Schoolkosten en schoolboeken/studieboeken

Schoolkosten en schoolboeken/studieboeken Hoeveel zijn de kosten van de basisschool/basisonderwijs? Hoeveel kost het middelbaar onderwijs? Wanneer school weer begint moet je weer je schoolboeken kopen. Je kunt boeken huren en kopen, maar waar kan je dit nou precies doen? Wat zijn de handigste manieren en de goedkoopste manieren om aan schoolboeken te komen?

Kosten basisschool

De overheid betaalt het grootste deel van de kosten, dit is ongeveer €5.000 euro per schooljaar per kind. De schoolkosten kan je wel zelf betalen, hoewel het niet verplicht is.

Op het basisonderwijs mogen ouders een bijdrage betalen aan de school, dit is gemiddeld €65,00 euro. Dit komt omdat sommige scholen activiteiten organiseren zoals excursies, lunchgeld en schoolreisjes. De bijdrage is niet verplicht, soms hang de hoogte van de bijdrage ook af van het gezinsinkomen. Je kunt een kortingsregeling of zelfs een kwijtscheldingsregeling krijgen wanneer je een erg laag inkomen hebt. Wanneer je kind over moet blijven op school moet je hier ook voor betalen. Vaak moet je kind zelf eten mee nemen en per overblijfbeurt zijn de kosten tussen de €2 en €4 euro per kind.

Kosten middelbare school

De overheid betaalt het grootste deel van de kosten, dit is ongeveer €7.000 euro per schooljaar per kind. De schoolkosten zijn ongeveer €100,00 euro, dit wordt gebruikt voor sportdagen, feestjes en excursies.

Vanaf 2009/2010 hoef je je schoolboeken niet zelf meer te betalen. Dit scheelt enorm veel kosten omdat je al gauw aan €500 euro moet denken per jaar wat je aan schoolboeken nodig hebt. Wel moet je vaak de verzendkosten én de borg betalen. Verder komen er nog kosten bij voor een agenda, kaftpapier, rekenmachine, pennen en potloden, gummen, een tas, geodriehoek, passer, mappen en andere schoolbenodigdheden. Ook kan het zijn dat je af en toe iets wilt kopen in de kantine, wat ook weer geld kost, omdat je niet altijd naar huis kan om wat te eten te halen.

Update: In het nieuwe regeerakkoord van oktober 2012 staat dat de de gratis schoolboeken gaat verdwijnen. Wanneer je een laag inkomen hebt krijg je een compensatie.

Beroepsopleiding

Een beroepsopleiding is duur, je moet al snel denken aan een prijs vanaf 1.500,- euro per jaar. Vaak heb je wel recht op studiefinanciering, dit kun je eenvoudig aanvragen. Wanneer je studiefinanciering hebt dan kan je meestal je beroepsopleiding wel bekostigen, is dit niet het geval dan kan je een goedkope lening afsluiten bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Boeken moet je helemaal zelf betalen, tenzij de opleiding voor je betaald wordt. Je moet dan al gauw aan €500,00 euro denken per jaar. Toch zijn er manieren om boeken voor minstens de helft van het geld te kopen.

Goedkoop je studieboeken kopen

Marktplaats

Via Marktplaats kan je vaak goedkoop aan boeken komen. Sommige mensen stoppen in het midden van het jaar met de opleiding en moeten hun boeken kwijt, vaak kan je dan voordelig álle boeken overkopen die je nodig hebt bij één persoon, dit scheelt ontzettend veel aan de verzendkosten. Vaak kan je het ook ophalen, vooral als je in de buurt woont van een school waar de opleiding gegeven wordt. Wees wel altijd voorzichtig met marktplaats, lees hier meer over het herkennen van oplichters op Marktplaats.

Bol.com

Via Bol.com kan je eenvoudig en snel boeken kopen. Je kunt nieuwe boeken kopen maar óók tweedehands boeken. Je zoekt het boek op, klikt op tweedehandse artikelen en dan kun je vergelijken. Als je geluk hebt zijn er meerdere verkopers en kun je het goedkoopste boek kiezen, om dit te doen klik dan op ‘in de winkelwagen stoppen’. Wanneer je alle boeken hebt die je nodig hebt kun je eenvoudig betalen via internet.

Vrienden/familie

Misschien ken je wel iemand die toevallig dezelfde opleiding gedaan hebt die jij hebt gedaan, je kunt altijd vragen of diegene nog boeken heeft die je over kunt kopen. Soms heb je pech, omdat diegene dan de boeken al verkocht heeft, maar met een beetje geluk kan je goedkoop de boeken overnemen, dit scheelt ook weer in de verzendkosten.

Via een studieboeken site

Je hebt ook verschillende sites waar mensen tweedehands studieboeken aanbieden, denk bijvoorbeeld aan de sites zoals http://www.studieboekenmarkt.nl, http://www.studieboekencenter.nl en http://www.studieboekencenter.nl.
© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tegemoetkoming in de schoolkosten voor scholierenKinderen die naar school gaan kosten ouders veel geld. Voorheen was daarvoor de tegemoetkoming ouders. Maar die is per 1…
OnderwijsboekenOnderwijsboekenZowel op de basisschool, als op het voortgezet onderwijs wordt er bij het lesgeven vooral gebruik gemaakt van onderwijsb…
Wat kost het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs?Wat kost het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs?Een studie voor de kinderen kost jaarlijks duizenden euro’s. Het basisonderwijs en voortgezet onderwijs wordt grotendeel…
Tegemoetkoming deeltijders aanvragenTegemoetkoming deeltijders aanvragenExtra geld om te kunnen studeren is altijd welkom. Wie in deeltijd een vmbo theoretische leerweg, havo- of vwo-deeltijdo…

Svenska Handelsbanken in Nederland: bank zonder bonussenSvenska Handelsbanken in Nederland: bank zonder bonussenHandelsbanken werd opgericht in 1871. Vandaag de dag is het één van de grotere banken in de Scandinavische regio met mee…
Wat is een partnerpensioen?Naast de voorzieningen die in Nederland voor iedereen gelden, bestaat er de mogelijkheid om bij de werkgever een pensioe…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/basisonderwijs/kosten-basisschool
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/lesgeld-en-schoolkosten-voortgezet-onderwijs
  • http://nos.nl/artikel/434421-wat-staat-er-in-het-regeerakkoord.html
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 30-10-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.