun kwalitatief goede taarten. En met een foto maak je er een heel persoonlijke taart van.
  • De huwelijksreis is een moment voor jou en je nieuwe echtgenoot of echtgenote. Even samen weg en genieten van jullie nieuwe status. Ook hier kun je flink op kosten besparen door even te zoeken op internet naar goedkope tickets. Er zijn zoveel lowcost vliegmaatschappijen, dat er altijd wel één is die jou en je partner goedkoop naar de plek van bestemming kunnen brengen. Is het echt het geld waard, soms tot vele honderden euro’s meer, om met een reguliere vliegmaatschappij te vliegen?

Financieren van je bruiloft

Vanzelfsprekend moet jij je bruiloft niet kapot bezuinigen. Dat wil zeggen, dat je te veel op de kosten gaat letten waardoor de glans van de bruiloft eraf gaat. Een bruiloft kost nu eenmaal geld. En dat geld moet je wel hebben. Er zijn legio manieren om de bruiloft te financieren. De meeste mensen verkiezen om de bruiloft te betalen met gespaard geld. Ook is het bijspringen door familie (ouders) een heel veel gehoorde manier van financieren. Een niet populaire manier van financieren van de bruiloft is middels externe financiering. Geld lenen om de bruiloft te betalen kan goed uitpakken, maar kan je ook in vervelende situaties brengen. Er zijn zelfs stellen die de bruiloft nog af moeten betalen, terwijl men zelf al gescheiden is.
© 2012 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bruiloftsjaren, hoe heten ze?Bruiloftsjaren, hoe heten ze?Een huwelijk sluit je voor je leven, als alles natuurlijk tenminste goed gaat. De meeste mensen kennen de zilveren bruil…
Goedkope bruiloft vierenGoedkope bruiloft vierenEen bruiloft kost vaak veel geld. U kunt het natuurlijk zo duur maken als u zelf wilt. Het is een dag die u normaal gesp…
Een thema voor je bruiloft kiezenEen thema voor je bruiloft kiezenEen bruiloft is voor veel mensen één van de mooiste dagen van hun leven. Alles moet dan ook perfect zijn en een goede vo…
Geld lenen voor een bruiloftAls je wilt trouwen en een feest geeft word je geconfronteerd met behoorlijk wat kosten. Je trouwt maar een keer in je l…

Erfgenamen gedupeerd door dalende huizenprijzenErfgenamen gedupeerd door dalende huizenprijzenBij iemands overlijden gaan de bezittingen over op de erfgenamen. Een eigen huis kan een groot deel uitmaken van een nal…
Economische globalisering in NederlandEconomische globalisering in NederlandDit stuk dient als opheldering over de economische globalisering en wat de impact daarvan is voor Nederland. Denk hierbi…
Solnah (99 artikelen)
Laatste update: 27-04-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.