De psychologie achter schulden

De psychologie achter schulden In Nederland bevinden zich op dit moment 700.000 huishoudens met schulden die problematisch zijn. De schuldenlast groeit deze gezinnen boven het hoofd en ze zien zelf geen uitweg meer. Hoewel schulden bijna alleen maar narigheid brengen, slagen veel mensen er niet in schuldenvrij te blijven. Wat veroorzaakt nu dat mensen keer op keer weer in de schulden komen? En wat zijn goede manieren om eruit te komen?

Een stukje geschiedenis

In het oude Babylon was het al mogelijk om leningen aan te gaan. Echter hadden mensen maar een enkel onderpand: zichzelf. Maar door de honger naar rijkdom en bezit schroomden mensen niet zichzelf te verkopen. Net zolang tot de betreffende persoon geen aflossingen meer kon doen. Hij of zij werd dan een slaaf en kon aan het werk onder vreselijk zware omstandigheden. Hoewel alle Babyloniërs iedere dag de slaven zagen en dus de bijbehorende ellende, bleven mensen zichzelf als onderpand aanbieden.

Waardoor ontstaan schulden?

Onze hele maatschappij is gericht op consumeren. Adverteerders en bedrijven spelen hier gretig op in. Aanbiedingen vliegen ons om de oren, en bij grotere aankopen mogen we gerust in termijnen betalen. Het klinkt allemaal zo aantrekkelijk, dat veel mensen hier moeiteloos in mee gaan. De reden hiervoor is het onderbewuste van de mens. Dit onderbewuste is enkel gericht op het beleven van een aangenaam gevoel, per direct. Het onderbewuste is zelfs zo sterk dat het de verstandelijke vermogens van mensen overvleugeld. Hierdoor ondernemen mensen acties die op de lange termijn nadelig zijn, puur om een tijdelijk gevoel van plezier te beleven. Dit komt duidelijk naar voren bij het aangaan van leningen en het kopen op krediet. De rente op deze aankopen is zo hoog, dat ieder rationeel denkend mens weet dat hem of haar dat erg veel geld gaat kosten of in de problemen gaat brengen Toch vinden deze financiële producten gretig aftrek. Allemaal voor het kortstondige gevoel van geluk. Met de nadruk op kortstondig, want daarna moet er terugbetaald worden, en fors ook.

Goede manieren om uit de schulden te komen

Wees eerlijk tegen je schuldeisers.

Niets is zo vervelend voor schuldeisers als mensen die niets van zich laten horen. Neem vandaag nog contact met ze op, want jij bent verantwoordelijk voor terugbetaling. Mooi weer spelen en jezelf voor de gek houden heeft geen zin. Maak daarnaast een betaalregeling met ze. Kun je nauwelijks terugbetalen, wees daar dan eerlijk over. Schuldeisers hebben liever 30% van de lening terug dan helemaal niets.

Zorg dat je van je creditcards afkomt, per direct.

Knip ze doormidden en gooi ze weg. De rente die creditkaartmaatschappijen berekenen is hoog en zonde van je inkomen. Daarbij komt een oude logische uitspraak: “als je ergens geen geld voor hebt, dan spaar je ervoor of schaf je het niet aan”.

Breng al je schulden in kaart

Schrijf alle schulden op die je hebt en begin met het aflossen van de schuld met de hoogste rente. Deze schuld kost je immers het meest. Dus kun je er maar beter vanaf zijn. Daarnaast kun je een planlijn maken om uit te rekenen wanneer je weer schuldenvrij kunt zijn.

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Kijk hoeveel geld er maandelijks binnenkomt. Welke uitgaven kun je schrappen? Abonnementen op tijdschriften zijn onnodig. En ook de televisiegids kan de deur uit, je hebt immers teletekst. Gebruik je de auto alleen maar in de plaats waar je woont? Grote kans dat je dan prima alles op de fiets kunt doen. De auto is immers een luxeproduct.

Tot slot

Zoek hulp als je er niet uit komt. Klaag niet over je schulden, maar zoek hulp als je er niet meer uit komt. Praat erover met je werkgever en ga op zoek naar instanties die je kunnen ondersteunen bij het schuldenvrij worden. Maak er werk van en geef niet op!
© 2011 - 2024 Sashaschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stop schulden maken met jouw creditcardStop schulden maken met jouw creditcardVeel schulden worden veroorzaakt door het gebruik van creditcards. Deze tips helpen jou om van de schuld door het gebrui…

Rocks' vijfjes spaarprogrammaRocks' vijfjes spaarprogrammaRocks' was een spaarprogramma waarbij speciale Rocks' biljetten of ook wel 'Rocks' vijfjes' konden worden gespaard. De v…
Het gevaar van internetbankierenHet gevaar van internetbankierenInternetbankieren biedt veel gemak, maar het brengt ook extra gevaren met zich mee. Zodra iemand beschikt over uw inlogg…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid.nl
Sashaschrijft (4 artikelen)
Laatste update: 10-08-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.