Zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden?

Zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden? Over het algemeen worden erfenissen zuiver aanvaard. Bij twijfel over de gevolgen van het zuiver aanvaarden, kunt u een erfenis beneficiair aanvaarden. Het is vooraf niet altijd duidelijk wat er in een nalatenschap zit. Als erfgenaam kunt u een erfenis krijgen waar meer schulden in zitten dan bezittingen. Mogelijk heeft de erflater het financieel moeilijker gehad dan van buitenaf zichtbaar was. Aan de andere kant kunnen mensen ook sober leven, terwijl ze een vermogen op hun bankrekening hebben staan. U kunt afstand van een erfenis doen door deze te verwerpen. In geval van twijfel kunt u beter beneficiair aanvaarden.

Wat is beneficiair aanvaarden?

Bij beneficiair aanvaarden accepteert u uw erfdeel, maar wel onder voorbehoud. Om deze manier van accepteren te bewerkstelligen moet er een verklaring worden afgelegd bij de arrondissementsrechtbank. De bezittingen in de nalatenschap moeten ten gelde worden gemaakt. Met deze opbrengsten worden de schulden afbetaald. Indien na de verrekening blijkt dat er meer schulden aanwezig zijn dan bezittingen, dan bent u niet aan te spreken voor dit tekort na beneficiaire aanvaarding.

Wat is zuiver aanvaarden?

Indien u geen verdere actie onderneemt, is er sprake van zuiver aanvaarden. In dit geval aanvaardt u de nalatenschap, ongeacht wat de inhoud is. Overtreffen de schulden de bezittingen, dan kunnen de schuldeisers aankloppen bij de erfgenamen om de schuld vereffend te krijgen. U aanvaardt de rechten, maar ook de plichten uit de nalatenschap. Op het moment dat u spullen van de overledene uit de nalatenschap wegneemt, wordt dit gezien als een zuivere aanvaarding van de nalatenschap.

Worden schulden uit de nalatenschap, uw probleem?

Ja, nadat u de nalatenschap hebt aanvaard, bent u met uw privévermogen aan te spreken. In eerste instantie moeten de schulden verrekend worden met de opbrengsten uit de nalatenschap, maar vervolgens kunnen de erfgenamen aangesproken worden.

Is het verstandig om in alle gevallen beneficiair te aanvaarden?

Op financiele zaken rust vaak een taboe. Dit is zelfs het geval richting de kinderen. De kinderen kunnen in de veronderstelling zijn dat de ouders goed rond kunnen komen, terwijl in werkelijkheid de schulden de bezittingen overtreffen. Indien u weet hoe de overledene ervoor stond financieel gezien, kunt u op basis van deze kennis handelen. In het geval u het niet weet, kunt u beter beneficiair aanvaarden. Na een sterfgeval hoeft u een dergelijke beslissing niet zelfstandig te nemen, u kunt hiervoor het beste advies inwinnen bij de notaris. Hij kan u ook verder begeleiden bij de eventuele beneficiaire aanvaarding.

De nalatenschap heeft waarde, maar de waarde zit in bezittingen

Als blijkt dat de bezittingen niet uit geld bestaat maar uit bezittingen, zullen de bezittingen ten gelde moeten worden gemaakt om ook de schulden te kunnen vereffenen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de overledene geen noemenswaardige vermogen heeft, maar wel een eigen huis waar overwaarde in zit. In dit geval moet het huis verkocht worden om de schulden te kunnen vereffenen. Ook voor de belastingheffing over de erfenis (erfbelasting) moet er geld beschikbaar komen. De waarde van de woning wordt vastgesteld op de datum van overlijden, en over deze waarde moet er afgerekend worden.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen?Het kan onverstandig zijn om een nalatenschap zuiver te aanvaarden. Indien er meer schulden dan bezittingen in het nalat…
Beneficiair aanvaarden, verwerpen of zuiver aanvaardenBeneficiair aanvaarden, verwerpen of zuiver aanvaardenEen erfgenaam kan naast bezittingen ook schulden erven. De schuldeisers kunnen zich vervolgens gaan melden bij de erfgen…
Kunt u schulden erven?Een erfenis ontvangen kan u ook schulden opleveren. In de nalatenschap kunnen namelijk schulden en bezittingen zitten.
Wat is een beneficiaire aanvaarding?Wat is een beneficiaire aanvaarding?Indien u een erfgenaam bent, weet u nog niet waar u recht op hebt uit de nalatenschap. Het kan gaan om bezittingen en sc…

Zonnepanelen gezamenlijk aanschaffenZonnepanelen gezamenlijk aanschaffenBesparen op energiekosten kan door het laten aanbrengen van zonnepanelen. Maar als er subsidieregelingen verdwijnen is h…
Bezine besparen met autorijden door het nieuwe rijdenBezine besparen met autorijden door het nieuwe rijdenMet benzineprijzen van rond en boven de 1,80 euro per liter is het verstandig om zoveel mogelijk benzine te besparen. Da…
Bronnen en referenties
  • http://www.judex.nl/rechtsgebied/overlijden_%26_nalatenschap/aanvaarden-%26-verwerpen/artikelen/470/wat-gebeurt-er-als-ik-een-nalatenschap-%E2%80%98beneficiair-aanvaard'_.htm
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.