De geldcrisis eenvoudig te lijf: Begin met opruimen

In Nederland heerst al jaren een geldcrisis. De negatieve gevolgen daarvan voelen velen. De geldcrisis te lijf gaan kan eenvoudig door op te ruimen. Want alleen voorzichtiger om gaan met geld en uitgaven is niet voldoende. Het gaat om overzicht. Overzicht in de financiële situatie, maar ook overzicht van wat er allemaal nog in de kast staat. Opruimen kan de geldcrisis bestrijden omdat daardoor duidelijkheid ontstaat. Maar door op te ruimen tijdens de geldcrisis kan ook geld verdiend worden.

Spullen waarvan je niet meer wist dat je ze had

In de meeste woningen, hokken, boten en garages bevindt zich een schat aan zaken die allemaal geld hebben gekost, maar waarvan de eigenaren het bestaan gewoon zijn vergeten. Wie de bezem haalt door zijn huis zal zien dat het geld eenvoudig weg op straat ligt. Bovendien zorgt een opgeruimd huis voor een evenzo opgeruimde ziel die weer open staat voor nieuwe ontwikkelingen.

Systematisch opruimen

In de meeste woningen bevinden zich opslagplaatsen waar mensen eigenlijk niet vaak komen. Een klein kamertje waar net aangeschafte zaken in worden opgeborgen, maar die elders zouden moeten liggen, de garage waar gereedschappen komen te liggen, een zolder waarvan de eigenaar niet meer weet wat zich daarop bevindt of een kelder met zoveel conserven of andere voedingsmiddelen dat door de bomen het bos niet meer te zien is. Wie de moed durft op te brengen om daar wel klaarheid in te brengen, zal zien dat dit veel oplevert. In de meeste gevallen staan op deze plaatsen onvermoede zaken: shampoo in grootverpakking, schoonmaakmiddelen nog in het cellofaan, blikken met bonen of groenten, alcoholische dranken waarvan inmiddels alweer 3 flessen zijn aangeschaft, cosmetica die in de reclame was, maar nog in de plastic zak zit, nog verpakte lakens of dekbedhoezen. Vaak vergeten mensen dat ze die zaken hebben aangeschaft. Omdat ze voor iemand anders bedoeld waren, maar dat bezoekje er maar niet van kwam. Omdat het om een leuke aanbieding ging, die de persoon in kwestie niet echt nodig had en dat dus na aankoop ergens in een lade komt te liggen zonder gebruikt te worden. Maar ook de restanten van kerst- en nieuwjaarskaarten die vaak in grootverpakking worden gekocht en soms meerdere jaargangen tellen, liggen vast nog ergens. Wie al deze zaken systematisch opruimt, zal constateren dat hij de komende maanden misschien nog maar minimaal hoeft in te kopen.

Opruimen bespaart geld, veel geld

Om te kijken wat er allemaal aanwezig is, is een grote opruimbeurt noodzakelijk. En hoe vreemd dat ook klinkt, misschien zelfs ook het moment om afscheid te nemen van bepaalde zaken. Daarvoor is een vaste methode nodig:

  • Bepaal van tevoren eerst welke ruimte er opgeruimd moet worden.
  • Zet daar een aantal dozen neer en markeer ze. Eentje voor spullen die bewaard moeten worden, eentje voor spullen die echt weg kunnen of die te verkopen zijn en eentje voor zaken die voor direct gebruik zijn. Beslissingen moeten snel genomen worden. Als er langer dan een minuut moet worden nagedacht over of iets bewaard moet worden of niet, is het advies om het dan weg te doen.
  • Is een ruimte volgens die gedachte ,,behandeld’’ zorg dan vervolgens voor wel logische opbergplekken. Groepeer spullen bijvoorbeeld. Dus alle verzorgingsproducten bij elkaar in bijvoorbeeld de badkamer, conserven en andere voedingsmiddelen ergens waar ze gemakkelijk te pakken zijn (bijvoorbeeld in de keuken) en textiel op een plaats waar dit normaal gesproken ook ligt. Ook handig is een mand voor bijvoorbeeld cadeautjes. Al die zaken die door de jaren heen gekregen of gekocht zijn met een bepaald doel voor ogen, maar die nooit zijn gebruikt, zijn vaak leuk om aan iemand te geven. Wie zo’n mand vult na een opruimbeurt zal vaak tot de conclusie komen dat er nog talloze kinderpakjes klaar liggen, tekenboeken, handcrèmes of bodylotions die bij meerdere producten werden gegeven of flessen wijn die her en der verspreid stonden. En zo’n mand vertegenwoordigt vaak een enorm bedrag zonder dat de eigenaar er van dit wist.
  • Zorg er tevens voor dat bijvoorbeeld alcoholische dranken bij elkaar komen te staan. Hoe vaak komt het niet voor dat overal en nergens likeuren, sterke dranken en wijnen op verschillende plaatsen staan. Als er dan visite komt, wordt snel een blik geworpen op de ene plaats, terwijl het favoriete drankje net op de andere staat. Snel naar de winkel betekent weer een dure aankoop terwijl na een opruimbeurt best kan blijken dat er nog 3 flessen staan van het geestverruimende drankje.
  • Kijk ook eens de boekenkast en de tijdschriftenlade na. Staan daar boeken en tijdschriften die werkelijk nog nooit iemand gelezen of ingekeken heeft? Geef ze aan iemand die ze wel waardeert of verkoop ze via bijvoorbeeld www.bol.com of www.marktplaats.nl Het zorgt weer voor ruimte en levert geld op.
  • Verkoop alle andere zaken die niet gebruikt worden op bijvoorbeeld marktplaats of hang een advertentie op in de supermarkt. Al 3 jaar een fonduepan in de kast, maar nog nooit gebruikt? Dan is het erg waarschijnlijk dat het apparaat die kast ook niet meer uit komt.
  • Berg spullen die bijvoorbeeld over een jaar weer goed te gebruiken zijn ergens op waar ze snel terug te vinden zijn. Nog stapels kerst – of nieuwjaarskaarten of andere ansichtenkaarten die nooit te vinden zijn: doe ze allemaal in een lade waar pennen en of post worden bewaard. Bij het zien is het dan duidelijk dat er nog voldoende voorraad is. Dit betekent nooit meer een verjaardag missen – en geen onnodig geld uitgeven voor iets dat al in huis is.

Houd het zo en koop minder

Houd de opgeruimde situatie na deze sessie wel zoveel mogelijk in stand. Zorg voor goede en realistische opbergplaatsen die snel te vinden zijn. Kijk vervolgens eerst op die plaatsen voordat er weer een impulsaankoop wordt gedaan. Pas bovendien beter op met dit soort aankopen. Natuurlijk is het leuk om iets met hoge korting aan te schaffen, maar als er nog 3 soortgelijke producten in de kast liggen, is dat een overbodige uitgave. Maak eerst die 3 producten op, want veel zaken hebben ook maar een beperkte houdbaarheid. Bovendien is tegen die tijd iets soortgelijks al lang weer in de reclame.
© 2008 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Budgetbeheer: geld besparenBudgetbeheer: geld besparenMet de economische crisis speelt geld voor iedereen een belangrijke rol. Evenwicht in de inkomsten en uitgaven is essent…
Marktplaats: voor extra inkomsten of besparen op uitgavenMarktplaats is de bekendste advertenties website in Nederland. Iedereen kan er artikelen te koop aanbieden, te koop vrag…
Waarom zijn vrouwen gek op uitverkoop?De meeste vrouwen zijn gek op shoppen. Wanneer de uitverkoop start rennen veel Nederlandse vrouwen massaal naar de winke…
Tips om geld te besparen op levensmiddelenTips om geld te besparen op levensmiddelenOf het nu financieel nodig is om te besparen op je uitgaven of niet, het is mogelijk je uitgaven aan levensmiddelen te v…

Hoeveel statiegeld krijg je er eigenlijk voor?Wat is statiegeld eigenlijk? En hoeveel statiegeld krijg je eigenlijk voor een bepaalde verpakking of krat bier? In dit…
De gouden handdruk of de ontslagvergoedingDe gouden handdruk of de ontslagvergoedingDe ontslagvergoeding of gouden handdruk is een soort van afkoopsom welke de werknemer de werkgever geeft bij een ontslag…
Bronnen en referenties
  • Bronnen: Opgeruimd! Het ultieme organizingboek van Zamarra Oomes-Kok
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 17-11-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.