Wat betekenen de termen in een testament?

Iedereen heeft wel eens gehoord van een legaat en bewind, maar wat betekent het eigenlijk. In dit artikel worden een aantal veelvoorkomende termen in een testament nader toegelicht. Testamenten zijn moeilijk leesbaar. Ze zijn zo opgezet dat ze alles afdekken wat ze moeten afdekken. Het is ook niet voor niets dat u voor het opmaken van een testament bij de notaris moet zijn. Hij of zij kan u in eenvoudige bewoording uitleggen wat in het testament in moeilijke woorden omschreven staat. De notaris kan ook adviseren in hoe een testament opgesteld moet worden. Hieronder treft u een aantal veelvoorkomende termen aan.

Wat is een legaat?

Door middel van een legaat kan aan de legataris een bepaald goed worden toebedeeld. Dit gaat om een onderdeel van de nalatenschap die wordt toegewezen aan een met naam genoemd persoon. Dit kan bijvoorbeeld een bezitting zijn van de overledene die een emotionele waarde vertegenwoordigd voor de verkrijger. De legataris hoeft geen erfgenaam te zijn die andere bezittingen uit de nalatenschap gaat ontvangen.

Een verkrijging kan onder bewind worden gesteld

De erflater kan in zijn testament laten opnemen dat de verkrijging van de erfgenaam onder bewind komt te staan van een bewindvoerder. De erfgenaam kan het geërfde alsnog verkrijgen zodra aan bepaalde voorwaarden is voldaan. De erfgenaam kan in dit geval niet vrij beschikking over zijn verkrijging uit de nalatenschap.

Wat is de taak van een executeur?

De erflater kan in het testament laten opnemen wie de uitvoerder moet worden van het testament. Dit is de persoon die de regie heeft over de uitvoering van het testament.

Een uitsluitingsclausule opnemen in het testament

Om te voorkomen dat de nalatenschap in de gemeenschap van goederen terecht komt bij de erfgenamen, kan de uitsluitingclausule in het testament worden opgenomen. Hiermee kan voorkomen worden dat een erfrechtelijke verkrijging moet worden verdeeld zodra een erfgenaam gaan scheiden. Normaal gesproken zal de nalatenschap gewoon in het gemeenschappelijke vermogen vallen, en verdeeld moeten worden bij ontbinding van de gemeenschappelijkheid.

Wat is een echtscheidingsclausule?

Deze clausule kan worden opgenomen in het testament op het moment dat partners nog wel door het huwelijk aan elkaar verbonden zijn, maar de partner niet meer de erfgenaam moet zijn bij het overlijden van de erflater.

Plaatsvervullingsclausule

Het wettelijk erfrecht kent plaatsvervulling. In het geval één van de erfgenamen is overleden voordat de erflater is overleden, treden diens kinderen in de plaats van de overledene. Bij het opmaken van een testament is er geen sprake van plaatsvervulling. Om dit wel te realiseren kan de plaatsvervullingsclausule in het testament worden opgenomen.

Wat is een legitieme portie?

Dit is een deel van de nalatenschap waarop een kind van de erflater altijd recht heeft. Het wettelijk recht bestaat uit de helft van het bedrag waarop het kind volgens het wettelijk erfrecht recht op zou hebben.

Voogdij over de kinderen

In een testament kan ook worden vastgelegd wie de voogd van de kinderen gaat worden na overlijden van de ouders. Indien hierover niets is vastgelegd zal de rechter een uitspraak moeten doen wie de voogdij krijgt. Dit gebeurt in overleg met de familie.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kind onterf je niet volledigEen kind onterf je niet volledigIn een testament kunt u aangeven wat uw wensen zijn met betrekking tot uw nalatenschap. Toch zijn er beperkingen gesteld…
Erven – legitieme portie en kinderen ontervenErven – legitieme portie en kinderen ontervenEr zijn een paar zekerheden in het leven, u gaat een keer door en u moet belasting betalen. Als u dood gaat, dan weet u…
Wat erf ik als kind volgens het erfrecht?Wat erf ik als kind volgens het erfrecht?Wat een kind erft van een ouder of ouders en hoe groot dit kindsdeel is, is vooral afhankelijk van de vraag of er een te…
Legaat is groter dan de erfenis, wat nu?Legaat is groter dan de erfenis, wat nu?Met een legaat kunt u ervoor zorgen dat een bepaalde persoon, personen of organisatie een (extra) deel van de erfenis kr…
Uit de schulden: automatische incasso’s stoppenVeel problematische schulden ontstaan doordat er geen overzicht is over wat er aan inkomen binnen komt, en wat er maande…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.