Voor- en nadelen Euro voor Nederland

Er worden tegenwoordig een hoop discussies gevoerd over de Euro, er zitten zowel voordelen als nadelen aan de munt. Hier staan alle voordelen en nadelen uitgelegd.

Voordelen Euro voor Nederland

Door de invoering van de Euro Nederland, kunnen goederen en geld vrij rondgaan in de Eurolanden. De Euromunt biedt zekerheid aan internationale handel en investeringen van bedrijven. Dit kan het Nederlandse bedrijfsleven veel geld schelen. De internationale markt is met de komst van de Euro iets doorzichtiger geworden. De bevolking kan nu in Spanje meteen zien hoeveel een cd kost ten opzichte van in Nederland. Bedrijven hoeven de volgende kosten niet meer in rekening te brengen:

  • kopen en verkopen van vreemde valuta op de valutamarkten;
  • bescherming tegen ongunstige wisselkoersbewegingen;
  • grensoverschrijdende betalingen in vreemde valuta, die hoge kosten met zich brengen;
  • aanhouden van rekeningen in verschillende valuta en daarmee ingewikkelder rekeningbeheer.

Doordat de Euro ten opzichte van de dollar een dure munt zou zijn, kunnen de prijsstijgingen van graan en olie gedempt worden. Deze zouden anders inflatie in Nederland kunnen veroorzaken. De producten kunnen namelijk goedkoper worden ingekocht. De inflatie is beperkt gebleven, zodat de Europese Centrale Bank de rente niet heeft hoeven te verhogen, en deze rente had ook directe invloed op Nederland gehad.

Doordat de euro in meerdere landen werd ingevoerd, is er een deel van de schommelende wisselkoersen in Europa verholpen. Bedrijven hoeven nu minder inspanningen te leveren, schommelende wisselkoersen kunnen namelijk vervelende gevolgen hebben voor transacties van het binnenland naar het buitenland (in Europa) of andersom. Prijzen kunnen in één dag met een paar guldens (toen nog) stijgen of dalen.

De euro kan ook een band scheppen tussen de verschillende bevolkingsgroepen omdat je allebei met dezelfde munt betaald. Er is dus ook een bepaalde duidelijkheid, iets waar iedereen zich mee verbonden voelt en wat iedereen snapt. In elk euroland is de euro hetzelfde waard.

Als je in een euroland op vakantie gaat, kan je de niet gebruikte euro’s weer mee naar huis nemen en in Nederland uitgeven. Als je naar Engeland gaat, moet je de overgebleven ponden weer terugwisselen of nog even snel uitgeven.

Nadelen Euro

Na de voordelen zitten er natuurlijk ook nadelen aan de euro verbonden. Het was heel duur om de euro overal in te voeren, al de oude valuta’s moeten worden ingezameld, vervangen en daarna vernietigd worden. De automaten moesten worden aangepast waar de guldens nog inzaten en bepaalde software moest worden bijgewerkt. Toen er na de jaarwisseling in 2001 een enorm bedrag aan geld in de winkels aanwezig was, de guldens mochten niet meer worden teruggegeven, was er extra beveiliging nodig. Ook kreeg iedere Nederlander een gratis setje euromunten die ze moesten afhalen met een waardebon. Voor het bedrijfsleven heeft dit geschat vijf miljard gulden gekost. De overheid en de banken hebben naar schatting ook miljarden moeten betalen hiervoor. Hier moet wel bij worden vermeld dat het een eenmalige uitgave is die dus niet meer wordt herhaald.

De EMU-normen staan de economische groei van eurolanden in de weg. De staat mag niet te veel schulden hebben en dat beperkt de staat om te investeren. Ook zullen na verloop van tijd de grote landen zoals Duitsland en Frankrijk, meer te zeggen hebben dan kleine landjes als België en Luxemburg.

Als gevolg van de invoering van de euro zal de werkeloosheid toenemen, hierdoor neemt ook de handel toe. De bedrijven met hoge loonkosten kunnen de groeiende concurrentie niet meer aan, hierdoor moeten er mensen ontslagen worden of gaan de lonen naar beneden.

Wettelijk is vastgesteld dat alle prijzen bij de invoering van de euro op vijf decimalen moest worden afgerond. Veel winkels en bedrijven wilden echter, om de kosten te dekken die ze gemaakt hadden bij de invoering van de euro, alle prijzen van de producten zelf afronden naar boven. Hierdoor betaald de koper steeds voor elk product een beetje meer.

Er is geen politieke unie, de landen hebben namelijk allemaal hun eigen wetgeving en bestuur. Er zijn economen die beweren dat een politieke unie noodzakelijk is om een economisch machtsblok te vormen. Landen gaan zich anders niet aan de regels houden van de Europese Unie, of bepaalde landen regelen dat ze plotseling wel mee mogen doen met de EMU.

Het vakantiegevoel neemt ook wat af als je in een ander euroland bent, er wordt immers met hetzelfde geld betaald als in het eigen land. Er zal ook verloedering ontstaan in welvarende landen. De grenzen zijn verdwenen waardoor de bevolking van alle Europese Unie landen tussen de verschillende landen door kan reizen.
© 2011 - 2024 Michelle93, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voor- en nadelen van de guldenDe economische crisis is niemand voorbijgegaan. Er is veel discussie geweest over de herinvoering van de gulden. Wat zij…
Euro omhoog - gevolgen daling dollarEuro omhoog - gevolgen daling dollarBegin 2020 daalde de euro ten opzichte van de dollar, medio 2020 stijgt de euro omdat de Europese economie ondanks coron…
Goedkope vakantie: IJslandGoedkope vakantie: IJslandIJsland is getroffen door de kredietcrisis. Het land heeft te kampen met hoge schulden. Daardoor is de koers van de IJsl…

Europese centrale bankDe Europese centrale bank is de belangrijkste bank binnen Europa, deze bank verzorgt het gehele systeem van de Euro over…
Rocks' vijfjes spaarprogrammaRocks' vijfjes spaarprogrammaRocks' was een spaarprogramma waarbij speciale Rocks' biljetten of ook wel 'Rocks' vijfjes' konden worden gespaard. De v…
Bronnen en referenties
  • www.europa.eu
Michelle93 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.