Kansspelbelasting betalen over gewonnen prijs

Over gewonnen prijzen in loterijen moet u belasting betalen. Bij een geldprijs kunt u het geld gebruiken voor het betalen van de belasting. Bij het winnen van een auto, kunt u de belasting niet betalen met de gewonnen prijs. De belastingheffing over gewonnen prijzen is hoog. De prijzen tot een bedrag van € 454, zijn vrij van belastingheffing. Prijzen met een hogere waarde, zullen belast gaan worden. In dit geval moet er belasting voldaan worden over het volledige bedrag, dus ook over de eerste € 454. Als enige van de grote loterijen, voldoet de Staatsloterij de kansspelbelasting. De kans op een hoofdprijs in de loterij is ontzettend klein, maar de loten worden zo goed verkocht, doordat er toch een kleine kans aanwezig is om multimiljonair te worden.

Winnen van een auto

De Postcode Loterij deelt naast geldprijzen bijvoorbeeld ook auto’s uit onder de deelnemers. Het gaat hierbij om auto’s uit het duurdere segment. De winnaars moeten er wel rekening mee houden dat er nog een flinke belastingheffing volgt vanuit de Belastingdienst. Een winnaar van een BMW met een nieuwwaarde van € 40.000, moet uit eigen middelen de kansspelbelasting kunnen betalen. Deze bedraagt € 40.000 x 29 procent = € 11.600.

Te winnen bedragen in loterijen worden steeds hoger

Een hoofdprijs bedraagt tegenwoordig tientallen miljoenen. Om klanten aan te trekken, verstrekken de grote loterijen liever één prijs van € 25 miljoen, dan vijf prijzen van € 5 miljoen. In de praktijk blijkt namelijk dat ze meer loten verkopen, als de hoofdprijs hoger is. Daarnaast willen de loterijen ook hogere prijzen verloten dan hun concurrentie. Een hoofdprijs van € 30 miljoen wordt tegenwoordig steeds gebruikelijker voor de loterijen als de Staatsloterij en de Lotto.

Inleg steeds hoger om de prijzen te kunnen financieren

De loterijen kunnen jaarlijks verhogingen doorvoeren, want de deelnemers gaan het toch wel betalen. Een goede methode is om het prijzengeld meer te laten lijken, zodat een verhoging van de prijs verantwoord is. De Postcode Loterij hanteert een zeer agressieve methode, want ze blijven bestaande klanten aanschrijven en proberen altijd maar meer loten om te zetten per klant. Voordat klanten het zich realiseren, spelen ze mee met meerdere loten.

Hoogte kansspelbelasting bij het winnen van een hoofdprijs

De hoogte van de kansspelbelasting gaat meer leven, als u het uitdrukt in een bedrag. Stel, u wint een hoofdprijs van € 25 miljoen met de Lotto. Over dit bedrag bent u aan belasting verschuldigd: € 25 miljoen x 29 procent = € 7.250.000. U houdt na afrekenen met de Fiscus over: € 17.750.000.

Belastingheffing over het vermogen

Na het betalen van de kansspelbelasting, moet u vervolgens jaarlijks belasting betalen over het vermogen dat u bezit. Het vermogen wordt belast in box drie van ons belastingstelsel. De heffing bedraagt 30 procent over een verondersteld rendement van 4 procent. Uitgaande van bovenstaand voorbeeld, moet u jaarlijks betalen (uw overige bezittingen buiten beschouwing gelaten).
€ 17.750.000 – (afgeronde vrijstelling in box 3) € 20.000 = € 17.730.000.

Jaarlijkse belastingheffing: 30 procent x 4 procent x € 17.730.000 = € 212.760.
© 2012 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kansspelbelastingDe kansspelbelastingOver prijzen die gewonnen worden in kansspelen is in Nederland kansspelbelasting verschuldigd. De hoogte hiervan hangt a…
Kansspelbelasting betalen over winst uit illegaal kansspelDe Belastingdienst heft kansspelbelasting over gewonnen geldbedragen en andere op geld waardeerbare objecten. Geldbedrag…
Wanneer moet ik kansspelbelasting betalen?Gewonnen bedragen worden in Nederland belast met kansspelbelasting. Bedragen boven de €454 zullen worden belast met deze…
Prijs WK-pooltje en online gokken tot 454 euro belastingvrijPrijs WK-pooltje en online gokken tot 454 euro belastingvrijTijdens grote voetbaltoernooien wordt er flink gewed in ons land. Hele bedrijven richten zich op de uitslag en de werkne…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst.nl
  • Staatsloterij.nl
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 01-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.