Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde
Vrijwel niemand betrekt de pensioenregeling bij een sollicitatieprocedure. Toch is dit één van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden.
De meeste werknemers zijn niet goed op de hoogte hoe hun pensioenregeling eruit ziet. Het pensioen is gericht op 70 procent van het loon, maar in hoeverre ze een pensioenbreuk hebben is niet bekend. De laatste jaren is het echter eenvoudige geworden om informatie over opgebouwde pensioenrechten op te vragen. Jaarlijks ontvangen werknemers een Uniform Pensioenoverzicht, waarin veel informatie te vinden is over de pensioenrechten. Sinds januari 2011 kan ook eenvoudig worden ingelogd op Mijnpensioenoverzicht.nl.
Pensioenrechten na pensionering
Iedereen heeft recht op een uitkering uit de AOW vanaf pensioenleeftijd. Dit is een basisvoorziening vanuit de sociale zekerheid. De hoogte van de uitkering is gebaseerd op het minimumloon. Daarnaast bouwen veel werknemers pensioenrechten op bij de werkgever. Een werkgever is echter niet verplicht om de werknemers een pensioenregeling aan te bieden. De meeste werkgevers bieden deze mogelijkheid echter wel. De hoogte van het op te bouwen bedrag, is onder andere afhankelijk van de hoogte van het loon, de dienstjaren en de inhoud van de pensioenregeling.
Hoogte van het pensioen
De hoogte van het opgebouwde pensioen kan afgelezen worden in het jaarlijkse Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Het overzicht geeft een inzicht van de hoogte van het pensioen op pensioenleeftijd. Ook krijgt u een overzicht van de rechten bij tussentijds beëindigen van het dienstverband. Met uw Digid kunt u inloggen op Mijnpensioenoverzicht.nl. Alle pensioenrechten zijn op deze website samengevoegd, en geven een duidelijk beeld van de huidige situatie.
Pensioenregeling is een belangrijke arbeidsvoorwaarde
Werknemers staan vaak te laat stil bij de pensioenregeling. Op jonge leeftijd kunt u nog maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat u voldoende inkomen krijgt na uw pensionering. Bij het wisselen van werkgever is het verstandig om stil te staan bij de pensioenregeling. In het geval de werkgever geen pensioenregeling aanbiedt, moet u dit meenemen in de onderhandelingen over het salaris. Indien er wel een pensioenregeling aanwezig is, wil dit nog niet zeggen dat het een goede regeling is. Nadere informatie op schrift opvragen geeft u de mogelijk om de regeling te laten toetsen door een deskundige.
Zelf aanvullende voorzieningen verzorgen
Naast de AOW en de pensioenregeling bij de werkgever, kunt u ook zelf een kapitaal opbouwen. Dit kunt u doen door geld te storten in een lijfrenteverzekering. De premie is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar, en bij uitkering zal het uitgekeerde bedrag belast worden. Het voordeel is dat u de premie af kunt trekken van uw huidig inkomen, en de uitkering wordt belast tegen lagere belastingtarieven (afhankelijk van de hoogte van het inkomen na pensionering).
U kunt ook een kapitaal opbouwen op een reguliere spaarrekening. U hebt in dat geval geen fiscaal voordeel (inleg niet aftrekbaar). Het vermogen dat u opbouwt zal meegenomen worden in de vermogensrendementsheffing (belastingheffing over vermogen), waardoor u belasting verschuldigd kunt zijn over het kapitaal. Het voordeel is dat u niet de hoge kosten hoeft te betalen die verzekeraars in rekening brengen. Een alternatief is het banksparen. Onder voorwaarden is de inleg fiscaal aftrekbaar, en ook hierbij zullen de kosten lager zijn in vergelijking met de lijfrenteverzekering.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een partnerpensioen?Naast de voorzieningen die in Nederland voor iedereen gelden, bestaat er de mogelijkheid om bij de werkgever een pensioe…
Pensioengat dichtenMen denkt vaak te licht over een tekort aan pensioen. Op het moment dat de pensioenleeftijd in zicht is wordt er vaak pa…