Het marktmechanisme

Het marktmechanisme, een van de bekendste werken van de moderne economie en het word dan ook door verscheidene mensen gezien als de solide basis van de moderne economie. Welke economen hebben het marktmechanisme bedacht en hoe werkt het nou in feite? En welke kritieken zijn er op de werking en het uiteindelijke resultaat van het marktmechanisme?

De ´uitvinding´ van het marktmechanisme

Reeds in 1680 werd er door de econoom August Oncken gebruik gemaakt van een spreuk die als de grondslag staat voor het marktmechanisme. Hij adviseerde de Franse koning namelijk alles op zijn beloop te laten gaan en volgens hem zou de economie zich dan uit zichzelf verder ontwikkelen en groeien. Met de tijd kwamen er meer economen die zich bij zijn ideeën aansloten en die vervolgens uitwerkten. Dit leidde ertoe dat de theorie van het marktmechanisme ontstond.

De werking

De werking van het marktmechanisme is in feite heel makkelijk: de prijs van een product, op een vrije markt waar niemand de vraag of prijs extern beïnvloedt, komt vanzelf tot stand en door deze manier van marktwerking zou er een evenwicht ontstaan op de markt. Niemand betaald immers meer dan dat hij ervoor overheeft en er is geen producentensurplus aangezien die hun productie automatisch aanpassen op de markt. Door de marktwerking zouden producten ook automatisch de goederen gaan produceren die gewild zijn bij de consumenten aangezien zij anders geen afzetmarkt zouden hebben. Het marktmechanisme zou dus in het kort zorgen voor de perfecte economie waarin iedere markt een perfecte werking en evenwicht heeft.

Kritiek op het marktmechanisme

Er zijn verschillende zaken die ervoor kunnen zorgen dat het marktmechanisme slechts een sprookje blijft, de vraag en aanbod van de economie in een land (of mondiaal) werken namelijk niet altijd op de manier die vereist is voor een goede werking van de theorie.

  • Bij sommige producten is er geen duidelijke prijs, denk aan zaken die collectief betaald of gedeeld worden: het milieu of de tientallen dijken die Nederland kent. Al deze zaken hebben regulering van een overheidsinstantie nodig en dat belemmert de marktwerking waardoor er geen marktconforme prijs kan ontstaan.
  • Prijzen kunnen dankzij de vrije marktwerking te hoog worden waarna ze niet meer gekocht zullen worden door consumenten. Hierbij is dus weer een ingrijp van de overheid benodigd om de handel goed te laten verlopen.
  • Dankzij vrije prijswerking kan er een evenwicht tot stand komen die in het oog van de massa niet eerlijk is, dit is voornamelijk het geval bij onvolkomen concurrentie.
  • De markten zijn niet altijd even doorzichtig, hierdoor kunnen er lokaal prijsverschillen ontstaan.
  • Markten passen zich niet altijd direct aan op omstandigheden, er zit een zekere vertraging in. In de tussentijd kan er dus geen evenwicht tot stand komen.
© 2011 - 2024 Bombaariba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Markt, vraag en aanbodEen belangrijk begrip binnen de economie is het concept 'Markt'. De markt en het marktmechanisme gaan in op de belangrij…
Micro-, Meso- en Macro-economieMicro-, Meso- en Macro-economieUitleg over de vraag: Wat is economie? In dit artikel het 7de antwoord: Economie is (oa) Micro economie, Macro economie…
De overheid binnen de economieDe overheid binnen de economieDe overheid heeft binnen de economie een rol die niet meer weg te denken is. Naast de sociale zekerheid is ze ook actief…

Huren van een woning: de inkomensafhankelijke huurverhogingHuren van een woning: de inkomensafhankelijke huurverhogingEr verandert veel in Nederland op het gebied van huren van sociale huurwoningen. Het overheid pakt de huursector behoorl…
Overstappen energiemaatschappijMet het overstappen naar de goedkoopste energiemaatschappij kunt u veel geld besparen. Hoe gaat het overstappen in zijn…
Bronnen en referenties
  • LWEO Welvaart
  • The Undercover Economist
  • Expertisecentrum Economie - Module 13 Welvaart
Bombaariba (2 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.