Een erfenis kan ook bestaan uit schulden

Bij het verkrijgen van een erfenis, kunt u naast bezittingen ook schulden krijgen. Indien u een erfenis ontvangt, bestaat het gevaar dat u moet opdraaien voor de schulden van de overledene. Een erfenis kunt u beneficiair aanvaarden om te voorkomen dat u meer schulden dan bezittingen erft, maar door bepaalde handelingen kunt u in sommige gevallen niet meer onder de erfenis uit. Door het overlijden van een naaste kunt u daarnaast ook opdraaien voor kosten van bijvoorbeeld de uitvaart.

Diegene die een uitvaartondernemer inschakelt, en een contract afsluit, is aan te spreken voor de totale kosten van de uitvaart. Indien de overledene geen uitvaartverzekering had afgesloten, of het verzekerde bedrag is onvoldoende, kunt u aangesproken worden door de uitvaartondernemer. Dit soort situaties kunnen ontstaan indien de overledene ook geen andere middelen had om de uitvaart van te bekostigen.

Accepteren van een erfenis

Op het moment dat blijkt dat de nalatenschap uit meer schulden bestaat dan bezittingen, kan het al te laat zijn. Indien u bijvoorbeeld na het overlijden geld hebt gehaald van de rekening van de overledene, kan dat al voldoende zijn om de erfenis te aanvaarden. Het kan echter ook door een zeer onschuldige handeling. U hebt bepaalde goederen uit het huis van de overledene meegenomen. Het kan hierbij zelfs gaan om goederen die nauwelijks waarde vertegenwoordigen.

Is er geld?

Het klinkt gek, maar vooraf moet u nagaan in hoeverre er geld in de nalatenschap zit. De overledene had mogelijk alleen maar schulden, zonder dat bij leven duidelijk te laten merken aan de buitenwereld. Mensen die schulden hebben, schamen zich hiervoor, en zullen andere mensen hier pas over gaan vertellen op het moment dat ze er echt niet meer onderuit kunnen. U kunt achter de financiële positie komen door de bankafschriften na te lopen of door de post te openen.

Schulden erven

Erfgenamen die zuiver aanvaarden kunnen opgezadeld worden met een te betalen bedrag aan schuldeisers of aan bedrijven die kosten hebben gemaakt (bijvoorbeeld uitvaartondernemer). Zodra de schuldeisers weten wie de nabestaanden zijn, kunnen ze hun claim bij deze mensen neerleggen. Bij sommige vormen van krediet bestaat de mogelijkheid om een overlijdensrisicoverzekering bij af te sluiten. In dat geval blijft er geen restschuld over, maar neemt de verzekeraar deze kosten voor haar rekening. Bijvoorbeeld bij een doorlopend krediet bestaat deze mogelijkheid.

Bij het overlijden van jongeren kan er een studieschuld zijn bij de Informatie Beheer Groep (IBG). Deze schulden worden kwijtgescholden bij overlijden van de student.

Gevolgen van scheiden en hertrouwen

Op het moment dat huwelijkspartners met kinderen gaan scheiden, en bijvoorbeeld de man gaat hertrouwen en krijgt ook weer kinderen bij zijn tweede vrouw, kunnen er vreemde situaties optreden bij overlijden van de man (vader). Indien zijn tweede huwelijk gewoon in gemeenschap van goederen is, heeft de langstlevende (zijn tweede vrouw) recht op al zijn bezittingen. De kinderen uit het eerste huwelijk krijgen een vordering ter hoogte van hun erfdeel op de tweede vrouw van hun vader. Deze vordering zal in de loop der jaren niet minder worden.

Het kan gebeuren dat de vrouw haar geld opmaakt en na haar overlijden zitten haar erfgenamen (haar kinderen) met een vordering van de kinderen van de overleden man uit het eerste huwelijk. Ze zijn namelijk het oorspronkelijke bedrag verschuldigd, zelfs nog verhoogd met rente.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beneficiair aanvaarden, verwerpen of zuiver aanvaardenBeneficiair aanvaarden, verwerpen of zuiver aanvaardenEen erfgenaam kan naast bezittingen ook schulden erven. De schuldeisers kunnen zich vervolgens gaan melden bij de erfgen…
Kunt u schulden erven?Een erfenis ontvangen kan u ook schulden opleveren. In de nalatenschap kunnen namelijk schulden en bezittingen zitten.
Huis erven  Wat zijn de gevaren?Huis erven Wat zijn de gevaren?Een huis erven hoeft niet altijd te betekenen dat je er financieel beter van wordt. Je krijgt naast het huis namelijk oo…
Zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen?Het kan onverstandig zijn om een nalatenschap zuiver te aanvaarden. Indien er meer schulden dan bezittingen in het nalat…

Tegemoetkoming in de schoolkosten voor scholierenKinderen die naar school gaan kosten ouders veel geld. Voorheen was daarvoor de tegemoetkoming ouders. Maar die is per 1…
Geld besparen: bezuinigen en investerenGeld besparen: bezuinigen en investerenVoor veel mensen staat geld besparen gelijk aan de broekriem aantrekken. Dit hoeft echter niet waar te zijn, wat niet wi…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.