Hoe word je miljonair? Hoe word ik rijk?

Iedereen heeft er wel eens over gefantaseerd: stel dat je een grote geldprijs zou willen bij een loterij, wat zou je met het geld doen? Zou je stoppen met werken, een wereldreis maken, die erg mooie maar dure Ferrari kopen? Iedereen heeft er wel een ideaal beeld bij en wat zou het leven dan toch fijn zijn. Want ookal maakt geld alleen niet gelukkig, het kan het leven wel mooier en makkelijker maken. Maar dat ideaal beeld is niet alleen bereikbaar door aan een loterij mee te doen en heel veel geluk te hebben, je hebt het zelf in de hand! Hoe je zelf kan zorgen dat je miljonair en/of rijk wordt, dat lees je in dit artikel.

Miljonair of rijk

Om te beginnen moet er opgemerkt worden dat er een verschil is tussen de wens om miljonair te worden of om rijk te worden. Het eerste doel is heel concreet: je wilt een bezit hebben ter waarde van € 1.000.000,-. Veel mensen hebben daar het beeld bij dat ze dat een op een bankrekening willen hebben, maar dat is al weer een groter doel want je kan je voorstellen dat je dan ook al in een heel mooi huis woont wat een groot deel van je miljoen vertegenwoordigd. Het doel om miljonair te worden is erg vooruitstrevend en daarom zul je hard moeten werken om dat te bereiken. Het is daarom erg verstandig om je vooraf af te vragen waarom je miljonair wilt worden en niet “gewoon” rijk?

Wanneer je rijk wilt worden heb je het namelijk meer over de financiële mogelijkheden om te doen en laten wat je wilt. Dat kun je al met minder dan één miljoen bereiken. Aan de andere kant dient opgemerkt te worden dat het ook afhankelijk is van wat je wilt doen en hebben. Iemand die zich pas rijk voelt wanneer hij/zij niet meer hoeft te werken, 4 grote reizen per jaar kan maken, 3 huizen heeft en hulp in huis voor het schoonmaken, koken en het bijhouden van de tuin…. die heeft een veel grotere stap te zetten dan iemand die zich rijk voelt wanneer deze in een mooi en groot huis kan wonen met daarvoor een redelijke hypotheek, die blijft werken maar daarnaast ook ieder jaar een mooie reis kan maken en de financiële middelen heeft om leuke uitstapjes te maken en zich niet steeds zorgen hoeft te maken over hoeveel geld hij/zij nog heeft.

Sommige zullen dit laatste niet meteen als rijk zien, maar ik zelf ben er van overtuigd dat wanneer je je geen zorgen hoeft te maken over je financiële middelen, je rijk genoeg bent.

Hoe verzamel je een vermogen?

Eerst gaan we er verder op in hoe je een vermogen opbouwd. Het maakt dan eigenlijk niet uit wat je doel is, hoeveel je wilt opbouwen, dat heeft enkel invloed op hoe streng je voor jezelf zal moeten zijn wat betreft onderstaande richtlijnen.

Om te beginnen is het belangrijk om structureel te sparen. Indien je nog geen spaarrekening hebt, is het belangrijk om deze te openen. Stel vervolgens een vast bedrag per maand in dat zodra je loon gestort wordt, automatisch overgemaakt wordt naar je spaarrekening. Hoe hoog dit bedrag moet zijn hangt af van je doel en van wat je kan missen. Reken uit hoeveel geld je overhoudt na aftrek van je vaste lasten en spaar daarvan minimaal de helft automatisch. Indien je als doel hebt miljonair te worden, zul je een groter deel moeten sparen. Zorg er wel voor dat je voldoende overhoudt, zodat je niet aan het eind van iedere maand toch wat spaargeld terug moet boeken. Het geld dat je automatisch overmaakt, gebruik je alleen om te sparen!

Naast het sparen kun je natuurlijk je inkomen proberen te vergroten en alles wat je aan extra inkomen weet je vergaren, kun je extra sparen! (Dat dus niet 50%-50% verdelen!.) Naast je huidige werk zijn er altijd mogelijkheden om extra te werken. Veel mensen zouden een avond in de week wel iets extra’s willen doen of een dag in het weekend. Je kan dan op zou gaan naar een bijbaantje zoals veel scholieren ze kennen (bijvoorbeeld een krantenwijk) maar denk ook aan de mogelijkheden daar buiten. Wat zijn je sterke punten en hoe kun je die gebruiken of wat bij te verdienen? Of wat vind je leuk? Je kan bijvoorbeeld bijles geven of wanneer je goed bent in knutselactiviteiten zou je kinderfeestjes kunnen organiseren.
Daarnaast biedt de komt van internet ook extra mogelijkheden om geld te verdienen. Zo zijn er spaarprogramma’s waarbij je door het lezen van e-mails geld kan verdienen. Dit gaat weliswaar niet snel, maar wanneer je bij een aantal spaarprogramma’s aangemeld bent, zijn het toch een paar kleine stapjes in de goede richting.

Naast het vergroten van je inkomen, kun je natuurlijk ook je uitgaven verminderen. Denk goed na over waar je je geld aan uit geeft. Wanneer je spaart, moet je zuinig zijn maar dat wil niet zeggen dat je niets extra’s meer kan doen. Maar beperkt dat en stel je een doel. Ga niet in 1 jaar tijd én die mooie reis naar Zuid-Amerika maken én die nieuwe LED-televisie kopen. Dan schiet het sparen natuurlijk niet op. Nadenken over je uitgaven gaat van de dagelijkse boodschappen, tot de maandelijkse vaste lasten en tot de extratjes voor jezelf en je vrienden en familie. Ook hier tellen alle kleine beetjes weer. In het begin is het misschien wennen en voelt het overdreven, maar wanneer je eenmaal bewuste keuzes gemaakt het, gaat het vanzelf. Dan laat je niet onnodig de verwarming branden en dan koop je niet alleen maar A-merken.
Een goed hulpmiddel om te zien waar je minder aan uit kan geven is om een overzicht te maken van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Doe dit van het laatste jaar, zodat je ook de jaarlijkse gemeentelijkse lasten e.d. meegenomen hebt.

Belasting

Wanneer je je inkomen vergoot, vergeet dan niet te kijken of je hierover belasting moet betalen. In die zin zorgt de belasting er helaas voor dat je minder snel rijk of miljonair wordt, maar de belasting kan ook een heel klein beetje helpen al is het gevoelsmatig. Wanneer je een huis gekocht hebt en daarvoor een hypotheek afgesloten hebt, heb je maandelijks recht op een belastingvoordeel. Deze kun je maandelijks terug laten betalen, maar indien je het kan missen, laat het dan jaarlijks doen. Zo spaar je extra, zonder dat je er iets van merkt en moeite voor moet doen.

En dan heb je je doel bereikt

Wanneer je je doel bereikt hebt, kun je natuurlijk meteen al die dingen doen die op je lijstje stonden, maar hoe zonde zou het zijn om dan na een paar jaar weer terug bij af te zijn. Dit zijn persoonlijke keuzes, maar wanneer je slim om gaat met je geld moet je een goede balans kunnen vinden tussen en rijk leven en je vermogen in stand houden. Immers heb je dan genoeg ervaring opgedaan in het maken van juiste keuzes om vermogen te vergaren.
© 2011 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleine kans om miljoenen te winnenKleine kans om miljoenen te winnenVele mensen dromen ervan om van de ene op de andere dag miljonair te worden. De kans hierop is echter zeer klein. De wen…
mijn kijk opDe beste besparing: loterijen opzeggenDe meeste Nederlandse gezinnen kunnen grote besparingen doorvoeren, zonder dat ze er iets van merken. Ze doen namelijk m…
Nederlandse loterijenHeel veel Nederlanders wagen graag een gokje in een van de Nederlandse loterijen. Er zijn een aantal grote en bekende Ne…
Kansspelbelasting betalen over gewonnen prijsOver gewonnen prijzen in loterijen moet u belasting betalen. Bij een geldprijs kunt u het geld gebruiken voor het betale…

10 tips voor financieel succes10 tips voor financieel succesHet leven lijkt steeds duurder te worden en iedereen kan wel een aantal goede tips gebruiken naar financieel succes. Dit…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.