Zonnepanelen gezamenlijk aanschaffen

Zonnepanelen gezamenlijk aanschaffen Besparen op energiekosten kan door het laten aanbrengen van zonnepanelen. Maar als er subsidieregelingen verdwijnen is het individueel aanschaffen van energiebesparende zonnepanelen toch een betrekkelijk dure aangelegenheid. Gelukkig dalen de prijzen door de grote vraag van de laatste jaren en om die vraag nog meer te verhogen is het verstandig om een collectieve inkoop te realiseren.

Korting vanwege gezamenlijk aanschaffen

Sommige gemeenten hebben daarom een regeling in het leven geroepen om door middel van een grootschalig inkoopproject duurzame energie betaalbaarder te maken voor particulieren en bedrijven. Onder meer is dit mogelijk door het project Brabants Groen waar de gemeenten Berlicum, Bernheze, Boxmeer, Cuijk, Maasdonk, Oss, Uden en Veghel aan meedoen. Die gemeenten zijn in zee gegaan met Sun & Wind energy die de zonnepanelen levert en installeert. Doordat er gebundelde bestellingen plaatsvinden kunnen kortingen worden geëist in verband met de grote hoeveelheden. Die prijsvoordelen worden daarbij doorberekend naar de klant.

Investering zonnepanelen in 10 jaar terugverdienen

De leverancier stelt dat de investering in zonnepanelen in 10 jaar tijd wordt terugverdiend. Als dat in de praktijk zal blijken te kloppen wordt dus na 10 jaar niets meer voor de energie betaald terwijl er van kan worden uitgegaan dat de prijs van de energie voor elke andere gebruiker zal blijven stijgen. Een van de grote voordelen van zonne-energie is sowieso al dat de prijs alleen investeringskosten met zich meebrengt terwijl de energiemaatschappijen de prijs jaarlijks verhogen.

Klantenlokkertjes

Om het meedoen nog grootschaliger te maken biedt Sun & Wind energy nog andere voordelen dan collectieve prijsvoordelen. Die voordelen gelden onder meer voor klanten die er voor zorgen dat de buurman ook mee doet. In dat geval krijgt de klant voor aangemelde nieuwe klanten een bepaalde tijd gratis jaarlijkse onderhoudsbeurten. Naast voordelen van gratis onderhoudsbeurten worden ook reizen weggegeven aan degenen die de meeste nieuwe klanten aanwerven.

Werking van zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit een aantal kleine cellen waar het zonlicht invalt. Zo ontstaat er een spanningsverschil in die cellen die voor energie zorgen. Een omvormer zorgt er voor dat de stroom bruikbaar is. Tussen die omvormer en het stopcontact in de woning wordt een meter geplaatst waarop te zien is hoeveel stroom wordt opgewekt. Bij grotere installaties bevindt die meter zich op de omvormer. Om optimaal van de zonne-energie te kunnen profiteren is het wel noodzakelijk dat alle panelen in de zon liggen. Zodra een paneel in de schaduw ligt werken de anderen ook minder omdat de panelen geschakeld zijn. Toch zullen de panelen nog enige stroom leveren als de zon niet schijnt maar er wel volop licht is.

Meestal geen vergunning nodig voor plaatsing

Voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Wel is er vergunningplicht bij plaatsing van zonnepanelen op monumenten of daar waar sprake is van beschermde stadsgezichten of dorpsgezichten. Ook als de zonnepanelen op een ongebruikelijke hoek of dakhelling worden geplaatst of als er bijzonder bouwafval of sloopafval ontstaat door de montagewerkzaamheden. Omdat een zonnepaneel slechts 20 kilo weegt en dit gewicht over 1 ½ vierkante meter wordt verdeeld is elk dak geschikt om het gewicht van de panelen te kunnen dragen.

Levensduur en garantie

De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 30 jaar en er zijn fabrikanten die garanderen dat de opbrengst tot 25 jaar wel 80 procent is. Sun & Wind energy geeft 10 jaar garantie op de zonnepanelen, 20 jaar op de constructie en kabels en 10 jaar op de omvormers. Hoewel een jaarlijkse onderhoudsbeurt noodzakelijk is en kan worden geregeld door een servicecontract af te sluiten, vergen zonnepanelen weinig onderhoud. Een servicebeurt bestaat meestal uit een controle van het hele systeem en het schoonmaken van de panelen. Tussendoor is het schoonmaken niet noodzakelijk omdat er voor de panelen speciaal glas is gebruikt dat voldoende wordt gereinigd door de regen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnepanelen huren: zonne-energie zonder investeringZonnepanelen huren: zonne-energie zonder investeringDe tijd dat je flink moest investeren in zonnepanelen is voorbij. Het is tegenwoordig namelijk ook mogelijk om zonnepane…
Zonnepanelen: voordelen, nadelen, subsidie en opbrengstZonnepanelen: voordelen, nadelen, subsidie en opbrengstEen zonnepaneel zet zonnekracht om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een huishoud…
Wat kost zonne-energie?Zonne-energie is de schoonste vorm van energie. Toch wordt deze manier van energie opwekken nog nauwelijks gebruikt. De…
Beleggen in zonnepanelenBeleggen in zonnepanelenHet wordt steeds aantrekkelijker om te beleggen in zonne-panelen. Dat komt omdat er na een periode waarin minder geld be…

Alimentatie afkopen: de voordelen en de nadelenAlimentatie afkopen: de voordelen en de nadelenBij een scheiding hoort ook een financiële afwikkeling. Voor veel mensen is dat niet zo heel gemakkelijk, want het vecht…
Zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden?Zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden?Over het algemeen worden erfenissen zuiver aanvaard. Bij twijfel over de gevolgen van het zuiver aanvaarden, kunt u een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MariaGodfrida, Pixabay
  • Sun & Wind
  • Brabantsgroen.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 10-04-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.