Geld besparen: bezuinigen en investeren

Geld besparen: bezuinigen en investeren Voor veel mensen staat geld besparen gelijk aan de broekriem aantrekken. Dit hoeft echter niet waar te zijn, wat niet wil zeggen dat er geen inspanning bij komt kijken. Het doel van geld besparen is namelijk vaak de financiën op orde brengen voor de toekomst. Door echter naast het besparen ook investeringen te doen, wordt het doel veel beter bereikt dan alleen besparen.

Geld besparen

Om geld te besparen zijn er een hoop tips en tools te vinden. Vaak is het resultaat van deze tips echter dat het leven uiteindelijk zeer Spartaans wordt, en wordt daarbij het "leven" zelf voorbij gegaan. Sommige van deze, in mijn ogen bizarre, tips zijn bijvoorbeeld het gebruiken van een wit blokje aluin in plaats van deodorant of het delen van enveloppen voor kerstkaarten met overige familieleden. Deze tips leveren nauwelijks iets op en maken het leven niet echt aangenaam. Een andere oplossing om de financiële situatie op orde te brengen is om een goede combinatie te maken van besparen en investeren. Besparen vanwege het logische gevolg dat er dan meer geld beschikbaar komt, investeren omdat met het investeren in bijvoorbeeld een studie de inkomsten sterk vergroot kunnen worden. Deze combinatie levert veel meer op dan bezuinigen op deodorant en enveloppen.

Bezuinigen

Voor velen bestaat bezuinigen uit de simpele dingetjes, zoals zuinig doen bij de boodschappen en dergelijke. Deze zaken zijn zeer belangrijk, echter moet er ook op een ander niveau gekeken worden. Zaken waar het meeste geld naar toe stroomt zijn vaak de hypotheek, leningen, vervoer en energie.

Het meeste geld kan ook op deze zaken bespaard worden. Vaak loont het zich om een hypotheek om te zetten, zeker als deze de rentevaste periode al een keer bij dezelfde hypotheekverstrekker verlengt is. Vaak is de rente dan namelijk hoger dan op de rest van de markt gebruikelijk is. Een gesprek met een hypotheekadviseur kan opheldering geven of de hypotheek misschien goedkoper kan.

Een ander probleem zijn leningen, uitstaande leningen kosten veel geld en staan vaak voor lange tijd vast. De enige mogelijkheid om te bezuinigen met leningen is om er geen meer aan te gaan en al het geld dat over is zoveel mogelijk te gebruiken om de lening af te lossen, dan wordt er in ieder geval nog wat bespaard op de rente.

Ook op vervoer kan vaak flink bespaard worden. De kosten van auto's per maand zijn onderling zeer verschillend. Het kan zich lonen om de auto in te ruilen op een goedkopere, kleinere (lichtere) en zuinigere variant. Let wel op hoeveel kilometers er gereden worden, het kan zich al zeer snel terugbetalen om te kiezen voor een auto op LPG G3: De wegenbelasting en het verbruik zijn nauwelijks hoger en de brandstofprijs is vele malen lager.

Op energie kan ook goed bespaard worden, maak zoveel mogelijk gebruik van nachtstroom (een lager tarief) voor bijvoorbeeld de was en vergelijk de eigen aanbieder met anderen op internet. Ook overstappen van stroomleverancier kan geld besparen. Kijk daarnaast bij de aanschaf van nieuwe elektrische apparaten goed naar het energieverbruik, een iets hogere aanschafprijs van het apparaat wordt al snel goedgemaakt door een lager energieverbruik.

Door op de paar genoemde zaken te besparen kan vaak al voldoende geld bespaard worden om een gedeelte opzij te kunnen leggen. Belangrijk is echter dat dat geld gebruikt wordt als investering aan de inkomstenkant, zodat de financiële situatie in de toekomst verbeterd.

Investeren

Bezuinigen zorgt wel dat er meer geld over blijft aan het einde van de maand, maar zorgt er niet voor dat er meer geld binnenkomt aan het begin van de maand. Door aan deze kant te investeren, valt er de meeste winst te halen. De beste manier om de inkomsten per maand te verhogen is door de eigen waarde op de arbeidsmarkt te vergroten. Een studie volgen naast de baan kan hierbij goede eerste zet zijn. Er zijn diverse mogelijkheden om naast een baan een studie te volgen, genoeg organisaties bieden MBO of HBO thuisstudies aan. Soms zitten hier echter wel nog verplichte aanwezigheidsdagen bij, overleg deze eerst met het eigen werk. Vaak zal dit geen probleem zijn. Ook op een hoger niveau is er een aanbieder, universitaire thuisstudie's zijn te volgen bij de Open Universiteit. Hoewel een dergelijke studie natuurlijk geld kost, zorgt diezelfde studie er ook voor dat er gezocht kan worden naar een beter betalende baan. Mocht het uit eigen vermogen niet betaalbaar zijn om de studie te volgen, kan hiervoor een lening worden aangegaan.

Hoewel studeren in combinatie met bezuinigen voor een tijdelijke zware situatie zorgt, levert het uiteindelijk veel meer gemak op. Na de studie kan, in combinatie met de reeds opgedane arbeidservaring, op zoek worden gegaan naar beter betalend werk. Dit hoeft niet bij een ander bedrijf te zijn, vaak is het mogelijk om bij hetzelfde bedrijf te blijven maar een andere functie te vervullen.

Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden tot investeren mogelijk, er kan ook geïnvesteerd worden in een klein internetbedrijfje of iets dergelijks. De essentie gaat erom dat het puur en alleen geld besparen in het huishouden zorgt voor onnodig ongemak wat ook nog eens zeer weinig op levert. Het beste is het om bij bezuinigen meteen aan investeren te denken, juist daardoor kan een financiële situatie permanent verbeterd worden. Een studie volgen is daarbij de meest reële en haalbare optie. Juist thuisstudie's kunnen vaak in een eigen tempo gevolgd worden, waarbij er toch voldoende ondersteuning is vanuit de instantie zelf.
© 2010 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huishoudboekje: zien waar je geld heen gaat en besparenHuishoudboekje: zien waar je geld heen gaat en besparenJe kan op veel manieren geld besparen. Maar als je niet weet wat er maandelijks in en uit je portemonnee gaat, is het mo…
Besparingstips voor ZZP’ersBesparingstips voor ZZP’ersLang niet alle ZZP’ers hebben veel geld te besteden en soms willen ze juist extra geld sparen om meer te kunnen invester…
Besparen op uw maandlastenBesparen op uw maandlastenU kunt op veel verschillende manieren geld besparen. De meest effectieve manier is om de maandlasten te drukken.
Lening en hypotheek samenLening en hypotheek samenHet samenvoegen van lening en hypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn. Zo kunt u met een vast maandbedrag uw leencap…

Een erfenis kan ook bestaan uit schuldenBij het verkrijgen van een erfenis, kunt u naast bezittingen ook schulden krijgen. Indien u een erfenis ontvangt, bestaa…
Ouders kunnen kinderbijslag verliezen bij spijbelenKinderbijslag verliezen doordat kinderen spijbelen. Het kan. Drie gezinnen in Nederland liepen in september 2010 het gev…
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 14-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.