Wat kost een kind gemiddeld?

Het krijgen van een baby neemt onvermijdelijk veel kosten met zich mee. Houdt daar als (jonge) ouders rekening mee. Het uitgeven van geld begint al voordat de baby er is. Dit artikel is bedoeld om enige bewustwording te creëren: wat kost nu eigenlijk een kind gemiddeld? Laat geld je er natuurlijk niet van weerhouden te genieten van de komst van je nieuwe telg. Nog voordat je baby er is, ga je al flink veel geld uitgeven aan de gezinsuitbreiding. Vanzelfsprekend zijn daar de noodzakelijke uitgaven aan een kinderwagen, de kinderkamer, de nodige kleertjes, een knuffel, dat schattige truitje. En voor je het weet heb je al honderden, misschien wel meer dan duizend euro uitgegeven. Wat kost nu eigenlijk een kind gemiddeld?

Er zijn al veelvuldig onderzoeken gedaan naar het uitgiftepatroon van ouders. Het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) heeft berekend dat een eerste kind gemiddeld 19% van je netto inkomen kost. Bij twee kinderen loopt dat op tot 27% en bij drie kinderen zelfs tot 33%. Ook hier geldt, wie breed heeft laat breed hangen: hoe hoger het inkomen, des te hoger de uitgaven aan de kinderen. Waar geef je dit dan allemaal aan uit?

Waar gaat het geld heen?

De meest kostende post is niet zozeer een uitgave, maar een beperking op de inkomsten. Omdat er binnen het gezin minder gewerkt gaat worden (dat is in veel gevallen zo bij de vrouw, maar ook steeds vaker bij de man), komen er minder inkomsten binnen. Logisch, maar wel iets om rekening mee te houden. Daarna komen de kosten voor het meerverbruik van water en energie, de extra boodschappen om de hoek. Je gaat op zoek naar kinderopvang, en dat is ook niet gratis. En tot slot zijn er nog legio kleine en grote eenmalige uitgaves, zoals voor kleertjes, speelgoed, de kinderwagen en kinderkamer, etc.

Uitgaves ter voorbereiding

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft daar inzicht in gecreëerd. Voordat je kind geboren is, geef je een kleine 100,00 uit aan babykleertjes. De kinderkamer kost gemiddeld 314,00. Denk hierbij aan de kosten voor materiaal als verf, behang, gordijnen, etc. Dan heb je de eerste verzorgingsproducten nodig ( 125,00), een box ( 145,00), een kinderwagen ( 400,00), een autostoeltje ( 180,00), meubels (kast, commode) ( 235,00), luiers ( 30,00). Die luiers zijn trouwens een maandelijks terugkerende kostenpost totdat je kind zindelijk is.

Kinderopvang

Een heel grote kostenpost is de opvang van je kind. Natuurlijk is het prettig als je iets met vrienden of familie kunt regelen. Maar je ontkomt er niet aan, eens zul je toch moeten aankloppen bij de kinderopvang. De gemiddelde kostprijs bij het kinderdagverblijf bedraagt circa 5,75 per uur per kind. Als je kind 4 jaar is en naar school gaat, dan zal hij of zij waarschijnlijk naar de Buitenschoolse Opvang (BSO) gaan. De gemiddelde kostprijs per uur per kind bedraagt hier circa 6,00. Er zijn alternatieven als gastouderopvang. Daarvan liggen de tarieven ergens tussen de twee genoemde bedragen. Let wel, deze posten zijn inclusief luiers, eten etc. Van de regering krijg je wel een deel van de opvangkosten terug in de vorm van de Kinderopvangtoeslag. Welke voorwaarden hiervoor van kracht zijn, en wat jij in jouw specifieke situatie terugkrijgt kun je navragen bij verschillende instanties. Let ook op de wijzigingen die de regering in 2012 en 2013 op onder meer dit punt wil gaan doorvoeren.

Wat komt er binnen?

Naast het uitgeven van geld omdat je ouder wordt of bent geworden, ga je ook te maken krijgen met nieuwe inkomsten. Of je in aanmerking komt voor één van onderstaande bedragen en hoeveel euro jij ontvangt hangt af van je thuissituatie (met name inkomen). Dit geldt uiteraard niet voor de Kinderbijslag die krijgt iedereen.
  • Kinderbijslag: 194,99 per kwartaal (bij meerdere kinderen andere bedragen)
  • Kinderopvangtoeslag: zie www.toeslagen.nl (een site van de Belastingdienst)
  • Kindgebonden budget: zie internet voor meer informatie

Tips

  • Wil je op de eerste kosten besparen, zoals voor de aanschaf van een kinderwagen, een box, een commode of wat dan ook? Zoek dan eens naar gebruikte spullen op bijvoorbeeld Marktplaats.nl. Dat kan je veel geld schelen.
  • Sla niet te veel kinderkleertjes in voor de eerste weken. Je kindje groeit daar zo snel uit, dat is zonde. Een paar pakjes is meer dan genoeg. Je zult ook heel veel kleertjes ontvangen van je kraamvisite.
  • Vraag eens om je direct omgeving, bijvoorbeeld direct familie of kennissen, of er nog mensen zijn die babykleertjes hebben liggen en niet meer nodig hebben.
  • Kijk ook eens goed naar je basisverzekering. Je kind is gratis meeverzekerd (wel even aanmelden), maar soms kan een aanvullende verzekering voor het gezin wel heel goed van pas komen voor nieuwe medische kosten die je eerder niet nodig had.
  • Luiers heb je tegenwoordig in milieuvriendelijke, herbruikbare varianten. Dan hebben we het niet over de katoenen doek van vroeger. Je betaalt in de eerste aanschaf misschien wat meer, maar je verdient al snel je kosten terug doordat je niet meer elke maand vele tientallen euro's uitgeeft aan wegwerpluiers.
© 2011 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingdienst en kosten levensonderhoud kind in 2021Belastingdienst en kosten levensonderhoud kind in 2021Het is in 2021 en 2022 niet altijd eenvoudig om goed in de kosten van levensonderhoud van een kind te voorzien. Kinderen…
Belasting en de huishoudelijke uitgaven rond een kind/gezinBelasting en de huishoudelijke uitgaven rond een kind/gezinIeder jaar in januari zijn er wijzigingen in de belastingregels die gevolgen hebben voor het huishoudgeld. Veelal is het…
Hoe bereken je de kosten levensonderhoud kind?Hoe bereken je de kosten levensonderhoud kind?De kosten van levensonderhoud van een kind spelen een belangrijke rol om te berekenen of je recht hebt op kinderbijslag,…
Wijzigingen kindgebonden budget 2019Wijzigingen kindgebonden budget 2019Als u recht hebt op het kindgebonden budget in 2019, wilt u ook graag weten hoeveel dat is vanaf januari 2019 en hoe u d…

Financiën bij overlijden partnerFinanciën bij overlijden partnerEen overlijden is altijd een trieste periode, zeker als het om iemand gaat die heel dichtbij staat. Het is een periode w…
Internet bankieren SNS bankInternet bankieren SNS bankDe SNS bank is een Nederlandse bank die de mogelijkheid biedt om de bankzaken via het internet te regelen. Tegenwoordig…
Bronnen en referenties
  • Nibud.nl
Solnah (99 artikelen)
Laatste update: 06-04-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.