Beslag op inboedel: wat gebeurt bij beslag op een inboedel?

Als een deurwaarder beslag willen leggen op een inboedel wat gebeurt er dan? Wordt bij een beslag op de inboedel een hele woning leeggehaald of blijven er dan nog zaken over? En als iemand de deur niet open doet als er beslag is gelegd, geldt het beslag dan niet?

Schulden - dan kan er beslag worden gelegd op inkomen, spaargeld of goederen

Als iemand schulden heeft kan er beslag worden gelegd op zijn of haar geld en daarna op iemands goederen. Pas als er onvoldoende geld op iemands bank- of giroreking staat, zal beslag worden gelegd op iemands spullen zoals de inboedel.

Wat gebeurt er als er beslag is gelegd op de inboedel?

Is er beslag gelegd op iemands inboedel, dan komt de deurwaarder eerst langs om te kijken welke goederen in beslag kunnen worden genomen in ruil voor die bepaalde schuld. Deze inventarisatielijst wordt ook wel met proces-verbaal aangeduid. Als de deurwaarder langskomt om die lijst op te stellen, blijft de inboedel dus nog gewoon in het huis. De mogelijkheid blijft dan dus bestaan om de schuld alsnog te betalen. Gebeurt dit niet, dan wordt de inboedel openbaar verkocht. Dit betekent dat mensen in de woning of elders de spullen kunnen gaan kopen. Met het geld wordt dan de schuld betaald.

De inboedel waar beslag op ligt, mag niet verkocht of beschadigd worden

Iemand die een schuld heeft en waarvan al beslag is gelegd op de inboedel moet vervolgens wel heel voorzichtig zijn met de spullen. Het is namelijk strafbaar om:
 • De spullen op de inventarislijst, dus de inboedel waarop beslag is gelegd te verkopen
 • De inboedel waarop beslag is gelegd te beschadigen
 • De artikelen waarop beslag is gelegd vernield worden

Wanneer wordt er beslag gelegd en hoe gaat dat in zijn werk

Meestal wordt op last van de rechter beslag gelegd op iemand inkomen of inboedel. Maar er zijn ook bedrijven en instanties die dat zelf kunnen doen. Eerst is dan meestal wel een beschikking nodig of een dwangbevel en wordt de deurwaarder ingeschakeld.

Welke instellingen of bedrijven kunnen zonder rechter beslag leggen?

Er is een aantal bedrijven of instellingen die zonder dat de rechter dat heeft aangegeven beslag kan leggen op inkomen van een persoon. Dit zijn:
 1. De Belastingdienst
 2. het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB),
 3. de Sociale Verzekeringsbank,
 4. het UWV,
 5. de IB-groep,
 6. de Kamer van Koophandel,
 7. de gemeente
 8. het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO)

Beslag van de belasting: bodembeslag

De belasting heeft bij het uitvaardigen van een beslag nog weer een andere positie. Die kan namelijk ook beslag leggen op spullen in de inboedel die niet eens van de betrokken persoon zelf zijn. Als hij of zij ze gebruikt is het al voldoende om ze in beslag te nemen. Dit wordt ook wel bodembeslag genoemd

Wordt alles meegenomen uit een huis als er beslag ligt op de boedel?

Als iemand een schuld heeft en de deurwaarder heeft een lijst opgemaakt, dan zullen alleen die spullen die de schuld vertegenwoordiger in beslag worden genomen. Bijna alles van de inboedel mag trouwens meegenomen worden, maar er zijn een aantal uitzonderingen.

Wat mag niet meegenomen worden bij beslag op de inboedel?

Er zijn zaken die niet mee genomen worden als er beslag ligt op een inboedel. Dit zijn:
 • De kleren die iemand aan heeft
 • Eten en drinken voor maximaal een maand dat iemand in huis
 • Bed en beddegoed

Als je de deur niet open doet bij een beslag op de inboedel, kun je je spullen dan houden?

Het beslag op een inboedel gaat ook gewoon door als iemand de deur niet opent. Als iemand zelf de deur niet opendoet, komt de deurwaarder nog een keer. Ook kan de deur geopend worden. Daarvoor moet dan wel de politie meekomen een sleutelmaker. Alle kosten die daarvoor gemaakt worden, moeten dan ook nog eens betaald worden door degene met de schulden.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over conservatoir beslag en executoriaal beslagAlles over conservatoir beslag en executoriaal beslagEen beslag op loon of goederen komt veel voor. Wat betekent dit voor u? Een conservatoir beslag op uw goederen, inboedel…
Bankbeslag, loonbeslag of boedelbeslag bij schuldenBankbeslag, loonbeslag of boedelbeslag bij schuldenWie te veel schulden en schuldeisers heeft, kan te maken krijgen met een loonbeslag, een bankbeslag of een boedelbeslag…
Beslag deurwaarder: wat valt er niet onderBeslag deurwaarder: wat valt er niet onderAls we onze financiële verplichtingen niet nakomen, kunnen schuldeisers beslag laten leggen op onze inboedel. Maar er zi…
Beslag op salaris of uitkering; de regels op een rijtjeAls iemand schulden heeft en deze niet vrijwillig voldoet, kan een schuldeiser er toe besluiten om beslag te leggen op h…

Woningaanpassing voor gehandicapte uit WMO: wees mondigIemand die een handicap heeft, heeft recht op een woningaanpassing uit de Wet maatschappelijke Ondersteuning of WMO. Maa…
Bronnen en referenties
 • Sociaal Raadslieden
Reacties

Dr Momo, 28-04-2016
Goedemiddag,

Ik heb alles gelezen maar nog niet een duidelijk antwoord gezien.
- Ik ben hoofdhuurder van de woning
- De desbetreffende persoon met schuld is de medehuurder

Mag de Deurwaarder beslag leggen op mijn spullen omdat de medehuurder een schuld heeft?

Groet Momo Reactie infoteur, 20-07-2016
Dat lijkt me niet. Maar ik weet niet hoe jullie de zaken wettelijk geregeld hebben.

Nick, 28-10-2015
Hallo.
Mijn vriendin heeft schulden en zit in de schuldhulpverlening en budgetbeheer.
ze woont sins kort in een huur woning op haar zelf, maar ik ben er ook vaker door de weeks en ik heb namelijk mijn playstation4 van 400 euro bij haar staan.
stel dat er een deurwaarder komt, kan die dan ook mijn spullen mee nemen? Hoe kan ik dit voorkomen dat mijn playstation mee wordt genomen. Of hoe kan ik aan tonen dat die van mij is.
ik hoor hier graag meer over. Reactie infoteur, 13-11-2015
Ik zou de playstation dan maar gewoon nu meenemen. Dan kan hij ook niet meegenomen worden.

Eric Jan, 03-10-2013
Beste,
na mijn scheiding heb ik van verschillende mensen spullen geleend. o.a. een computer. Kunnen deze spullen ook meegenomen worden?
Is er een mogelijkheid deze spullen te kenmerken, zodat ze niet meegenomen worden?
Alvast bedankt, Reactie infoteur, 05-10-2013
De enige mogelijkheid is om ze uit huis te doen en dan wel voordat er een inventarisatie wordt gemaakt.

Hans van den Heuvek, 04-12-2012
Goedenavond, Goed en duidelijk stuk maar ik heb spaargeld en een auto en tv en dergelijke.
Maar ik woon nog thuis en mijn vraag is eigenlijk mag de bank mijn spullen mee nemen als mijn vader failliet gaat?

Alvast bedankt
Gr bezorgde Reactie infoteur, 06-01-2013
Helaas mag de bank alles meenemen wat zich in een huis bevindt op het moment van een failissement van de eigenaar of huurder van een woning. Dus ook uw spullen.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 17-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.